Förslaget: Återuppliva VM 1958 – ge Malmö stadion ett värdigt farväl

Moderaterna vill väcka liv i stadions glansdagar innan rivningsarbetet tar vid.

André Kvist

Kl.20:27, 2 mars, 2018

Förslaget: Återuppliva VM 1958 – ge Malmö stadion ett värdigt farväl
I september hoppas man att turneringen kan bli av för att fira stadions 60 år och ge den ett värdigt avsked. Foto: Bildbyrån.

Året var 1958 och fotbolls-VM spelades i Sverige. Turneringen blev senare känd som Pelés VM och att det svenska fotbollslandslaget åstadkom sin bästa placering någonsin med en silverplats.

Malmö stadion var nybyggd och invigdes den 28 maj. Efter Råsunda och Ullevi var arenan tredje störst under turneringen. På plats spelade Västtyskland, Argentina, Nordirland, Tjeckoslovakien och forna Jugoslavien.

Under åtskilliga år var arenen hemmaarena för Malmö FF men efter att den nya stadion byggts togs beslutet att riva gamla stadion den 2 februari 2015.

– Många är vi de Malmöbor som har en nostalgisk känsla Malmöstadion, skriver moderaterna John Roslund och Tony Rahm i en motion att hylla stadion.

Nu 60 år efter invigningen vill man nu hylla stadions historia med en särskild turnering där lagen som deltog 1958 kan delta genom vänskapsmatcher.

– Vi tänker att man kan ju avsluta med en stor fest. Det vore jättekul att få ihop en fotbollsturnering med lagen som deltog 1958, säger John Roslund (M).

Att få dit originallagen är rätt omöjligt. Möjligen kan någon av de gamla fotbollshjältarna vara med som en hyllning till dåtidens bollkonstnärer. Istället tänker man bjuda in nationerna som deltog.

– Vi hade tyckt det var häftigt att spela med retrotröjor. En rivning är sällan positivt men nu kan vi göra något som får oss komma ihåg arenan med leende, ett minne av fornstora dagar.

PelŽ, Santos © BildbyrŒn - ©Ê7

Pelé som aktiv fotbollsspelare. Foto: Bildbyrån.

En annan plan vore att få Malmö FF, Landskrona Bois, Helsingborg IF och Trelleborg FF att klä sig i de gamla landslagens färger och spela mot varandra.

– Vi i Malmö är ju fotbollstokiga. Lagen kan figurera som varsitt lag så blir det lokalderbyn också. Med tanke på att vi är tossiga i fotboll så kan det vara en lösning, säger John Roslund och fortsätter:

– Det viktiga är att arenan får avsluta med glansen som den har haft en gång i tiden och inte bara vara en betongbunker som ska rivas.

Motionen ska nu tas upp i fritidsnämnden där man ska besluta om möjligheten att arrangera vänskapsturneringen. Slutligtligt beslut tas av kommunfullmäktige.

När kan detta bli av?

– Under året vore en dröm men vi inser att det tar tid att bereda. Tanken är någon gång i september, finns viljan så kan man.

FaktaSpelade matcher på Malmö stadion under VM 1958:

 • Västtyskland-Argentina (3-1) 8 juni 1958

 • Argentina-Nordirland (3-1) 11 juni 1958

 • Västtyskland-Nordirland (2-2) 15 juni 1958

 • Nordirland-Tjeckoslovakien (2-1 efter övertid) 17 juni 1958

 • Västtyskland-Jugoslavien (1-0) 19 juni 1958


Lagen som medverkade 1958:

Grupp 1

 •  Argentina

 •  Nordirland

 •  Tjeckoslovakien

 •  Västtyskland


Grupp 2

 •  Frankrike

 •  SFR Jugoslavien

 •  Paraguay

 •  Skottland


Grupp 3

 •  Mexiko

 •  Sverige

 •  Ungern

 •  Wales


Grupp 4

 •  Brasilien

 •  England

 •  Sovjetunionen

 •  Österrike

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre kvinna fräckt bestulen vid sitt hem

Polis har larmats till platsen.

Magnus Jansson

Kl.20:45, 21 mars, 2018

Äldre kvinna fräckt bestulen vid sitt hem
Foto: Bildbyrån

Polis har larmats till Lugna Gatan på onsdagskvällen där en kvinna i 85-årsåldern ska ha blivit bestulen på sin plånbok vid sitt hem.

Det misstänkta åldringsbrottet inträffade vid 20.15-tiden då en okänd gärningsman ska ha trängt sig in bakom kvinnan när hon gick in genom porten. Mannen ska sedan ha tagit kvinnans plånbok från hennes väska innan han lämnat platsen till fots.

Polisen meddelar att man skickat en polispatrull för att förhöra kvinnan. Ärendet rubriceras som stöld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Falska Euro-sedlar i omlopp: ”Vi ser en eskalering”

Flera fall i Malmö den senaste tiden. Dansk polis har funnit spår som leder till Nederländerna.

André Kvist

Kl.17:57, 21 mars, 2018

EXTRA: Falska Euro-sedlar i omlopp: ”Vi ser en eskalering”
Av alla valörer är det 50-sedeln som är vanligast. Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån.

Sedan mitten av januari har fler och fler falska sedlar av valören 50 euro dykt upp på olika platser i Malmö. Främst har sedlarna använts vid snabbmatsrestauranger och bensinstationer, sällan mer än en sedel. Även vid växlingskontoret Forex har dessa falska sedlar upptäckts.

Sammanlagt har det i Malmö upptäckts tolv sådana sedlar under året. I de flesta fall har näringsidkarna inte själva upptäckt förfalskningen, först vid närmare kontroll av Loomis har man lagt märke till att det rör sig om plagiat.

LÄS MER: Flera falska Euro-sedlar upptäckta i Malmö

Även i Köpenhamn har man den senaste tiden fått in allt fler fall av penningförfalskade 50 eurosedlar.

– De senaste tre månaderna har vi fått in 14 stycken i Köpenhamn. Senaste halvåret är det 19 och senaste året är det 29. Vi ser att det är en eskalering den senaste tiden, säger kommisarie Johannes Skree-Lassen vid avdelning för ekonomisk brottslighet, Köpenhamnspolisen.

Frågan är var sedlarna egentligen kommer från. Dansk polis har hittat ett spår som talar för att det kommer från Nederländerna.

I ett brev som danska tullen på Kastrup beslagtog hittades flera sedlar. Brevet var adresserat till en 20-årig dansk man som nu är av intresse för polisen. Avsändaren var någon i Nederländerna.

– Mottagaren är förstås intressant för polisen, med tanke på hans inblandning.

Sedlarna är avancerade, berättar Skree-Lassen. Vid majoritet av fallen i Köpenhamn, och Malmö, har sedlarna passerat en första kontroll i affärer och restaurangers kontrollmaskiner.

– Dessa är mycket, mycket snarlika de riktiga sedlarna! Eftersom butikernas maskiner inte kan upptäcka förfalskningen.

Den europeiska centralbanken European Central Bank, ECB, har huvudansvar för valutan euro. De kontrollerar noga förfalskningar.

I sin senaste rapport framgår att 363 000 förfalskade eurosedlar togs tillbaka från omlopp under andra halvan av 2017. En 9,7 procentig ökning från årets första hälft. Drygt 85 procent var 20- och 50-sedlar, den senare finns det överlägset flest av gällande autentiska sedlar.

Sedlarna tillverkas med en sofistikerad tryckteknik och ett antal säkerhetsfunktioner såsom vattenstämpel och porträttfönster. Den enklaste metoden om du misstänker en falsk sedel är att jämföra med en du vet är riktig, den så kallade ”Feel, look and tilt”-metoden.

ECB skriver att sannolikheten att få falska sedlar är fortfarande väldigt liten. Jämfört med antalet reella sedlar i omlopp.

FaktaHalvårsutvecklingen visas nedan:

Period                Antal förfalskningar

2014/2               507 000

2015/1               454 000

2015/2               445 000

2016/1               331 000

2016/2               353 000

2017/1               331 000

2017/2               363 000

Källa: European Central Bank.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya idrottshallen för dyr – nytt förslag på bordet

På torsdag väntas idrottsnämnden besluta i frågan, sannolikheten är stor att det blir en annan idrottshall och därmed förseningar.

André Kvist

Kl.16:47, 21 mars, 2018

3 bilder
 • Så skulle den ursprungliga sporthallen sett ut. Foto: Chroma Arkitekter
  Så skulle den ursprungliga sporthallen sett ut. Foto: Chroma Arkitekter
 • Foto: Chroma Arkitekter
  Foto: Chroma Arkitekter
 • Foto: Chroma Arkitekter
  Foto: Chroma Arkitekter

Planerna för stadionområdet förändras efter att fritidsförvaltningen har utrett förslaget om en sporthall med 1 500 åskådarplatser.

Det var den 26 januari i fjol som förvaltningen fick i uppdrag att beställa en sporthall. Detta främst med anledning av den nya idrottsgrundskola som planeras byggas på området och det utökade behovet av idrottslokaler.

Men bygget och framförallt driftkostnaden skulle bli för dyrt fastslår nu fritidsförvaltningen. Bygget beräknades kosta kring 80 miljoner kronor, med en årshyra på 5,5 miljoner. Den totala driftkostnaden beräknas uppgå till 15,5 miljoner kronor.

– Vi har tittat på en publik sporthall med 1 500 åskådarplatser men på grund av ekonomiska konsekvenser måste vi framföra till fritidsnämnden att vi inte klarar det ekonomiskt, säger Thomas Sterner, avdelningschef på driftavdelningen, Fritidsförvaltningen.

Därför kommer förvaltningen på torsdag att föreslå nämnden att avsluta det pågående uppdraget med den ursprungliga sporthallen och börja utreda en ny billigare modell.

– Det vi föreslår är att bygga en enklare sporthall, en standardsporthall, med mellan 200 och 400 åskådarplatser.

Denna hallen får då avsevärt färre åskådarplatser än vad som var tanken från början. Man ville att sporthallen med 1 500 platser skulle komplettera Baltiska hallen (3 900 platser) och Heleneholms sporthall (600 platser).

Med 300 platser motsvarar det sporthallarna i Kulladal och Kirseberg. Projektet skulle ursprungligen vara klart på hösten 2020.

Innebär detta ytterligare förseningar med byggandet?

– Det kan bli ett halvårs förskjutningen. Så istället för att vara färdigställt våren 2021 så blir det på hösten samma år. Det vi behöver göra nu är ett nytt projekteringsarbete, rita om skola och sporthall till vissa delar. Vi tar ett nytag och tar bort den publika kapaciteten som fördyrar, säger Thomas Sterner.

Den uppskattade kostnaden för den mindre hallen landar på drygt 55-60 miljoner kronor, samt med mindre driftkostnader än ursprungsprojektet.

Fritidsnämnden sammanträder på torsdag den 22 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Räddningstjänst skulle bryta sig in i bostad – avbröts av boende

Larmet kom vid 15.45-tiden.

Magnus Jansson

Kl.16:26, 21 mars, 2018

Räddningstjänst skulle bryta sig in i bostad – avbröts av boende
Foto: Arkiv

Vid 15.45-tiden ryckte räddningstjänsten ut till en bostad vid Saarisvägen Kirseberg med anledning av en misstänkt brand. Räddningstjänsten var på väg att bryta sig in när de boende kom hem.

– Det var en torrkokning på spisen och brandlarmet hade gått igång. Vi var på väg att bryta oss in men de boende kom hem, säger Mattias Sköld, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Bostaden fick vädras ut innan räddningstjänsten lämnade platsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förseningar i tågtrafiken – obehöriga vid spåret

(Uppdaterad 16.33) Trafikverket meddelade att det var problem under onsdagseftermiddagen.

Magnus Jansson

Kl.16:08, 21 mars, 2018

Förseningar i tågtrafiken – obehöriga vid spåret
Arkivfoto: Christian Örnberg / Bildbyrån

Under onsdagseftermiddagen var det förseningar i tågtrafiken mellan Ystad och Malmö, meddelar Trafikverket.

Orsaken var att obehöriga befann i spårområdet. Tågförseningarna uppstod vid 15.30-tiden på sträckan mellan Svarte och Ystad. Tågen körde med reducerad hastighet vilket påverkade flera stationer. Bland annat Malmö, Oxie, Rydsgård, Svedala, Skurup, Ystad, Gärsnäs, Köpingebro, Lunnarp, Smedstorp, Tomelilla och Simrishamn.

Vid 16-tiden var problemen lösta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng