Populära turistorten chockhöjer böter för fulla turister | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Populära turistorten chockhöjer böter för fulla turister

Vissa beteenden kan leda till fyrdubblade böter för svenskar på besök.

Matilda Larsson

Kl.09:05, 29 mars, 2018

Populära turistorten chockhöjer böter för fulla turister
Foto: Max Pixel.

Mallorca kommer att bli mycket striktare mot turister i sommar. Det är framförallt turistorten Magaluf som har tröttnat på odrägliga fulla turister.

Nu kommer böterna att höjas för vissa brott – med det fyrdubbla jämfört med förra året.

LÄS MER: Nu införs nya skatten – miljontals svenskar påverkas

Till exempel höjs boten till 400 euro för privatpersoner som stör lugn och ordning jämfört med förra årets bot som låg på 100 euro. Även att urinera på offentlig plats kommer att kosta dig 400 euro i böter, jämfört med tidigare 100 euro.

Totalt införs 16 sanktioner inför turistsäsongen på Magaluf. Förra året infördes böter för en rad olika störande beteende som klottring, fylleri, att gå runt naken på stan, högljutt spelande och nonchalant beteende mot lokalpolisen, vilket Daily Mail först rapporterade.

De 16 böterna som chockhöjs inför sommaren:

 • 400 euro i böter för privatpersoner som stör lugn och ordning. Detta är en fyrdubbling från förra årets bot som låg på 100 euro.
 • 400 euro i böter för den som urinerar på allmän plats, även denna boten har fyrdubblats från förra året.
 • 500 euro i böter för förtäring av alkohol på allmän plats som leder till obehag bland andra personer och lokalbor. Denna boten låg förra året på 200 euro.
 • 500 euro i böter för arrangörer som bryter mot alkoholregler. Denna boten har femdubblats sedan förra året.
 • 500 euro i böter för förtäring av alkohol som stör medborgare och ordningen i samhället eller provocerar fram ohälsosamma situationer.
 • 500 euro i böter för förtäring av alkoholhaltliga drycker som leder till ett avskräckande beteende mot fotgängare.
 • 500 euro i böter för förtäring av alkohol på platser där barn kan bli drabbade.
 • 500 euro i böter för ”flaskpartyn” på vägar och andra offentliga utrymmen av alla slag.
 • 400 euro i böter för bristande respekt mot polisen i utövandet av deras roll för att skydda allmänheten. Denna boten har dubblerats sedan förra året då den låg på 200 euro.
 • 400 euro i böter för tillhandahållande av obehöriga tjänster på allmän plats, såsom spådom med tarotkort, massage och tatueringar.
 • 400 euro i böter för att gå naken eller halvnaken på allmänna vägar utanför de zoner som godkänts av borgmästarens kansli.
 • 400 euro i böter för att visas i kollektivtrafiken eller på allmän plats utan kläder på överkroppen, med undantag för pooler, stranden eller andra platser där det anses normalt, så som trottoarer, gator och vägar som ligger i direkt anslutning till kust eller stränder.
 • 200 euro i böter för nedskräpning på offentlig plats, särskilt cigarettfimpar, tuggummi, skal, papper, plats, burkar och flaskor.
 • 200 euro i böter för användande av ljudsystem, högtalare och förstärkare som stör omgivningen.
 • 200 euro i böter för att ta med alkoholhaltliga drycker från sitt ursprungliga försäljningsställe och konsumera det på vägar eller allmän plats, oavsett vilken behållare som används.
 • 100 euro i böter för klotter i kollektivtrafiken, på gator, träd, parker och allmänna vägar samt att klättra på eller över dessa.

Källa: Daily Mail.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är flygplatsen som hade flest förseningar i Sverige

Nya siffror visar att flygplatsen hade drygt dubbelt så många förseningar som Arlanda och Landvetter.

Redaktionen 24malmö.se

Kl.15:26, 18 april, 2018

Här är flygplatsen som hade flest förseningar i Sverige
Foto: Swedavia/Jens Christian Bladh.

Färska siffror som Airhelp tagit del av, visar vilka svenska flygplatser som varit mest och minst punktliga under påskhelgen 2018.

Mest drabbad av flygstörningar var Malmö Airport.

– Vi håller på och gör en djupanalys själva nu eftersom vi inte känner igen Airhelps siffror. Vi vet att det pågick störningar i form av sent inkommande utrikesflyg. Det var bland annat problem med slottar i Belgien och problem med flygledare i Frankrike, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport i en kommentar till 24Malmö.

Peter Weinhandl berättar också att Malmö Airport själva mäter punktligheten och turn-around dag för dag, där de vanligtvis ligger bra till.

– Vi såg under påsken att 32 procent av våra flyg var försenade med mer än fem minuter, vilket i och för sig är mycket, men då var det en hel del inkommande plan som var försenade. Vi håller på och rotar i det här själva nu, men det var inga problem med snö, is, bagagevagnar eller personal, säger Peter Weinhandl.

Företaget Airhelp som hjälper passagerare att få kompensation för försenade och inställda flyg, har tagit fram flygstatistik för Sveriges flygplatser från påsken 2018. Siffrorna som sträcker sig mellan skärtorsdagen 29 mars till annandag påsk 2 april, visar att Linköping, Lycksele, Örnsköldsvik, Sundsvall, Vilhelmina och Växjö klarade sig helt utan förseningar. Andra flygplatser hade det betydligt tuffare. På flygplatserna i Malmö, Östersund, Norrköping och Bromma var runt var tredje flyg, i vissa fall ännu fler, försenade med minst 15 minuter.

Även om förseningarna generellt sett har minskat på svenska flygplatser så har antalet större förseningar, som lett till att resenärer anlänt mer än tre timmar försent till slutdestinationen, ökat.

Enligt EU-lagen EC261 ger den här typen av förseningar rätt till ersättning på upp till 600 euro, cirka 6 200 kronor, för varje enskild resenär. Enligt siffror som Airhelp tagit del av, har resenärer i Sverige rätt till kompensationer på sammanlagt nära 13,2 miljoner kronor under påskhelgen 2018.

Om du som resenär drabbats av en längre flygförsening gäller det att agera snabbt. En ny dom i Högsta Domstolen har slagit fast att drabbade resenärer nu enbart har två månader på sig att ansöka om ersättning.

– Det är orimligt att svenska flygresenärer nu behöver söka ersättning inom 60 dagar, medan passagerare i resten av EU kan ta år på sig. Detta gör Sverige det minst konsumentvänliga landet i EU. Vi hoppas att svenska lagstiftare kommer att ändra lagen, så att svenskar kan söka ersättning på samma villkor som resten av Europa. På Airhelp kommer vi att fortsätta kampen för att för att hjälpa resenärer att driva sina kompensationskrav, säger Airhelps Sverigechef Andreas Hermansson.

Sveriges mest punktliga flygplatser påsken 2018 (%)

1. Linköping: 0
2. Lycksele: 0
3. Örnsköldsvik: 0
4. Sundsvall: 0
5. Vilhelmina: 0
6. Växjö: 0
7. Kiruna: ca 5
8. Visby: ca 8
9. Kalmar: ca 10
10. Ängelholm: ca 10

Här var flest flyg försenade påsken 2018 (%)

1. Malmö: ca 41
2. Östersund: ca 38
3. Norrköping: ca 33
4. Bromma: ca 32
5. Örebro: ca 25
6. Skavsta: ca 25
7. Kristianstad: ca 25
8. Ronneby: ca 24
9. Arlanda: ca 21
10. Landvetter: ca 20

Källa: Airhelp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Undersökning: Därför väljer vi att inte resa miljövänligt

Mer än hälften av resenärer sällan eller aldrig reser hållbart, enligt en ny rapport.

Matilda Larsson

Kl.10:59, 18 april, 2018

Undersökning: Därför väljer vi att inte resa miljövänligt
Foto: Pixabay, Public Domain Pictures/George Hodan.

Det är en ständigt pågående debatt hur vi ska sänka koldioxidutsläppen, samtidigt som vi reser mer och mer.

Regeringen införde den 1 april en ny flygskatt som höjde priset på alla inrikes och utrikes flygresor. I samband med flygskatten gjordes en sifoundersökning som visade att fler svenskar är positiva än negativa till en flygskatt.

LÄS MER: Nu införs nya skatten – miljontals svenskar påverkas

Nu visar också en undersökning från Booking.com att folk världen över är alltmer medvetna om miljövänliga boendealternativ. Resenärer letar efter grönare alternativ på resan och kan tänka sig att betala extra kostnader för att försäkra sig om att de reser hållbart.

Majoriteten av de tillfrågade, 87 procent, svarade att de vill resa hållbart men endast fyra av tio bekräftade att de ofta eller alltid lyckas göra just detta.

Mer än hälften, 58 procent, svarade att de aldrig, sällan, eller bara ibland lyckas resa hållbart. Trots att vi tar stora steg mot en grönare framtid finns det alltså utrymme för att förbättring.

Anledningarna till att vi inte väljer att resa hållbart är enligt undersökningen att vi har uppfattningen att det är för dyrt. Även brist på information och pålitliga ekocertifikat utgör ett hinder för hållbart resande.

I takt med att resenärer blir mer medvetna och motiverade kring hållbart resande letar de efter enkla sätt att göra just detta. 40 procent svarade att det skulle underlätta om man kunde filtrera på miljövänliga boenden på bokningssajter, medan var tredje svarade att de först och främst vill ha en internationell standard för vad som utgör ett miljövänligt boende.

– Med resenärer som alltmer söker efter hållbara sätt att utforska och uppleva världen fortsätter vi att titta på hur vi kan hjälpa dem med detta. Det kan vara genom att belysa miljövänliga boenden eller göra det möjligt att filtrera sökresultaten baserat på närhet till en laddningsstation för elbilar, säger Pepijn Rijvers, vp och cmo på Booking.com.

ska%cc%88rmavbild-2018-04-18-kl-10-14-35

Källa: Booking.com

Källa: Booking.com

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studie: Konserter är hälsosammare än yoga

Därför kan dina konsertbesök öka livslängden med tio år.

Matilda Larsson

Kl.13:52, 15 april, 2018

Studie: Konserter är hälsosammare än yoga
Foto: Pxhere, Pixabay.

Att yoga får oss att bli lugna, hälsosamma och må bättre är det många som är överens om.

Men att gå och se en konsert kan få oss att må ännu bättre än att utöva yoga, enligt en ny studie.

Det var brittiska The Sun som först rapporterade att experter har kommit fram till resultatet genom att mäta och jämföra hjärtfrekvensen hos testpersoner när de fick gå på en konsert, en yogalektion eller fick promenera med sin hund.

Man mätte bland annat välmående och stressnivå hos personerna före och efter sina aktiviteter, varav man kom fram till att de som lyssnade på en 20 minuter konsert mådde bättre än de andra deltagarna.

Enligt Patrick Fagan, beteendeexpert på Goldsmith’s University i London, Visade resultaten att testpersonernas humör höjdes med 21 procent efter en konsert. Det kan jämföras med att de som deltog i 20 minuters yoga höjde humöret med 10 procent. De som promenerade med hunden mådde vara sju procent bättre efteråt, enligt studien.

– Vår forskning visar vilken djupgående inverkan konserter har på hälsa, lycka och välmående – där regelbunden närvaro är nyckeln, säger Patrick Fagan till The Sun.

Enligt forskningen kan välmående i genomsnitt förlänga livsspannet med hela nio år, där ytterligare forskning från universitetet föreslår att ett konsertbesök varann vecka kan förlänga livsspannet med nästan ett årtionde.

– Vi vet alla hur kul det är att se sitt favoritband eller artist live, men nu har vi bevis (på hur hälsosamt det är), säger Nina Bibby, talesperson på O2 som också har varit med och tagit fram studien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Reglerna för bagage på flyg kan skärpas

Kravet har blivit allt vanligare på flera flygplatser.

Josefine Göransson

Kl.09:54, 15 april, 2018

Reglerna för bagage på flyg kan skärpas
Foto: Pixabay

Att ta sig genom flygplatsernas säkerhetskontroller kan vara lite meckigt. Livremmar ska tas av, datorer plockas ur väskor och vätska ska ligga i speciella förpackningar. Nu kan du dessutom bli tvungen att plocka ut medhavd mat ur handbagaget.

Det är Washington Post som rapporterar om att det blivit allt vanligare att resenärer ombeds plocka ur sin medhavda mat ur handbagaget. Anledningen är att nya högteknologiska skannrar vid kontrollerna letar organiskt innehåll i sprängningsmedel och därför kan falsklarm utlösas när mat passerar. Det skulle orsaka långa köer och förseningar.

För att undvika extra förseningar ombeds därför resenärerna att plocka ut den medhavda maten. Än så länge är det inte en regel som genomförs överallt men på flygplatser i USA blir kravet allt vanligare.

Hur länge det eventuellt dröjer tills riktlinjen blir en regel i Sverige återstår att se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SAS lägger miljardorder – beställer 50 plan

Så många miljarder kommer satsningen att kosta.

Matilda Larsson

Kl.16:20, 10 april, 2018

SAS lägger miljardorder – beställer 50 plan
De nya planen ska leda till ökad flexibilitet och möjliggöra ytterligare förenklingar och effektiviseringar i produktionen. Foto: SAS.

SAS har i dag beslutat att beställa 50 Airbus A320neo-flygplan med leveranser från våren 2019 till 2023.

Genom ordern får SAS för första gången från år 2023 en enhetsflotta bestående av effektiva kort-och medeldistansflygplan när det gäller kostnad och miljö, enligt ett pressmeddelande.

– Sedan vi för drygt ett år sedan började trafiksätta fabriksnya Airbus A320neo har vi fått en mycket positiv kundrespons. Dessutom skapar vi för första gången en enhetsflotta och kan ytterligare effektivisera vår verksamhet och fortsätta minska våra klimatpåverkande utsläpp, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef för SAS.

I dag har SAS två flygplanstyper i trafik inom Europa jämfört med sex olika under 2012. I takt med leveranserna av de nya Airbus A320neo kommer SAS att börja fasa ut Boeing 737 och existerande Airbus A320-flygplan. I samband med det förenklas SAS flygplansflotta ytterligare till en enhetsflotta bestående av Airbusflygplan på både kort-, medel- och långdistanslinjer.

Listpriset på de 35 Airbus A320neo flygplan inklusive motorer som beställs från Airbus uppgår till strax under 4 miljarder dollar cirka 33 miljarder kronor. Detta före rabatter som överenskommits mellan SAS och Airbus. De ytterligare 15 Airbus A320neo-planen hyrs från leasingbolag.

Flygplanen kommer att finansieras genom en kombination av finansleasar, sale/lease back samt eget genererat kassaflöde.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng