Malmöartisten släpper ny låt: ”Ge den här kärlek”

Sjöng inför 3 miljoner människor i mars - nu har hon släppt sin första singel.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.11:57, 7 januari, 2018

Malmöartisten släpper ny låt: ”Ge den här kärlek”
Foto: Pressbild

Artisten Shirin från Malmö upptäcktes i Ystad av Cardiac Records Studio där hon haft skivkontrakt i snart fyra år. Så sent som den sista mars förra året släppte hon sin första singel ”Back to the basics”.

Nu är hon aktuell med en ny låt – ”Together we are weak”. På fredagen släpptes den på Spotify och Itunes.

– Den är ute, ge den här lite kärlek, skriver Shirin själv på sin Facebooksida.

– Lyssna på den här fantastiska sångaren Shirin, skriver skivbolaget själva.

I mars förra året sjöng Shirin på Melodifestivalen inför 3 miljoner tittare. Då framförde hon Frans låt ”If I were sorry”. Frans som ju också upptäcktes av Cardiac Records Studio.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö arrangerar världens största tävling i streetdans

Dansare från hela Europa kommer delta i olika stilar: "Hela Malmö ska dansa!"

André Kvist

André Kvist

Kl.08:24, 17 januari, 2018

3 bilder
  • Endast vinnaren i varje kategori går vidare till finalen i Paris. Foto: Mikael Örtenheim.
    Endast vinnaren i varje kategori går vidare till finalen i Paris. Foto: Mikael Örtenheim.
  • Foto: Mikael Örtenheim.
    Foto: Mikael Örtenheim.
  • Foto: Mikael Örtenheim.
    Foto: Mikael Örtenheim.

För första gången arrangeras den nordiska uttagningen, Juste Debout Nordic, i Malmö. Arrangörerna väntar sig att dansare från hela Europa kommer delta i stilar som locking, hiphop, house, popping och experimental.

Malmö stad har satsat en halv miljon på arrangemanget och anledningen är bland annat för att uppnå stadens jämställdhetsmål. I rapporten Ung Livsstil från 2015 framkom det att tjejer inte deltar i kultur- och fritidsaktivitet i den utsträckning man önskar. Dans har lyfts fram som en aktivitet för ungdomar som staden vill satsa på.

– Därför gör gatukontoret tillsammans med fritidsförvaltningen en långsiktig satsning på dans som riktas till unga på högstadiet och i gymnasiet. Det görs för att öka utbudet av fritidsaktiviteter för i första hand tjejer, säger Erland Weerasinghe, chef för arrangemangsenheten på gatukontoret.

Just Debout beskrivs som dansvärldens motsvarighet till fotbolls-VM. Nog verkar det bubbla av spänning hos delarrangörerna på kulturföreningen Iver.

– Vi är så glada att vi får möjligheten att arrangera Juste Debout Nordic i Malmö. Det här kan vara det största som har hänt streetdansen i Skåne och vi är övertygade om att det gör att dansscenen utvecklas och växer. Vi är så taggade inför den här veckan, hela Malmö ska dansa!, säger Martin Rosén och Viktor Fröjd, projektledare.

Mikael Örtenheim

Foto: Mikael Örtenheim.

Tävlingen blev framförallt känd genom dokumentären ”Martha & Niki” som belönades med en guldbagge. Det är historien om hur de svenska dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos vann i Paris 2010 och blev de första kvinnliga världsmästarna i hiphop. I år är det Niki som styr den nordiska uttagningen som konferencier i Malmö.

För de tävlande är det tillåtet att vara med på vilken uttagning som helst i världen. Nytt för Malmös arrangemang är att momenten dancehall och showcase har tagit plats.

Den 9 och 10 februari hålls uttagningen på Moriska Paviljongen i Folkets Park. Endast vinnarna i varje kategori går vidare till finalen i Paris den 4 mars.

Mikael Örtenheim

Foto: Mikael Örtenheim.

FaktaJuste Debout är franska och betyder ungefär ”stå upp för din dans”. Det är en så kallad freestyle-tävling där deltagarna inte vet vilken musik de ska dansa till eller vilken motståndare de kommer att möta.
Under tre månader hålls uttagningar runtom i världen där vinnarna i de olika stilarna går vidare till finalen i Paris den 4 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter Papirøen – här är Köpenhamns nya matmarknad

I december stängde Copenhagen Street Food ner på Papirøen men nu öppnar inom kort en ny tappning med drygt 100 foodtrucks.

André Kvist

André Kvist

Kl.19:24, 16 januari, 2018

Efter Papirøen – här är Köpenhamns nya matmarknad
Från den numera stängda matmarknaden på Papyren. Foto: Wikimedia Commons.

Under drygt fyra år var Papirøen en vallfärdsort för matintresserade människor. I den gamla industrilokalen stod rader av mattruckar med alla möjliga kulinariska specialitéer. I december stängde dock Copenhagen Street Food ner då kontraktet löpt ut.

Men misströsta inte för matmarknaden kan komma att återuppstå i ny tappning.

Enligt Danmarks Radio har personerna bakom matmarknaden hittat en ny plats som de kallar ”Köpenhamns nya utflyktsmål för gatumat och nöje”. Nu är planen att locka till sig fler nya entreprenörer.

– Om vi har tur kan vi ha 100 matbodar, varav många är på hjul eftersom det är utomhus, säger Jesper Møller, initiativtagare till Copenhagen Street Food.

Den nya platsen är 2,5 kilometer längre ner längs kajen vid Refshaleøen. Här ska en stor del av verksamheten vara utomhus.

Det negativa är att det ligger något avsides, här finns varken broar eller bussar i närheten. Vilket Bjørn Henrichsen, matmarknadsexpert och stadsgeograf, menar kommer att innebära en tung start.

– Att flytta så långt bort kommer säkerligen innebära att de måste bygga upp destinationen igen, och det gör de med villkor som är mindre fördelaktiga, säger han till kanalen.

Ska man ändra på infrastrukturen krävs det stöd från Köpenhamns politiker, berättar Henrichsen.

Den nya matmarknaden väntas öppna i maj 2018 och går under namnet Reffen.

Vill man pröva vingarna på andra danska matmarknader så finns det en rad att välja mellan. Torvehallerne i centrala Köpenhamn, Kødbyens marknad, nyöppnade Aarhus Central Food Market och nu senast Westmarket Copenhagen som ligger på Vesterbro i Köpenhamn.

I november invigde Tivoli sin egen Tivoli Food Hall som inrymmer 20 matställen både från nöjesparken och gatan.

Så vad händer med Papyren nu då? Enligt DR finns det planer på att göra om området till ett vatten-kulturhus. Tänk vattenland kombinerat med ett museum så har du prickat någorlunda rätt, se nedan.

Detta förväntas stå klart i slutet av 2021.

 Kengu Kuma og Cornelius Vöge

Foto: Kengu Kuma og Cornelius Vöge.

imagescaler-3

Foto: Kengu Kuma og Cornelius Vöge.

Foto: Kengu Kuma og Cornelius Vöge.

Foto: Kengu Kuma og Cornelius Vöge.

FaktaPapirøen, eller pappersön, var tidigare ett lager för tidningarnas tryckerier, därav namnet. Det ligger mellan Operan och Skådespelarhuset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Favoriter från klubbscenen slår sig samman: ”Vi är två dramatiska skorpioner”

DJ Neyney och DJ Maja Goffe blir en duo. Efter flera år på egen hand vill de nu skapa "ett mycket fett dansgolv" tillsammans.

André Kvist

André Kvist

Kl.10:09, 16 januari, 2018

Favoriter från klubbscenen slår sig samman: ”Vi är två dramatiska skorpioner”
Dj Maja Goffe och Dj Neyney, fotomontage. Foto: Privat.

Var för sig har Maja Goffe och Vanessa Marko, aka DJ Neyney, blivit namn att räkna med på Malmös klubbscen. DJ Maja Goffe förknippas framförallt med hiphop- och RnB-klubben Woohah. Vanessa Markos arbete på Moriska Paviljongen och hennes klubb Nattstad har slagit högt i tak i samtliga salonger.

Nu har de två bestämt sig för att bli en duo, men det krävdes övertalning för att få Maja ombord.

– Jag frågade Maja redan för ett halvår sedan om hon ville teama upp. Varje gång vi har spelat ihop har det varit fett, och jag har stor respekt för Majas arrangörskap och djande. Första gången fick jag inte ett ja, men inte ett heller ett nej hehe. Så jag ville prova igen och andra gången var hon down!, berättar Vanessa Marko.

– Jag tror att det kommer bli toppen (trots att vi är två dramatiska skorpioner). När Vanessa frågade om jag ville hoppa på det här tåget andra gången var det ingen tvekan, flikar Maja in och berättar att hon saknat ett partnerskap på regelbunden basis.

Vanessa Marko, alias Dj Neyney. Foto: Ali Jehad.

Vanessa Marko, alias Dj Neyney. Foto: Ali Jehad.

Duon utlovar skrattandes ”ett mycket fett dansgolv” men även en möjlighet för dem båda att få större utrymme.

– Vi kände båda två att vi behöver och vill ha mycket speltid. Chans att bygga upp en riktigt bra stämning och dansgolv, berättar Vanessa.

Upplever ni att kvinnor har det tuffare i branschen?

– Det är alltid lite tuffare att vara kvinna i de branscher som traditionellt är mansdominerande. Stämningen i Malmö är go tycker jag, under de senaste åren har så många kvinnor hjälpts åt att bana väg för en mer jämställd scen, säger Maja Goffe.

– Jag tycker absolut att man sticker ut i hakan, säger Vanessa och berättar att det kan bli mycket tjafs, kommentarer och närgångna kroppar. Att en kvinna sköter spakarna gör att de inte kan slappna av, det stör deras bild av vad en kvinna ska och inte ska göra.

Dj Maja Goffe. Foto: Oscar Wettersten.

Dj Maja Goffe. Foto: Oscar Wettersten.

Att deras partnerskap ska råda bot på samhället i stort tror duon inte på. Deras önskan är att inspirera andra och leverera häftiga shower.

Med närmare tio år under bältet vardera är det ingen tvekan om att erfarenheten finnas där. Att båda har arbetet med framstående artister och dj’s är ytterligare en ingrediens som bådar gott.

På frågan vad för musik som de spelar eller kommer att spela blir det tydligt att det de har gemensamt är en mix av genrer. Hiphop och RnB står i centrum men Maja föredrar tropical bass som grund och arbetar sig utåt i olika falanger. Vanessa utgår från klassisk urban för att så småningom komma in på dancehall och afrobeat för att avsluta i trap, grime och house.

– Jag fullkomligt hatar att vara 100 procent genrebunden utan hellre tar det bästa från de olika stilarna och gör något riktigt episkt. Sjukt nog blir det alltid riktigt bra!, säger Maja.

Den 26 januari är det premiärspelning på Moriska Paviljongen i Folkets Park.

Vad är den långsiktiga planen för er båda?

– För denna säsong är målet att fokusera på ett riktigt bra dansgolv och se vad Maja och jag kan skapa ihop! Antagligen blir det mycket överraskningar på vägen, säger Vanessa Marko.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kultbandet med unika toner återvänder till Malmö

Med en musik som inte passar in i någon genre förutom just sin kommer den säregna trion åter till staden.

André Kvist

André Kvist

Kl.16:57, 12 januari, 2018

Kultbandet med unika toner återvänder till Malmö
Matti Ollikainen, Thommy Larsson och Viktor Turegård i Franska Trion. Foto: Pressbild Franska Trion.

Senast Franska Trion var på besök resulterade det i två utsålda konserter. Nu återvänder bandet till Malmö för spelning på Palladium den 14 april.

Franska Trions musik med frontmannen Matti Ollikainens passionerade röst i spetsen har gjort dem till ett kultband med drygt 100 låtar.

Det finns inte riktigt någon genre att passa in bandet i. Texterna i sig lämnar en splittrad mellan glädje och melankoli, de är ofta banala och mångfacetterade på en och samma gång. Samtidigt lämnas lyssnare med en känsla av hopp.

I september släppte bandet sin åttonde skiva ”Los Angeles” och nog kan vi vänta oss att Göteborgsbandet kommer framföra några av låtarna därifrån.

Utöver sin egen musik har man även samarbetet med artister som Håkan Hellström, Anna Järvinen, Mando Diao, Peps Persson och många fler.

Biljetterna släpptes i under fredagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Superstjärna klar för exklusiv Malmöspelning

Gör ett exklusivt besök.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.13:52, 10 januari, 2018

Superstjärna klar för exklusiv Malmöspelning
Foto: Pressbild

Världsstjärnan Rickie Lee Jones är klar för Palladium i Malmö den 23 februari. Konserten blir Sverige-exklusiv.

Rickie Lee Jones slog igenom stort i slutet av 70-talet och har totalt skrivit och spelat in mer än 15 album.

Med sig på turnén har Jones sitt senaste album ”The Other Side of Desire” från 2015 som skrevs och producerades i hemstaden New Orleans.

Hennes sound är brett och hon rör sig mellan folkmusik, rock, pop och jazz.

Biljetterna släpps fredagen den 12 januari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng