Glädjebeskedet: Sommarvärme på ingång! | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Glädjebeskedet: Sommarvärme på ingång!

Då blir det upp emot 20 grader och strålande sol.

Filip Beijer

Kl.10:53, 17 april, 2018

Glädjebeskedet: Sommarvärme på ingång!
Foto: Arkiv

Är första dagen utan jacka här? 

Efter en gråmulen tisdag och en blåsig föregående vecka ser onsdagen ut att bjuda på årets första sommardag. Under dagen kan temperaturen stiga till 20 grader i skuggan enligt SMHI.

Värmen når sin pik på eftermiddagen och därefter håller sig temperaturen kring 17-18 grader fram emot kvällen.

Resten av veckan ser också ut att bli riktigt vårlig med temperaturer mellan 17 och 13 grader.

Och vinden som ven i Malmö förra veckan är som bortblåst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre tvingas stanna onödigt länge på sjukhus

Trots att de är friska tvingas många äldre ligga kvar på sjukhus i flera dagar. Så ser det ut i Skåne.

Michael Olsson

Kl.10:54, 16 april, 2018

Äldre tvingas stanna onödigt länge på sjukhus
Foto: Pixabay

Enligt en rapport från Socialstyrelsen tvingas många äldre ligga kvar på sjukhus i flera dagar, trots att de är friska nog att gå hem.

– Det är sällan bra för patienterna att ligga kvar på sjukhus. Det kan också bli så att utskrivningsklara ligger och tar upp vårdplatser i onödan, säger Kalle Brandstedt på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Många av de äldre behöver fortsatt vård efter utskrivning, men då är det vanligen kommunen som tar över vårdansvaret.

– Det kan finnas brister i samverkan mellan landsting och kommuner. Också sådant som brist på korttidsplatser gör att det kan ta längre tid att få komma hem eller få en plats på ett särskilt boende, säger Kalle Brandstedt.

Väntetiden på att bli utskriven varierar i landet, i Uppsala län fick utskrivningsklara patienter vänta på hemgång i snitt 7,4 dagar under 2017. I Skåne län fick utskrivningsklara patienter vänta i 4,1 dagar innan hemgång.

– Tanken är att patientflödet ska bli så bra som möjligt, generellt sett. Men man måste också se till varje enskilt fall, det kan finnas tillfällen då det är bättre att patienten ligger kvar, säger Kalle Brandstedt.

Bara tre län i landet klarade av en genomsnittlig väntetid på max tre dagar. Därefter tvingas kommunerna betala runt 7 000 kronor per vårddygn som en utskrivningsklar patient tillbringar på sjukhus.

vantetid-ska%cc%8ane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018

I helgen skrev tusentals svenskar högskoleprovet. Hur många rätt hade du fått på provets orddel?

Hanna Thulin

Kl.07:05, 16 april, 2018

QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018
Foto: Flickr

I lördags satt tusentals svenskar i skolsalar över hela landet och svettades över orddelen i högskoleprovet. Här kan du testa dig själv och se hur många rätt du hade fått.

Lyckas du pricka in 20 rätta svar?

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studie: Konserter är hälsosammare än yoga

Därför kan dina konsertbesök öka livslängden med tio år.

Matilda Larsson

Kl.13:52, 15 april, 2018

Studie: Konserter är hälsosammare än yoga
Foto: Pxhere, Pixabay.

Att yoga får oss att bli lugna, hälsosamma och må bättre är det många som är överens om.

Men att gå och se en konsert kan få oss att må ännu bättre än att utöva yoga, enligt en ny studie.

Det var brittiska The Sun som först rapporterade att experter har kommit fram till resultatet genom att mäta och jämföra hjärtfrekvensen hos testpersoner när de fick gå på en konsert, en yogalektion eller fick promenera med sin hund.

Man mätte bland annat välmående och stressnivå hos personerna före och efter sina aktiviteter, varav man kom fram till att de som lyssnade på en 20 minuter konsert mådde bättre än de andra deltagarna.

Enligt Patrick Fagan, beteendeexpert på Goldsmith’s University i London, Visade resultaten att testpersonernas humör höjdes med 21 procent efter en konsert. Det kan jämföras med att de som deltog i 20 minuters yoga höjde humöret med 10 procent. De som promenerade med hunden mådde vara sju procent bättre efteråt, enligt studien.

– Vår forskning visar vilken djupgående inverkan konserter har på hälsa, lycka och välmående – där regelbunden närvaro är nyckeln, säger Patrick Fagan till The Sun.

Enligt forskningen kan välmående i genomsnitt förlänga livsspannet med hela nio år, där ytterligare forskning från universitetet föreslår att ett konsertbesök varann vecka kan förlänga livsspannet med nästan ett årtionde.

– Vi vet alla hur kul det är att se sitt favoritband eller artist live, men nu har vi bevis (på hur hälsosamt det är), säger Nina Bibby, talesperson på O2 som också har varit med och tagit fram studien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö stad polisanmäler sfi-fusk – kräver 4,7 miljoner

Sfi-härvan fortsätter växa. Nu har kommunen polisanmält utbildningsföretaget Hermods för bedrägeri.

Filip Beijer

Kl.09:18, 13 april, 2018

Malmö stad polisanmäler sfi-fusk – kräver 4,7 miljoner
Foto: Linda Axelsson, Bildbyrån

Malmö stad polisanmäler utbildningsföretaget Hermods personalredovisning för att ha fakturerat kommunen för betydligt fler anställda än de haft i verkligheten.

Företaget har ett avtal med kommunen om att sköta utbildning i svenska för invandrare (sfi).

LÄS MER: Malmö stad kräver företag på miljonbelopp – efter sfi-bluffen

Ärendet utreds som misstänkt bedrägeri och Malmö Stad kräver samtidigt att få tillbaka 4,7 miljoner kronor som ersättning för de förlorade kostnaderna som man betalat ut till Hermods.

Förvaltningsdirektör Lars Rehnberg tror att företaget satt faktureringsbluffen i system för att helt enkelt få ut mer pengar. Direktören uttalar sig genom ett pressmeddelande:

– Vi har begärt ut rättade personallistor för hela avtalsperioden. Trots påstötningar har vi endast fått listor för tre månader. Av dessa framkommer uppenbara oriktiga faktureringar. Vi misstänker att denna hantering satts i system och är minst lika omfattande för andra ännu inte redovisade månader, säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg.

-Det som skett är ytterst allvarligt, inte bara i att dessa leverantörer medvetet och systematiskt ägnat sig åt dessa oegentligheter – utan även att de sviker elevernas rätt till en kvalitativ utbildning, säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg.

Sfi-bluffen har tidigare resulterat i att företaget Astar polisanmälts av Malmö Stad. I det ärendet krävs företaget på 7,6 miljoner för fem, konstaterade, felfakturerade månader.

24Malmö.se skrev om Astar i veckan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjuk åldring utsatt för miljonbedrägeri – kopplas till organiserad brottslighet

Grovt bedrägeri i Gävle kopplas till ett tiotal personer i Malmö.
"Uppenbarligen är det någon som sitter och läser Blocketannonser. Hur många har man försökt med innan man lyckats?" säger biträdande chefsåklagare Mikael Dahlberg.

Filip Beijer

Kl.18:48, 12 april, 2018

Sjuk åldring utsatt för miljonbedrägeri – kopplas till organiserad brottslighet
Brott som detta ökar, berättar vice chefsåklagaren. Foto: Filip Beijer.

Det var strax före jul som en äldre kvinna hemmahörandes i Gävletrakten utsattes för ett grovt bedrägeri. Hon hade en annons ute på andrahandsmarknaden när hon blev kontaktad av en för henne okänd kvinna.

Därefter började bluffen som till en början skulle kosta pensionären 2,1 miljoner kronor och som skulle visa sig ha koppling från Gävle i norr till Malmö i söder med ett flertal personer inblandade.

– Vad man kan förstå så är hon ålderstigen och sjuk. Hon har haft en annons ute för att sälja något när hon kontaktats av någon, en kvinna. Den här kvinnan lyckas därefter ta reda på kontouppgifter och personuppgifter för att därefter kunna komma åt hennes bankkonto, säger biträdande chefsåklagare i Gävle tingsrätt Mikael Dahlberg.

Efter samtalet fördes miljonerna över till bankkontot tillhörande en tredje kvinna i Gävle. Polisen spårade henne och kort därefter häktades hon misstänkt för grovt bedrägeri. Men efter förhör är kvinnan inte längre misstänkt – utan misstänks istället ha fått sitt konto utnyttjat av bedragarna.

Pengarna har därefter förts vidare från kvinnans konto till ett 20-tal andra konton i landet. Främst i Norrköping och Malmö där ett tiotal personer i vardera stad tagit emot pengarna.

– Pengarna har spridits som i en lång kedja. Den jag handlägger nu är den kvinna som pengarna hamnade hos först. Hon var misstänkt för bedrägeriet men vi är övertygade om att det inte är hon som har genomfört det. I hennes berättelse framkommer det då att hon haft kontakter med folk i Malmö som då har fått nyttja hennes konto. Det jag vet är att en stor grupp av de som fått pengar, på ett eller annat sätt, finns i Malmö, säger Mikael Dahlberg.

Chefsåklagaren ser bedrägeriet som avancerat.

– Det är ett väldigt avancerat upplägg, i den meningen att det krävs viss arbetsinsats för att utföra det. Uppenbarligen är det någon som sitter och läser Blocketannonser. Hur många har man försökt med innan man lyckats?

I samband med att den äldre kvinnan lurades lyckades hennes bank stoppa en del av pengarna från att överföras. Totalt är cirka 600 000 kronor stulna från kontot, pengar som inte kunnat stoppas.

– Hela summan har varit på drift men har inte kunnat konsumeras tack vare att banken har lagt märke till överföringen och satt stopp på en stor del av beloppet, säger Mikael Dahlberg.

Nu väntar förhör med ett flertal personer i utredningen.

– Det är inte helt ovanligt, det ökar, det ser vi ju.

Hur vanlig är den här typen av bedrägerier?

– Det är inte helt ovanligt, och det ökar, det ser vi ju, säger Mikael Dahlberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng