CSN: Tusentals hos Kronofogden i onödan | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

CSN: Tusentals hos Kronofogden i onödan

Förra året hade nästan 90 000 personer betalningsproblem med sina studielån.

Matilda Larsson

Kl.13:22, 12 februari, 2018

CSN: Tusentals hos Kronofogden i onödan
Foto: CSN / Matilda Larsson.

CSN är en av de organisationer som har flest kunder med betalningsproblem hos Kronofogden. Under 2017 hade cirka 87 000 personer betalningsproblem med sina studielån.

Det är cirka sju procent av alla låntagare med studielån. Fyra av tio med studielånsskulder hos Kronofogden, har så låga inkomster att de kan ha rätt att skjuta på återbetalningen till CSN.

Samtidigt är det få personer med studielån som känner till rätten till så kallad nedsättning, en möjlighet att skjuta fram betalningen av studielånen, enligt CSN.

CSN försöker därför sprida information om nedsättningen som kan ofta kan lösas genom ett enkelt samtal.

– Vi vill hjälpa våra kunder som har svårt att betala. Ibland kan lösningen vara att betala mindre eller inte alls under en tid, säger Maria Edström, kontorschef vid CSN.

Ansökan görs via en e-tjänst på CSN:s webbplats. Besked lämnas vanligtvis inom en timme. CSN uppmanar därför fler med låga inkomster att kontakta myndigheten direkt.

CSN har även börjat kontakta studerande som har studielån för att försöka informera fler om möjligheten.

– Resultatet av de insatserna är goda. Av de personer som vi fick kontakt med var det 14 procent som fick krav skickat till Kronofogden. Av de personer som CSN inte lyckades få kontakt med var det 62 procent som fick krav skickade till Kronofogden, säger Maria Edström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Man knivskuren – angreps av flera personer

Mannen har bland annat fått skärskador. Polis och ambulans har skickats till platsen.

Linus Vedmar

Kl.23:00, 20 april, 2018

JUST NU: Man knivskuren – angreps av flera personer
Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån.

Under fredagskvällen blev en man attackerad av fem personer vid Limhamns torg. Mannen blev knivskuren och drabbades av skärskador, skriver polisen på sin hemsida.

Polis larmades om brottet vid klockan 22:30, drygt 20 minuter efter att det inträffade. Några av gärningsmännen försvann från brottsplatsen i riktning mot Limhamnsvägen.

– Vi har en polispatrull kvar i området och vi letar efter gärningsmännen. Vi har vissa signalement på de här fem, säger Rickard Lundqvist vid polisens ledningscentral i region Syd.

Den skadade mannen har tagits om hand av ambulanspersonal.

– Vi brukar inte gå in på personskador, men i detta fall kan vi säga att polis och ambulanspersonal på plats bedömer hans skador som lindriga. Men gärningen är fortfarande allvarlig, säger Rickard Lundqvist.

Enligt polisen försökte gärningsmännen råna mannen, men de ska inte ha fått med sig något. Polisen har lokaliserat en brottsplats och har spårat med hund efter förövarna.

Händelsen är rubricerad som försök till rån.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man hittades död – sjukhuset kritiseras

Inspektionen för vård och omsorg är kritiska efter den smärtlindrande behandlingen.

Ola Carlsson

Kl.22:47, 20 april, 2018

Man hittades död – sjukhuset kritiseras
Foto: Pixabay

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu en sjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus i Malmö efter att en man hittats död.

Mannen som var i 40-årsåldern sökte akut vård efter att ha brutit båda armarna. I smärtlindrande syfte gavs mannen syrgas och injicerades med ett flertal morfininjektioner. Tidigt på morgonen dagen efter hittades mannen död.

I anmälan till IVO framkommer det att mannen led av kraftig övervikt och att det tillsammans med morfininjektioner är en trolig dödsorsak.

IVO beslutar nu att omvårdnaden av mannen varit bristfällig och att verksamheten har brustit i att tillgodose personalens kompetens gällande syrgasbehandling och avancerad smärtlindring.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många utvandrade från Malmö förra året

Omkring 46 000 personer utvandrade från Sverige 2017. Så såg det ut i Malmö.

Michael Olsson

Kl.22:04, 20 april, 2018

Så många utvandrade från Malmö förra året
Foto: Pxhere

Ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar hur många som utvandrade från Sverige förra året. Sammanlagt rör det sig om 46 000 personer, och av dem var knappt en femtedel från Stockholm.

– Man flyttar oftast för arbete eller anknytning, säger Maria Solevid, universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

– Det vi kom fram till är att det överlag är personer som har det ganska bra ställt. Svenskar som utvandrar har generellt högre utbildningsnivå. De är också i högre grad i arbetsför ålder.

I ett tjugotal kommuner så utvandrade färre än tio personer. I Malmö kommun var det 3 812 personer som utvandrade förra året.

utvandrade-ska%cc%8ane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Avicii har avlidit – blev 28 år gammal

Discjockeyn och musikproducenten har avlidit.

Ola Carlsson

Kl.19:31, 20 april, 2018

JUST NU: Avicii har avlidit – blev 28 år gammal
Foto: wikimedia commons

Enligt Dagens Nyheter så har den världskände Tim ”Avicii” Bergling avlidit.

Han befann sig i Muscat, Oman och påträffades avliden under fredag eftermiddag lokal tid.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död.” skriver hans presskontakt Ebba Lindqvist.

Avicii fick med hit-låten ”Levels” sitt stora genombrott och under 2014 slog han rekord med låten ”Wake me up” då den spelades över 200 miljoner gånger.

Under 2012 drabbades Avicii av hälsoproblem och efter operationer och inställda spelningar så tog han under 2016 beslutet att sluta turnera som DJ. De sista åren har han i huvudsak arbetat som musikproducent.

Presskontakten ber även om att allmänheten ska visa hänsyn och att inga fler uttalanden kommer att göras.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skola i kris

EXTRA: Eleverna har fått nog – går ut i strejk

Fortsatta problem med sexuella trakasserier och en skolledning som inte lyssnar har gjort att eleverna nu sätter ner foten.

André Kvist

Kl.18:58, 20 april, 2018

EXTRA: Eleverna har fått nog – går ut i strejk
Elevskyddsombuden Sandra Norekärr och Josefine Palm. Foto: André Kvist.

I början av mars gick elever på vård- och omsorgsprogrammet på Komvux, som huserar i Värnhemsskolans lokaler, ut offentligt med kritik i media. De vittnade då om allvarliga problem med skolmiljön, droger och sexuella trakasserier.

Utbildningen flyttade hit från Universitetsholmen vid starten av höstterminen i fjol. Därmed finns nu fyra verksamheter innanför väggarna; Värnhemsskolan, Startskolan och en mottagningsenhet, samt de vuxna komvux-eleverna.

LÄS MER: Eleverna slår larm: ”Känns som ett fängelse”

Efter knappt två terminer och upprepade signaler har vårdprogrammets elever nu fått nog och kommer gå ut i strejk nästa vecka.

– Vi har funderat på detta länge. Jag ser det som en metod för att vi ska bli hörda, jag ser det inte som ett hinder. Vissa elever är lite oroliga att det kan få följder, berättar elevskyddsombud Josefine Palm och fortsätter:

– Vi kommer därför ha en endagsstrejk för att visa vårt missnöje och visa att vi inte har gett upp.

På måndag i nästa vecka kommer Josefine Palm och hennes elevskyddskollega Sandra Norekärr att besöka samtliga klasser inom Komvux och framföra sin plan.

– Vi vill att skolledningen tar oss på allvar! Det här är viktigt för oss, det handlar om allas trivsel. Det borde tas på största allvar!, säger Sandra Norekärr.

Ansvariga för programmet har sedan de första publikationerna om problemen flyttat ingången där komvux-eleverna tidigare upplevde en allvarlig utsatthet, främst från glåpord, visslingar och sexuella trakasserier. Dock har dessa fortsatt inom och kring skolan. Utöver det har inte mycket skett sedan eleverna slog larm.

– Vi har skrivit åtgärder som vi vill ska utföras och tagit upp på dessa på samverkansmöte. Det enda som skett är att toaletterna blivit bättre. När det kommer till kränkningar, sexuella trakasserier och diskriminering har det inte hänt något, säger Josefine Palm.

Vissa förändringar har skett i miljön, färre brandlarm sätts igång och avloppsdoften i lokalerna har minskat. Skolan genomförde även en enkät som belyste problemen. Enligt elevskyddsombuden var frågorna vilseledande och strama, ”Vi kände oss lurade”, säger dem.

De åtgärder som eleverna har lagt fram som synnerligen akuta har inte åtgärdats. Elevskyddsombuden kräver nu att man inte lovar mer utan gör något åt problemen och lyssnar.

– Vi känner inte att vi får någon respons från rektorer eller skolledningen. De har bara sopat det under mattan, det är samma problem kvar, säger Sandra Norekärr.

– Det används härskartekniker mot oss på möten och det talas över huvudet på oss, fyller Josefine Palm i.

Vad är er förhoppningen med strejken?

– Vi vill bli hörda!

Skolan kommer genomgå en renovering inom kort. Redan nu har arbetet börjat innan det går igång för fullt när terminen avslutas i början av juni. Det oroar också elevskyddsombuden som tidigare tagit upp frågan angående borrningar som störa lektionstid och miljön.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng