Banbrytande forskare på besök i Malmö: "Utveckla sin fulla potential"

Harald S. Harung förklarar hur man lär sin hjärna att prestera på topp.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Under onsdagen, den 19 maj, höll den norska forskaren och författaren Harald S. Harung en öppen föreläsning på Mayfair Hotell Tunneln i Malmö där han berättade om sin forskning på topp-presterande ledare och elitidrottare. I veckan höll han även flera slutna föreläsningar i Malmötrakten.

I mer än 30 år har han varit verksam som forskare och konsult inom personlig utveckling och prestationsförbättring och har föreläst på många platser runtom i världen. Han är även författare till ett flertal böcker i ämnet, bland annat ”World-Class Brain”.

– Jag reser runt i världen och pratar om den här forskningen. Det finns ett ökande intresse hos människor att utveckla sin fulla potential i takt med att levnadsstandarden ökar och att vi får det bättre ekonomiskt. Detta är en trend, säger Harald Harung till 24Malmö.se.

Under föreläsningen med Harald S. Harung. Foto: Privat

För att ta reda på vad som låg till grund för att kunna prestera på såpass hög nivå som topp-presterande personer startade Harald Harung ett samarbete med en amerikansk professor vid namn Fred Travis, som har fokus på forskning om hjärnan. Till sin forskning plockade de ut människor som presterade i världsklass inom tre olika områden; idrott, musik och management.

– Vi hade tre studier och i alla tre mätte vi hjärnvågor. Vi använde oss av EEG - en slags badhätta på huvudet, där man sätter in elektroder och mäter aktiviteten. Det finns olika aktiviter i olika delar av hjärnan, men hela hjärnan kan synkroniseras i en samordnad aktivitet, berättar Harald Harung.

Inom området idrott studerade de flerfaldiga medaljörer från VM och OS, och jämförde dem med resultatet från aktiva idrottare som tävlat regelbundet, men som presterade på en genomsnittsnivå. Inom området musik gjorde Harung och Travis på liknande sätt; studerade professionella klassiska musiker på högsta nivå och jämförde med andra musiker från symfoniorkestrar. Detsamma gjordes på området management, och de plockade då ut folk som hade varit VD i stora företag under en lång tid, och jämförde dem med exempelvis projektledare.

Resultatet visade att topp-presterarna lyckades mobilisera hjärnan och slappna av i överensstämmelse med det som var mest ändamålsenligt, medan de andra ofta gjorde tvärt om. Det vill säga, de slappnade av när de inte skulle ha gjort det för att prestera på en så hög nivå som möjligt.

– De kastade ut mental energi genom fönstret, medan de högpresterande kunde använda den mentala energin optimalt, säger Harald Harung.

Travis och Harung är de första forskarna i världen som har funnit att en samordnad, vilsam, vaksamt och effektiv hjärnfunktion ligger till grund för hög prestation.

Något de också sett genom sin forskning är att de högpresterande har fler toppupplevelser (peak experiences på engelska), i livet än de normalpresterande. Det innebär en upplevelse av intensiv lycka och självförverkligande.

– Nästan alla människor har haft sådana ögonblick i sitt liv, men de topp-presterande hade fler än de som presterade på genomsnittsnivå, säger Harald Harung, och fortsätter;

– Det sista vi mätte var moralisk utveckling. När vi slog samman resultatet fick alla topp-presterare i de tre kategorierna mycket högre resultat än kontrollpersonerna. De högpresterande visade sig vara mindre egocentriska, de är mer globaltänkande och ser mer till hela samhället. Många tror att det är tvärt om, men det stod väldigt klart att de topp-presterande hade högre moral. Andra studier visar samma sak, säger Harald Harung.

När de satte samman de tre studierna visade de topp-presterande ett nästan dubbelt så högt resultat. Slutsatsen blev att "mind-brain development", eller sinnes-hjärnutveckling, är den viktigaste faktorn för prestation.

Under föreläsningen med Harald S. Harung. Foto: Privat

Men hur utvecklar man då sin hjärna till att prestera bättre?

– Frågan är hur vi kan utnyttja mer av vårt potential. De som presterar i världsklassen jobbar på ett mer förfinat plan än andra. På ett eller annat sätt har de lärt sig att använda potentialen i hjärnan lite mer, men vi har alla samma kapacitet.

Enligt Harald Harung är ett lyckat koncept att använda sig av en meditationsteknik som kallas Transcendental Meditation (TM). Den utvecklar en högre hjärnfunktion och många topp-presterande människor inom olika områden använder sig av meditation.

– Forskningsprojekt visar att den tekniken kan leda till optimal utveckling och förfina hjärnan genom hela livet. Tekniken kan förutom att utveckla prestation även förbättra hälsan och självförverkligande, säger Harald Harung.

Sex miljoner människor i världen och nästan en procent av befolkningen i Sverige, omkring 90 000 svenskar, har lärt sig meditationstekniken. Många läkare, nobelpristagare men även "vanliga" människor utövar tekniken två gånger om dagen för att klara av den stress man upplever i vardagen.

– Meditationen blir en mental dusch som spolar bort oro och ångest. Det ger ett inre lugn och man får mer energi som gör att man kan hantera vardagen bättre. Transcendental Meditation har alltså många positiva effekter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar