Laddar

AVSLÖJAR: Så döljs bomberna – när de smugglas in i landet

Polisen har ren tur om de väl dolda varorna fastnar i tullen. Transporterna beskrivs som livsfarliga och hundratals smällare packas i ordrarna.

delningar

Polisen konstaterar att minst ett tiotal detonationer i Malmö den senaste tiden kopplas till så kallade bangers – mycket kraftiga smällare med stubin som beställs från utlandet. Pjäserna har blivit allt vanligare i den undre världen.

En typ som oroat polisen heter ”Cobra 8”, och misstänks ha legat bakom ett flertal detonationer och sprängningar i Malmö under sommaren och hösten.

 

Skador på en restaurangdörr efter en detonation – misstänkt orsakad av en Cobra 8. Foto: Filip Beijer

Den senaste incidenten som kopplas till en Cobra 8, skedde under natten mot fredagen på Limhamn då en personbil sprängdes på Hisstornsgatan.

En Cobra 8 innehåller en krutladdning på över 100 gram. Polisen har tidigare beskrivit att laddningen enkelt kan spränga bort kroppsdelar och när den används vid exempelvis bilsprängningar totalförstörs oftast fordonet invändigt.

Den 3 augusti valde polisen att publicera en bild på pjäsen och presstalesmannen Nils Norling uppmanade allmänheten att vara uppmärksamma.

– Jag talar till allmänheten, föräldrar och vårdnadshavare. Det är bra att man vet hur de ser ut. Det här är mycket farliga pjäser med stor sprängkraft, sa Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen till 24Malmö då.

 

Bangern Cobra 8 som kopplas till ett tiotal sprängningar i Malmö. Foto: Polisen

Genom bara några knapptryck hittar vi sajter på internet där pjäserna går att beställa. Enkelt kan beställaren fylla i hur många den vill köpa, ju fler desto billigare. Ofta är sajterna kopplade till Polen eller Tjeckien.

I webbutikerna är smällarna slutsålda många gånger och det är relativt riskfritt att köpa. Tullen gör ett tiotal fynd på postterminalen per år som lämnas över till polisen. Oftast är det sökhundarna som känner lukten av sprängämnet.

Att införa de explosiva varorna till Sverige är inte olagligt i sig. Vid införsel av fyrverkerier, dit bangers räknas, från annat EU-land föreligger nämligen ingen anmälningsplikt till Tullverket.

 

Tullen hittar de explosiva varorna med hjälp av sökhundar – ofta i letandet efter annat. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Den kraftfulla Cobra 8 är dessutom testad av EU:s kontrollorgan och har blivit godkänd att transportera mellan EU-länder. Men den som handlar med varan begår ofta ändå ett brott.

Rolf Weinander är handläggare på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och arbetar med säker hantering av explosiva varor.

– Det är tillåtet att föra in dem, men det är två lagar man ofta bryter. För det första krävs det tillstånd och utbildning för att använda produkten i Sverige. Det gäller både användning och förvaring, säger Rolf Weinander och fortsätter;

– De som säljer och skickar begår ofta ett brott emot transportbestämmelserna genom att bland annat skicka varorna i omärkta paket. Nästan alltid står det att paketen innehåller kläder eller annat oskyldigt.

För att transportera explosiva varor krävs speciell säkerhetsfrakt som inte gäller vid vanliga transporter. Att distributörerna ignorerar detta och erbjuder ”diskret leverans” är alarmerande enligt myndigheten.

– Om de ska transporteras på rätt sätt är det som ”farligt gods”. Farligt gods i klass 1 är dyrt att transportera. Detta är också en fara eftersom det går massor med paket som innehåller explosiva varor, men de som hanterar det vet inte om det. De kan gå via bussar till exempel, det vet ingen riktig, säger Rolf Weinander.

 

Transporten och hanteringen av varorna beskrivs som mycket farlig då regler gällande transport av explosiva varor inte följs. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Men förhoppningen finns bland myndigheterna, om att begränsa införseln av bangers – även om man är långt ifrån att komma till bukt med problemet.

Från och med den 1 november läggs explosiva varor till i lagen om ”Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom EU”, som sedan tidigare innefattar bland annat vapen.

– Där har en lagändring gjorts och tullen får då kontrollera varor som kommer från Danmark tillexempel. Det kommer inte stoppa införseln helt, men i alla fall göra det svårare, säger Rolf Weinander och fortsätter;

– Detta är baksidan med fri handel, som i de flesta fallen är bra, men det är här vi ser svårigheter.

Fram till den 1 november fortsätter tullen med att skicka ärenden till polisen i den mån de explosiva varorna upptäcks.

Senast den 18:e och 21:e september gjordes stora beslag i Schenkers posthantering på Kantyxegatan i Malmö. Totalt beslagtogs över 500 bangers av olika sort och kaliber.

Båda beslagen var dolda som annat innehåll. En av dem som en leverans av smycken.

Relaterade artiklar