Alliansen föreslår miljonbesparing på Skånes folkhögskolor

Malmö högskola. Foto: Mostphotos/Shieldmaiden

Drar in på de 700 nya platser som det rödgröna styret drev igenom förra året.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På regionala utvecklingsnämndens sammanträde på under torsdagen den 31 januari kommer Alliansen föreslå en kraftig neddragning på Skånes folkhögskolor. Den särskilda satsning på 700 nya platser på de skånska folkhögskolorna som Miljöpartiet och det tidigare rödgröna styret drev igenom förra året tas nu bort.

Redan när Alliansen presenterade sin budget för Region Skåne i höstas varnade Miljöpartiet för att det saknas pengar till de skånska folkhögskolorna. Den rödgröna regeringen beslutade förra mandatperioden att tillföra 671 miljoner kronor årligen för att skapa 5 000 nya platser på allmänna och särskilda kurser på Sveriges folkhögskolor.

På regionala utvecklingsnämndens första sammanträde i år föreslår Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna att regionen skär ner på de ekonomiska bidragen till Skånes folkhögskolor. De fem miljoner kronor som det rödgröna styret förra året tillförde extra tas nu bort. Det motsvarar 700 platser på Skånes folkhögskolor.

– Med tanke på de utmaningar Skåne står inför är det anmärkningsvärt att Alliansen skär ner på de skånska folkhögskolorna. I flera skånska kommuner är mer än var tionde ungdom öppet arbetslös eller har aktivitetsstöd. Då behövs det kraftfulla satsningar på utbildning, inte neddragningar på folkbildningen, säger Thomas Hansson, ledamot för Miljöpartiet i regionala utvecklingsnämnden i ett pressutskick.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar