Laddar

Anställda förbjuds att jobba hos leverantörer: “Ett direkt hån”

Enligt en ny klausul blir hundratals arbetsplatser förbjudna för Malmöföretagets personal.

delningar

På företaget Bygghemma får anställda inte börja arbeta hos leverantörer till företaget inom två år efter avslutad tjänst, enligt en ny konkurrensklausul i samarbetsavtalen.

Flera anställda har klagat på beslutet som gör att många tänkbara arbetsplatser försvinner från dem.

– Det drabbar anställda på alla positioner, alltifrån produktchefer till marknadsanställda till kundtjänstmedarbetare, att kunna ta anställning på flera hundratals företag runt om i Sverige, säger en källa till 24Malmö.

Om leverantörer bryter mot klausulen i deras avtal kan de få betala böter på 200 000 kronor till Bygghemma. Enligt koncernchefen Mikael Olander är detta inte en ovanlig del i ett avtal företag emellan.

– När man tränar upp och har personal som man värdesätter som är i kontakt med kund så är det en vanlig klausul. Det är inget som är hårdare än på andra ställen, det är ett sätt att se till att våra leverantörer inte värvar våra medarbetare när de är på jobb, säger Mikael Olander.

Han menar att om någon anställd skulle vilja lämna företaget för att arbeta hos någon av leverantörerna så ska en dialog föras. Perioden på två år då anställda inte får börja hos en leverantör handlar om att viktig företagsinformation inte ska kunna läckas ut.

– Man kan inte kringgå systemet, det måste vara någon typ av tid mellan anställningarna. Annars kan jag säga upp mig i dag och sen börja någon annanstans i morgon.  Om jag anställer någon som produktchef så får inte den gå till en konkurrent direkt. Om den får jobb där så får jag betala för den personen under den perioden som den inte kan arbeta hos oss eller konkurrenten, säger Mikael Olander.

Enligt källan till 24Malmö har de anställda berättat för ledningen att de inte gillar avtalet, men att deras röster inte hörs.

– Vi anställda har protesterat mot den här befängda delen i avtalen, men ledningen vill inte rubbas. Det är ett direkt hån mot de flera hundra personer som idag jobbar på Bygghemma och dess närstående bolag och förhindrar jobbmöjligheter för oss framöver.

Mikael Olander medger att anställda har uttryckt missnöje angående avtalet men menar att styrelsen inte kommer att ändra sitt beslut.

– Vi har pratat med ett antal personer som yttrat att det är fel, men vi har förklarat vår syn på det och sagt att detta inte är något konstigt, säger han.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?