Det här vet vi om senaste våldtäkten: ”Ej av överfallskaraktär”

Spår och beslag gjorda från platsen, specialsökhund har använts.

André Kvist

Kl.11:28, 5 februari, 2018

Det här vet vi om senaste våldtäkten: ”Ej av överfallskaraktär”
Foto: Bildbyrån

Under söndag efter klockan 21.00 inkom en anmälan om våldtäkt. Händelsen ska ha inträffat sent på fredagskvällen, strax innan midnatt till lördagsmorgonen vid 8-9-tiden.

En kvinna över 18 år ska ha blivit våldtagen av, som hon säger till polisen, ”fler än två personer”.

– Händelsen har föregåtts av kontakt mellan kvinnan och gärningspersonerna, men är för henne okända personer. Det ska ej vara av överfallskaraktär, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.

img_1397
Foto: André Kvist

Själva våldtäkten ska ha skett i en lokal, ett utrymme, i en flerbostadshus på Lindängen. Närmare detaljer vill polisen i nuläget inte ge. Men det är inte en plats som enbart ett fåtal personer har tillgång till.

LÄS MER: EXTRA: Ny misstänkt våldtäkt i centrala Malmö – polisen söker offer

Polisen har säkrat vissa spår och beslag från platsen som nu har skickats på analys till Nationellt Forensiskt Centrum, NFC. En specialsökhund som söker kroppsvätskor har använts i arbetet.

– Det finns inga misstänkta i nuläget. Just nu pågår åtgärder, vi har genomfört teknisk undersökning och söker kameraövervakning i området. Vi genomför eller kommer genomföra dörrknackning.

LÄS MER: EXTRA: Misstänkt våldtäkt i lägenhet – man släppt på fri fot

Det kommer även hållas ytterligare förhör med kvinnan och potentiella vittnen. Enligt polisen är kvinnan inte allvarligt fysiskt skadad.

Brottsrubriceringen anges som våldtäkt och inte grov våldtäkt. Detta kan komma att korrigeras, berättar Nils Norling. Då detta rör sig om flera misstänkta gärningspersoner är möjligheten stor att det sker.

LÄS MER: Polisen om misstänkta grova våldtäkten: ”Har säkrat vissa spår”

Polisen ser inga kopplingar till de övriga fyra anmälningar om gruppvåldtäkter som skett de senaste månaderna i Malmö.

Uppdatering: Vid klockan 13 hade polisen ändrat brottsrubricering från våldtäkt till grov våldtäkt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks ha tvingat personer att tigga

Anhållen misstänkt för människohandel, olaga hot och utpressning.

André Kvist

Kl.11:19, 21 februari, 2018

Man misstänks ha tvingat personer att tigga
Två män ska ha tvingats att tigga i Sverige, en person är anhållen. Foto: Arkiv.

En 32-årig man är anhållen misstänkt för att förmått två andra män att komma till Sverige i syfte att tigga. Under tisdagen larmades polisen till Amiralsgatan där ett bråk mellan åtminstone tre personer hade uppstått.

På plats fattar polisen misstankar mot en av männen gällande människohandel.

– Tre personer är inblandade i bråket. Vi talar med samtliga och det uppstår misstanke om människohandel, det ska också ha uttalats hot mot de andra två männen, säger Nils Norling, Malmpolisens presstalesperson.

Samtliga män är från ett östeuropeiskt land. Ingen av dem har fasta adresser i Sverige. De två målsägande ska vara något äldre än den misstänkta 32-åringen.

Det ska även ha utövats utpressning mot de båda männen.

– Det är inte i detalj klarlagt men på något sätt ge del av det man tjänar in genom tiggeri.

Ärendet ligger nu på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Åklagare Ulla Karlbrink är förtegen om ärendet då det är i ett tidigt skede.

– Vi kan bekräfta att det sitter en person anhållen för människohandel, säger hon.

Hur går ni vidare i ärendet?

– Vi går vidare på sedvanligt sätt, förundersökning är inledd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två tjuvar gripna efter helikopterjakt

Två män greps under natten till onsdagen.

Josefine Göransson

Kl.06:31, 21 februari, 2018

Två tjuvar gripna efter helikopterjakt
Arkivfoto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Vid 00.50-tiden under natten till onsdagen grep polisen två personer som nu är misstänkta för att ha stulit den bil som de transporterades i, rapporterar Sydsvenskan.

En polishelikopter deltog i sökandet och tack vare den kunde tjuvarna hittas. Enligt tidningen ska polishelikoptern ha cirkulerat över området Limhamn i Malmö.

De båda männen sitter nu gripna misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biltjuv jagas efter slug bilkapning

Polisen vädjar till allmänheten om tips.

Michaela Ekström

Kl.20:23, 20 februari, 2018

Biltjuv jagas efter slug bilkapning
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

En bilägare skulle sälja sin bil och hade stämt träff med en potentiell köpare på Västkustvägen i Malmö. Köparen kom dit, hoppade in i bilen och körde där ifrån. Händelsen inträffade strax innan klockan 19.00 på tisdagen. Polis kallades till platsen och bilen är anmäld stulen.

Bilen är ”utlarmad” och polisen är intresserade av iakttagelser av bilen från allmänheten. Bilen är en Volvo XC60 med registreringsnummer MKK 259. Om du har sett bilen kan du kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen vill se hårdare tag mot unga kriminella

Anser att samhället måste sätta in fler åtgärder mot unga kriminella i åldern 15 till 18 år.

André Kvist

Kl.16:54, 20 februari, 2018

Polisen vill se hårdare tag mot unga kriminella
Arrangerad bild av unga som bär vapen. Foto: Pixabay.

Polisen lämnade under tisdagen in en utredning till regeringen där man anser att man måste få till alternativa åtgärder för unga kriminella i åldern 15 till 18 år, rapporter SVT Nyheter.

– Vi ser allt mer hur äldre kriminella systematiskt använder unga för att transportera vapen och narkotika. Det är superviktigt att det måste bli en tidig reaktion mot kriminalitet, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, till kanalen.

LÄS MER: Nya polischefen: ”För många unga män har dött”

Att det är ytterst sällsynt att unga häktas och istället lämnas till socialtjänsten har fått polisen att reagera.

– Vi inom polisen slås av att det är för vaga reaktioner på de brott de begår. Vi säger inte att de ska låsas in eller få vård. Det är inte polisens sak att bestämma. Men vi slås av hur taffligt samhället reagerar mot unga kriminella, säger Mats Löfving.

Den tillfälliga regionpolischef i syd under 2017, Klas Friberg, tog upp problemen med unga i kriminalitet.

– Det är alldeles för många unga män som har dött här. De efterlämnar stor sorg till släkt och vänner, sade han i början av sin tjänst.

Biträdande polisområdeschef Mats Karlsson berättar att frågan har figurerat under hela hans polisära karriär. Det han ser som har förändrats är att de få unga som utför brott har börjat göra grövre brott.

– De yngre används till grövre brott nu än för 10-15 år sedan. Som narkotikakurirer så att säljaren bara har en mindre mängd på sig. Vi har inte belägg för att de bär vapen (i Malmö) men det går inte att utesluta. Att de dras in i det här och riskerar att fastna kräver kraftfulla åtgärder, säger han.

Samtidigt påpekar han att denna åldern är då man är som mest brottsaktiv. Man experimenterar och prövar gränserna.

 

– Problematiken är överskattad och det ligger i människans natur att överskatta. I alla år har man sagt att det kryper ner i åldrarna men det är en inflation som vi själva tillför. Vi får inte glömma att unga är och har alltid varit mest brottsaktiva, inte alla begår brott förstås, det är en väldigt liten grupp, tyvärr är det ett antal som fastnar och blir grovt kriminella, säger Mats Karlsson.

Nils Norling och biträdande polischef Mats Karlsson. Foto: Lisa Horn.

Nils Norling, presstalesperson, och biträdande polischef Mats Karlsson. Foto: Lisa Horn.

Att spärra in personer ser Karlson inte som ett alternativ. Det kan vara en lösning för stunden men ingen långsiktigt sådan. Han menar på att en del ansvar ligger på socialtjänsten som måste börja se mer till barnets bästa istället för familjens bästa och skilja unga från dåligt inflytande.

– Vi träffar kriminella familjer, förvisso extremfall, men där alla i familjen är kriminella och hatar myndighetsutövare. Ett ungt barn har inga förutsättningar att inte bli kriminell i den miljön, säger han och fortsätter:

– Det är enorma vinster för samhället om vi kan bryta en ung person från att bli grovt kriminell, vi ska inte underskatta värdet i det. Det kräver andra åtgärder från polis och samhället.

Hur regeringen kommer agera utifrån utredningen återstår att se. Malmöpolisen påpekar att flera institutioner måste sätta ner foten och hitta hållbara lösningar.

– Vi måste markera från samhällets sida. Samhället och kriminalvården måste bli bättre när vi ser ett litet antal personer där åtgärderna inte räcker till, säger Mats Karlsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: 21-åring anhållen misstänkt för grova brott

Polisen har funnit pistoler i mannens ägo.

André Kvist

Kl.11:40, 20 februari, 2018

EXTRA: 21-åring anhållen misstänkt för grova brott
Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

Polisen har fått ett genombrott i ett ärende från den 8 februari. Under måndagen kunde man gripa och senare anhålla en 21-årig man på Söderkulla. Han är misstänkt för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

– En person är frihetsberövad gällande dessa misstankar. Det är i ett tidigt skede så jag kan inte utveckla mer än så, säger kammaråklagare Lars Morand.

Enligt polisen har man anträffat två pistoler, detta bekräftar åklagaren. Vad gäller narkotikabrottet vill han inte gå in närmare i detalj på vad det rör sig om för narkotika.

– Nej, det går jag inte in på.

Misstänker ni andra personer i detta ärendet?

– Det är inte otroligt att det kan vara fler inblandade men som det är nu så har vi en frihetsberövad och med de krav det innebär kommer vi handlägga det skyndsamt, säger Lars Morand,

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng