Laddar

Bidragen – en skuldfälla för studenterna

Många studenter blir skuldsatta efter att de gjort fel i värderingen av sina inkomster.

delningar

Många studenter väljer att ta ut bostadsbidrag i samband med studier. Det kan vara en extra inkomst för den annars strama budgeten. Men nu det sig att många krävs att betala tillbaka bostadsbidragen i efterhand, skriver tidningen Hem och Hyra.

När Försäkringskassan undersökte återbetalningskraven bland studenter, visade det sig att cirka 40% fick återbetalningskrav på bidraget. Anledningen var att de inte lyckats att uppskatta rätt inkomstnivå. 

Om en person som har fått bidrag i slutändan tjänar mer än vad den har uppskattat i anmälan måste personen betala tillbaka delar eller hela bidraget.

– Studenter hamnar ofta i det läget. De kan sluta sina studier till sommaren och börja jobba. Då måste de betala tillbaka vårens bostadsbidrag i efterhand, trots att de verkligen hade behov av det under vårterminen, säger Elisabeth Frid,utredare på Inspektionen för socialförsäkringen till Hem och Hyra.

Problemen med återbetalningskraven är att de kan komma långt efter ansökan. Många drabbade klarar då inte att betala tillbaka summan i tid, och blir som en följd av det skuldsatta.

Text: Gabriel Almlöf.