GUIDE: Så här fyndar du bäst på Black Friday

Black Friday är här. Med den här guiden kan du reafynda som ett proffs.

Matilda Larsson

Kl.08:06, 24 november, 2017

GUIDE: Så här fyndar du bäst på Black Friday
Foto: Pexels.

I dag är det Black Friday 2017 vilket innebär att många butiker och e-butiker rear ut sina varor under 24 timmar.

Readagen kan jämföras med mellandagsrean och kommer ursprungligen från USA där Black Friday infaller alltid fredagen efter Thanksgiving.

LÄS MER: Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”

Det är de senaste åren som Black Friday har börjat ta fart i Sverige och ses numera som starten på julhandeln. Som konsument innebär det att man kan göra riktiga fynd inför jul. Därför har bland annat Aftonbladet gjort en guide för vad du ska tänka på när du fyndar under Black Friday:

1. Gör en lista. Börja med att skriva ner vad du skulle vilja köpa.

2. Kolla sedan vilken modell du vill ha och vilka butiker som säljer den.

3. Notera priset minst några dagar före Black Friday för att kunna göra en korrekt jämförelse. Jämför också med priset från utlandet men glöm inte att räkna med frakt och eventuella tullkostnader.

4. Skriv upp dig på butikernas maillistor för att få information före andra. Vissa butiker har också exklusiva reor i deras appar. Kolla vad som gäller för butiken du vill handla i.

5. Följ ditt urval av butiker i sociala medier. Där får du snabbt reda på när reavarorna drar igång.

6. Var ute i god tid när reorna börjar. Vissa sitter redo redan när reorna börjar vid midnatt. Populära produkter tenderar att ta slut snabbt.

7. Var beredd på att kunna slutföra köpet fort. Registera kundkonton i förväg i butikerna du är intresserad av. Hos vissa butiker är varan nämligen inte din förrän du har slutfört köpet vilket innebär att någon annan kan knipa den före dig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Judiska församlingen utsatt för hot om sprängning

"Vi ser naturligtvis allvarligt på det".

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.21:48, 12 december, 2017

Judiska församlingen utsatt för hot om sprängning
Synagogan i Malmö. FOTO: Filip Beijer.

Under tisdagen utsattes den judiska församlingen i Malmö för ett hot om sprängning. Händelsen började med att två yngre personer som utgav sig för att komma från Palestina bad om att få träffa judar.

– Vi bad dem lämna sina namn för att kunna ordna ett möte längre fram men det var de inte intresserade. I stället skrek de något om att de ville kasta en bomb på oss och sprang sedan från platsen, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen, till Kvällsposten.

Händelsen inträffade vid lunchtid och polis har varit på plats.

– Vi blev skickade dit med anledning av att det uttalats hot mot platsen av personer. Polis har varit där och gjort vissa utredningstekniska åtgärder, men vi vill inte gå ut med exakt vad, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Händelsen är rubricerad som olaga hot mot grupp och ärendet sköts av polisens hat- och demokratibrottsgrupp, berättar Anna Göransson.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det och står i tät kontakt med den judiska församlingen i Malmö, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Presenteras av EON

Storsatsning ska leda till fler elbilar i Malmö

Hade du köpt en elbil om det fanns laddstolpar i parkeringshuset? För många är svaret ja, och därför tar nu Malmö ett jättekliv mot en grönare framtid genom att installera 80 laddpunkter runt om i staden.
– Många vill men kan inte välja en elbil, det vill vi förändra, säger Hassan Mahdi, fastighetsförvaltare på Parkering Malmö.

Martin Sköld

Martin Sköld

Kl.21:37, 12 december, 2017

Storsatsning ska leda till fler elbilar i Malmö

Parkering Malmö och E.ON har ingått ett samarbete för att bygga ut den publika infrastrukturen för laddning av elfordon i staden. Sammanlagt kommer 80 laddpunkter att byggas fram till oktober 2018.
– Laddpunkterna kommer monteras i Parkering Malmös parkeringsanläggningar, och på olika markparkeringsytor runt om i Malmö, säger Hassan Mahdi, fastighetsförvaltare på Parkering Malmö.

Tillgången på laddplatser i Malmö har länge varit begränsad, samtidigt som elbilsinnehavet ökar.
– I Malmö finns för närvarande cirka 1 100 laddbara fordon och siffran ökar snabbare än riksgenomsnittet. Det är därför viktigt att infrastrukturutbyggnaden sker i samma takt och med vårt projekt så kommer Malmö att kunna hänga med i utvecklingstakten på fordonssidan, säger Karin Waldén, ansvarig för e-mobility på E.ON.

Hoppas fler ska köpa elbil
Samarbetet är grundat i Malmö stads övergripande ambition om att arbeta för en ekologisk och hållbar stad.
– Och vi ser detta som ett steg i den riktningen, säger Hassan Mahdi.

Han poängterar dock att fördelarna inte tar slut där. Snarare ligger den största fördelen i att kunna bygga upp en fungerande infrastruktur som malmöborna sedan har möjlighet att anpassa sig till.
– Jag har fått väldigt många frågor genom åren, både av privatpersoner och av företag, om var och hur många laddstolpar det finns tillgängliga. Man vill, men kan inte, skaffa elbilar. Nu hoppas vi att fler kan göra sina beställningar utan att oroa sig.

Det är framtiden
Avtalet med E.ON är stort ur ett svenskt perspektiv – att installera 80 laddpunkter innebär ett omfattande projekt.
– Vi börjar med fyra anläggningar nu, tre parkeringshus och en markyta. Under nästa år kommer sedan installationen av samtliga laddpunkter att vara färdig.

Projektet genomförs med stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivsprogram, och för Parkering Malmö stannar planerna på ett grönare Malmö inte här.
– Jag tror det kommer hända precis hur mycket som helst de kommande åren. Det finns många tankar. En sådan är att installera solceller på våra parkeringshus. Tanken att man ska kunna ladda sin bil från solenergi är jättehäftig. Det är framtiden, säger Hassan Mahdi.

Få en skräddarsydd laddlösning som passar ditt företag 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Personbil krockade med parkerad bil

Händelsen inträffade vid klockan 20.45 i centrala Malmö.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.21:03, 12 december, 2017

Personbil krockade med parkerad bil
Foto: PŠär Olert / Bildbyrån.

Vid klockan 20.45 på tisdagen inträffade en trafikolycka i centrala Malmö. Det var en personbil som körde in i en parkerad bil på Lundavägen i Värnhem.

– Vi är på plats men det är oklart i övrigt, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Samtliga personer som var inblandade i olyckan tog sig ut ur sina fordon, enligt SOS alarm.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beväpnade rånare slog till mot butik i Malmö

Flera polispatruller åkte till platsen för att leta efter gärningsmännen.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.18:16, 12 december, 2017

Beväpnade rånare slog till mot butik i Malmö
Foto: Casper Johansson.

Flera polispatruller skickades till en butik på Cederströmsgatan under tisdagskvällen med anledning av ett väpnat rån. Larmet inkom till polisen strax efter klockan halv sex.

Det rörde sig om tre maskerade gärningsmän som slog till mot möbelvaruhuset. Rånarna var beväpnade med kofot som de hotade kassapersonal med.

– Hittills har vi inte fått in några fysiska skador. Men det är en händelse som kan göra folk chockade och så. Men inga fysiska skador, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Gärningsmännen har troligtvis fått med sig kontakter från brottsplatsen.

Polisen är på plats i området och letar efter gärningsmännen.

– Ingen är gripen, men vi är på plats. Jag kan inte säga exakt hur det ser ut i nuläget, men arbetet fortsätter, säger Anna Göransson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Miljonsatsningar för klimatsmarta projekt delas ut

37 skånska projekt får stöd från Naturvårdsverket för att minska koldioxidutsläppen med den största summan hittills.

André Kvist

André Kvist

Kl.17:59, 12 december, 2017

EXTRA: Miljonsatsningar för klimatsmarta projekt delas ut
På flera platser konverterar man nu eldningsolja. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån.

Nu har ytterligare 37 skånska projekt fått stöd från Klimatklivet med drygt 153 miljoner kronor. Stödet, som beviljas av Naturvårdsverket men handläggs av Länsstyrelsen i Skåne, har under året haft fyra sökomgångar.

I den senaste omgången gick 121,5 miljoner kronor till Gasum AB:s nya biogasanläggning i Bromölla. Flera lantbruksföretag har också beviljats stöd.

– I denna omgång har fler jordbruksföretag hittat till Klimatklivet. Det är glädjande att Klimatklivet kan fungera som ett komplement till landsbygdsprogrammet och att fler verksamhetsutövare upptäckt detta, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne.

För Malmös del handlar det framförallt om laddningsstationer och utbyggnad av denna infrastruktur.

– Malmö som en stor tätort är ännu mer påverkade av trafikproblem och utsläpp av fossila bränslen. Ska man kunna byta till el eller fossilfritt så måste det finnas möjligheter att tanka eller ladda. Vi ser att fler och fler bostadsrättsföreningar, företag och fastighetsbolag för detta. Det känns som att vi är på rätt väg.

Sedan starten 2015 har Klimatklivet beviljat 142 åtgärder i Skåne. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid. Nationellt har 2,6 miljarder kronor delats ut i stöd.

– Det blir fler som söker för varje omgång, vi ser att det ökar och nu senast i november var det rekordmånga. Får vår del är det glädjande säger Sandra Johanne Selander.

Den senaste omgången avslutades i november. I början av nästa år kommer besluten från Naturvårdsverket.

FaktaBeviljade stöd 

Projekt                                          Kommun              Summa

Laddstolpar                                Staffanstorp          20 540 kr
Laddstolpar för elfordon              Malmö                  35 750 kr
Halmpanna/ bioenergilager       Trelleborg         3 000 000 kr
Laddstation                                   Lund                167 125 kr
Laddningsstation                          Lund                  57 500 kr
Smart boendeladdning              Malmö                  56 250 kr
Hemmaladdning                       Lomma                 28 125 kr
Laddsystem för elfordon           Lomma                 42 820 kr
Publik laddning kundparkering     Lund                 33 975 kr
Intern laddning                       Landskrona            66 500 kr
Byggnation biogasstation       Kristianstad       5 600 000 kr
Laddstationer                         Helsingborg          110 000 kr
Ladustationer Scylla                 Malmö                165 000 kr
Laddstationer Unionen          Helsingborg           550 000 kr
Biogasanläggning i Nymölla     Bromölla      121 500 000 kr
Tankstationer biodrivmedel         Malmö           1 890 000 kr
Laddstationer Hyllie Alle             Malmö              110 000 kr
Laddstationer Pulpeten 1           Malmö                44 000 kr
Intern laddning                      Ängelholm             186 000 kr
Konvertering från olja          Hässleholm          4 275 000 kr
till pellets och flis.
Konvertering eldningsolja      Trelleborg             441 000 kr
till bioolja
Konvertering eldningsolja        Malmö                436 500 kr
till bioolja
Installation av laddstationer      Höör                    75 000 kr
Laddsystem för elfordon           Lund                    70 000 kr
Laddstationer Mobilia              Malmö                 825 000 kr
Publik laddning kundparkering Ystad                   50 820 kr
Konvertering från eldningsolja Klippan            4 983 750 kr
till träpellets
Konvertering från eldningsolja  Lund               3 410 000 kr
till träpellets
Ersättning av fossil naturgas   Åstorp              2 430 000 kr
med biobränsle
Laddstation                              Ystad                    90 000 kr
Installation av ladustationer    Malmö                   66 000 kr
En knuff i maträtt riktning        Skurup                394 900 kr
Laddsystem för elbilsladdning  Lund                   115 000 kr
Laddinfrastruktur utbyggnad Malmö & Lund       190 000 kr
Snabbladdning i Malmö          Malmö                  240 000 kr
Energikonvertering               Höganäs              1 395 000 kr

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng