I samarbete med annonsör

Är en ögonlaseroperation något som passar dig?

Många människor använder antingen glasögon eller linser för att korrigera ett synfel.

delningar

Antalet personer går också upp ordentligt med åldern då våra ögon och linsen i ögat blir stelare med åren. Modern teknologi och metoder har dock gjort det allt mer lättillgängligt och säkert att låta ögonlaseroperera sig. Men många undrar dock om det är något som passar just dem.

Kliniken Lirema säger själv att denna typ av operation rekommenderas endast till personer som lider av närsynthet, översynthet eller astigmatism. Men även då får inte synfelet överskrida en viss gräns. Riktiga grava synfel av dessa typer kan alltså vara bortom ens en ögonlaseroperations möjlighet att korrigera. 

För att få operera sig måste man även ha en stabil synskärpa och tjockleken på hornhinnan måste vara över en viss gräns den också. Allmänt friska ögon förutom synfelet är också ett krav och endast personer som fyllt 18 får genomgå behandlingen.

Personer kan fortfarande bli nekad om de är gravid, ammar eller har vissa medicinska tillstånd som gör dem till olämpliga kandidater. Uppgifter antyder att så många som en av fem som vill göra en ögonlaseroperation får avslag.

Målsättningen med en ögonlaseroperation är annars att ge patienten lika bra syn som när de använder sina absolut bästa glasögon. För att ge operationen bästa möjliga chans att lyckas och vara bestående är det väldigt viktigt att följa läkarens ordinationer om att ta ögondroppar och komma in på de kontroller som bokas därefter.

Och även om det är ovanligt kan det hända somliga att man behöver en kompletterande behandling en tid efter den första för att säkerställa det bästa resultatet möjligt.

För att ta reda på om man är en bra kandidat för operationen eller inte är det bäst att ta kontakt med en klinik och genomgå en undersökning. Beroende på omständigheterna kan man ibland få alternativa behandlingar rekommenderade som passar en själv bättre.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.