BESKEDET: Över 200 miljoner till förlossningsvården i Skåne

Foto: Mostphotos/Adam Radosavljevic

Regeringen betalar ut över 200 miljoner kronor till förlossningsvården och kvinnors hälsa i Skåne.

delningar

Regeringen har beslutat att betala ut 211,7 miljoner kronor till Skåne för ökad tillgänglighet inom mödra- och förlossningsvården samt insatser för kvinnors hälsa under 2019. Medlen betalas ut genom en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Landstingen får använda medel för de insatser som de bedömer ger störst nytta inom satsningens område, med särskilt fokus på bemanning.

– Alla blivande föräldrar ska kunna känna att de får en trygg och säker vård både under och efter graviditet och förlossning. Vi ska också stärka vård och behandling av sjukdomar som särskilt drabbar kvinnor, exempelvis endometrios. Satsningen på nästan 1,6 miljarder kronor kommer att göra stor skillnad för förlossningsvården och kvinnors hälsa i hela landet, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Regeringen har beslutat att betala ut totalt 1,59 miljarder kronor till regionerna för ökad tillgänglighet inom mödra- och förlossningsvården samt insatser för kvinnors hälsa under 2019.

FAKTA

Om satsningen:

För att möta problem och brister i förlossningsvården har regeringen utökat och förlängt (budgetproposition 2018) sin befintliga satsning med en miljard kronor årligen fram till 2022. Tillskottet är utöver den nuvarande satsningen på förlossningsvård och kvinnors hälsa som uppgår till 400 miljoner kronor årligen fram till 2019. Under 2019 satsas totalt 1,59 miljarder kronor.

Fokus i regeringens satsning är att stärka kompetensförsörjningen, däribland bemanningen, inom förlossningsvården samt att förbättra arbetsmiljön. I paketet ingår även en förstärkning av insatser i primärvården med särskild inriktning på socioekonomiskt utsatta områden. Pengarna får också användas för insatser inom neonatalvården, vården som ges tidigt födda barn.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar