100 ton förfalskat godis smugglas från Malmö

Foto: Michael Erhardsson

Man tror att godiset främst är ämnat för den danska marknaden.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Närmare 100 ton godis från grossister i Malmö har de senaste två åren försetts med säljförbud då godiset antingen varit för gammalt eller misstänkt förfalskat, detta rapporterat SVT Skåne.

– Det handlar om anmärkningsvärt stora mängder. Vi har skickat vidare ett par av de här ärendena till polisen, säger Arvid Nordland, enhetschef för miljöförvaltningen i Malmö till SVT.

Man tror att godiset främst är ämnat för den danska marknaden på grund av att de har 25 procent moms på godis samt sockerskatt, vilket gör det lönsamt att fuska med. Det första fallet uppdagades för två år sedan då den danska livsmedelskontrollen kontaktade kommunen. De hade då upptäckt falskt godis i danska butiker som kunde kopplas till svenska grossister.

Miljöinspektörer i Malmö ser det som en nödvändighet att prioritera den här typen av fusk.

– Tyvärr finns det inte en riktig organisation för att kunna hantera sådant här i Sverige. Vi jämför oss mycket med danskarna, och vi märker att de är betydligt mer förberedda och organiserade för att kunna hantera den här typen av komplexa frågor, säger Arvid Nordland till SVT.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar