Laddar

1930-talet tar plats i Malmö: ”Det går framåt i en otrolig fart”

Tre nya utställningar om 30-talets människor och levnad.

delningar

Malmö Museer visar upp tre synnerligen intressanta utställningar som samtliga handlar om 1930-talet med start den 14 april.

I en tid då depressionen slagit hårt mot folket och fattigdomen var utbredd finns många paralleller till dagens samhälle. Då tog sakteligen industrin fart igen och i Malmö låg man i framkant.

–Det händer väldigt mycket i världen under 1930-talet, även här i Malmö med Per Albin Hansson som sedan bildar regering. Malmö stad är tidigt i framkant vad gäller vissa reformer och det får resonans i rikspolitiken, säger intendent Susanne Beckmann vid Malmö Museer.

– Folkhemmet tar form och det går framåt i en otrolig fart.

I utställningen Mellan depression och världskrig framställs den sociala, ekonomiska och politiska utvecklings i Sverige men främst i Malmö.

Efter de första depressionsåren gick det uppåt, främst tack vare export till Tyskland som började rusta upp. Malmö präglas av sin identitet som industristad. Kockums står i en central roll men även kvinnornas roll är av stor vikt:

– Andelen yrkesarbetande kvinnor är betydligt högre här än i resten av landet. Det låg på drygt 40 procent i Malmö och 20 procent i landet. Då var det främst textiler, livsmedel och skofabriker kvinnor arbetade på, berättar Susanne Beckmann.

På utställningen kan man se en stor modell av dåtidens Kockums-område. Man kommer så småningom även kunna ta en cykeltur genom stan med fokus på byggnaderna som uppförde under 30-talet.

Det intressanta med utställningen är de paralleller som kan göras med dagens samhälle 2018, anser Beckmann.

– De starka högerströmningar som då resulterade i kriget ser vi igen idag. En annan parallell är de frivilliga som deltog i spanska inbördeskriget. När de återvände fick de amnesti. Idag har vi IS och inbördeskriget i Syrien. Det finns mycket tänkvärt.

Att få fram det duktiga, friska och sunda svenska folket genomsyrar 1930-talet. Nog var det även då som Malmö på många sätt skapades, idag finns spåren kvar i byggnaderna vi passerar i kvarteren och i fotografierna vi kan beskåda

 

Folksamling på Stortorget och Södergatan i Malmö, 1934. © Ragnar Küller / Malmö Museer.

Museet öppnar även upp ytterligare två utställningar om 1930-talet. Den första om Hollywood, Drömmar om Hollywood, som var sin tids guldålder med otroliga textilier som finns kvar till idag

Den andra heter The Mexican Suitcase och gestaltar det spanska inbördeskriget genom fotografier av Robert Capa, Gerda Taro och Chim (David Seymour). Det är en internationell utställning som gör avstamp i ett okänt bildmaterial som hittades i Mexiko.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?