Världsunik träningsanläggning öppnar i Malmö | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Världsunik träningsanläggning öppnar i Malmö

Till helgen kan medlemmar pröva en kanadensisk innovation för träning som endast finns här.

André Kvist

Kl.20:03, 25 januari, 2018

Världsunik träningsanläggning öppnar i Malmö
Nytt koncept och en världsunik träningsmetod. Foto: André Kvist.

På torsdageftermiddagen smyginvigdes Fitness24sevens nya konceptanläggning på Toftanäs. Ett arbete som började för 1,5 år sedan. I helgen öppnar portarna för allmänheten. Lokalerna påminner om ett välstädat hederligt gym ända till man ser den annorlunda delen som faktiskt är världsunik.

– Sen har vi då X-court, en tilläggsdel med hinderbana, pegwall, klätterrep och sen har vi då den interaktiva träningsväggen, berättar Christian Ask, grundare Fitness24seven.

Grundare av Fitness24seven Christian Ask. Foto: André Kvist.

Grundare av Fitness24seven Christian Ask. Foto: André Kvist.

Den interaktiva väggen är vad som gör att denna anläggningen står ut. Det ser ut som en vanlig projektor som belyser en stor del av väggen. Men sedan kan man spela mot väggen och andra träningskamrater genom att kasta medicinbollar mot den projicerade filmen. Väggen registrerar då och räknar poäng i din träning.

– Det är helt nytt, vi är först i världen med det. Man har precis utvecklat det. Tanken är spela för att lära sig samtidigt som man tränar. Det är lite belöningen vi är ute efter.

Tekniken är framtagen av ett kanadensiskt företag. Den ursprungliga tanken var att använda den som ett pedagogiskt verktyg för barn inom skolor.

Högst tre personer kan spela/träna samtidigt. Foto: André Kvist.

Högst tre personer kan spela/träna samtidigt. Foto: André Kvist.

På plats under torsdagen var även bloggerskan Sofia Ståhl, mer känd som PT-Fia. Hon talade om hälsan som en central del i livet. Träningen är en viktig del förstås, men hon säger att man ska utgå från sig själv och värdera insidan minst lika högt som utsidan.

Vad säger du om denna interaktiva väggen? 

– Jag tycker att det är väldigt roligt och ett inspirerande initiativ. Jag tror att det är så vi kommer se mer träning framöver. Det är ett sätt att nå olika målgrupper, som gillar denna digitala grejen, säger hon.

PT-Fia Foto: André Kvist.

PT-Fia tyckte om idén med en interaktiv vägg, för att inspirera till mer rörelse hos människor. Foto: André Kvist.

Att väggen kan inspirera andra andra att röra på är något Sofia Ståhl tror. Hennes filosofi är att man inte måste träna flera gånger i veckan, bara att röra sig är bra, om det så är en gång i veckan så är det bättre än ingen.

– Jag tycker alltid att det behövs nya sätt för att locka folk att röra på sig, sen om det är framför en interaktiv vägg eller att gå ut i skogen, det spelar ingen roll. Det viktigaste är att folk rör på sig. För vi vet att väldigt många inte gör det, vi behöver rörelse.

Forskningsstudier har visat att människor rör sig hälften så mycket idag som forntida människor gjorde på stenåldern. Samtidigt har hjärnan inte förändrats mycket sedan dess och att aktivera kroppen har många positiva effekter på just hjärnan.

– Om man tränar tre gånger i veckan 45 minuter med en puls på 70 procent av max. Då får man lättare att koncentrera sig, man får bättre minne, man blir mer kreativ, mer stresstålig och man får högre iq, berättar Christine Ekdahl Clementson, docent vid Klinisk neurofysiologi på Lund universitet, och fortsätter:

– När man tränar bildas fler nervceller, även hos vuxna, vilket förbättrar minnet. All träning kommer påverka din hjärna.

Anläggningen i Toftanäs är den första i sitt slag men Christian Ask berättar att de kommer försätta pröva konceptet 2.0, som det kallas, i Finland och Stockholm.

Pernilla Folkstrand och Lotta Olsson prövar väggen. Foto: André Kvist.

Pernilla Folkstrand (vänster) och Lotta Olsson prövar väggen. Foto: André Kvist.

Tanken är så småningom att detta kommer finnas i flera städer och då kommer även den interaktiva väggen finns på vissa platser. Något man hoppas mottas väl.

– Jag kan inte tänka mig något annat än positivt från medlemmarna. Detta är ett annorlunda sätt att träna på så jag tror det kommer tas emot väldigt väl. Det känns jättekul att få dem sista pusselbitarna på plats!, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Bästa övningen för en vältränad rumpa

"Alla mår bra av en stark rumpa", skriver Emelie Elmes.

Den har nog aldrig varit mer omtalad än den är nu. Många stävar idag efter en vältränad rumpa. Jag tänker så här. Oavsett om den är platt, stor, liten eller sladdrig så mår vi alla bra av en stark rumpa.

Trenden med en estetisk rumpa lägger vi åt sidan och fokuserar istället på vilket som är den bästa övningen för att bygga en stark och välfungerande kropp.

LÄS MER: TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Knäböj har länge setts som den bästa övning. Det böjs mycket på gymmen och knäböj ÄR en riktigt bra övning.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns dock en som är strået vassare. Jag pratar om Hip Thrusters! En undersökning från 2015 som jämförde knäböj med hip thrusters visade en större aktivering i rumpa och lår i denna fantastiska övning.

Jag guidar dig till ett korrekt utförande. Se film!

Så gör du:

1. Ladda en skivstång med vikter. Tränar du hemma? Använd din fantasi. Ett barn eller en säck med jord fungerar utmärkt som alternativ.

2. Placera axlar och skuldror på bänk eller soffa.

3. Placera vikten på höften

4. Sätt fötterna höftbrett. Knäna ska vara över fötterna i toppläget. Se till att tårna pekar framåt.

5. Pressa upp höften explosivt mot taket med vikten på hälarna. 6. Spänn till i topplaget och håll emot på vägen ner.

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö har fått ett nytt utegym

Friluftsområdet Spillepengen får nu sitt första utegym.

Gabriel Almlöf

Kl.09:41, 22 maj, 2018

Malmö har fått ett nytt utegym
Foto: Pressbild

Under flera år har friluftsområdet Spillepengen utvecklats. Nu kommer nästa förbättring i form av ett utegym. Förhoppningen är att invånare i Malmö, Burlöv och Lomma ska komma dit och träna.

– Vi hoppas att utegymmet ska vara attraktivt för både löpare och skolklasser. Jag tror det blir särskilt uppskattat av de boende i Burlöv, säger Lars Carrick, verkställande tjänsteman i Stiftelsen Spillepeng och avdelningschef för Återvinningsanläggningar på Sysav.

Invigningen av det nya gymmet sker den 23 maj.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Intensiv träningsmetod som höjer pulsen rejält.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 19 maj, 2018

När du tränar i en trappa får vaderna, sätet och höftböjarna arbeta ordentligt och oavsett hur vältränad du är så kan du utmana dig.

Passa på att lägga in lite trappträning under nästa promenad eller joggingrunda. Börja med ett par minuter. Spurta upp och gå ner. Utmana, testa, variera och pressa dig lite mer när du får kläm på det.

LÄS MER: TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns oändligt många varianter att få upp pulsen på med en trappa som redskap. Se filmen för några av många roliga alternativ att ta dig upp på!

Vi hoppas på en varm sommar och många svettiga pass i solen. Träning och sol… det blir inte så mycket mer win-win än så!

Happy running!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen: Virussjukdom sprids i semesterparadisen

Flera länder drabbade av mycket smittsam virussjukdom.

Martin Persson

Kl.15:54, 13 maj, 2018

Varningen: Virussjukdom sprids i semesterparadisen
Foto: Mostphotos

Sugen på en utlandsresa? Kanske till något semesterparadis i Italien, Grekland eller Frankrike? Då bör du tänka efter en extra gång. Sedan en tid tillbaka pågår det ett stort utbrott av mässling, en mycket smittsam virussjukdom, i Europa.

Bland annat har det rapporterats in fall av smittan i Italien, Grekland, Frankrike, England, Rumänien, Serbien och Ukraina, rapporterar Mitt i. Enligt USA:s hälsodepartement pågår även utbrott i Filippinerna, Indonesien och Kongo.

Smittskyddsläkaren Per Follin menar att man bör se över vilka risker som finns och vilket skydd man har om man ska resa utanför Norden. Det gäller även att vara uppmärksam på symptomen, som kan kan vara lite luriga.

– Det är ju inga utslag de första fyra dagarna, utan mest feber och hosta. Men man smittar, säger han till Mitt i.

Och det är inte bara barn som är i farozonen. Många vuxna svenskar saknar fullt skydd mot sjukdomen. Framför allt personer födda mellan 1960 och 1980 kan behöva komplettera sitt skydd om de fått en dos som barn.

Det stora utbrottet har lett till att Danmarks motsvarighet till folkhälsomyndigheten, Statens serum Institut, utfärdat en varning.

– Problemet är att vaccinationsbenägenheten i dessa områden inte är tillräckligt hög, så viruset fortsätter att spridas, säger Peter H. S. Andersen, avdelningsläkare vid Statens Serum Institut, till Ekstrabladet, enligt Nyheter24.

FaktaSymtom

Vid mässling får du vanligtvis följande symtom:

 • Du får hög feber.

 • Du får torrhosta.Du får utslag på kroppen.

 • Dina ögon blir irriterade och ljuskänsliga.

 • Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.


Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller om du får någon följdsjukdom.

Källa: 1177.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

Med de här recepten går det snabbt och lätt att "unna sig" i sommar.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 12 maj, 2018

Under sommaren är det många som upplever att det är svårare att äta hälsosamt. Detta tror jag beror mycket på två saker. Känslan av att ”få unna sig under ledigheten” och mindre lust att stå i köket när det är fint väder bidrar snabbt till sämre alternativ.

Men om det finns goda alternativ på de där sakerna vi vill ”unna oss” då? Är det värt att stå i köket en stund?

De här tre alternativen på glass går både fort att göra och smakar galet gott! Enjoy!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Mangoglass
Min absoluta favorit, helt ärligt en av de godaste glassar jag ätit! (Titta bara på konsistensen på videon!)

 • 200g fryst mango
 • 3 msk turkisk youghurt
 • 1 tsk agavesirap (honung, sötströ eller inget att söta med går precis lika bra)
 • 1 tsk pressad citron (eller mer om du gillar syrlig glass)
 • Mixa och servera direkt!

Banan och jordnötsglass

 • 2 skivade frysta bananer (mogna)
 • 1 dl osötat jordnötssmör
 • 1 msk honung
 • Mixa och servera direkt!

Chokladglass
Jag som älskar kakaosmaken använder bara dessa två ingredienser. Du kan ha i lite honung om du vill ha den sötare.

 • 2 skivade frysta bananer (mogna)
 • 1 msk kakao
 • Kokosflingor
 • Mixa banan och kakao. Strö över kokos innan du serverar!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng