Här är det udda förslaget: ”Kan ha en motverkande effekt”

Hallands FF har ett förslag på hur ungdomar ska lockas kvar i fotbollen – och det berör lagen från division 2 och nedåt.

Jesper Hallberg

Kl.22:37, 28 november, 2017

Här är det udda förslaget: ”Kan ha en motverkande effekt”
Arkivfoto

Den 1 december är det dags för Svenska Fotbollförbundets årliga Representantskapsmöte. Till mötet har Hallands Fotbollförbund lämnat in en motion med ett annorlunda förslag. Man vill införa fria byten i division 2 och 3, det rapporterar Fotbollskanalen.

Förslaget kommer ursprungligen från Onsala BK som i en skrivelse uttrycker sin oro för att det nuvarande systemet med tre byten kan hämma unga spelares utveckling.

”Dagens system med tre byten riskerar att yngre spelare får stå tillbaka till förmån för lagets prestation vilket kan innebära att en ung spelare slutar spela fotboll”, skriver man.

Orförande för Hallands Fotbollförbund, Johan Johqvist menar att förslaget kan få fler unga spelare att stanna kvar inom sporten.

– Vi har fått signaler från föreningar i länet att det begränsade antalet spelare som får bytas in och ut i division två och tre så betyder det att man inte vågar spela med de yngre spelarna. Skulle man ha fria byten så skulle man faktiskt kunna låta alla på bänken få spela. Då kan det vara så att man faktiskt låter de yngre spelarna få chansen mer än vad som är fallet i dag, säger han till Fotbollskanalen.

– Vi vet ju att barn och ungdomar slutar att spela fotboll. Om man får åka 25 mil, sitta på bänken och frysa och inte spela en minut – vi tror att det här kan ha en motverkande effekt.

Alla tycker dock inte att det är en bra idé. Förslaget har dock möts av blandade reaktioner, bland annat på sociala medier.

Den eventuella regelförändringen kommer i så fall att påverka klubbar som Prespa Birlik (division 2 herr), Kvarnby IK (do), IFK Malmö (do), BK Olympic (do), FC Rosengård (do) och Kulladals FF (division 3 herr).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LB07-spelare testar med Landskrona

Clifford Rindom, 19, ska provträna med Landskrona BoIS.

André Eriksson

Kl.16:14, 18 januari, 2018

LB07-spelare testar med Landskrona
Genrebild. Foto: Bildbyrån.

Hans brorsa, anfallaren Jason Rindom, har redan anslutit till deras U19-lag.

Nu ska 19-årige Clifford Rindom provträna med Landskrona BoIS A-lag.

Försvararen – som till vardags spelar i LB07 – har bjudits in att testa med den nyblivna superettanklubben.

– Cliff är en vänsterfotad vänsterback som även kan spela mittback. Agim Sopi har bra koll på honom och det är därför vi erbjuder honom att komma hit och provträna, säger BoIS sportchef Peter Swärdh till klubbens hemsida.

– Han har visserligen kontrakt med LB07 men vi har gjort en överenskommelse om provträning så det möter inga hinder, förklarar Peter Swärdh.

Clifford Rindom har spelat två säsonger i LB07.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Han har stor potential – jag tror att han kan gå hela vägen”

Alan Asaad, 19, lämnar Prespa Birlik för superettan. Nu hyllas han av klubbens ordförande. "Han växer som spelare varje dag", säger Ercan Kerim.

André Eriksson

Kl.15:06, 8 december, 2017

”Han har stor potential – jag tror att han kan gå hela vägen”
Alan Asaad.

Den 19-årige innermittfältaren Alan Asaad – tidigare i IFK Malmö, FC Rosengård och nu senast Prespa Birlik – har provspelat till sig ett kontrakt med Degerfors i superettan.

Övergången blev officiell under fredagen.

– Vi är mycket nöjda över att ha knutit honom till Degerfors IF, säger Degerfors tränare Patrik Werner till klubbens hemsida.

Prespa Birliks ordförande Ercan Kerim är inte förvånad.

– Han har gjort en bra säsong hos oss och visat framfötterna när han har spelat. Det är tråkigt för oss att han lämnar, det är en väldigt bra mittfältare, men samtidigt är det jättekul att vi i Prespa kan leverera ut spelare till högre klubbar, säger Ercan Kerim.

Ercan Kerim har följt Alan Asaad sedan han var väldigt ung – och tycker att talangen har tagit stora kliv den senaste tiden.

– Han utvecklas och växer som spelare varje dag. Han har stor potential att spela i superettan. Jag tror att han kan gå hela vägen med talangen han har, säger han.

Alans 23-årige storebror, Rebin Asaad, spelar i allsvenska Hammarby. Dessutom har en annan storebror, Nazad Asaad, varit ungdomsproffs i Udinese.

Division två-klubben Prespa Birlik storsatsar inför säsongen 2018 och har en ny tränaruppsättning klar med Zlatan Nalic som huvudtränare och Nesat Spahiu som assisterande tränare.

Dessutom har klubben förlängt med bland annat nyckelspelarna Sandro Nalic, Muamet Asanovski och Onur Körhan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvarnbykillar testade med allsvensk klubb

Två Kvarnby IK-talanger provtränade med den allsvenska klubben.

Jesper Hallberg

Kl.22:08, 5 december, 2017

Kvarnbykillar testade med allsvensk klubb
Foto: Kvarnby IK

Kvarnbys Kenni Garhusen och Eddie Andersson var under förra veckan och provtränade med allsvenska BK Häcken. Totalt hade 150 stycken sökt om att få komma och provträna, vilket ledde till att de fick dela träningarna på två dagar.

– Vi fick nys om provträningen på webbsidan Ungdomsfotboll.se, Kenni och Eddie till Kvarnby IK:s webbplats.

– Via inskickad anmälan och videoklipp på oss när vi spelar fotboll fick vi reda på att Häcken ville se oss provspela på plats med övriga antagna som anmält sig.

Såväl Kenni som Eddie har tillhört Kvarnby IK:s framgångsrika U17-lag under säsongen som varit.

– Sedan man var liten har jag alltid haft en dröm om att kunna försörja mig på fotbollen. Provspelet hos BK Häcken är bara ett steg mot den drömmen, säger Eddie Andersson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Malmös skyttekung siktar högre: ”Får se vad som händer”

17 mål i division 2. Men IFK Malmös skyttekung siktar högre än så. "Min prestation var inte i närheten av det jag kan", säger han.

Jesper Hallberg

Kl.16:58, 8 november, 2017

2 bilder
  • Noor Zadran. Foto: Privat
    Noor Zadran. Foto: Privat

Noor Zadran bytte inför säsongen spel i FC Rosengård mot IFK Malmö. Det slutade med 17 mål och en tredjeplats i division 2 östra Götalands skytteliga. Men enligt Zadran själv skulle det blivit många fler.

– (Skratt). Det kunde ha blivit fler… men de 17 målen är jag ganska stolt över faktiskt. De flesta kom när jag spelade ytter och det var 17 spelmål. Att komma trea i skytteligan är ganska bra som ytter, säger han.

LÄS MER: Malmökillen uttagen i afghanska landslaget: ”Känns väldigt stort”

Vad beror det på?
– Det är bara för att jag fick upp självförtroendet efter en dålig säsong i FC Rosengård. Även om vi gick upp så var inte min prestation i närheten av det jag kan.

Men trots framgångarna är det ännu inga klubbar som hört av sig Zadran.

– Faktiskt inte. Just nu är jag kontraktslös. Vi får se vad som händer…

Hur går tankarna?
– Jag personligen vill uppåt och det vet IFK Malmö. Mitt mål är Superettan, men division 1 är absolut intressant. Men det ska vara i rätt miljö.

Kan du tänka dig att stanna i IFK Malmö?
– Vi ska träffas och höra varandra åsikter. Sedan får vi se. Men stannar jag i Malmö och division 2 så är det IFK Malmö som gäller. De flesta stannar kvar och de kommer bli svårslagna nästa år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Zlatan tar över Prespa: ”Här finns en vinnarmentalitet”

Prespa Birlik har gjort klart med en ny tränare inför den kommande säsongen.

Jesper Hallberg

Kl.11:12, 5 november, 2017

Zlatan tar över Prespa: ”Här finns en vinnarmentalitet”
Zlatan Nalic (t.h) tillsammans med Håkan Ericson. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Prespa Birlik misslyckades med att gå upp i fotbollens division 1 och får fortsätta i division 2 den kommande säsongen. Men redan nu har Malmöklubben gjort klart med en ny tränare. Det rör sig om Zlatan Nalic med meriter från Sveriges U21-landslag.

– Jag har planer på att flytta till Skåne inom en snar framtid då båda mina söner bor där. Det var under ett spontant samtal med en bestämd ordförande (Ercan Kerim) som den först idén föddes. Det är en klubb som alltid strävar uppåt och jobbar på ett professionellt sätt. Här finns en vinnarmentalitet som tilltalar mig, säger Zlatan Nalic till Prespa Birliks hemsida.

Samtidigt står det klart att den numera förre tränaren Almir Buhic lämnar Prespa Birlik. Var han tar vägen är i skrivande stund oklart.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng