EXTRA: Då får Malmö en egen solkarta | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

EXTRA: Då får Malmö en egen solkarta

Stort intresse för att installera solpaneler: "Vi märker att det ökar".
Malmö stad hämtar inspiration från Köpenhamn.

André Kvist

Kl.18:06, 16 mars, 2018

EXTRA: Då får Malmö en egen solkarta
Malmö stadshus tavla över solcellsenergi. Foto: André Kvist.

De senaste åren har solceller och solpaneler blivit allt populärare. Att kunna ta tillvara på en alternativ energikälla anses av många som framtiden.

I Malmö finns det just nu 153 solcellsanläggningar, varav den största invigdes i januari. Den effekten ligger nu på 3 595 kilowatt (kW). På fem år har det ökat explosionsartat från 734 kW. Vilket har gjort Malmö till Skånes solcellstätaste stad efter Lund och Helsingborg, det visar siffror från Sol i Syd.

LÄS MER: Här täcks fabrikstaket i Malmö av solceller: ”Ett fantastiskt initiativ”

På kommunen har man lagt märke till detta. Med stöd från Energimyndigheten har man under ett år utvecklat Solguiden för Malmö. En karta över solpotentialen för fastigheter.

– Nu har vi kommit till de tekniska bitarna med själva solpotentialkartan, som utvecklas och integreras i våra kartsystem. Man får en indikation på solenergipotentialen för varje fastighet, berättar Tor Fossum, miljöstrateg på stadsbyggnadskontoret, Malmö stad.

Foto: André Kvist.

Tor Fossum, miljöstrateg, vill se mer integrerade solceller i Malmö. Foto: André Kvist.

Inom kort kan privatpersoner, företag och fastighetsvärdar ta del av en hemsida där man får en uppskattning av vad solceller på taket kan generera i energi. Det kommer även finnas god råd och hjälp för den intresserade.

– Den är planerad att lanseras i juni, det kan hända att den kommer tidigare. Det är en del tekniska saker kvar som ska lösas.

Varför gör ni detta?

– För att göra det enklare och uppmana människor till detta, säger Tor Fossum.

Miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret samarbetar i projektet. Ett bekymmer som har dykt upp är estetiken gällande solceller i Malmö. Det finns vissa miljöer som är mer komplexa än andra.

Det saknas till viss del integrerade anläggningar som passar in i staden, anser Tor Fossum. Samtidigt visar han bilder på balkonger med blått ”galler”, vilket visar sig vara solceller från en byggnad i Köpenhamn, en stad man hämtat många goda idéer från.

– De har fokuserat mycket på integration i arkitekturen och flera danska producenter har tagit fram färgade celler. Vi inspireras av det.

För att installera en solcellsanläggning på 5 kW hemma kostar det drygt 75 000 kronor minus 30 procent i investeringsstöd. Så strax över femtio tusen. Det finns många olika teorier om i vilken riktning den ska ställas, den mest populära är 30 grader sydlig riktning. Bygglov kostar också en mindre summa.

Malmös solkarta kommer underlätta var man ska placera anläggningen på en specifik byggnad.

Även Malmö stads medarbetare har märkt av ett större intresse de senaste åren. I fjol anlades 37 anläggningar som är anslutna till nätet, det kan vara fler än så. Året innan var det 21 stycken och 2015 endast 15. Det finns även andra varianter som inte är nätanslutna.

– Det är en kraftig ökning så vi märker att det ökar, säger Tor Fossum.

Tjänstepersoner kommer i juni lägga fram förslag till kommunfullmäktige på områden, sträckor och fastigheter som skulle kunna ha större solcellsanläggningar. Det gäller bland annat Yttre Ringvägen, vid Lernacken och sedan har den i Fosie redan invigts men den är ett exempel på hur det kan se ut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil brann mitt i centrum

(Uppdaterad 22:55) Någon hade satt eld på en bil.

Mattis Andersson

Kl.21:42, 19 april, 2018

Bil brann mitt i centrum
Foto: Arkiv

Vid 21.30-tiden under torsdagskvällen larmades räddningstjänsten till en personbil som brann utanför Friskis och SvettisYstadsvägen.

– Det är någon som har satt eld på en bil. Just nu försöker vi se om det finns några vittnen på platsen, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral Syd.

När räddningstjänsten kom till Ystadsvägen för att släcka kunde de konstatera att det brann rejält.

– Det är en fullt utvecklad brand på en personbil. Vi är på plats och släcker den. Det finns ingen rapport om spridningsrisk, säger Gustav Sandell från räddningstjänsten.

Branden skapade problem i trafiken men det ska nu flyta på som vanligt nu igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort pådrag efter misstänkt drunkning – drönare sökte i havet

(Uppdaterad 22:55) Sökpådrag med stora resurser under kvällen.

Mattis Andersson

Kl.21:13, 19 april, 2018

Stort pådrag efter misstänkt drunkning – drönare sökte i havet
Foto: Arkiv

Klockan 20.55 kom ett larm om drunkning vid hundrastplatsen i Ribbersborg.

– Vi har fått ett samtal om att någon har sett en vattenskoter. Vi har skickat dit våra resurser och även sjöräddningen är på plats säger Gustav Sandell från räddningstjänsten.

Väldigt stora resurser användes i sökandet där mörkret ställde till det.

– Vi har skickat upp en drönare för att leta. Det är en bit från land och det är väldigt mörkt så det blir en utmaning, säger Gustav Sandell.

Efter en längre tids sökande var varken någon person eller skoter funnen.

– Vi har konstaterat att det finns en mindre båt med motorhaveri. Vi har inte hittat någon skoter eller person i sjönöd, säger Gustav Sandell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Märkliga cykelturen återvänder med scones på agendan

Det drar ihop sig till sjätte upplagan av Malmö Tweed Ride, cykelturen som är hyllning till gemenskap, staden och tweed.

André Kvist

Kl.18:01, 19 april, 2018

3 bilder
  • Taget 2017 men fotot ser nästan ut att vara ett halvt deceennium gammalt. Foto: Malmö Tweed Ride.
    Taget 2017 men fotot ser nästan ut att vara ett halvt deceennium gammalt. Foto: Malmö Tweed Ride.
  • Gruppfoto från 2017. Foto: Malmö Tweed Ride.
    Gruppfoto från 2017. Foto: Malmö Tweed Ride.
  • Välklädda damer under cykelturen. Foto: Malmö Tweed Ride.
    Välklädda damer under cykelturen. Foto: Malmö Tweed Ride.

Fenomenet Tweed Ride uppstod i London 2009. Sedan dess har ”tävlingen” arrangerats i städer världen över. Men det är inte tävling utan mer en sällskapsrunda då man hyllat staden, gemenskap, tweed och förstås cyklandet.

– Det är en sällskapsrunda som syftar till att umgås över generationsgränserna och upptäcka hur löjligt nära allting är i Malmö, berättar Christoffer Hansen, som organiserar arrangemanget.

Det finns egentligen inga krav. Förvisso går många av deltagarna all-in med kläder och dylikt vilket förstås är uppskattat.

Cykelturen pausar halvvägs igenom med sedvanlig te och scones-fika, samt tillhörande grammofonmusik.

– Vi har en ny runda varje år som vi inte avslöjar, det blir en överraskning. I år startar vi på Gustav Adolf torg.

Hansen tror att många av deltagarna tycker detta är trivsamt då det kombinerar historia med ett lugnare tempo jämfört med den moderna vardagen. Man låter saker ta sin tid och får en trivsam cykelrunda.

Det finns dock ett tävlingsmoment. Varje år utses bäst klädda herre, dam och finaste cykel.

– Bäst klädda dam/herr och finaste cykel utses av deltagarna, men gemensamt för alla vinnare är ett engagemang ända ned till de minsta detaljerna. Sen skadar det nog inte vara riktigt trevlig mot sina medcyklister, förklarar Christoffer Hansen.

Turen har ett tak på antal deltagare med 180 stycken, anmälan har öppnat i detta nu. Malmö Tweed Ride sker lördagen den 15 september.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lilla Drevet gästar Malmö opera

Den hyllade podden intar scenen och gör för första gången en livepodd i hemstaden.

André Kvist

Kl.14:25, 19 april, 2018

Lilla Drevet gästar Malmö opera
Ola Söderholm, Jonatan Unge och Moa Lundqvist står på scen i Malmö. Foto: Lilla Drevet.

Samtidskommenterande podcasten Lilla Drevet har sedan starten 2013 blivit en av de mest lyssnade i Sverige. Med sin blandning av trams och analys når man varje vecka 92 000 nedladdningar.

Bakom podden står Liv Strömqvist, Kringlan Svensson, Nanna Johansson och Ola Söderholm. Även Moa Lundqvist och Jonatan Unge har tillkommit i den fasta besättningen.

Ola Söderholm, Jonatan Unge och Moa Lundqvist. Foto: Lilla Drevet.

Ola Söderholm, Jonatan Unge och Moa Lundqvist. Foto: Lilla Drevet.

Den 31 maj klockan 20.00 intar trion Söderolm-Lundqvist-Unge Malmö operas stora scen för framföra en livepodd i Malmö för första gången.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga män gripna efter stölder i bilar

På några sekunder krossade de rutor och tog värdefulla tillhörigheter. Tack vare vittne kunde de två männen snabbt gripas.

André Kvist

Kl.11:32, 19 april, 2018

Unga män gripna efter stölder i bilar
På mindre än en minut har värdesakerna och förövarna försvunnit. Foto: Pixabay.

Runt lunchtid på onsdagen utförde de två männen minst två stölder i fordon. Först på en parkering på Lockarp, och därefter på Svågertorp.

– Det är ett tillvägagångssätt som vi sett innan. Någon spejar efter offer som parkerar, sedan tar man titt, krossar rutan och försvinner från platsen på några sekunder, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.

Vid både stölderna under gårdagen stals datorer. Vittnesuppgifter gjorde att polisen kunde gripa en 22-åring och en 20-åring i deras bil i närheten av Svågertorp, kort efter den andra stölden.

– Uppmaningen är att oavsett om man ska lämna bilen ett par minuter så lämna aldrig värdesaker i bilen. Dessa stölder tar några sekunder.

På Svågertorp var det stora problem nyligen med just denna typen av stölder. Polisen berättade då att de arbetar aktivt på ett antal platser där stölder i fordon är vanlig företeelse.

De båda männen är nu anhållna misstänkta för stölderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng