Laddar

BILDEXTRA: Här är tullens beslag i Malmö: ”Narkotikan väller in”

Under tisdagen visade Tullverket i Malmö upp delar av förra årets beslagtag.

delningar

Under tisdagen presenterade Tullverket beslagsstatistiken för 2017.

– Vi har dubblat vårt resultat när det gäller samhällsnyttan, vi har alltså sparat samhället nästan tre miljarder genom våra beslag, det har ingen motsvarighet i historien på Tullverket. Och det har vi gjort på färre kontrolltimmar och mindre resurser, säger Lars Bäckström, områdeschef för gränsskyddsavdelningen på Tullverket.

  Foto: Lisa Horn

Han menar att de stora beslagen är en kombination att myndigheten har vässat sina metoder och av det höga inflödet av illegala varor.

Redan 2016 blev det rekordstora beslagssiffror av cannabisharts, med sammanlagt 654 kilo. Men i fjor beslagtog man över tre gånger så mycket, 1978 kilo cannabisharts.

– Det har ökat med hästlängder, vi hade aldrig kunnat föreställa oss en sådan ökning, säger Oscar Lindvall, tullåklagare.

  57 av de 1978 kilo cannabisharts som tullen beslagtog under 2017. Foto: Lisa Horn

Även beslagen av amfetamin har ökat från 75 kilo till 354 kilo förra året.

– Det finns en stark efterfrågan i samhället på narkotika. Och vi kan bara konstatera att den grova organiserade brottsligheten har kapacitet och förmåga att smuggla in narkotika i landet, säger Lars Bäckström.

Årets siffror kommer framförallt från sju större beslag i lastbilar. Bland annat stoppades en bulgarisk lastbil med 11 kilo kokain i augusti.

  Kokainet som beslagtogs i en lastbil i augusti. Foto: Lisa Horn

Enligt åklagaren säljs kokainet idag för runt 500 kronor per gram. Med den prisnivån innebar beslaget 5,5 miljoner kronor, bara i den bulgariska lastbilen.

– Vid ett annat beslag hittades 60 000 tabletter tramadol i ett tjeckiskt fordon. Varorna fanns bland annat i motorrummet och instrumentpanelen. Tramadol är oerhört svårt att avgifta och leder till tunga narkotikamissbruk, säger Oscar Lindvall.

  Foto: Lisa Horn

Han förklarar att det är bekymmersamt eftersom det framförallt drabbar unga.

– De beslag vi gör slipper ju resten av landet att ta hand om sen. Tramadoltabletterna säljs för cirka 50 kronor styck på gatan, det här kommer inte ut någonstans för att vi har tagit det.

Sedan första november får tullen också ta explosiva varor i beslag.

– På två månader har vi hunnit beslagta 21 000 explosiva föremål, framförallt bangers, säger Oscar Lindvall.

En och en halv månad in på det nya året kan Tullverket inte se att utvecklingen saktar in.

– Det har börjat på samma sätt och beslagen är på redan höga nivåer. Narkotikan väller in, det kan vi konstatera, säger Oscar Lindvall.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?