Sjuk åldring utsatt för miljonbedrägeri – kopplas till organiserad brottslighet | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Sjuk åldring utsatt för miljonbedrägeri – kopplas till organiserad brottslighet

Grovt bedrägeri i Gävle kopplas till ett tiotal personer i Malmö.
"Uppenbarligen är det någon som sitter och läser Blocketannonser. Hur många har man försökt med innan man lyckats?" säger biträdande chefsåklagare Mikael Dahlberg.

Filip Beijer

Kl.18:48, 12 april, 2018

Sjuk åldring utsatt för miljonbedrägeri – kopplas till organiserad brottslighet
Brott som detta ökar, berättar vice chefsåklagaren. Foto: Filip Beijer.

Det var strax före jul som en äldre kvinna hemmahörandes i Gävletrakten utsattes för ett grovt bedrägeri. Hon hade en annons ute på andrahandsmarknaden när hon blev kontaktad av en för henne okänd kvinna.

Därefter började bluffen som till en början skulle kosta pensionären 2,1 miljoner kronor och som skulle visa sig ha koppling från Gävle i norr till Malmö i söder med ett flertal personer inblandade.

– Vad man kan förstå så är hon ålderstigen och sjuk. Hon har haft en annons ute för att sälja något när hon kontaktats av någon, en kvinna. Den här kvinnan lyckas därefter ta reda på kontouppgifter och personuppgifter för att därefter kunna komma åt hennes bankkonto, säger biträdande chefsåklagare i Gävle tingsrätt Mikael Dahlberg.

Efter samtalet fördes miljonerna över till bankkontot tillhörande en tredje kvinna i Gävle. Polisen spårade henne och kort därefter häktades hon misstänkt för grovt bedrägeri. Men efter förhör är kvinnan inte längre misstänkt – utan misstänks istället ha fått sitt konto utnyttjat av bedragarna.

Pengarna har därefter förts vidare från kvinnans konto till ett 20-tal andra konton i landet. Främst i Norrköping och Malmö där ett tiotal personer i vardera stad tagit emot pengarna.

– Pengarna har spridits som i en lång kedja. Den jag handlägger nu är den kvinna som pengarna hamnade hos först. Hon var misstänkt för bedrägeriet men vi är övertygade om att det inte är hon som har genomfört det. I hennes berättelse framkommer det då att hon haft kontakter med folk i Malmö som då har fått nyttja hennes konto. Det jag vet är att en stor grupp av de som fått pengar, på ett eller annat sätt, finns i Malmö, säger Mikael Dahlberg.

Chefsåklagaren ser bedrägeriet som avancerat.

– Det är ett väldigt avancerat upplägg, i den meningen att det krävs viss arbetsinsats för att utföra det. Uppenbarligen är det någon som sitter och läser Blocketannonser. Hur många har man försökt med innan man lyckats?

I samband med att den äldre kvinnan lurades lyckades hennes bank stoppa en del av pengarna från att överföras. Totalt är cirka 600 000 kronor stulna från kontot, pengar som inte kunnat stoppas.

– Hela summan har varit på drift men har inte kunnat konsumeras tack vare att banken har lagt märke till överföringen och satt stopp på en stor del av beloppet, säger Mikael Dahlberg.

Nu väntar förhör med ett flertal personer i utredningen.

– Det är inte helt ovanligt, det ökar, det ser vi ju.

Hur vanlig är den här typen av bedrägerier?

– Det är inte helt ovanligt, och det ökar, det ser vi ju, säger Mikael Dahlberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De populäraste namnen bland singlar

Har du något av dessa namn? Då är du väldigt eftertraktad på singelmarknaden.

Mia Martelleur

Kl.17:54, 22 april, 2018

LISTA: De populäraste namnen bland singlar
Foto: Pixabay.

Vilka personer får mest uppmärksamhet i dejtingvärlden? Enligt en kartläggning från dejtingappen Happn är det personer som heter Anna och Johan som verkar falla flest i smaken. På andra och tredje plats finns Emma, Malin, Fredrik och Daniel.

Såklart kan det också vara profilbeskrivningar, härliga bilder eller spännande fritidsintressen som får andra singlar på kroken. Men enligt Happns undersökning har även förnamnet en betydelse.

– Våra namn sänder ofta ut signaler om oss. Troligtvis eftersom vi alla bär på associationer kopplade till olika namn, säger Claire Certain, Head of Trends på happn.

Dejtingappen har över 47 miljoner användare världen över och i Sverige använder fler än 315 000 personer appen. Det är här som Happn har sett ett mönster bland singlarna i Sverige som får fler gilla-markeringar än andra. Deras förnamn verkar kunna spela en roll i uppvaktningen.

– Det är dock viktigt att komma ihåg att det är en kombination av en rad faktorer som avgör om vi blir intresserade av någon. Med andra ord finns ingen anledning att misströsta om just ditt namn inte finns med på topplistan, säger Claire Certain, Head of Trends på Happn.

Ett annat mönster är att fem profilbilder verkar öka chanserna till flört. Helst ska det vara en kombination av olika sorters bilder som porträtt och helkroppsbilder. Den första bilen bör visa ansiktet tydligt.

De mest populära singlarna verkar dessutom vara de som beskriver sig som positiva personer som gillar att resa, festa och träffa nya människor.

Här är de tio mest populära namnen bland svenska singlar: 

Populäraste kvinnliga namnen:

 1. Anna
 2. Emma
 3. Malin
 4. Sara
 5. Johanna
 6. Sofia
 7. Elin
 8. Frida
 9. Ida
 10. Hanna

Populäraste manliga namnen:

 1. Johan
 2. Fredrik
 3. Daniel
 4. Erik
 5. Andreas
 6. Martin
 7. Mikael
 8. Marcus
 9. Jonas
 10. Peter

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning

Vissa människor är allergiska mot träning – på riktigt. Det menar forskare och läkare som har studerat fenomenet.

Mia Martelleur

Kl.12:55, 22 april, 2018

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning
Montage: Pixabay.

Vissa människor kan faktiskt vara allergisk mot träning. Enligt forskare och läkare kan kombinationen av mat, värme och fysisk aktivitet utlösa en allergisk reaktion i kroppen. Symptomen kan visa sig på olika sätt men personer vittnar om svullna ögon, svårt att andas, och att det kliar på kroppsdelar som lår, midja och ben. Det skriver bland annat Veckorevyn.

Det är inte helt klarlagt vad detta beror på, men forskarna har sina teorier om att det har och göra med att kroppstemperaturen ökar i samband med träning. Den varmare kroppstemperaturen kan få matcellerna att reagera och de utsöndrar då hormonet histamin som varnar kroppen för allergier.

Är man känslig för temperaturförändringarna vid träning kan man också få allergiska reaktioner vid varma bad, bastubad eller vid stressymptom.

Det tros även finnas ett samband mellan vad personer har ätit i samband med fysisk aktivitet och de allergiska reaktionerna. Personer som inte fick någon allergisk reaktion när de endast åt en visst typ av mat, kunde plötsligt få reaktioner om de åt samma mat och tränade efteråt.

Andra saker som kan öka histamin-nivåerna är alkohol, läkemedel och för kvinnor kan också menscykeln påverka nivån.

Brukar man ha problem med allergiska reaktioner vid fysisk aktivitet så menar läkarna dock att man inte behöver lägga ner träningen. Istället kan det vara bra att ta antihistamin innan passet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glädjebeskedet: Sommarvärme på ingång!

Då blir det upp emot 20 grader och strålande sol.

Filip Beijer

Kl.10:53, 17 april, 2018

Glädjebeskedet: Sommarvärme på ingång!
Foto: Arkiv

Är första dagen utan jacka här? 

Efter en gråmulen tisdag och en blåsig föregående vecka ser onsdagen ut att bjuda på årets första sommardag. Under dagen kan temperaturen stiga till 20 grader i skuggan enligt SMHI.

Värmen når sin pik på eftermiddagen och därefter håller sig temperaturen kring 17-18 grader fram emot kvällen.

Resten av veckan ser också ut att bli riktigt vårlig med temperaturer mellan 17 och 13 grader.

Och vinden som ven i Malmö förra veckan är som bortblåst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre tvingas stanna onödigt länge på sjukhus

Trots att de är friska tvingas många äldre ligga kvar på sjukhus i flera dagar. Så ser det ut i Skåne.

Michael Olsson

Kl.10:54, 16 april, 2018

Äldre tvingas stanna onödigt länge på sjukhus
Foto: Pixabay

Enligt en rapport från Socialstyrelsen tvingas många äldre ligga kvar på sjukhus i flera dagar, trots att de är friska nog att gå hem.

– Det är sällan bra för patienterna att ligga kvar på sjukhus. Det kan också bli så att utskrivningsklara ligger och tar upp vårdplatser i onödan, säger Kalle Brandstedt på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Många av de äldre behöver fortsatt vård efter utskrivning, men då är det vanligen kommunen som tar över vårdansvaret.

– Det kan finnas brister i samverkan mellan landsting och kommuner. Också sådant som brist på korttidsplatser gör att det kan ta längre tid att få komma hem eller få en plats på ett särskilt boende, säger Kalle Brandstedt.

Väntetiden på att bli utskriven varierar i landet, i Uppsala län fick utskrivningsklara patienter vänta på hemgång i snitt 7,4 dagar under 2017. I Skåne län fick utskrivningsklara patienter vänta i 4,1 dagar innan hemgång.

– Tanken är att patientflödet ska bli så bra som möjligt, generellt sett. Men man måste också se till varje enskilt fall, det kan finnas tillfällen då det är bättre att patienten ligger kvar, säger Kalle Brandstedt.

Bara tre län i landet klarade av en genomsnittlig väntetid på max tre dagar. Därefter tvingas kommunerna betala runt 7 000 kronor per vårddygn som en utskrivningsklar patient tillbringar på sjukhus.

vantetid-ska%cc%8ane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018

I helgen skrev tusentals svenskar högskoleprovet. Hur många rätt hade du fått på provets orddel?

Hanna Thulin

Kl.07:05, 16 april, 2018

QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018
Foto: Flickr

I lördags satt tusentals svenskar i skolsalar över hela landet och svettades över orddelen i högskoleprovet. Här kan du testa dig själv och se hur många rätt du hade fått.

Lyckas du pricka in 20 rätta svar?

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng