Laddar

90-årig kvinna utsatt för grov stöld

Foto: Sten-Åke Stenberg / Mostphotos. - Foto: Mostphotos

Polisen i Skåne har fick in flera liknande anmälningar under loppet av en timme.

delningar

Under torsdagen ska en 90-årig kvinna i Fridhem ha tagit emot samtal från en okänd person. Enligt uppringaren var något fel med kvinnans kylskåp och att en reparatör skulle skickas.

– En stund senare knackar det på en ung kvinna och hon släpps då in. De har tillsammans gått in i köket och då har hon undersökt kylen i fem till tio minuter, säger Nils Norling, presstalesperson i polisområde Malmö.

När den unga kvinnan sedan lämnat bostaden ska 90-åringen ha märkt att det saknats värdesaker.

– Det är troligt att ytterligare någon har smugit in efter den unga kvinnan och stulit värdesaker, säger Nils Norling.

Polisen rubricerar händelsen som grov stöld i bostad.

Detta var ett av ett flertal åldringsbrott i Skåne. I Helsingborg inträffade tre liknande stölder inom loppet av några timmar, varav vilka två hade identiska tillvägagångssätt. Samtliga av de drabbade ska ha varit kvinnor i 85- till 90-årsåldern.

– Vi brukar råda om att man inte ska släppa in någon okänd i sin lägenhet. Det här är lite mer uttänkt än att bara komma och knacka på. De har faktiskt någon som ringer i förberedande syfte den här gången, säger Nils Norling.

Polisens råd är att man som privatperson ska "motringa" om en person hör av sig på det här sättet. Bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag har oftast överenskommelser med företag som skickar vaktmästare och servicepersonal.

– Man kan ringa bostadsrättsföreningen om de kommer skicka någon. Om svaret är nej ska man inte öppna dörren. Man behöver alltid göra en kontroll om deras uppgifter verkligen stämmer, säger Nils Norling.

På sin Facebooksida uppmanar polisen allmänheten att dela informationen och sprida den till de äldre som kanske inte har sociala medier.

Relaterade artiklar