BILDEXTRA: Nu går ActionRun i Malmö av stapeln: "Väldigt roligt"

Under lördagen är det dags för Sveriges största hinderbana i centrala Malmö.

delningar

NJIE ActionRun, som tidigare gick under namnet ActionRun, är Sveriges största hinderbana i stadsmiljö. Evenemanget lockar årligen tusentals deltagare och åskådare vilket resulterat i att tävlingen blivit en stor publikfest. Nu på lördag, den 8 juni, går startskottet klockan 12.00 från Ribersborgplatsen i Malmö.

– Vi börjar ute på Ribersborg där starten går och där har vi lite extraslingor för den långa banan. Sedan drar vi oss in mot staden, genom parkerna och centrala hinder, genom Gustav Adolfs Torg och avslutar sedan på Stortorget, berättar Tomas Ahremark som är grundare av ActionRun och evenemangsansvarig.

Loppet riktar sig till både elit och motionärer som antingen tävlar individuellt eller i grupp. Förutom att ge de tävlande och åskådarna en upplevelse är syftet med evenemanget att inspirera folk att ta ett steg mot en mer hälsosam och aktiv livsstil. I maj kördes ActionRun i Borås och Kalmar och i augusti och september blir det dags för Västerås och Stockholm.

– Vi får väldigt positivt respons. Vi har många företag som är med och gör det här som teambuilding. När man står i målfållan och tittar ser man hur glada alla är och det är mycket high fives. Vilket jobb man än gör under banan är det en bedrift, för man testar sina gränser och går utanför sin comfort zone. Jag tror det stärker både självkänsla och självförtroende, plus att det är väldigt roligt, säger Tomas Ahremark.

NJIE ActionRun

Banan tar de tävlande igenom både tekniska och roliga hinder. Det annorlunda loppet har blivit mycket populärt att delta i och är underhållande även för åskådarna.

– Det kommer vara kanonväder - det har vi bestämt. Banan slutar med löpband som är sex meter långa och löpbanden ska upp nästan tre meter i lutning, så det blir lite jobbigt där i slutet. Det är full rulle för oss för vi håller just nu på att bygga rampen på Gustav Adolfs Torg. Rampen är den som man ska springa upp för som är ungefär fyra och en halv meter hög. Den är en liten utmaning och det är teknik och lite styrka som gäller, men mest teknik, säger Tomas Ahremark när 24Malmö får en pratstund med honom.

NJIE ActionRun

NJIE ActionRun

Ambitionen är att NJIE ActionRun-hinderbanan ska vara en utmaning för alla tävlande, oavsett träningsbakgrund. Som tävlande kan man därför välja bland olika har svårighetsgrader. Det är antingen 5 eller 8 kilometer med 30 respektive 40 hinder och man tävlar antingen som elit, motionär eller RunForFun, som är utan tidspress eller straff. Man kan delta enskilt eller i lag tillsammans med vänner eller kollegor.

Hur många är anmälda att delta?

– Vi tror att vi hamnar på runt 1000 personer. Vi gillar att folk börjar röra på sig och här kan man delta på sina egna premisser. Vi vill att det ska vara ett kul mål att träna för. Alla behöver inte ta det på blodigt allvar - man kan göra det för att det är skoj ihop med sina kompisar.

NJIE ActionRun

Med NJIE som ny delägare i ActionRun har organisationen vuxit och blivit starkare. Ambitionen är därför att ta årets tävlingar till en ny nivå, både för tävlande och åskådarna.

– Det betyder mycket för oss med en ny delägare. Det gör framförallt att det är någon mer som är med och tror på det här och tycker att det är bra. De ville satsa på oss och vi tror att vi tillammans kan bli en väldigt bra kombo. Detta ger oss möjligheter till nya kanaler att marknadsföras på så att vi kan bli större gemensamt. Det här är ett bevis på att vi har gjort rätt och när någon satsar så på en känns det jättekul, säger Tomas Ahremark.

Har du någon uppmaning inför lördagen?

– Jag tycker att åskådarna ska heja på löparna, och fundera på om de själva inte ska anmäla sig nästa år. Och löparna får kämpa och njuta av dagen.

NJIE ActionRun

NJIE ActionRun

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar