Här hamnar Malmös felparkerade cyklar: ”Väldigt ökande tyvärr”

Enligt gatukontoret ökar antalet felparkerade cyklar i Malmö.

Lisa Horn

Kl.17:55, 11 januari, 2018

Här hamnar Malmös felparkerade cyklar: ”Väldigt ökande tyvärr”
Jocke och Ellen jobbar med att forsla felparkerade cyklar från Malmös gator till parkeringen i Jägersro. Här står cyklarna i väntan på att hämtas av sin ägare eller auktioneras ut. Foto: Lisa Horn

Varje vecka plockas felparkerade cyklar bort från Malmös gator.

– Runt tågstationerna Triangeln, Hyllie och Malmö C är det alltid många felparkerade cyklar. Vi forslar bort cyklar från stationerna runt två gånger i veckan och då är det 30 till 50 cyklar vi tar, säger ”Ellen”, som jobbar med att forsla bort cyklar i Malmö.

Hon och kollegan ”Jocke” kör cyklarna till Assistanskårens parkering på Jägersro. Om inte ägaren har kommit och hämtat sin cykel härifrån kommer den att auktioneras ut.

cykle-5
Foto: Lisa Horn

Om någon felparkerar sin cykel på allmän mark, exempelvis på en trottoar, kan den forslas bort direkt.

Men om cykeln står på kvartersmark, exempelvis i bostadsområden, garage eller i cykelgarage, görs en så kallas anmodan.

– Då sätter vi på en klisterlapp och väntar minst 30 dagar innan man kan göra något, säger Eva Svenning på gatukontoret i Malmö stad.

Hon har arbetat med felparkerade cyklar i kommunen sedan 20 år.

– Jag tycker det är väldigt ökande tyvärr.

Hon tror att ökningen kan ha att göra med att cyklister inte vet att trafikförordningen även gäller dem.

– Den gäller inte bara bilar utan alla fordon. Det är jätteviktigt att veta, säger Eva Svenning.

cykle-2
Foto: Lisa Horn

Utöver tågstationerna åker Jocke och Ellen till platser som Malmöbor har skickat in ett klagomål om, men de tar också cyklar som klassas som skrot.

– Ser vi skrot så plockar vi det, säger Jocke som jobbat med att forsla bort cyklar i Malmö i sex år.

Förra året tog de runt 1000 trasiga cyklar från Malmös gator, dessa körs direkt till skroten.

– På vissa ställen, som runt Möllevången, samlas det mycket. Där får vi rensa upp i alla fall två gånger per år, säger Ellen.

Skulle man inte kunna göra något annat med användbara delar av skrotcyklarna istället för att skrota dem?

– Det får vi inte för det finns en kommunal lag om likabehandling. Om vi ger till exempelvis en cykelhandlare måste vi ge till alla. Samtidigt måste man vara försiktig med vad man gör. Om vi ger ut reservdelar kan vi göra cykelhandlare arbetslösa. Det är inte heller Malmö stads policy att öka arbetslösheten, säger Eva Svenning.

cykel-3
Foto: Lisa Horn

Årets första cykelauktion är den 17 mars.

FaktaSå parkerar du din cykel i Malmö:

  • Cyklar får parkeras överallt -om det inte finns något vägmärke som säger annorlunda.

  • Cykeln måste dock ställas på ett sådant sätt att de inte är i vägen för andra trafikanter.

  • Använd cykelställ -din cykel kan skapa stora problem för synskadade eller funktionshindrade annars.

  • På gångbanan måste cykeln parkeras så att den inte hindrar fotgängarna.

  • På vissa platser i Malmö är det förbjudet att ställa cykeln utanför cykelparkeringen. Detta visas genom särskilda vägmärken.

  • Du riskerar att cykeln forslas bort om du ställer din cykel utanför angivet område.


Källa: Malmö stad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar: Slug liga i farten – svindlar utsatta åldringar

Så bör man agera för att förhindra fler stölder.

Magnus Jansson

Kl.17:14, 24 mars, 2018

Polisen varnar: Slug liga i farten – svindlar utsatta åldringar
Foto: Arkiv

Polisen CIRCA-grupp, som arbetar nationellt mot åldringsbrott, har gått ut med en varning för en misstänkt liga. Sedan i tisdags har ett tiotal åldringsbrott anmälts i södra, östra och västra Sverige. Tillvägagångssätten är snarlika och polisen misstänker därför att det är samma personer som begått brotten.

Gärningspersonerna tar sig hem till äldre personer, ringer på dörren och utger sig för att samla in pengar och namnunderskrifter eller att man behöver fylla en flaska med vatten. I samband med detta stjäl man smycken och kontanter. Oftast är det kvinnor som ringer på dörren men det har även förekommit att en kvinna och en man ringt på”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vanligtvis brukar en man vänta kvar i bilen de färdas i till och från brottsplatsen. Gärningspersonerna förflyttar sig snabbt mellan olika orter och enligt uppgifter till polisen färdas de i bilar med tyska registreringsskyltar, säger Håkan Carlsson, chef för polisens CIRCA-grupp, i pressmeddelandet.

Polisen listar en rad olika punkter för att förebygga fler stölder.

* Släpp inte in okända personer i bostaden.

* Om personer ändå kliver in ska man inte lämna någon av dem eller ytterdörren utan uppsikt utan försöka att få dem att lämna bostaden.

* Om man måste lämna ytterdörren utan uppsikt så lås den så att ingen ytterligare person kan ta sig in. Dessa kriminella använder mycket sällan våld och vill inte ha uppmärksamhet kring sitt besök.

* Blir någon utsatt för brott eller att det stannar vid ett försök, gör en polisanmälan. I de fall personer varit inne i bostaden och rört något eller druckit vatten, rör inte föremålen personerna använt och berätta detta vid anmälningstillfället.

– Polisen ber allmänheten om hjälp om iakttagelser av personer och fordon, gärna foton, som kan ha samband med händelserna. Det finns risk att brotten fortsätter tills dessa personer grips eller lämnar landet. Alla iakttagelser kan vara avgörande i det utredningspussel som nu läggs, säger Håkan Carlsson.

Allmänheten ombeds att lämna eventuella uppgifter till polisen på telefon 114 14. Vid pågående brott ska man alltid ringa 112.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I kväll släcks ljuset för klimatet

Flera miljontals människor deltar i världens största miljömanifestation.

Josefine Göransson

Kl.14:04, 24 mars, 2018

I kväll släcks ljuset för klimatet
Foto: Pixabay

I kväll, den 24 mars, släcks lampor runt om i världen med anledning av Earth Hour. Kampanjen arrangeras av Världsnaturfonden, WWF, och varje år deltar miljontals människor för att visa sitt stöd för klimatet och vår planet.

Årets tema är ”One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet”. Tanken bakom årets tema är att få människor att börja fundera på hur ens livsstil lämnar avtryck på planeten. Om alla människor levde som vi gör i Sverige skulle det krävas 4,2 planeter, skriver WWF på sin hemsida.

– Vi har alla möjligheter att drastiskt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster. Och det bästa är att det många gånger är lätt och roligt att göra en god gärning i vardagen. Bara maten vi äter står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur tar stryk. Vi behöver ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av – ett One Planet Life, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

Earth Hour infaller mellan klockan 20.30 och 21.30 lokal tid över hela världen. Vill du själv delta så är det enkelt – allt som behövs är att släcka lamporna och stänga av all elektronik i hemmet.

Många kommuner och företag runt om i landet väljer att delta i Earth Hour. På WWF:s hemsida kan du söka och se vad som händer i närheten av där du befinner dig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man får fängelsestraff för lägenhetsvåldtäkt

Den utsatta kvinnan har minnesluckor från händelsen.

Magnus Jansson

Kl.13:10, 24 mars, 2018

Man får fängelsestraff för lägenhetsvåldtäkt
Foto: André Kvist

En man i 27-årsåldern har dömts till två år och sex månaders fängelse för att ha våldtagit en jämnårig tjej i en lägenhet i slutet av maj 2016.

Det var under en utekväll som kvinnan träffade två män på ett nöjesställe. De ska båda ha bjudit henne på vin och den ena mannen erbjöd även kokain, något som kvinnan tackade ja till. Hon har sedan berättat i förhör att hon har minnesluckor från resten av kvällen och natten. Kvinnan minns bland annat att hon blivit indragen i en bil och att hon befunnit sig i en hiss med de två männen – men hon kommer inte ihåg vad som hände i lägenheten.

När hon vaknade på morgonen låg hon naken på golvet i ett rum och hade smärtor i underlivet, varpå hon förstod att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp. Den nu dömde mannen låg i sängen i samma rum men ville inte prata med kvinnan, utan skrattade bara när hon frågade var hon var någonstans, har hon berättat i förhör.

Kvinnan lämnade sedan lägenheten och fick söka vård de kommande dagarna på grund av hennes kraftiga smärta i underlivet. I början av september samma år ringde hennes make till polisen och sa att han befann sig på en nattklubb där han hade sett den man som kvinnan pekat ut.

Mannen greps samma dygn och flera delar av utredningen har pekat på att mannen är skyldig. Han döms även för ringa narkotikabrott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Wrestling-fighters intar Moriskan i helgen

Kampen om mästarbältet kan börja.

André Kvist

Kl.12:07, 24 mars, 2018

Wrestling-fighters intar Moriskan i helgen
Foto: Michael Ruebsamen.

På lördag är det åter dags för wrestling i Malmö. De hårda matcherna startar klockan 19.00 på Moriska Paviljongen i Folket Park och arrangeras av Svensk Wrestling Syd.

Förra året fick man efter sju år på Tangopalatset byta lokaler till Inkonst, nu är det åter nya lokaler som gäller.

– Det verkar som om intresset för Wrestling är på gång igen och internationellt är den svenska publiken helt fantastisk. Wrestling har inte varit så här stort sedan slutet av 90-talet, sade Mattias Dahl, alias Harley Rage, till 24Malmö då.

wrestling otograf-michael-ruebsamen

Hårda kampar och underhållning på hög nivå under Det våras för wrestling. Foto: Michael Ruebsamen.

Arrangörerna skriver att det har varit en hejdundrande start på wrestlingåret.   Steinbolt – Pro har fortfarande greppet om mästarbältet efter att han slagit den amerikanske brottaren Chris Silvio.

Frågan är om Harley Rage kommer göra rätt för sig under lördagens bataljer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Cykeltjuvar togs på bar gärning

Ett vittne såg hela händelsen och kontaktade polis.

Viktor Jerner

Kl.11:55, 24 mars, 2018

Cykeltjuvar togs på bar gärning
Foto: Arkiv

Under lördagsförmiddagen kontaktade en uppringare polisen medan denne bevittnade en cykelstöld på Vårgatan i Malmö.

Två personer, en 24-årig kvinna och en 31-årig man, ska där ha stulit två cyklar och sedan lämnat platsen.

Polisen kunde gripa de två personerna en stund senare på Höstgatan och de är nu misstänkta för stöld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng