Expertens guide: Här är bästa ölen till nyårssupén | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
GUIDE

Expertens guide: Här är bästa ölen till nyårssupén

Ölkännaren Peter Sunnanek vet vad som passar bäst till den klassiska nyårsmenyn.

Andreas Norinder

Kl.15:27, 26 december, 2017

Expertens guide: Här är bästa ölen till nyårssupén
Peter Sunnanek tipsar om goda öl som passar till nyårssupén. Foto: Arkiv/Pexels

Peter Sunnanek från Beer Connoisseurs arrangerar både festivaler och ölprovningar och han har ett stort intresse för det han kallar ”kvalitetsöl”.

Under julveckan bjöd han på sina bästa tips för en härlig dryckesupplevelse vid julbordet. Nu kommer nästa omgång med öltips, denna gång för middagen på nyårsafton.

LÄS MER: Expertens guide: Här är julens bästa öl

För 24:ans sajter presenterar Peter en guide för dig som vill tänka lite utanför boxen och hitta nya spännande öl till nyårssupén.

Till hummern:

Omnipollo Leon (Belgisk Pale Ale)

– I en klassisk meny så borde förrätten bestå av hummer, antingen som den är eller i en soppa. Till hummer, eller till alla skaldjur egentligen, passar Omnipollo Leon jättebra. Den kan man dricka även utan att äta mat.

– Det är en belgisk öl med en annan karaktär än den typiska pilsnern och ljusa lagern. Den har en annan ton av sötma, liten syrlighet och med fruktig toner av citrus. Det gör att citronsaften till skaldjuren inte alls krockar.

Till oxfilén:

N’Ice Chouffe (Belgisk Dark Ale)

Ayinger Celebrator (Doppelbock)

– Här blir det samma öl som till det småvarma på julbordet. Mitt förslag är att man tar den ölen som man inte tog då. Gemensamt för dem är att båda gifter sig smakmässigt. Ölen balanserar salt och fett i maten jättebra. De har en högre maltighet vilket gör att humlen inte är så framträdande.

Till jultipsen skrev Peter att Chouffe har fått bra recensioner i år och han ”undrar om de kanske har skruvat på något i receptet”.

– Celebrator är en klassiker som fungerar jättebra till mat. Den är inte så alkoholstark och det kan vara en faktor att välja denna, att man vill hålla nere alkoholen lite.

Till desserten:

Hibernation (Old Ale)

– Detta öl är utbytbart mot Samichlaus som jag rekommenderade till julgodiset. Gemensamt för dessa öl är sötman, en ”vinös” karaktär gör ölen komplexa, smakrika och väl balanserade.

Istället för champagne:

Brooklyn Local 1 (Belgisk Stark Pale Ale)

– Om man vill dricka något annat så till tolvslaget så är den här jättebra. Det är en belgisk ölstil med ungefär samma karaktär som champagne. Drycken är ljus, lätt och med mycket bubblor.

– Den kommer i en 75 centilitersflaska med naturkork och stålgrimma, precis som en champagneflaska. Just att den bubblar så mycket gör att det blir ungefär som champagne i munnen.

Öltips: Peter Sunnanek

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sötchock i folkets park – här är de nyfödda ekorreungarna

Tillökning i terrariet lagom till våren.

Filip Beijer

Kl.19:34, 17 april, 2018

4 bilder
  • Foto: Filip Beijer
    Foto: Filip Beijer
  • Foto: Filip Beijer
    Foto: Filip Beijer
  • Foto: Filip Beijer
    Foto: Filip Beijer
  • Foto: Filip Beijer
    Foto: Filip Beijer

Terrariet i Folkets park har fått ett nytt tillskott i form av fem nya jordekorrerungar.

De fem syskonen tittade ut genom sitt bo för första gången i söndags och har sedan dess tillbringar dagarna med att nyfiket orientera sig i tillvaron.

Jordekorren är vanligast i Nordamerika men finns utspridd över flera kontinenter. Bland annat Europa.

Enligt terrariepersonalen blir det mycket bus och stök medan mamman håller ett vaksamt öga på dem.

Ta en titt i bildspelet ovan för att se de små ekorrarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Massiv ölfestival lockar tusentals

Hundra bryggerier samlas under samma tak i Köpenhamn

André Kvist

Kl.16:57, 17 april, 2018

Massiv ölfestival lockar tusentals
Över 6 500 människor har visat intresse för att medverka. Foto: Pixabay.

För sjunde året i rad är det dags för Mikkeller Beer Celebration Copenhagen, MBCC. Ölfestivalen har växt enormt de senaste åren och fick förra året flytta från Sparta hallen i Østerbro till Øksnehallen i Vesterbro, Köpenhamn.

I dagarna presenterade arrangörerna bryggerierna som kommer medverka. Sammanlagt är det 100 bryggerier varav Omnipollo, Brewski, Stockholm Brewing, Stigbergets Bryggeri, O/O, Örebro Brygghus, Dugges och Brekeriet representerar Sverige.

Under den 11 och 12 maj väntas tusentals besöka festivalen. På sin Facebooksida har över 6,5 tusen människor visat intresse och hälften så många att de kommer till arrangemanget.

Biljetterna är i det närmaste slutsålda, rapporterar arrangören Mikkeller.

Fakta



Hela listan på MBCC:s utställare:

  1. Bokkereyder

  2. The Veil Brewing Co.

  3. Mikkeller Baghaven

  4. WarPigs

  5. Zagovor Brewery

  6. Verdant

  7. Other Half

  8. Mikkeller

  9. Creature Comforts Brewing Co.

  10. The Alchemist

  11. Voodoo Brewery

  12. Omnipollo

  13. Bottle Logic Brewing

  14. Cloudwater Brew Co.

  15. Transient Artisan Ales

  16. Tired Hands Brewing Company

  17. Cycle Brewing

  18. Funk Factory Geuzeria

  19. 2nd shift

  20. Brasserie Auval Brewing co. / Dunham

  21. Bissell Brothers

  22. Kane Brewing

  23. Rare Barrel

  24. 3 Sons Brewing Co

  25. Oud Beersel

  26. Mikkeller SD

  27. Sloop Brewing

  28. 18th Street Brewery

  29. Alefarm Brewing

  30. American Solera

  31. Arizona Wilderness Brewing Co.

  32. Casita Cerveceria

  33. Civil Society Brewing

  34. Devils Peak

  35. Great Notion Brewing

  36. Mikkeller NYC

  37. Monkish Brewing Co.

  38. Northern Monk

  39. Slim Pickens

  40. Stigbergets Bryggeri

  41. TRVE Brewing Co.

  42. De Garde Brewing

  43. Cascade Brewing

  44. Sour Cellars

  45. LIC

  46. Black Project Beer

  47. Alesmith

  48. Crooked Stave

  49. Great Leap Brewing

  50. Stockholm Brewing Co.

  51. Pure Project

  52. Boon

  53. o/o

  54. Magic Rock Brewing

  55. Örebro Brygghus AB

  56. Cigar City Brewing

  57. Deya

  58. Rabbit's Foot Meadery

  59. Oxbow Beer

  60. Horus Aged Ales

  61. BRUS

  62. To Øl

  63. Amager Bryghus

  64. Superstition Meadery

  65. Angry Chair Brewing

  66. Brewski

  67. 3 Floyd's Brewing Co.

  68. Beavertown Brewery

  69. Jester King Brewery

  70. Lervig Aktiebryggeri

  71. Boneyard Beer

  72. Founders Brewing Co.

  73. Fonta Flora Brewery

  74. Firestone Walker Brewing Company

  75. B. Nektar Meadery

  76. Dugges

  77. Highland Park

  78. Upland

  79. Prairie Artisan Ales

  80. Buxton Brewery

  81. The Kernel Brewery

  82. Gigantic Brewing

  83. Modern Times Beer

  84. Bagby Beer Company

  85. Alvarado Street

  86. Cerebral

  87. Stillwater Artisanal

  88. Bellwoods Brewery

  89. Foam Brewers

  90. People Like Us

  91. Half Acre

  92. Finback

  93. 7venth Sun Brewery

  94. Ebeltoft

  95. Thin Man Brewery

  96. Perennial Artisan Ales

  97. J. Wakefield Brewing

  98. Threes Brewing

  99. Brekeriet Beer

  100. Hoof Hearted


Källa: Mikkeller.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ingmar Bergman 100 år – hyllas med föreställning i Malmö

Föreställningen görs tillsammans med tysk teater.

Filip Beijer

Kl.15:04, 17 april, 2018

Ingmar Bergman 100 år – hyllas med föreställning i Malmö
T.h. Ingmar Bergman på Malmö Stadsteater 1958. Foto: Wikimedia Commons

Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år i år – en födelsedag som uppmärksammas runt hela jordklotet och inte minst i Malmö.

För att delta i firandet sätter Malmö stadsteater upp Ingmar Bergmans ”Persona” tillsammmans och i samproduktion med Deutsches Theater Berlin.

Som regissör står tyska Anna Bergmann vid rodret.

 

Huvudrollerna Elisabeth och Alma spelas av Karin Lithman (Malmö Stadsteater) och Corinna Harfouch (Deutsches Theater).

– Anna Bergmann är en tysk regissör som vi har jobbat med flera gånger tidigare, säger Malmö Stadsteaters teaterchef Kitte Wagner.  Att se hennes tolkning av Persona på vår ”Bergman-scen” Intiman, är bara i sig intressant. Men att vi också får en av Tysklands största skådespelerskor, Corinna Harfouch, att medverka i föreställningen och att vi samproducerar med en stor Berlinsk teater som Deutsches Theater, är självklart otroligt glädjande, säger Carin Hebelius, pressansvarig på Malmö stadsteater och fortsätter;

– Vi har haft många möten och vi har genomfört en lovande workshop där Karin Lithman och Corinna Harfouch har träffat hela teamet och vår del av produktionen här i Malmö. Vi kan inte annat än vara otroligt stolta över att denna uppsättning blir vårt bidrag till firandet av Ingmar Bergmans 100-årsdag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här känner sig flest stressade av jobbet

Många känner sig stressade av jobbet – så ser siffrorna ut i Skåne.

Josefine Göransson

Kl.06:43, 16 april, 2018

Här känner sig flest stressade av jobbet
Foto: Pixabay

Många upplever i dag att stress är vanligt förekommande på arbetsplatser runt om i Sverige. Novus har på uppdrag av Unionen genomfört en undersökning där flera tjänstemän fick svara på hur de upplever stressen på jobbet.

Undersökningen visar att sex av tio generellt känner sig stressade av sina jobb. Lika stor andel av dessa upplever att stressen på jobbet har ökat de senaste året och många av de som svarade uppgav att de inte hinner återhämta sig från stressiga perioder.

– I alla län upplever minst hälften av tjänstemännen i privat sektor att de är stressade. Det är hög tid för arbetsgivarna att vakna! De är skyldiga att motverka att arbetet leder till ohälsa, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande på Unionen i ett pressmeddelande.

Mest stressade är tjänstemännen i Uppsala. Där svarade tre av fyra att de känner sig stressade av sitt jobb. I Skåne svarade 59 procent, alltså drygt tre av fem, att de upplevde sig stressade på grund av jobbet.

Jobbstress är en arbetsmiljöfråga och ansvaret ligger därför hos din arbetsgivare. Men det finns vissa saker du själv kan göra för att minska stressen på jobbet. Unionen Opinion tipsar om att påminna din arbetsgivare om dennes ansvar för arbetsmiljön. För att minska stressen på fritiden kan det även vara bra att införa en så kallad mail- och jobbmobilspolicy som tydliggör när du förväntas vara kontaktbar.

För att hinna varva ner kan det dessutom vara bra att schemalägga tid för återhämtning. Märker du att rasterna under dagen inte blir av? Då kan det vara smart att verkligen planera in exakt när du ska ta dem – som en del av ditt dagliga schema.

I faktarutan här nedanför hittar du statistik över hur tjänstemännen i respektive län svarade på frågan ”Känner du generellt att du blir stressad av ditt jobb?”.

Fakta



Här stressar vi mest i Sverige – län för län:

1.Uppsala (74 %)

2.Halland (71 %)

3.Värmland (67 %)

4.Gävleborg (64 %)

5. Södermanland (64 %)

6.  Kalmar (63 %)

7.  Östergötland (63 %)

8.  Västra Götaland (61 %)

9.  Västmanland (61 %)

10. Gotland (60 %)

11. Jönköping (60 %)

12. Kronoberg (60 %)

13. Stockholm (60 %)

14. Skåne (59 %)

15. Västernorrland (58 %)

16. Örebro (57 %)

17. Blekinge (56 %)

18. Jämtland (56 %)

19. Västerbotten (56 %)

20. Dalarna (54 %)

21. Norrbotten (50 %)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon laddar för att bli årets bästa bartender

Jeanette Ahvander siktar på att bli bäst.

Filip Beijer

Kl.20:06, 15 april, 2018

Hon laddar för att bli årets bästa bartender
Jeanette Ahvander i full gång med att blanda sin signaturdrink Bonfire Lullaby. Foto: Filip Beijer

Två minuter, max. Så lång tid tar det för Malmö-bartendern Jeanette Ahvander att tillreda en Bonfire Lullaby, hennes egenkomponerade cocktail, i baren på Mando Steakhouse.

På lördag åker hon och cocktailen till Stockholm och medverkar i finalen av tävlingen Årets bartender. Trots att det var första gången hon ställde upp i tävlingen gick hon vidare från kvalet.

– Jag hade egentligen inte förväntat mig att gå vidare. Men jag trodde på mig själv men visste samtidigt att många duktiga var med. Jag gick inte vidare direkt utan fick ett samtal efter tävlingen, då en av domarna berättade att jag fått ett wildcard, säger Jeanette Ahvander.

Att få ett wildcard innebär att man blir juryns val.

– De tyckte att min drink presenterades bra, att den passade årets tema väldigt bra och så såg de potential i den. Sen fick jag lite tips på hur jag skulle förbättra mig.

I finalen möter hon landets bästa bartenders. Några av dem är bekanta ansikten som hon jobbat med tidigare.

– Några av dem mötte jag i Malmökvalet. Det är väldigt skickliga bartenders. Men man ska tro på sig själv och jag har lovat kollegorna på Mando att om jag vinner bjuder jag på en ”dompa” (en Dom Perignon red. anm). Men jag är också ödmjuk, jag vet att det är väldigt hård konkurrens.

Om det blir Jeanette Ahvander och drinken Bonfire Lullaby som tar hem priset i årets tävling återstår att se.

Vad är hemligheten bakom Bonfire Lullaby?
– Det kan jag ju inte säga, det är ju en hemlighet, säger Jeanette Ahvander och skrattar.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng