Analysen: Fler tror att bostadspriserna kommer stiga

Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet. Foto: FMF.

Jenny Stenberg, vd på FMF, uttalar sig om läget på bostadsmarknaden i landet.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Andelen mäklare som bedömer att bostadspriserna ska sjunka kommande tre månader fortsätter minska med två procent denna mätperiod, medan andelen som bedömer ökande priser ökar med tre procent.

Det gör att det är något fler mäklare som bedömer prisuppgång än prisnedgång. Majoriteten av mäklarna bedömer stillastående priser. Det visar Mäklarpanelen.

– Vi har gått från en period där långt många fler mäklare under en tid har bedömt sjunkande priser, vilket vi också har haft. Nu är tongångarna något positivare. Det är andra mätningen i rad som vi ser att andelen mäklare som spår sjunkande priser minskar medan de som bedömer ökande priser ökar. Men även om andelen som spår ökande priser är fler så är skillnaden ändock liten, säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet i ett pressmeddelande.

De senaste fyra veckorna har andelen mäklare som tror på sjunkande bostadspriser de kommande tre månaderna minskat från 26 procent till 24 procent, medan andelen som tror på prisuppgång har ökat från 24 procent till 27 procent.

Samtidigt tror 49 procent på stillastående priser, mot 50 procent förra mätperioden.

– I Mäklarpanelen ställde vi även frågan om vad som oroar deras kunder mest just nu och då hamnar oron över prisutvecklingen högst (34,9%) följt av amorteringskravet (26,8%). Och mäklarnas reflektion är att det är en avvaktande, orörlig och inlåst marknad. De som köper och säljer just nu är de som verkligen måste flytta, som till exempel den eller de som bildar familj och par som ligger i skilsmässa, avslutar Jenny Stenberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar