Forskning: Här är störst risk att utsättas för våldsbrott i Malmö | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Forskning: Här är störst risk att utsättas för våldsbrott i Malmö

Invånarnas sociala band spelar stor roll för att förebygga brott i områden.

André Kvist

Kl.20:06, 13 april, 2018

Forskning: Här är störst risk att utsättas för våldsbrott i Malmö
Foto: Petter Arvidson

Du är i störst risk för att drabbas av våldsbrott om du är i närheten av kvarterskrogen i något av Malmös utsatta områden. Relativt sett. Den slutsatsen drar kriminologen Manne Gerell som studerat antalet anmälda brott i förhållande till antalet lokala bussresor från en viss hållplats.

– Vi vet att det sker mer brott på vissa platser som Möllan och kring torgen i centrum. Det är platser där det finns mycket krogar och många människor rör sig. Men är risken större att utsättas för våldsbrott på dessa platser när vi tar hänsyn till hur mycket folk som vistas där?

LÄS MER: Forskare om ökade skjutvåldet: ”Ta lärdom av USA”

Syftet med studien har varit att beräkna och förklara den relativa risken för att drabbas av våldsbrott i Malmö. Totalt har Manne Gerell undersökt 33 miljoner bussresor på 586 busshållplatser.

Utsatta hållplatser kännetecknas av att de ligger nära skolor, bankomater, restauranger eller nattöppna barer. Än värre är det om hållplatserna har tak.

Platserna där det sker flest våldsbrott ligger centralt placerade i Malmö. När antalet våldsbrott sätts i relation med hur många människor som åker buss från platsen förändras mönstren, söderut och österut från de centrala delarna.

– Då är det vid pizzerian i det lokala centrumet i Malmös utsatta områden som det är signifikant störst risk för våldsbrott, säger Manne Gerell.

Gerell har sammanställt risken i kartor. Platser som kännetecknas av hög risk fångar då in 81 procent av våldsbrotten i offentlig miljö.

– Detta är ett sätt att, baserat på saker som antal alkoholtillstånd det finns och hur mycket folk som rör sig i ett område, förutsäga var det kan finnas risk för att brott kommer att ske, förklarar han.

Ett områdes kollektiva förmåga är en viktig faktor för att förebygga eventuella brott. Alltså invånarnas känsla för samhörighet och förmåga till social kontroll.

Det finns ett samband mellan låg kollektiv förmåga och våldsbrotten som sker i utsatta områden.

– Den är ofta låg i de här utsatta områdena, men kan förstärkas med ganska små medel. Krögaren kan till exempel säga nej till droger på restaurangen. Om de boende säger ”hej” till främlingar eller säger till barn att plocka upp skräp de kastat på marken, då signalerar man att ”så gör vi här”. Det är små grejer i vardagen som kan göra folk mindre benägna att begå brott, säger Manne Gerell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Cyklist och bil i olycka

Polis och ambulans kallades till plasten.

Michaela Ekström

Kl.13:47, 22 april, 2018

Cyklist och bil i olycka
Arkivfoto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

Omkring klockan 13.30 larmades polis och ambulans till Käglingevägen där en personbil och en cyklist var inblandade i en trafikolycka.

– Cyklisten ska vara vaken och talbar, hon ska ha slagit i ansiktet och ha en del skrapsår, kan eventuellt ha slagit ut någon tand, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral Syd.

Det är oklart om cyklisten har förts till sjukhus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polis kunde chocka inbrottstjuvar efter samtal: ”Mycket bra agerat”

En privatperson upptäckte ett pågående inbrott i sitt eget hem på söndagsmorgonen.

Magnus Jansson

Kl.11:42, 22 april, 2018

Polis kunde chocka inbrottstjuvar efter samtal: ”Mycket bra agerat”
Arkivfoto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

På söndagsmorgonen fick polisen in uppgifter om ett pågående inbrott i en lägenhet på Erikfältsgatan. En privatperson slog larm vid 09.40-tiden.

– Personen kommer hem till bostaden och uppmärksammar att det befinner sig några där inne, främst genom att personen hör ljud, säger Kim Hild, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Uppringaren stannade kvar utanför bostaden och inväntade polis – som på plats kunde överraska och gripa en kvinna och en man inne i lägenheten. De misstänks nu för stöld.

– Uppringaren behövde aldrig konfrontera personerna och det var mycket bra agerat. Har man möjlighet så ska man helst undvika det, det innebär ju att det ökar möjligheterna för oss att göra ett gripande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kraftig minskning av bangers i postflödet

Minskat avsevärt sedan nyår. Kan öka med tanke på sportsliga premiärer.

André Kvist

Kl.08:01, 22 april, 2018

Kraftig minskning av bangers i postflödet
Olika varianter på bangers. Foto: Skärmdump/Youtube.

Förra året beslagtog Tullverket 21 781 så kallade bangers. Kraftiga smällar som skiljer sig från handgranater då de inte har splitter men är otroligt kraftfulla. Smällarna kan orsaka allvarliga personskador och har flera gånger använts vid sprängdåd i Malmö.

Natten mellan tisdag och onsdag denna vecka användes troligen en mindre banger vid en kiosk på Södertull. Den orsakade allvarliga skador i butiken och flera rutor skadades av tryckvågen.

På Toftanäs gör Tullverket många beslag, det är där paket från utlandet hamnar först. I år har man beslagtagit drygt 7 800 bangers.

– Man kan säga att det är en nedgång men beslagen har inte avtagit. Det kan vara två faktorer som påverkar, dels en hämmande effekt via nyhetsartiklar om lagändringen den 1 november. Och dels finns det säkert säsongsinslag, inför nyår såg vi en topp, säger Jesper Liedholm, pressekreterare vid Tullverket.

Bangers kommer främst från Polen, Tjeckien och Tyskland. De ska skickas enligt regler som rör farligt gods, vilket inte sällan ignoreras. Det kan dock ske en ny ökning i och med att sportsäsongen som till exempel Allsvenskan har dragit igång.

– Det är inte ovanligt att dessa används i samband med fotbollsmatcher, vi lade märke till en viss ökning när Allsvenskan och Superettan hade premiär.

Hur många som kommer in i landet är en mycket svår fråga. Även om lagändringen gjorde det möjligt att lägga mer resurser mot dessa explosiva varor finns det andra vägar att föra in varor i landet.

– Mycket tas i postens flöde och andra fraktbolags flöden, men i det enorma flödet är det svårt att uppskatta hur mycket som tas in, säger Jesper Liedholm.

Tullverket har regelbundet kontroller i dessa flöden. Under den senaste veckan har man gjort 30 beslag i terminaler i Malmö. Bland annat har man beslagtagit 65 kilo vattenpipstobak, 275 misstänkt narkotikaklassade tabletter och 1 kilo misstänkt narkotikakristaller.

Fakta30 beslag den senaste veckan i Malmö:

* 275 narkotikaklassade tabletter
* 900 gram pulver, misstänkt narkotika
* 150 gram pulver, misstänkt hälsofarlig vara
* 50 ml flytande misstänkt narkotika
* 575 ml flytande läkemedel
* 65 kg vattenpipstobak
* 1 kg misstänkt narkotikakristaller
* 1 tillståndspliktigt luftvapen

Substanser anses misstänkta till dess att kontrolltester bekräftat vad det rör sig. Siffrorna rör från den 13 april till den 20 april.

Källa: Tullverket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort antal bilar sattes i brand i natt

(Uppdaterad 07.00) Sammanlagt tolv bilar brann i Malmö under natten till söndagen.

Michaela Ekström

Kl.06:35, 22 april, 2018

Stort antal bilar sattes i brand i natt
Arkivfoto: Bildbyrån

Larm om den första branden inkom vid klockan 01.08 där två bilar totalförstördes på Bennets väg i Rosengård.

Strax efter klockan två kom larm om den andra branden, i samma område. Tre bilar brann då på Hårds väg.

Med bara några minuters mellanrum kom sedan ytterligare två larm om bilbränder strax innan klockan 03.00. Den ena på Vitemöllegatan där en bil brann och den andra på Thomsons väg där totalt sex bilar brann.

Enligt polisen går det inte att utesluta ett samband mellan bränderna. En anmälan om skadegörelse har upprättats men ingen är i nuläget gripen misstänkt för brotten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omfattande strömavbrott drabbade Malmöborna

Ett stort antal hushåll blev utan el på lördagskvällen.

Mattis Andersson

Kl.22:45, 21 april, 2018

Omfattande strömavbrott drabbade Malmöborna
Foto: Arkiv

Under lördagskvällen blev det mörkt i bland annat Bunkeflo, Limhamn och Möllevången.

– Det är ett större strömavbrott som inträffade runt 21.50. I början var det 15 000 strömlösa kunder men nu är siffran nere på 7000, säger Lena Berglund vid Eons pressjour.

Inledningsvis fanns ingen prognos för när strömmen kunde vara tillbaka. Problemet var dock lokaliserat.

– Det är ett fel på en transformatorstation i Hyllie som ligger bakom strömavbrottet, säger Lena Bergström.

Även mobilmaster tillhörande Telia, Telenor och Bredbandsbolaget slutade fungera under kvällen, på grund av strömavbrottet. Strax innan midnatt hade alla drabbade fått strömmen tillbaka, rapporterar Sydsvenskan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng