Årets unga vd kan finnas i Malmö: ”Hoppas på tredje gången gillt”

Startade sitt företag redan som 15-åring.

delningar

Bella Malekian startade Malmö Dansakademi redan som 15-åring. Sedan dess har företaget vuxit till att idag ha 2000 elever per termin, 45 anställda och 90 danskurser i veckan. Men vägen dit har inte varit enkel. 

– Jag har hållit på med detta i 15 år nu. Det har varit mycket slit och många nej-sägare. Jag har också mött mycket hat och rasism. Jag var tvungen att tro på mig själv, men jag motbevisade dem som inte trodde på mig. Det är jag stolt över, säger hon till 24Malmö

Nu är hon dessutom en av finalisterna i Motivations tävling ”Årets unga vd”. Men det är inte första gången. Bella Malekian var nominerad även 2015 och 2017 – nu hoppas hon att 2018 är hennes år. 

– Jag hoppas på tredje gången gillt nu. Det här är sista året som jag kan vara finalist eftersom man måste vara under 30 och jag fyllde precis det. Men det känns jättekul såklart och det är en stor ära att vara en av finalisterna för tredje gången, säger hon. 

Och hon har en tydlig bild av hur en bra vd ska vara. 

– Personligen går jag inte runt och tänker att jag är en vd. Jag tycker att det är jätteviktigt att man är jämlik med sina anställda, elever och kunder. Känner man sig överlägsen kan man inte sätta sig in i deras situation och kan man inte det gör man inte kunderna nöjda. Jag ser mig själv som den lilla dansaren eller den anställde och sätter mig i deras skor. Vi är ett team och gör detta tillsammans, säger Bella Malekian. 

Foto: Pressbild.

Malmö dansakademi har vuxit fort och tidigare fanns det planer på att öppna verksamheter i andra svenska städer. Enligt Bella Malekian har dock de planerna satts på is för närvarande. Istället satsar man på akademin i Malmö och på dansresor. 

– Istället har vi börjat arrangera dansresor runt om i världen. Vi har varit i USA, Kroatien, Afrika och till och med Kina. Eleverna utvecklas jättemycket när de tävlar och tränar internationellt, säger hon. 

De internationella resorna tycker hon är en förutsättning för att dansare ska kunna arbeta professionellt. 

– Nivån dansmässigt är ganska låg i Sverige och det är ingen stor bransch här. När eleverna får konkurrera med de bästa måste de ”step it up”. Det är jättekul och vi har en Wall of Fame där vi samlar alla troféer och medaljer som vi kammar hem, säger Bella Malekian. 

Framöver har man även planer på att dra igång en eftergymnasial dansutbildning. 

– Det kommer bli fler tävlingar framöver. Sedan vill vi gärna också så snart som möjligt dra igång en CSN-berättigad dansutbildning på eftergymnasial nivå. Jag vill jättegärna att man ska kunna satsa på dans i Sverige som ett professionellt yrke. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar