Ivar om det unika jobbet: ”Är min egen chef”

Ivar Sahlqvist, 29 berättar om sitt spännande yrke och de svåra testerna för att få jobbet.

Matilda Larsson

Kl.09:58, 7 januari, 2018

2 bilder
  • Ivar Sahlqvist kontrollerar bland annat landningsbanan. Foto: Matilda Larsson.
    Ivar Sahlqvist kontrollerar bland annat landningsbanan. Foto: Matilda Larsson.
  • Foto: Matilda Larsson.
    Foto: Matilda Larsson.

Det är många trappsteg upp till toppen, men högst upp i kontrolltornet sitter 29-årige Ivar Sahlqvist från Malmö, som arbetar som flygledare på Kalmar Öland Airport.

Utanför har ett ambulansflygplan landat på den i dag grådisiga landningsbanan. Bakom stora fönster sitter Ivar vid ett skrivbord, omgiven av olika apparater, skärmar, knappar och en kikare.

– Det är ett varierande jobb med många olika grejer att göra. Mitt jobb är att se till att allt sker ordnat; kontrollera landningsbanan och kommunicera med personalen, säger Ivar Sahlqvist.

Det ovanligt att bara ha en flygledarposition, berättar Ivar Sahlqvist som ensam arbetar heltid. Det endast under lunchtid som de är två uppe i tornet och många kvällar på rad kan bli lite ensamt ibland, berättar han.

Under intervjun plockar Ivar upp flygradion flera gånger för att kommunicera med piloterna.

Känner du att det är ett stressigt arbete?
– Nej, det blir ibland stressade situationer men det är inte samma sak. Det är ett fritt arbete. Jag är min egen chef och jag tar inte med mig något hem, jag kan ju inte jobba hemma med detta, säger Ivar Sahlqvist.

Innan Ivar blev flygledare hade han provat flera utbildningar men det var inget han fastnade för.

– Jag såg arbetsansökan på internet och sökte bara för att. Man gör tester i förväg och det är mycket 3D-tänkande och simultankapacitet. Det är omöjligt att göra särskilt bra ifrån sig. Det är inte meningen att man ska klara dem utan de kollar hur man hanterar stressen, berättar Ivar.

Finns det något mindre roligt med ditt arbete?
– Det är lite byråkratiskt. Transportstyrelsen skriver alla föreskrifter som de i sin tur får från EU. Allting går väldigt långsamt, avslutar Ivar Sahlqvist.

FaktaNamn: Ivar Sahlkvist
Ålder: 29 år
Bor: Kalmar
Familj: Mamma, pappa och en bror som bor i London
Intressen: Resa, familj

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu blir det svårare att få ersättning för flygförseningar

Tidigare har man kunnat få ersättning flera år i efterhand – nu sänks tiden rejält.

Matilda Larsson

Kl.10:37, 23 mars, 2018

Nu blir det svårare att få ersättning för flygförseningar
Foto: Pxhere, Högsta Domstolen/Patrik Svedberg.

När flyget har blivit försenat har man tidigare kunnat kräva ersättning från flygbolaget flera år i efterhand.

Nyligen avgjorde dock Högsta Domstolen ett ärende där det ansågs att en skälig tidsfrist för att kräva ersättning för försenade flyg är så lite som två månader.

Eftersom HD är det högsta beslutande organ vi har i Sverige, blir domstolsbeslut i HD prejudicerande, vilket innebär att lägre instanser kommer att förhålla sig till Högsta Domstolens dom i framtiden.

Det vill säga, passagerare kommer kunna kräva ersättning max två månader i efterhand.

Domen rör en tvist mellan ett par passagerare och Turkish Airlines den 15 mars. Passagerarna hade rest i augusti 2013 med Turkish Airlines reguljärflyg från Göteborg till Antalya, Turkiet. Flyget blev försenat och anlände till Antalya mer än tre timmar efter utsatt tid. Två år och tre månader senare krävde passagerarna ersättning.

I domen står det att ”Turkish Airlines medgav att flyget hade varit försenat på ett sådant sätt att passagerarna i och för sig skulle ha haft rätt till den begärda ersättningen. Flygbolaget invände dock att passagerarnas rätt till ersättning hade fallit bort, eftersom de hade meddelat flygbolaget sina krav för sent.”

I både tingsrätt och hovrätt gavs passagerarna rätt, men HD dömde till flygbolagets fördel. HD ansåg att passagerare som kräver ersättning omfattas av reklamationsplikt. I lagen som rör flygförseningar finns dock ingen lagstadgad reklamationsplikt eller tidsfrist.

– Det som är upprörande med domen är att det är så jävla kort tid. Flygbolagen vet ju om när de blir sena, det är en helt annan sak om man köper en annan vara som till exempel en bil. Då kanske felet inte märks förrän efter flera månader, säger flygrättsadvokaten Stephan Eriksson till Vagabond.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är länderna vi väljer bort – på grund av politik

När vi reser bryr vi oss oftast inte om styrelseskicket i landet, men det finns två undantag.

Matilda Larsson

Kl.09:56, 23 mars, 2018

Här är länderna vi väljer bort – på grund av politik
Foto: Pixabay.

Svenskar som åker utomlands på semestern bryr sig oftast inte om vilket styrelseskick som råder i länder. Det finns dock undantag: Turkiet och USA. Där anger många politiska skäl för att inte resa dit.

Det framgår av årets Resebarometer som görs av tidningen Vagabond i samarbete med UD och försäkringsbolaget Europeiska ERV.

– Turkiet och USA är undantagen bland de stora semesterländerna, säger Per Andersson, redaktör på Vagabond.

Enligt Hans Remvig på analysföretaget Resurs, som ställt samman barometern, är det sannolikt Trump och Erdogan som avskräcker folk.

Nästan var tionde resenär, nio procent, säger att de valt bort USA på grund av det politiska styret i landet.

Remvig påpekar samtidigt att svenskarna gladeligen åker till andra, politiskt tveksamma, länder.

– Vi är väldigt blåögda när det gäller vårt resande. Vi åker utan vidare till Arabemiraten som är en ganska stängd diktatur, och till Thailand som är en militärdiktatur, säger Remvig.

Roland Johansson / TT

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Undersökning: Internet blir viktigare på resan

"Vi ser en ökad efterfrågan bland resenärer på hotell med bra wifi-uppkoppling."

Matilda Larsson

Kl.11:43, 22 mars, 2018

Undersökning: Internet blir viktigare på resan
Foto: Pxhere.

Numera kan du surfa gratis i Europa med de flesta teleoperatörer, men att vara uppkopplad på nätet under semestern är en vattendelare bland svenskarna.

Resebyrån eBeach.se har undersökt svenskarnas digitala vanor på solsemestern. De främsta anledningarna till semestersurf visar sig vara familjen därhemma, sociala medier och för att hitta rätt restauranger.

De flesta föredrar att ha möjlighet att koppla upp sig på internet. Drygt var tredje uppger att de vill vara konstant uppkopplade, medan 62 procent hellre har tillgång till wifi då och då. En fjärdedel säger istället att de vill kunna surfa men oftast väljer att inte göra det.

– Med tanke på att våra telefoner är med oss överallt i dag så är det knappast oväntat att svenskarna vill ha tillgång till wifi även på solresan. Vi ser en ökad efterfrågan bland våra resenärer på hotell med bra wifi-uppkoppling. Samtidigt är det härligt att vissa väljer att inte vara uppkopplade hela tiden, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

De som väljer att vara online på sina resor gör det mest för att ha kontakt med vänner och familj hemma i Sverige och för att posta innehåll på sociala medier.

Andra vanliga anledningar till semestersurf är för att hitta restauranger och aktiviter, läsa svenska nyheter och orientera sig via kartor.

Undersökningen visar även att var tredje inte kan tänka sig betala extra för wifi på sina hotell. Något som 62 procent däremot kan tänka sig. De som kan tänka sig att lägga en slant på extrasurf anser främst att 26 till 50 kronor om dagen är en rimlig summa.

Topp 5: Så mycket får wifi kosta på hotellet

1. Inget alls: 34%
2. 26-50 kr per dag: 25%
3. 51-74 kr per dag: 8%
4. 76-100 kr per dag: 8%
5. 101–150 kr per dag: 7%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu införs nya skatten – miljontals svenskar påverkas

En Sifoundersökning visar att nästan hälften av svenskarna är positiva till den nya skatten.

Matilda Larsson

Kl.13:36, 19 mars, 2018

Nu införs nya skatten – miljontals svenskar påverkas
Foto: Matilda Larsson.Foto: Matilda Larsson, Wikimedia Commons/Ankara.

Från och med den 1 april införs en flygskatt, som kommer att höja priset på  in- och utrikes flygresor från Sverige.

För inrikes flygresor i Sverige höjs priset med 60 kronor per resa. Till andra EU-länder höjs priset också med 60 kronor per passagerare och priset på långresor höjs med 250 kronor alternativt 400 kronor.

Till exempel populära turistmål som Thailand, Japan, Maldiverna, Dominikanska Republiken, Australien, Indonesien, Filippinerna och Vietnam kommer att ha en prishöjning med 400 kronor per resenär.

Resmål som exempelvis USA, Egypten och Ryssland kommer istället att ha en prishöjning på 250 kronor.

Enligt en Sifoundersökning beställd av SvD, är fler svenskar positiva än negativa till införandet av flygskatten.

48 procent är mycket eller ganska positiva medan 33 procent är mycket eller ganska negativa och 18 procent vill eller kan inte svara på frågan: ”Vilken är din inställning till flygskatt?”.

– Många inser att flyget är en bidragande orsak till klimatförändringar och tycker att det är orimligt att flyget inte beskattas, säger Åsa Knaggård, statsvetare vid Lunds universitet som forskar i miljöpolitik till SvD.

Av alliansväljare är 39 procent positiva till flygskatten och av rödgröna väljare 68 procent, enligt SvD/Sifo. Moderaterna och Centerpartiet har lovat riva upp den nya flygskatten om de får makten.

Skatten väntas minska flygutsläppen med 0,5–2 procent.

Skatten ska inte betalas för bland annat barn under två år, flygande personal i tjänst samt transit- och transferpassagerare, enligt lag.

Under 2017 flög nästan 13,8 miljoner resenärer från svenska flygplatser till destinationer inom EU och nästan 1,7 miljoner till övriga världen. Svenskar flyger i genomsnitt en gång utomlands per år, enligt 2014 års statistik från Naturvårdsverket.

FaktaUndantag från skatteplikt:

Flygskatt ska inte betalas för

1. barn under två år

2. passagerare som på grund av teknisk störning, väderförhållanden eller annan oförutsedd händelse inte har nått destinationsflygplatsen och som medföljer vid en förnyad avgång.

3. flygande personal som är i tjänst under flygningen.

4. passagerare som ankommit till en flygplats i Sverige och därifrån fortsätter flygresan med samma flygplan (transitpassagerare) enligt vad som framgår av resedokumentationen.

5. passagerare som ankommit till en flygplats i Sverige och därifrån fortsätter med ett annat flygplan (transferpassagerare) om den efterföljande flygningen enligt vad som framgår av resedokumentationen påbörjas inom 24 timmar.

Källa: Riksdagen.se

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drömjobbet: Resebolaget söker skåningar – bjuder på resa och boende

Sugen på att upptäcka en ny plats? Här är resebolagets nya satsning.

Filip Beijer

Kl.14:59, 17 mars, 2018

Drömjobbet: Resebolaget söker skåningar – bjuder på resa och boende
Foto: Pixabay

Är du sugen på att fly vintern och kylan för en tidig start på sommaren? I så fall har du chansen att söka till Swedavias och Malmö Airports satsning ”Expedition Destination” och bli reseambassadör.

Som reseambassadör får du resa och boende betalt i utbyte om att du skriver och berättar om resmålet och hur du upplevde din tid på destinationen.

Projektet genomfördes även 2017 och ett flertal resenärer åkte iväg till olika städer i Europa, dit man kan ta sig från Malmö Airport.

Just nu är det Malaga som behöver en ambassadör eftersom den nya flyglinjen till resmålet nyligen öppnat. Men alla destinationer går att söka till via  Swedavias hemsida.

– När man blir utvald får man åka iväg och upptäcka ett nytt resmål, man reser precis som man vill och brukar men dokumenterar också sin resa genom att ta bilder och skriva en resedagbok. Vi publicerar sedan reseambassadörens upplevelse och tips i våra kanaler, förklarar Hans Uhrus, presschef på Swedavia i en intervju med Lokaltidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng