Banken: Fem viktiga skattetips inför 2019

. - Foto: Mostphotos

Nu är det hög tid att tänka på nästa års skatt. Det finns flera regeländringar och nyheter du behöver ha koll på.

delningar

Det nya året är bara ett par dagar bort och innan årets avslut finns det några tips som kan vara bra att ha koll på gällande din skatt. Vissa saker måste du nämligen komma ihåg att göra innan den 1 januari 2019 för att spara pengar. SEB tipsar om fem saker att ha koll på.

Tips inför årsskiftet 2018/2019:

1. Ta kontroll över din skatt. Fram till årsskiftet har du fortfarande möjlighet att påverka skatten i nästa års deklaration. Vill du skaffa dig ett riktigt grepp om hur mycket skatt du ska betala kan du göra en preliminär självdeklaration. På Skatteverkets hemsida finns blanketter, instruktioner och hjälpprogram.

Men för många kan en bra början vara att gå igenom vinster och förluster man gjort på sina aktie- och fondaffärer. Har du vinster eller förluster kan de kanske kvittas bort. Har du haft jämkning på grund av ränteutgifter på dina bolån kan det om du fått sänkt ränta under året innebära att du betalat för lite i skatt för inkomståret 2018. Gör du dina aktie- och fondaffärer inom ramen för ett Investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring, behöver du inte fundera på kvittningsreglerna. Kom dock ihåg att du i stället blir schablonbeskattad i inkomstslaget kapital.

2. Kvitta kapitalförluster mot kapitalvinster. Det är bara vinster och förluster som realiserats före årsskiftet som du kan kvitta mot årets förluster respektive vinster. Om du hittills gjort nettoförluster på aktier kan du kvitta dessa helt och hållet mot vinster på alla slags marknadsnoterade aktier och aktierelaterade värdepapper (dock inte räntefonder som enbart placerar i svenska kronor).

Du kan inte spara förlusterna till ett annat år. Därför kan det vara en bra idé att sälja vinstaktier du har och på så sätt "plocka" fram vinster att kvitta mot dina förluster. Du kan på samma sätt också plocka fram förluster om du har sålt värdepapper med vinst under året. Om du vill fortsätta att äga de aktier/fonder du sålt för att kunna kvitta så kan du alltid köpa tillbaka dem igen.

3. Betala rot- och rutfakturor före årsskiftet. Rot- och rutavdragen, som bland annat gäller renoveringar i bostaden och hushållsnära tjänster som städhjälp och barnpassning m.m. påverkar den slutliga skatten. Rot- och rutavdraget räknas ihop och kan sammanlagt vara maximalt 50 000 kronor per år och person. Halveringen av arbetskostnaden på fakturan är endast en preliminär skattereduktion. Tips inför årsskiftet 2018/2019.

För att få skattereduktionen för arbete utfört under 2018 måste du betala fakturan i år. Betalar du senare får du avdraget först i 2020 års deklaration. Dessutom måste utföraren ha ansökt om utbetalning för de utförda tjänsterna senast 31 januari 2019. Om du betalar arbete i förskott för att få med rot- eller rutavdraget i 2018 års deklaration måste arbetet vara utfört senast den 31 januari 2019. Tänk på att du ska ha skatt att kvitta rot och rut emot, annars har du ingen nytta av avdraget.

4. Fortfarande avdragsrätt för privat pensionssparande för anställda utan pensionsrätt i anställning och i aktiv näringsverksamhet. Det är inte längre möjligt att som privatperson, löntagare med pensionsrätt i anställning, pensionsspara med avdragsrätt. Men för anställda som helt saknar sådan pensionsrätt i sin anställning eller för de som har inkomst av aktiv näringsverksamhet finns fortfarande möjligheten att göra pensionsavdrag. Avdraget är maximalt 35 procent av en inkomst som 2018 uppgår till högst 455 000 kronor. För dem som fortfarande har denna möjlighet måste premien vara betald och registrerad senast 31 december för att vara avdragsgill 2018.

5. Nu måste du ansöka om jämkning varje år! Om du vet med dig att du har betalt för mycket eller för lite i skatt 2018 och vill slippa stor kvarskatt eller skatteåterbäring bör du ansöka om jämkning redan nu. Gör en preliminär skatteberäkning på Skatteverkets webbplats. Nytt för i år är att man måste ansöka om jämkning varje år. Tidigare fick man en förfrågan från Skatteverket om man ville ha fortsatt jämkning. Så du som har stora ränteutgifter eller inkomster från flera olika arbetsgivare eller pensionsinstitut bör fundera på att söka jämkning.

Källa: SEB.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar