Laddar

Judehatet i Malmö fick Bron-stjärnan att sluta

Kim Bodnia hyllades för sin rolltolkning av den danske polisen Martin Rohde i de två första säsongerna av Bron. Men inför den tredje säsongen valde han oväntat att hoppa av succéserien. Nu berättar han varför.

delningar

Det var i en intervju med israelisk tv som Kim Bodnia förra veckan berättade om den ökade antisemitismen i Brons inspelningsstad Malmö. 50-årige Bodnia, som själv har judiskt påbrå, hade tidigare uppgett sig vara missnöjd med manuset för den nya säsongen men berättade nu att det också fanns andra faktorer bakom avhoppet.

– Antisemitismen växer, särskilt i Malmö där vi spelade in ”Bron”. Det är inte säkert som jude där. Självklart gjorde det att beslutet att hoppa av blev enklare, säger Bodnia i intervjun, enligt Expressen.

Problemen med antisemitismen i Malmö har uppmärksammats flera gånger de senaste åren. Under ett besök i mars 2015 menade Barack Obamas sändebud Ira Forman att judar inte kunde känna sig trygga i staden. Men Bodnias uttalanden får också mothugg från Judiska föreningen i Malmö, som menar att problemen med antisemitism inte är unika för Malmö.

– Kim Bodnia säger att Malmö är en osäker stad för judar. Han har inte varit i kontakt med oss i Judiska församlingen för att höra hur vi upplever situationen, och vi vet inte om han råkat ut får något antisemitiskt. Eftersom han inte refererat till några egna upplevelser så kan vi bara utgå från att han generaliserat, skriver föreningens vice ordförande Freddy Gellberg i ett debattinlägg i Expressen.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?