Chocksiffror: Hälften av Malmös lärare i grundskolan hinner inte ta lunchrast | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Chocksiffror: Hälften av Malmös lärare i grundskolan hinner inte ta lunchrast

"Det är fruktansvärt. Jag hinner inte äta min lunch någon dag, säger läraren Katarina Bergström.

André Kvist

Kl.08:05, 13 februari, 2018

Chocksiffror: Hälften av Malmös lärare i grundskolan hinner inte ta lunchrast
Allt mer tid går åt administrativt arbete istället för undervisning menar en lärare. Foto: Bildbyrån.

Lärarnas Riksförbund, LR, utförde i höstas en ny arbetsmiljöundersökning i Malmö och resultatet visar att arbetsmiljön är i akut behov av åtgärder.

En hård och stressad arbetsmiljö innebär att personalen knappt får tid för återhämtning. Över hälften (55 procent) av de tillfrågade grundskolelärarna uppger att de inte har möjlighet till 30 minuters ostörd lunch, vilket Skolvärlden var först att rapportera. Ungefär 48 procent uppger att de inte har möjlighet till paus.

– Det kom som en chock när jag såg de siffrorna. Det är flera grundskolor i Malmö som har den här problematiken. Man hinner inte, helt enkelt. Många lärare är så stressade när de kommer in till skolan på morgonen över att de inte vet hur dagen kommer att se ut, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för LR i Malmö, till tidningen.

En av Malmös lärare berättar att situationen på hennes skola är värre än siffrorna förtäljer.

– Det är fruktansvärt. Den siffran är tyvärr mycket högre på den skolan jag arbetar på, här är det ungefär 70 procent. Jag har möjlighet att ta egen lunch alla dagar, men jag hinner inte äta min mat någon dag. Ofta har vi så mycket att göra så en 30-minuters lunch är svår att ta när arbetsuppgifterna är så många, säger Katarina Bergström, lärare på Augustenborgsskolan, till Skolvärlden.

Hälften av de tillfrågade anser att arbetsbelastningen har ökat under 2017. Detta från en redan tidigare upplevd hög arbetsbelastning. Lite fler än var tionde lärare har blivit utsatta för hot och sju procent har drabbats av regelrätt fysiskt våld.

skola

Var tredje upplever påtryckningar och press vid betygsättning. Arkivfoto.

Mer än var tredje lärare uppger att de utsätts för press och påtryckningar inför bedömning och betygssättning. Främst av elever men även från föräldrar eller skolledare.

Att arbetet har blivit tyngre har del i hur lärarnas uppgifter prioriteras, anser Katarina Bergström.

– Vi har alldeles för mycket att göra. Just nu tycker jag att det läggs på mer och mer administrativt arbete, samtidigt som vi får mer undervisningsminuter utlagda och våra klasser blir mer komplexa, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man hittades död – sjukhuset kritiseras

Inspektionen för vård och omsorg är kritiska.

Ola Carlsson

Kl.14:11, 20 april, 2018

Man hittades död – sjukhuset kritiseras
Foto: Pixabay

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu en sjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus i Malmö efter att en man hittats död.

Mannen som var i 40-årsåldern sökte akut vård efter att ha brutit båda armarna. I smärtlindrande syfte gavs mannen syrgas och injicerades med ett flertal morfininjektioner. Tidigt på morgonen dagen efter hittades mannen död.

I anmälan till IVO framkommer det att mannen led av kraftig övervikt och att det tillsammans med morfininjektioner är en trolig dödsorsak.

IVO beslutar nu att omvårdnaden av mannen varit bristfällig och att verksamheten har brustit i att tillgodose personalens kompetens gällande syrgasbehandling och avancerad smärtlindring.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ligan döms till fängelse för rekordintrång

En 38-årig man från Malmö döms till 6,5 års fängelse för bedrägeri och omfattande dataintrång i banker, myndigheter och ett parti.

André Kvist

Kl.11:13, 20 april, 2018

Ligan döms till fängelse för rekordintrång
Malmö tingsrätt. Foto: André Kvist.

Den 38-åriga man från Malmö som varit huvudmisstänkt i den stora bedrägerirättegången vid Malmö tingsrätt har nu fått sin dom.

Med hjälp av lättanvända och avancerade verktyg har har nästlat sig in hos ett 20-tal förtag, fyra banker och finansiella institut. Samt Kriminalvården och partiet Sverigedemokraterna.

LÄS MER: Idag: Dom i jättelik dataintrångshärva

38-åringen har erkänt flera fall av bedrägeri men förnekar dataintrång. Malmö tingsrätt dömer mannen till 6,5 års fängelse för bedrägeri och omfattande dataintrång i banker, myndighet och ett politiskt part.

De övriga sju som medverkat i brotten döms till tre respektive två års fängelse. Brodern till 38-åringen döms för grova bedrägerier till 2 år och 9 månaders fängelse. En annan nyckelperson, även han en man, döms till tre år och sex månaders fängelse.

Åtalet omfattar 64 stämningspunkter och utöver 38-åringen har ytterligare sju personer åtalats för medverkan. De har till exempel tagit emot mobiltelefoner och datorer som huvudmannen lyckats lura till sig och sålt vidare.

Texten uppdateras.

FaktaSå faller tingsrätten dom:

38-årig man: 6 år och 6 månaders fängelse Grovt dataintrång, försök grovt dataintrång, grovt bedrägeri, grovt häleri och bokföringsbrott, samt grov urkundsförfalskning.

43-årig man: 3 års fängelse för medhjälp till grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott med mera.

38-årig man: 2 år och 3 månader för grovt bedrägeri, medhjälp, grovt penningtvättsbrott med mera.

35-årig man: 2 år och 9 månaders fängelse för grovt bedrägeri och häleri med mera.

60-årig man: 3 år och 6 månaders fängelse för grovt bedrägeri med mera.

 

Ytterligare åtta personer döms till villkorlig dom, medan sex personer som åtalades frias.

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man anhållen – hade pistol i bilen på sin arbetsplats

Polis regerade när mannen körde väldigt sakta och utförde kontroll.

André Kvist

Kl.11:07, 20 april, 2018

Man anhållen – hade pistol i bilen på sin arbetsplats
Foto: Bildbyrån.

Under torsdagskvällen klockan 18.25 stoppas en manlig förare i sin bil på Ystadsvägen. En rutinpatrullerande polisbil har uppmärksammat att fordonet framfördes ytterst långsamt.

– Den körs sakta, väldigt sakta. Man stoppar därför och genomför kontroll, berättar Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

I fordonet upptäcks narkotikaklassade preparat, dock uppvisar inte föraren tecken på att vara påverkad.

Detta leder till en husrannsakan på 38-åringens arbetsplats på Hindby. I anslutning till platsen finner man ett fordon som mannen ”brukar”.

– I bilen anträffas en pistol med tillhörande ammunition.

Mannen är nu anhållen misstänkt för narkotikabrott genom innehav och grovt vapenbrott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu sänks hastigheten i Malmö

Fler områden får i dagarna sänkt hastighet, den främsta orsaken är ökad trafiksäkerhet.

André Kvist

Kl.11:01, 20 april, 2018

Nu sänks hastigheten i Malmö
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Den 7 maj 2013 ändrades hastigheterna i Malmö. Den klassiska 50-skylten byttes ut till 40:an. Men detta gällde inom den inre Ringvägen. Nu pågår den sista etappen, områdena utanför inre Ringvägen.

– Om inte allt redan är på plats så kommer det vara inom kort, omskyltningen i dessa områden. Skulle skyltarna var täckta så kommer den nya hastigheten att gälla inom kort, berättar Lotta Cederfeldt, projektledare vid Gatukontoret i Malmö stad.

Beslutet fattades i fjol att större delen av östra Malmö och delar av södra nu får nya hastighetsbegränsningar. Även ett par andra områden får nya hastigheter.

– Vi har gått ut med information i dessa områden för att folk ska känna till det, alla hushåll ska ha fått del av denna information.

Orsaken till att man gör dess förändringar är sprungen ur de transportpolitiska målen. Främst gäller det trygghet och tillgänglighet, men även miljö och hälsa står i fokus.

I höstas infördes 30 kilometer i timmen utanför alla skolor i Malmö. Härnäst sker en förändring i Fosie industriby.

– Där gör vi en höjning till 60 kilometer i timmen, exakt när det kommer ske är inte riktigt klart, säger Lotta Cederfeldt.

Det kan komma att bli fler förändringar i framtiden, just nu pågår en hastighetsöversyn för att se vilka områden som är lämpade att ha 40 respektive 60.

FaktaKortfattat om de hastigheter som används i tätbebyggt område:

  • 30 km/tim behålls på utsatta platser t ex vid skolor, parker och sjukhus

  • 40 km/tim används på de flesta gator där oskyddade trafikanter blandas med biltrafik och där det finns övergångsställen

  • 50 km/tim finns kvar på vissa sträckor

  • 60 km/tim på leder där separata cykel- och gångvägar finns, inga övergångsställen och få korsningar


Källa: Malmö stad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen utreder hästolycka på Jägersro

Tvingades avlivas efter omfattande skärskador.

André Kvist

Kl.10:56, 20 april, 2018

Polisen utreder hästolycka på Jägersro
Foto: Pexels.

I tisdags morse ska ett hästekipage på Jägersro travbanas område ha kört för över tillåten hastighet. Detta på ett område där andra hästar vistas och det finns begränsningar gällande farten.

En galopphäst blev då skrämd utav detta och kastade av ryttaren, en man i 20-årsålden. Ryttaren skadade foten och hästen skenade iväg, vilket 24Malmö skrivit om tidigare.

LÄS MER: Häst fick avlivas efter olycka: ”Jag är arg över situationen”

– Hästen har sprungit in i ett glasparti och får omfattande skärskador vilket innebar att den tvingas avlivas, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.

Händelsen polisanmäldes av den avlidna hästens ägare under torsdagen. Polisen rubricerar händelsen som vållande till kroppslador och grov skadegörelse.

– Vi har ett antal vittnen som ska höras gällande deras observationer. Vi ska även höra ryttaren som skadade sig. Anmälaren har vi initialt talat med.

Det finns i nuläget ingen misstänkt i ärendet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng