Laddar

170 skolanställda utsatta för kränkningar

"Vi har det svart på vitt, nu är det dags att göra någonting åt det".

delningar

I en ny medarbetarundersökning gjord på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö uppger 13,4 procent, 170 personer, att de utsatts för kränkningar på arbetsplatsen det senaste året. Det rapporterar Sydsvenskan.

Drygt 60 procent rapporterade händelserna, visar undersökningen. Mer än hälften av dem utsatta uppger att de inte fick hjälp.

– Vi i skolan har ett särskilt ansvar för att säkerställa att våra arbetsplatser har grundläggande principer för demokratiska och mänskliga värden. Detta indikerar att det finns kulturer hos oss som inte är acceptabla, säger Lars Rehnberg, förvaltningsdirektör, till tidningen.

Han lovar nu att krafttag ska tas för att detta inte ska ske.

– Vi kommer att ställa upp med allt stöd som efterfrågas – av elevhälsan eller andra resurser och kompetenser.

I 46 procent av fallen var förövaren en kollega, i 22 procent pekas en chef ut.

Strax över hälften av de utsatta anmälde kränkningar till arbetsgivaren. Få uppger att de fick hjälp. På förvaltningen har man endast utrett fyra kränkningsärenden under det senaste året.

– Det är på tok för få som anmäler kränkningar. Det är också allvarligt att alla anmälningar inte nått oss [HR-avdelningen], trots att vi har tydliga rutiner om att en chef eller kollega som får kännedom om kränkningar ska anmäla till oss så att vi kan göra en opartisk utredning, säger Emma Lind, tillförordnad HR-chef, till Sydsvenskan.

– Vi har det svart på vitt, nu är det dags att göra någonting åt det, säger hon.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?