EXTRA: Utredning om grov våldtäkt läggs ner – kvinna ljög för polis | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Våldtäkterna i Malmö

EXTRA: Utredning om grov våldtäkt läggs ner – kvinna ljög för polis

Kvinnan har i förhör medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter, nu misstänks hon för brott.

André Kvist

Kl.10:29, 13 februari, 2018

EXTRA: Utredning om grov våldtäkt läggs ner – kvinna ljög för polis
Polisavspärrningar i Malmö. Foto: Bildbyrån.

Polisen utreder fem ärenden gällande grov våldtäkt i Malmö. Samtliga har skett utomhus med undantag för den sista som ska ha inträffat i en lokal i ett flerbostadshus på Lindängen.

Under tisdagen meddelade polisen och åklagare att en utredning gällande en misstänkt grov våldtäkt läggs ner. Det gäller den som ska ha skett på Serenadgatan den 28 december på Högaholm. Anledningen är att ett brott inte har inträffat.

LÄS MER: Detta vet polisen efter grova våldtäkten på lekplatsen

Teknisk bevisning och vittnesförhör har inte gett stöd för kvinnans berättelse.

– När kvinnan i förhör har konfronterats med detta har hon medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen. Kvinnan har berättat att hon inte utsatts för en överfallsvåldtäkt vid den aktuella tidpunkten. Utredningen har i övrigt visat att en våldtäkt inte har hänt, säger kammaråklagare Lena Körner, förundersökningsledare.

Vilken teknisk bevisning styrker att det inte har skett?

– Vi går inte in närmare i detaljer, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

Kvinnan har nu delgivits misstanke om falskt larm. Utredare som arbetat med detta ärende kommer nu att läggas på de övriga misstänkta gruppvåldtäkterna.

– Utredarna som frigörs när den här förundersökningen läggs ner kommer nu att flyttas över till andra pågående utredningar gällande grov våldtäkt utomhus. Det pågår ett fortsatt intensivt och tidskrävande arbete i samtliga utredningar, säger Mats Karlsson, biträdande chef i polisområde Malmö.

Biträdande polisområdeschef Mats Karlsson. Foto André Kvist.

Biträdande polisområdeschef Mats Karlsson. Foto André Kvist.

Förhoppningen är att utredningarna då ska gå snabbare.

– Det är svårt att säga hur de andra utredningarna påverkas, men givetvis är det väldigt positivt att ytterligare utredare blir tillgängliga. Även om vi misstänker att det kommer ta tid att bli färdig så kan det förhoppningsvis gå snabbare, säger Nils Norling.

Då förundersökningssekretess föreligger kommer inte några ytterligare detaljer att lämnas av åklagare Lena Körner, meddelar Nils Norling.

110621 TvŒ kvinnliga poliser i Stockholm har fŒtt jobb vid piketpolisen i Stockholm. Poliser , polisuniform , poliskvinna , polis genrebild © BildbyrŒn - COP 70 - Foto: Niklas Larsson

Kvinnliga poliser. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

Polisen har ingen omedelbar misstanke om några samband mellan dessa numera fyra ärenden. Men det finns flera gemensamma nämnare; att det rör sig om flera gärningspersoner, att det har skett från midnatt och in på småtimmarna, samt själva det misstänkta brottet. Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling berättar om ytterligare en viktig detalj.

– Det är väldigt ovanligt att vi får så många anmälningar under så kort tid gällande misstänkt grov våldtäkt. Vi har inte sett så många under en så kort tidsperiod tidigare, säger han.

Polisen är ytterst förtegen om detaljerna gällande de pågående utredningarna och brotten. Främst på grund av hur känsliga fallen är. Så här sade åklagare Lena Körner, som är förundersökningsledare, till TT nyligen:

– Vi arbetar intensivt med alla dessa ärenden, men jag kan inte uttala mig om hur långt vi har kommit på grund av förundersökningssekretess.

Vad polisen kan bekräfta är att spår är säkrade i samtliga fall. I de fyra misstänkta fall som ska ha skett utomhus har spåren analyserats och nu kommit tillbaka till polisen.

– Det är förväntat att säkra spår då det är offentliga platser utomhus som dessa våldtäkter misstänkts ha skett på. Vilka svar vi har fått går jag inte in på, säger Nils Norling.

Klart är åtminstone att analyssvaren börjar trilla in. Samtidigt hålls förhör med både vittnen och målsägande, potentiellt även med misstänkta. Och polisen lägger sakteligen pusselbitarna på plats för att reda ut vad som har inträffat.

– Våldtäktsutredningar kan generellt ta långt tid och vara väldigt komplexa. Inte minst på grund av trauman som målsägande utsatts för. Själva förhörsprocessen kan vara väldigt olik andra fall och det kan ta lång tid för minnesbilder att klarna.

Nils Norling och biträdande polischef Mats Karlsson. Foto: Lisa Horn.

Nils Norling och biträdande polisområdeschef Mats Karlsson. Foto: Lisa Horn.

Under början av januari tog Malmöpolisen hjälp av gärningsmannaprofilgruppen. Syftet var inte att ta fram profiler av misstänkta förövare utan snarare erbjuda kunskap och ett antal färska ögon.

– Det är en grupp med otrolig erfarenhet och kunskap. Att dessa tittade på de misstänkta våldtäktsärenden är otroligt värdefullt, berättar Nils Norling

Vad resulterade deras medverkan i?

– Vilka slutsatser det har gett går jag inte in på.

I nuläget finns inga planer på att gärningsmannaprofilgruppen kommer att återvända till Malmö och utredningarna.

Polisen berättar att arbetet går framåt. De vill inte gå in på vad som framkommit av förhören som har hållits eller vilka teorier de arbetar efter.

FaktaPolisens misstänkta gruppvåldtäkter:

  • Natten den 15 november utsätts en kvinna för en grov våldtäkt vid en busshållplats på Södervärn.

  • Dagen efter anmäler en minderårig flicka en gruppvåldtäkt som ska ha skett den 11 november. Händelsen ska ha inträffat vid ett grönområde på Segevång.

  • En 17-årig flicka anmäler att flera okända gärningspersoner våldtagit henne på en lekplats på Sofielund den 16 december.

  • En kvinna utsätts för en grov våldtäkt i stadsdelen Högaholm den 28/29 december. Kvinnans skador uppges vara lindriga. Tisdagen den 13 februari framkom det att kvinnan hade ljugit om händelserna.

  • En kvinna våldtas i en lokal i flerbostadshus på Lindängen mellan midnatt och klockan 9.00 den 4 februari. Detta är den enda som ska ha inträffat inomhus.


I samtliga fall misstänker polisen flera gärningspersoner. Ingen är gripen i något av ärendena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Långa köer efter dubbla olyckor på E6

Först krockade två fordon, sedan inträffade ytterligare en olycka.

Michael Olsson

Kl.08:43, 20 april, 2018

JUST NU: Långa köer efter dubbla olyckor på E6
Foto: Bildbyrån

Strax före klockan åtta på fredagsmorgonen fick räddningstjänst, polis samt ambulans rycka ut efter att en trafikolycka inträffat på E6, mellan Malmö och Vellinge.

Två personbilar kolliderade med varandra i riktning mot Malmö. Polisen uppger att inga personer skadades i samband med olyckan, men att det bildats långa köer på grund av mycket skräp på vägbanan.

De långa köerna gjorde att ytterligare en kollision inträffade i närheten. Där ska tre bilar kört in i varandra, men i övrigt är informationen knapphändig.

Texten uppdateras.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: 65-åring rånad av flera personer

Utsattes för slag och blev rånad på gods.

Michael Olsson

Kl.06:57, 20 april, 2018

EXTRA: 65-åring rånad av flera personer
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrΌn

Klockan 04.18 natten mot fredag fick polisen in larm om att ett rån inträffat i Malmö. Händelsen inträffade på Professorgatan och en patrull larmades till platsen.

Enligt polisen ska det vara en man i 65-årsåldern som blivit rånad av två okända gärningspersoner. Rånarna ska ha slagit målsägaren och tillgripit hans väska och kontanter, innan de lämnade platsen.

En anmälan om rån har upprättats av polisen, men i nuläget har ingen gripits.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil brann mitt i centrum

(Uppdaterad 22:55) Någon hade satt eld på en bil.

Mattis Andersson

Kl.21:42, 19 april, 2018

Bil brann mitt i centrum
Foto: Arkiv

Vid 21.30-tiden under torsdagskvällen larmades räddningstjänsten till en personbil som brann utanför Friskis och SvettisYstadsvägen.

– Det är någon som har satt eld på en bil. Just nu försöker vi se om det finns några vittnen på platsen, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral Syd.

När räddningstjänsten kom till Ystadsvägen för att släcka kunde de konstatera att det brann rejält.

– Det är en fullt utvecklad brand på en personbil. Vi är på plats och släcker den. Det finns ingen rapport om spridningsrisk, säger Gustav Sandell från räddningstjänsten.

Branden skapade problem i trafiken men det ska nu flyta på som vanligt nu igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort pådrag efter misstänkt drunkning – drönare sökte i havet

(Uppdaterad 22:55) Sökpådrag med stora resurser under kvällen.

Mattis Andersson

Kl.21:13, 19 april, 2018

Stort pådrag efter misstänkt drunkning – drönare sökte i havet
Foto: Arkiv

Klockan 20.55 kom ett larm om drunkning vid hundrastplatsen i Ribbersborg.

– Vi har fått ett samtal om att någon har sett en vattenskoter. Vi har skickat dit våra resurser och även sjöräddningen är på plats säger Gustav Sandell från räddningstjänsten.

Väldigt stora resurser användes i sökandet där mörkret ställde till det.

– Vi har skickat upp en drönare för att leta. Det är en bit från land och det är väldigt mörkt så det blir en utmaning, säger Gustav Sandell.

Efter en längre tids sökande var varken någon person eller skoter funnen.

– Vi har konstaterat att det finns en mindre båt med motorhaveri. Vi har inte hittat någon skoter eller person i sjönöd, säger Gustav Sandell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga män gripna efter stölder i bilar

På några sekunder krossade de rutor och tog värdefulla tillhörigheter. Tack vare vittne kunde de två männen snabbt gripas.

André Kvist

Kl.11:32, 19 april, 2018

Unga män gripna efter stölder i bilar
På mindre än en minut har värdesakerna och förövarna försvunnit. Foto: Pixabay.

Runt lunchtid på onsdagen utförde de två männen minst två stölder i fordon. Först på en parkering på Lockarp, och därefter på Svågertorp.

– Det är ett tillvägagångssätt som vi sett innan. Någon spejar efter offer som parkerar, sedan tar man titt, krossar rutan och försvinner från platsen på några sekunder, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.

Vid både stölderna under gårdagen stals datorer. Vittnesuppgifter gjorde att polisen kunde gripa en 22-åring och en 20-åring i deras bil i närheten av Svågertorp, kort efter den andra stölden.

– Uppmaningen är att oavsett om man ska lämna bilen ett par minuter så lämna aldrig värdesaker i bilen. Dessa stölder tar några sekunder.

På Svågertorp var det stora problem nyligen med just denna typen av stölder. Polisen berättade då att de arbetar aktivt på ett antal platser där stölder i fordon är vanlig företeelse.

De båda männen är nu anhållna misstänkta för stölderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng