Beslutet: Kritiserade lagen snart verklighet

Genrefoton: Mostphotos.

"Kan få allvarliga konsekvenser för vårt dagliga användande av internet", säger riksdagsledamot Tomas Tobé (M) i Expressen TV.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under tisdagseftermiddagen röstade EU-parlamentet ja till det omstridda direktivet som ska stärka skyddet för upphovsrätt.

Ett första lagförslag om upphovsrätt röstades ned i juni förra året, men nu röstades alltså en omarbetad version igenom i parlamentet. Nästa steg är att förslaget ska röstas igenom i ministerrådet för att det ska bli verklighet.

Förslaget har inneburit att stora it-företag som Google, Facebook och Youtube måste betala för att få publicera andras arbeten.

Framför allt handlar det om två frågor, enligt SVT Kultur:

1. Att nätjättar som Google och Facebook ska betala ersättning till mediehus och upphovsrättsinnehavare när de sprider deras nyheter och länkar.

2. Att plattformar tvingas placera filter i sina tjänster för att se till att deras användare inte bryter mot upphovsrätten, när ansvaret flyttas från användare till nätjätte.

Majoriteten av de svenska EU-parlamentarikerna valde att rösta nej till hela eller delar av förslaget och besvikelsen har inte låtit sig vänta efteråt.

"En dyster dag för internet. Nu blir både länkavgifter och uppladdningsfilter verklighet. Nu behöver vi ta strid för att det inte blir mer filter", skriver EU-parlamentarikern Max Andersson (Partiet Vändpunkt, tidigare Miljöpartiet) på Twitter.

– Det här är ju något som kan få allvarliga konsekvenser för vårt dagliga användande av internet, säger Tomas Tobé (M) i Expressen TV.

De två artiklar som framför allt har fått kritik av de svenska parlamentarikerna är artikel 11 och 13.

Artikel 11 handlar om att digitala webbplattformar ska ge ”skälig och proportionell ersättning” till medier vars material delas vidare via plattformen.

Artikel 13 ställer krav på att digitala plattformar ska ta ansvar för uppladdning av material som musik, bilder och nyhetsartiklar som kan innebära upphovsrättsintrång. Kritiken mot artikel 13 handlar om att det kan resultera i en filterlösning för att hindra personer från att ladda upp upphovsskyddat material på sajter som Youtube, Twitter och Facebook.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar