Våldtäkterna i Malmö

EXTRA: Utredning om grov våldtäkt läggs ner – kvinna ljög för polis

Kvinnan har i förhör medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter, nu misstänks hon för brott.

André Kvist

Kl.10:29, 13 februari, 2018

EXTRA: Utredning om grov våldtäkt läggs ner – kvinna ljög för polis
Polisavspärrningar i Malmö. Foto: Bildbyrån.

Polisen utreder fem ärenden gällande grov våldtäkt i Malmö. Samtliga har skett utomhus med undantag för den sista som ska ha inträffat i en lokal i ett flerbostadshus på Lindängen.

Under tisdagen meddelade polisen och åklagare att en utredning gällande en misstänkt grov våldtäkt läggs ner. Det gäller den som ska ha skett på Serenadgatan den 28 december på Högaholm. Anledningen är att ett brott inte har inträffat.

LÄS MER: Detta vet polisen efter grova våldtäkten på lekplatsen

Teknisk bevisning och vittnesförhör har inte gett stöd för kvinnans berättelse.

– När kvinnan i förhör har konfronterats med detta har hon medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen. Kvinnan har berättat att hon inte utsatts för en överfallsvåldtäkt vid den aktuella tidpunkten. Utredningen har i övrigt visat att en våldtäkt inte har hänt, säger kammaråklagare Lena Körner, förundersökningsledare.

Vilken teknisk bevisning styrker att det inte har skett?

– Vi går inte in närmare i detaljer, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

Kvinnan har nu delgivits misstanke om falskt larm. Utredare som arbetat med detta ärende kommer nu att läggas på de övriga misstänkta gruppvåldtäkterna.

– Utredarna som frigörs när den här förundersökningen läggs ner kommer nu att flyttas över till andra pågående utredningar gällande grov våldtäkt utomhus. Det pågår ett fortsatt intensivt och tidskrävande arbete i samtliga utredningar, säger Mats Karlsson, biträdande chef i polisområde Malmö.

Biträdande polisområdeschef Mats Karlsson. Foto André Kvist.

Biträdande polisområdeschef Mats Karlsson. Foto André Kvist.

Förhoppningen är att utredningarna då ska gå snabbare.

– Det är svårt att säga hur de andra utredningarna påverkas, men givetvis är det väldigt positivt att ytterligare utredare blir tillgängliga. Även om vi misstänker att det kommer ta tid att bli färdig så kan det förhoppningsvis gå snabbare, säger Nils Norling.

Då förundersökningssekretess föreligger kommer inte några ytterligare detaljer att lämnas av åklagare Lena Körner, meddelar Nils Norling.

110621 TvŒ kvinnliga poliser i Stockholm har fŒtt jobb vid piketpolisen i Stockholm. Poliser , polisuniform , poliskvinna , polis genrebild © BildbyrŒn - COP 70 - Foto: Niklas Larsson

Kvinnliga poliser. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

Polisen har ingen omedelbar misstanke om några samband mellan dessa numera fyra ärenden. Men det finns flera gemensamma nämnare; att det rör sig om flera gärningspersoner, att det har skett från midnatt och in på småtimmarna, samt själva det misstänkta brottet. Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling berättar om ytterligare en viktig detalj.

– Det är väldigt ovanligt att vi får så många anmälningar under så kort tid gällande misstänkt grov våldtäkt. Vi har inte sett så många under en så kort tidsperiod tidigare, säger han.

Polisen är ytterst förtegen om detaljerna gällande de pågående utredningarna och brotten. Främst på grund av hur känsliga fallen är. Så här sade åklagare Lena Körner, som är förundersökningsledare, till TT nyligen:

– Vi arbetar intensivt med alla dessa ärenden, men jag kan inte uttala mig om hur långt vi har kommit på grund av förundersökningssekretess.

Vad polisen kan bekräfta är att spår är säkrade i samtliga fall. I de fyra misstänkta fall som ska ha skett utomhus har spåren analyserats och nu kommit tillbaka till polisen.

– Det är förväntat att säkra spår då det är offentliga platser utomhus som dessa våldtäkter misstänkts ha skett på. Vilka svar vi har fått går jag inte in på, säger Nils Norling.

Klart är åtminstone att analyssvaren börjar trilla in. Samtidigt hålls förhör med både vittnen och målsägande, potentiellt även med misstänkta. Och polisen lägger sakteligen pusselbitarna på plats för att reda ut vad som har inträffat.

– Våldtäktsutredningar kan generellt ta långt tid och vara väldigt komplexa. Inte minst på grund av trauman som målsägande utsatts för. Själva förhörsprocessen kan vara väldigt olik andra fall och det kan ta lång tid för minnesbilder att klarna.

Nils Norling och biträdande polischef Mats Karlsson. Foto: Lisa Horn.

Nils Norling och biträdande polisområdeschef Mats Karlsson. Foto: Lisa Horn.

Under början av januari tog Malmöpolisen hjälp av gärningsmannaprofilgruppen. Syftet var inte att ta fram profiler av misstänkta förövare utan snarare erbjuda kunskap och ett antal färska ögon.

– Det är en grupp med otrolig erfarenhet och kunskap. Att dessa tittade på de misstänkta våldtäktsärenden är otroligt värdefullt, berättar Nils Norling

Vad resulterade deras medverkan i?

– Vilka slutsatser det har gett går jag inte in på.

I nuläget finns inga planer på att gärningsmannaprofilgruppen kommer att återvända till Malmö och utredningarna.

Polisen berättar att arbetet går framåt. De vill inte gå in på vad som framkommit av förhören som har hållits eller vilka teorier de arbetar efter.

FaktaPolisens misstänkta gruppvåldtäkter:

  • Natten den 15 november utsätts en kvinna för en grov våldtäkt vid en busshållplats på Södervärn.

  • Dagen efter anmäler en minderårig flicka en gruppvåldtäkt som ska ha skett den 11 november. Händelsen ska ha inträffat vid ett grönområde på Segevång.

  • En 17-årig flicka anmäler att flera okända gärningspersoner våldtagit henne på en lekplats på Sofielund den 16 december.

  • En kvinna utsätts för en grov våldtäkt i stadsdelen Högaholm den 28/29 december. Kvinnans skador uppges vara lindriga. Tisdagen den 13 februari framkom det att kvinnan hade ljugit om händelserna.

  • En kvinna våldtas i en lokal i flerbostadshus på Lindängen mellan midnatt och klockan 9.00 den 4 februari. Detta är den enda som ska ha inträffat inomhus.


I samtliga fall misstänker polisen flera gärningspersoner. Ingen är gripen i något av ärendena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks ha tvingat personer att tigga

Anhållen misstänkt för människohandel, olaga hot och utpressning.

André Kvist

Kl.11:19, 21 februari, 2018

Man misstänks ha tvingat personer att tigga
Två män ska ha tvingats att tigga i Sverige, en person är anhållen. Foto: Arkiv.

En 32-årig man är anhållen misstänkt för att förmått två andra män att komma till Sverige i syfte att tigga. Under tisdagen larmades polisen till Amiralsgatan där ett bråk mellan åtminstone tre personer hade uppstått.

På plats fattar polisen misstankar mot en av männen gällande människohandel.

– Tre personer är inblandade i bråket. Vi talar med samtliga och det uppstår misstanke om människohandel, det ska också ha uttalats hot mot de andra två männen, säger Nils Norling, Malmpolisens presstalesperson.

Samtliga män är från ett östeuropeiskt land. Ingen av dem har fasta adresser i Sverige. De två målsägande ska vara något äldre än den misstänkta 32-åringen.

Det ska även ha utövats utpressning mot de båda männen.

– Det är inte i detalj klarlagt men på något sätt ge del av det man tjänar in genom tiggeri.

Ärendet ligger nu på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Åklagare Ulla Karlbrink är förtegen om ärendet då det är i ett tidigt skede.

– Vi kan bekräfta att det sitter en person anhållen för människohandel, säger hon.

Hur går ni vidare i ärendet?

– Vi går vidare på sedvanligt sätt, förundersökning är inledd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två tjuvar gripna efter helikopterjakt

Två män greps under natten till onsdagen.

Josefine Göransson

Kl.06:31, 21 februari, 2018

Två tjuvar gripna efter helikopterjakt
Arkivfoto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Vid 00.50-tiden under natten till onsdagen grep polisen två personer som nu är misstänkta för att ha stulit den bil som de transporterades i, rapporterar Sydsvenskan.

En polishelikopter deltog i sökandet och tack vare den kunde tjuvarna hittas. Enligt tidningen ska polishelikoptern ha cirkulerat över området Limhamn i Malmö.

De båda männen sitter nu gripna misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biltjuv jagas efter slug bilkapning

Polisen vädjar till allmänheten om tips.

Michaela Ekström

Kl.20:23, 20 februari, 2018

Biltjuv jagas efter slug bilkapning
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

En bilägare skulle sälja sin bil och hade stämt träff med en potentiell köpare på Västkustvägen i Malmö. Köparen kom dit, hoppade in i bilen och körde där ifrån. Händelsen inträffade strax innan klockan 19.00 på tisdagen. Polis kallades till platsen och bilen är anmäld stulen.

Bilen är ”utlarmad” och polisen är intresserade av iakttagelser av bilen från allmänheten. Bilen är en Volvo XC60 med registreringsnummer MKK 259. Om du har sett bilen kan du kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen vill se hårdare tag mot unga kriminella

Anser att samhället måste sätta in fler åtgärder mot unga kriminella i åldern 15 till 18 år.

André Kvist

Kl.16:54, 20 februari, 2018

Polisen vill se hårdare tag mot unga kriminella
Arrangerad bild av unga som bär vapen. Foto: Pixabay.

Polisen lämnade under tisdagen in en utredning till regeringen där man anser att man måste få till alternativa åtgärder för unga kriminella i åldern 15 till 18 år, rapporter SVT Nyheter.

– Vi ser allt mer hur äldre kriminella systematiskt använder unga för att transportera vapen och narkotika. Det är superviktigt att det måste bli en tidig reaktion mot kriminalitet, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, till kanalen.

LÄS MER: Nya polischefen: ”För många unga män har dött”

Att det är ytterst sällsynt att unga häktas och istället lämnas till socialtjänsten har fått polisen att reagera.

– Vi inom polisen slås av att det är för vaga reaktioner på de brott de begår. Vi säger inte att de ska låsas in eller få vård. Det är inte polisens sak att bestämma. Men vi slås av hur taffligt samhället reagerar mot unga kriminella, säger Mats Löfving.

Den tillfälliga regionpolischef i syd under 2017, Klas Friberg, tog upp problemen med unga i kriminalitet.

– Det är alldeles för många unga män som har dött här. De efterlämnar stor sorg till släkt och vänner, sade han i början av sin tjänst.

Biträdande polisområdeschef Mats Karlsson berättar att frågan har figurerat under hela hans polisära karriär. Det han ser som har förändrats är att de få unga som utför brott har börjat göra grövre brott.

– De yngre används till grövre brott nu än för 10-15 år sedan. Som narkotikakurirer så att säljaren bara har en mindre mängd på sig. Vi har inte belägg för att de bär vapen (i Malmö) men det går inte att utesluta. Att de dras in i det här och riskerar att fastna kräver kraftfulla åtgärder, säger han.

Samtidigt påpekar han att denna åldern är då man är som mest brottsaktiv. Man experimenterar och prövar gränserna.

 

– Problematiken är överskattad och det ligger i människans natur att överskatta. I alla år har man sagt att det kryper ner i åldrarna men det är en inflation som vi själva tillför. Vi får inte glömma att unga är och har alltid varit mest brottsaktiva, inte alla begår brott förstås, det är en väldigt liten grupp, tyvärr är det ett antal som fastnar och blir grovt kriminella, säger Mats Karlsson.

Nils Norling och biträdande polischef Mats Karlsson. Foto: Lisa Horn.

Nils Norling, presstalesperson, och biträdande polischef Mats Karlsson. Foto: Lisa Horn.

Att spärra in personer ser Karlson inte som ett alternativ. Det kan vara en lösning för stunden men ingen långsiktigt sådan. Han menar på att en del ansvar ligger på socialtjänsten som måste börja se mer till barnets bästa istället för familjens bästa och skilja unga från dåligt inflytande.

– Vi träffar kriminella familjer, förvisso extremfall, men där alla i familjen är kriminella och hatar myndighetsutövare. Ett ungt barn har inga förutsättningar att inte bli kriminell i den miljön, säger han och fortsätter:

– Det är enorma vinster för samhället om vi kan bryta en ung person från att bli grovt kriminell, vi ska inte underskatta värdet i det. Det kräver andra åtgärder från polis och samhället.

Hur regeringen kommer agera utifrån utredningen återstår att se. Malmöpolisen påpekar att flera institutioner måste sätta ner foten och hitta hållbara lösningar.

– Vi måste markera från samhällets sida. Samhället och kriminalvården måste bli bättre när vi ser ett litet antal personer där åtgärderna inte räcker till, säger Mats Karlsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: 21-åring anhållen misstänkt för grova brott

Polisen har funnit pistoler i mannens ägo.

André Kvist

Kl.11:40, 20 februari, 2018

EXTRA: 21-åring anhållen misstänkt för grova brott
Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

Polisen har fått ett genombrott i ett ärende från den 8 februari. Under måndagen kunde man gripa och senare anhålla en 21-årig man på Söderkulla. Han är misstänkt för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

– En person är frihetsberövad gällande dessa misstankar. Det är i ett tidigt skede så jag kan inte utveckla mer än så, säger kammaråklagare Lars Morand.

Enligt polisen har man anträffat två pistoler, detta bekräftar åklagaren. Vad gäller narkotikabrottet vill han inte gå in närmare i detalj på vad det rör sig om för narkotika.

– Nej, det går jag inte in på.

Misstänker ni andra personer i detta ärendet?

– Det är inte otroligt att det kan vara fler inblandade men som det är nu så har vi en frihetsberövad och med de krav det innebär kommer vi handlägga det skyndsamt, säger Lars Morand,

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng