Expertens bästa inredningstips inför jul

"Du kommer garanterat sprida glädje med dessa smaskiga julklappar".

Matilda Larsson

Kl.14:05, 2 december, 2017

9 bilder
 • Foto: Privat / Stefani Lavess.
  Foto: Privat / Stefani Lavess.
 • 1. Ovanlig krans. Foto: Privat / Maria Månsson.
  1. Ovanlig krans. Foto: Privat / Maria Månsson.
 • 2. Gruppera pyntet. Foto: Privat / Maria Månsson.
  2. Gruppera pyntet. Foto: Privat / Maria Månsson.
 • 3. Låt hemmet dofta jul. Foto: Privat / Stefani Lavess.
  3. Låt hemmet dofta jul. Foto: Privat / Stefani Lavess.
 • 4. Välj en enhetlig färgskala. Foto: Privat / Stefani Lavess.
  4. Välj en enhetlig färgskala. Foto: Privat / Stefani Lavess.
 • 5. Lägg tid på paketen. Foto: Privat / Maria Månsson.
  5. Lägg tid på paketen. Foto: Privat / Maria Månsson.
 • 6. Skippa julgrupperna. Foto: Privat / Maria Månsson.
  6. Skippa julgrupperna. Foto: Privat / Maria Månsson.
 • 7. Baka, ät och ge bort. Foto: Privat / Stefani Lavess.
  7. Baka, ät och ge bort. Foto: Privat / Stefani Lavess.
 • 8. Duka vackert. Foto: Privat / Maria Månsson.
  8. Duka vackert. Foto: Privat / Maria Månsson.

Maria Månsson, inredningskonsult, driver företaget By Estetikka.

Inför jul har hon samlat sina åtta bästa inredningstips för en riktigt mysig jul.

1. Ovanlig krans. Varför inte en bukett av granris på dörren istället för en traditionell krans? Denna dekoration är superlätt att göra och ger ett väldigt naturligt och härligt intryck. Välj med fördel kvistar av kungsgran till buketten, då sitter barren lite bättre.

2. Gruppera pyntet. Ställ dina favoritsaker i grupp istället för att sprida ut dem. Gör stilleben i hemmet av det pynt du gillar bäst och placera dessa på platser där de syns.

3. Låt hemmet dofta jul. Det är inte bara ögat som ska ha sitt under julen, nej låt även luktsinnet fira. Tänd ljus som doftar kanel, stick nejlikor i apelsiner, tänd en brasa och ta in granris för att verkligen sätta julkänsla i hemmet.

4. Välj en enhetlig färgskala. Julen kan gå i alla möjliga färger; rött, vitt, silver, guld eller kanske naturnära toner. För ett lite mer samlat intryck i julpyntet – välj en enhetlig färgskala. Detta ramar in intrycket av pyntet lite extra och gör det lätt för ögat att njuta av alltihop.

5. Lägg tid på paketen. Paketinslagning behöver inte vara svårt. Tvärtemot är oftast det enkla det mest effektfulla. Köp riktiga siden- eller bomullsband, lyxiga papper, påsar eller askar och snygga adresslappar. Stick ner en grön kvist under rosetten eller varför inte testa att använda lackstång? Mottagaren av paketet kommer definitivt uppskatta gåvan lite extra mycket om den är vackert inslagen.

6. Skippa julgrupperna. Lägg inte pengar på färdiga blomsterarrangemang. En ensam amaryllis som snittblomma tillsammans med lite eukalyptus är fantastiskt fint och precis lika juligt som en färdig grupp från blomsteraffären. Eller varför inte några hyacinter i  enkla glasburkar där rötterna får synas?

7. Baka, ät och ge bort. Inget är så juligt som julkakor och julgodis. Låt hemmet bada i doften av nybakat, frossa i allt smarrigt och passa på att göra nära och kära glada med lite julgott. Ge bort godis eller kakor i vackra burkar och dekorera med snygga band runt locket. Du kommer garanterat sprida glädje med dessa smaskiga julklappar.

8. Duka vackert. Är det en dag om året som man borde lägga tid på dukningen så är det julafton. Köp inte en massa färdigt pynt till bordet utan knipsa av en bit granris som dekoration. Låt kökshanddukar agera servetter, pynta med stjärnanis eller clementiner och fullkomligt fyll bordet med tända ljus. På så sätt får du en dukning som både är vacker och doftar härligt av jul.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Regeringens nya satsning – ska ge alla tillgång till internet

Garanti införs för att ge alla svenskar tillgång till fungerande internet.

Matilda Larsson

Kl.15:20, 19 januari, 2018

Regeringens nya satsning – ska ge alla tillgång till internet
Foto: Pexels.

Det blir allt viktigare att kunna få tillgång till digitala tjänster, oavsett var i landet man bor eller arbetar.

Därför inför nu regeringen för första gången en garanti att alla ska ha möjlighet att få en internetanslutning på 10 Mbit/s.

Garantin införs för att möjliggöra moderna kommunikationslösningar, även för hushåll och företag som inte har tillgång till bredband eller en bra mobiltäckning, enligt Regeringskansliet.

Beslutet innebär att ett stöd införs för att ge privatpersoner och företag tillgång till telefoni och internet med en hastighet på minst 10 Mbit/s. Stödet ges för uppkoppling i en fast punkt och administreras av Post- och Telestyrelsen.

– Regeringens beslut betyder att inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5000 kr för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt. Det är avgörande för samhällsutvecklingen att ingen lämnas utanför. 10Mbit/s är idag tillräckligt för att exempelvis kunna titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Stöd kommer att kunna lämnas för kostnader som överstiger 5 000 kr, upp till 400 000 kr. Det innebär att stöd inte lämnas för kostnader som understiger 5 000 kr.

Förordningen träder i kraft den 1 mars 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brist på hyresrätter i allt fler kommuner

Här är städerna där det finns flest inflyttningsklara lägenheter.

Matilda Larsson

Kl.10:21, 19 januari, 2018

Brist på hyresrätter i allt fler kommuner
Foto: Pixnio.

I 255 av 290 kommuner råder bostadsbrist.

Trots detta kommer fyra av tio kommunala bostadsbolag inte att bygga klart några lägenheter under 2018, visar en kartläggning gjord av Dagens Samhälle.

Värst är läget i tättbefolkade områden. Av de tio största bolagen i Dagens Samhälles undersökning som inte räknar med att färdigställa några bostäder i år, är samtliga verksamma i kommuner med bostadsbrist.

Det gäller till exempel Botkyrka, Södertälje, Sollentuna, Mölndal, Sigtuna, Solna och Falun.

Stora allmännyttiga bostadsbolag som har flest inflyttningsklara bostäder under 2018 finns istället i Malmö, Uppsala, Stockholm, Lund, Halmstad, Göteborg, Haninge och Växjö.

tabell_2_ny

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larmrapporten: Så många barn är hemlösa i Malmö

Malmö stad utökar nu åtgärderna för att minska hemlösheten.

Matilda Larsson

Kl.21:04, 16 januari, 2018

Larmrapporten: Så många barn är hemlösa i Malmö
Foto: Pixabay.

I november förra året presenterade Malmö stad sin senaste kartläggning av hemlösheten i kommunen.

Rapporten visar att i oktober 2017 var över tusen barn i Malmö hemlösa.

LÄS MER: LARMET: Allt fler hemlösa i Malmö

– 1070 barn lever i hemlösa hushåll, de flesta är barn till föräldrar som var hemlösa under perioden för undersökningen. 92 procent av de hemlösa vårdnadshavarna är födda i ett annat land än Sverige, säger Rikard Vroland, Malmö stad.

Av dessa barn bodde 777 på hotell eller i hotelliknande boenden, vandrarhem, Bed and Breakfast eller i lägenheter som Malmö stad hyr på dygnsbasis, enligt kommunens hemsida.

– Många av de som kommer hit har flytt från krig och har fått lämna eventuella tillgångar bakom sig eller betalat stora summor för att ta sig hit. Det gör att de har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden och ofta saknar egen försörjning. De har också flytt med sina familjer, något som kan ge en förklaring till varför vi ser en ökning med 183 hemlösa barn, säger Rikard Vroland.

Under 2018 utökar Malmö stad sina åtgärder för att minska antalet hemlösa.

–Vi arbetar aktivt med att minska hemlösheten i Malmö och att se till att så många som möjligt har tak över huvudet. Under 2018 utökar vi verksamheten med inrättande av bostadsrådgivning, utökar verksamheten Bostad först med 40 lägenheter. Bostad först är Malmö stads individuellt anpassade stöd för långvarigt hemlösa med målet att deltagaren efter 1–2 år ska kunna ta över sitt hyreskontrakt,  säger Ann Söllgård, Malmö stad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordmånga mäklare anmälda i Skåne

Anmälningarna ökar i hela Sverige.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.15:23, 16 januari, 2018

Rekordmånga mäklare anmälda i Skåne
Arkivbild

Det kom in 63 anmälningar mot Skånemäklare till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) förra året – en toppnotering. Under 2014 var antalet anmälningar endast 29 stycken.

ma%cc%88klare-ska%cc%8ane

Pris i marknadsföring, även kallat lockpris, budgivning och god fastighetsmäklarsed är de vanligaste orsakerna bakom anmälningarna från privatpersoner, enligt myndighetens statistik.

– Det tror vi hänger ihop med den bostadsmarknad som har varit med få objekt till salu och skenande priser. Det skvallrar väl lite om att vi har ett antal besvikna spekulanter som inte har fått köpa och då anmäler mäklaren, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI, till nyhetsbyrån Siren.

Under 2017 fattade Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd 137 beslut, varav 84 med påföljd

– Den vanligaste orsaken till att få en disciplinär påföljd är att mäklaren har brustit i anbudsförteckningen, snarare än att det handlar om fel priser. Av de 57 beslut som rörde pris i marknadsföring var det bara 13 som fick en disciplinär påföljd, övriga ärenden blev avskrivna, berättar Anders Astonsson.

00-ma%cc%88klare-riket

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler hyr ut boende i andra hand när priserna faller

Ökning i storstäderna men i Malmö ökar det mest.

André Kvist

André Kvist

Kl.08:05, 13 januari, 2018

Fler hyr ut boende i andra hand när priserna faller
Västra Hamnen i Malmö. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Bostadsmarknaden har minst sagt börjat darra. På flera håll talas det om att bostadsbubblan kommer brista och under hösten har priserna fallit dramatiskt.

Många har inte kunnat sälja sina bostadsrätter till önskat pris och då istället valt att hyra ut.

LÄS MER: Akut bostadsbrist i Malmö enligt ny rapport

Enligt Hem & Hyra har antalet lägenheter ökat med tio procent under perioden september till december jämfört med året innan. Tidningen har granskat siffror från Blocket och kommit fram till att ökningen av andrahandslägenheter ökar i storstäderna men framförallt i Malmö.

– I en lite avvakta marknad kan det finnas konsumenter som kan tänka sig att kliva över till ett hyrt boende, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, till tidningen.

Då andrahandsuthyrning kräver att man har ett annat boende är det om få personer som kan göra detta. Många har inget annat val än att sälja.

I Malmö fanns det 891 lägenhetsannonser hösten 2016. Hösten 2017 hade den siffran stigit till 978 stycken. I Stockholm var ökningen sex procent och i Göteborg drygt en procent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng