Afghansk journalist får Malmöstipendium: "Hopp om en bättre framtid"

Mukhtar Wafayee tillsammans med sin fru Nilofar Langar som också är journalist och poet. Paret tvingades att lämna sitt hemland under 2018 och har nu fått en fristad i Malmö. Foto: Pressbild

Den afghanske journalisten och poeten Mukhtar Wafayee har utsetts till Malmö stads stipendiat i fristadsprogrammet för åren 2019-2020.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Fristadsprogrammet upprättades av Malmö stad år 2010 och är ett residensprogram som upprättades för förföljda författare och journalister. Sedan 2014 innefattat programmet också övriga konstformer. Programmet innebär att en journalist eller konstnär som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde.

I år har Malmö stad utsett 26-årige Mukhtar Wafayee. Han är en prisbelönt grävande journalist, författare och poet. Som journalist har hans fokus legat på säkerhet, samhällsfrågor och politik.

Han har arbetat för en lång rad mediabolag, bland annat som nyhetschef på nyhetsbyrån Howayda News Agency, grävande reporter och politisk kommentator för Daily Open Society, grävande reporter för 8AM Daily och nyhetsankare på Mehr TV. Han har tilldelats priser som Nai:s pris Bravest Journalist Of The Year efter en publik omröstning 2014 och han tilldelades Journalist Of The Year Award av The Afghan Journalist Centre 2017.

– Jag tror på den grävande journalistiken som ett både viktigt och kraftfullt verktyg i kampen mot de söndrande krafterna i vårt samhälle. Att bli journalist var ett sätt för mig att bekämpa despotism, korruption, terrorism och brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Mukhtar Wafayee.

Han har nu befunnit sig i Malmö under några veckor och börjar så smått lära känna staden.

– Trygghet, sinnesro och hopp om en bättre framtid var de första känslorna jag fick när jag kom till Malmö. Det är en liten stad, men full av kulturell mångfald och vänliga människor. Efter alla hinder ser jag nu äntligen möjligheterna för oss. Vi kommer att ta tillvara på den här chansen till en bättre framtid. Jag kommer aldrig att glömma min kärlek och mitt engagemang för den undersökande journalistiken, och jag kommer aldrig sluta kämpa för mänskliga rättigheter, säger Wafayee.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar