Akut platsbrist på häkten och anstalter – fick stänga i Malmö

Foto: Roland Magnusson

"Mig veterligen har det inte hänt på över tio år"

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Kriminalvården har aviserat att häkten och anstalter över hela landet är fullbelagda. I helgen fick det direkta konsekvenser för polisen i flera ärenden, bland annat i Malmö där häktet fick stänga för intag i över ett dygn och häktade personer fick sitta kvar i arresten. Något som inte hänt på över tio år, rapporterar P4 Malmöhus.

Polisen meddelar att läget är akut och att polisledningen bedriver ett intensivt arbete för att hantera detta.

– I lördags kväll, klockan 18 tror jag det var, konstaterade vi att Malmöhäktet var fullt och kunde inte ta emot fler. Det var väl stängt i ett och ett halvt dygn, säger Håkan Tullberg, tillförordnad häkteschef för Malmöhäktet till P4 Malmöhus.

Händelsen är ovanligt och Håkan Tullberg har aldrig varit med om det tidigare.

– Nej. Mig veterligen har det inte hänt på över tio år. Jag har aldrig varit med om det innan, inte att vi stängt och inte kunnat ta emot någonstans.

Situationen löstes genom att polischef i beredskap fattade beslut om att förvara personerna i en anhållandearrest i 24 timmar tills transport kunder ordnas av kriminalvården. De kunde hämtas under måndagsförmiddagen när häktet öppnade för nya intagna igen. Statistik från Malmöhäktet visar att alla 117 platser varit fulla tre måndagar i rad.

Rikspolischefen har informerat Justitiedepartementet om vilka konsekvenser Kriminalvårdens aviserade läge med fulla häkten och anstalter får för polisens arbete. En av orsakerna till det ökade trycket på anstaltsplatserna är bland annat ett resultat av medvetet och offensivt polisarbete som lett till att fler grips och häktas.

– Polisen tar mer narkotika i beslag och griper och lagför allt fler. Dessutom har antalet vapenbeslag ökat sedan 2015. Utredningsresultaten visar en försiktig positiv utveckling. Det är vi stolta över och det är tack vare alla våra medarbetare som sliter hårt varje dag. Men resten av rättskedjan måste kunna följa med i den utvecklingen och kunna ta emot det ökade inflödet för att arbetet ska bli effektivt och rättssäkerheten inte urholkas, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Under måndagen hade polisens nationella operativa ledningsgrupp ett extrainsatt möte för att diskutera hur man ska lösa situationen.

– Vi ser flera exempel där våra medarbetare runt om i landet står inför svåra beslut gällande placering av frihetsberövade när Kriminalvården meddelar att häktena är fullbelagda. Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättsskipningen i samhället, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving i ett pressmeddelande.

Nu kommer Polismyndigheten tillsammans med Åklagarmyndigheten att utreda rättsläget och ta fram en nationell rutin för beslut i ärenden där det saknas förvarsplats för häktade.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar