Ambulans får kritik – behandlade inte allergichock

Kvinnan hann tappa medvetande innan hon fick behandling.

delningar

Det var i juli 2017 som en kvinna med nötallergi av misstag fick i sig nötter. Hon fick andningssvårigheter och larmade snabbt ambulans.

Enligt ambulansjournalen hyperventilerade kvinnan och hade en förhöjd puls. Men ambulanspersonalen bedömde att det inte berodde på en allergichock utan trodde snarare att kvinnan hade en panikattack. Kvinnan fick därför ingen behandling med adrenalin trots att hon bad om det. Ambulansen körde dessutom kvinnan till sjukhus som prio tre (utan blåljus och sirener).

När de väl kom fram till sjukhusen blev kvinnan medvetslös och hade nässelutslag över hela kroppen. Läkaren på plats bedömde symptomen som en allergisk reaktion men menar också att kvinnan förmodligen tappat medvetande på grund av sin hyperventilation.

Efter behandling på sjukhuset återhämtade sig kvinnan och kunde lämna sjukhuset samma natt. Kvinnan anmälde sedan händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som nu har granskat ärendet.

IVO anser att ambulanspersonalens bedömning att avvakta med behandling med adrenalin inte varit rimlig då en tidig behandling är att föredra vid allergiska reaktioner. IVO bedömer därför att vårdinstansen inte uppfyllt kraven på en sakkunnig och omsorgsfull vård.

 

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar