Laddar

Akut bostadsbrist i Malmö enligt ny rapport

Varje år har Malmö ett byggnadsunderskott på 1100 bostäder i staden. Nu varnar Hyresgästföreningen för att vi har en akut bostadsbrist i Malmö.

delningar

Bostadsbristen har präglat Skåne i många år. Men nu är den akut. Så inleds rapporten ”Bostadsbristens landskap – Kalla fakta om folk och hus i Skåne 2016” som släpptes som redovisar ett dystert läge för bostadsmarknaden i Skåne i allmänhet och för Malmö i synnerhet.

Rapporten skriver att Malmö stad de senaste 10 åren i snitt ökat med 5 000 personer, samtidigt som årstakten för byggda bostäder legat kring 1 100. Glappet mellan tillgång och behov på bostadsmarknaden växer år från år, och även om byggandet ökat den senaste tiden är det mycket som ska hämtas igen.

De bostäder som väl byggs har ofta för hög hyra som innebär att att många inte har möjlighet att flytta till de satsningar som ändå görs i staden.

Det är framför allt ungdomarna som har stora problem att komma in på bostadsmarknaden. Malmö har en ovanligt ung befolkning jämfört med riksgenomsnittet. Det ledet till att en tredjedel av de unga som flyttar till Malmö idag bor otryggt, utan besittningsskydd.

Rapporten slår fast att Malmö skulle behöva bygga 2 362 nya bostäder per år för att tillgodose behovet i nuläget. Men snittet på byggda bostäder mellan 2010-2015 låg på 1 121 stycken.

Relaterade artiklar