FI:s omstridda förslag klart: Skärpt amorteringskrav

Finansinspektionens styrelse har nu fattat sitt beslut. Det här innebär det nya förslaget:

Matilda Larsson

Kl.13:55, 13 november, 2017

FI:s omstridda förslag klart: Skärpt amorteringskrav
Foto: Genrebild / Arkiv.

Finansinspektionen föreslår i dag skärpt amorteringskrav, vilket bland annat generaldirektör Erik Thedéen har kämpat för.

Nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst (inkomst före skatt) ska amortera en procentenhet mer av bolånet varje år – utöver befintliga regler.

Det innebär att bolån mellan 50 till 70 procent av bostadens värde årligen ska amorteras med ett belopp motsvarande en procent av det totala lånebeloppet, tills beloppet kommer ner till 50 procent.

Förslaget som kan slå hårdare mot de som har lånat mycket, har varit omtvistat och fått mycket kritik från flera håll i Sverige.

Bland annat har Swedbanks chefsekonom Anna Breman sagt att det är ”dålig tajming” att införa hårdare krav samtidigt som bostadsmarknaden visar tecken på att mattas av, enligt Expressen.

Hans LindbergBankföreningen har även sågat förslaget.

– I första hand så förstärker det här trösklarna för, framför allt, unga att komma in på bostadsmarknaden. Det gör också att flyttkedjorna kommer att stanna upp, sa Hans Lindberg, vd för Bankföreningen till Dina Pengar nyligen.

I ett pressmeddelande skriver Finansinspektionen att ”Syftet med regleringen är att öka de svenska hushållens motståndskraft mot makroekonomiska störningar”.

Styrelsens beslut lämnas nu över till regeringen som ska godkänna det. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 mars 2018.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny forskning: Föräldrar till missbrukare – en osynlig grupp

Nya resultat från Malmö universitet visar att oro och maktlöshet upplevs värst. Kvinnor tar större ansvar och hjälp från myndigheter kan bli bättre.

André Kvist

André Kvist

Kl.22:29, 18 januari, 2018

Ny forskning: Föräldrar till missbrukare – en osynlig grupp
Oron och maktlösheten det jobbigaste för föräldrarna. Foto: Pixabay.

Det har forskats en hel del kring livet och vardagen för barn som lever med missbrukande föräldrar. Däremot finns det väldigt lite underlag när rollerna är ombytta. Det ville en forskningsgrupp på Malmö universitet ändra på.

– Det är den första forskningen som gjorts på gruppen i Sverige. Internationellt kunde vi inte heller hitta något så det är rätt unikt, säger Torkel Richert, filosofie doktor och universitetslektor vid Malmö universitet.

Sedan ett par år tillbaka driver forskarna Björn Johnson, Torkel Richert och Bengt Svensson forskningsprojektet ”Föräldrar till vuxna barn med narkotikaproblem”. Drygt 700 föräldrar har fått svara på enkätfrågor och med ytterligare 32 föräldrar har man gjort djupare intervjuer.

– Föräldrar vittnar om ångest och oro för barnets räkning. Många frågar sig vad de har gjort för fel och känner skuld för barnets situation. Det påverkar deras sociala umgänge, att de antingen inte orkar eller skäms, och isolerar sig istället, berättar Torkel Richert.

Studien har granskat två perspektiv. Dels den generella utsattheten bland föräldrarna och dels utsattheten för brott. Men resultaten visar att det inte är rädsla för brotten som föräldrar upplever som värst, istället är det den ständiga oron och maktlösheten som anses jobbigast.

– Dem som har varit utsatta för brott upplever det som jobbigt, men det var inte det som stod ut. Utan det var oron och rädslan för hur barnet mår eller lever. Den ständiga risken för överdos eller psykiska problem. Den här oron och rädslan är vad många upplevde som värst, att få samtalet att barnet gått bort. Det påverkar föräldrarnas hälsa att ständigt var i beredskap.

Ett annat intressant resultat är den skeva könsfördelning som visade sig bland deltagarna. Av de 700 som deltog var 85 procent kvinnor.

– När vi sedan gått vidare med djupintervjuerna har vi aktivt försökt få med fler män och vi lyckades komma upp i en fjärdedel av de 32 intervjuade. Varför det är så kan vi bara spekulera om men det kanske säger något om vem som fortfarande tar huvudansvaret för hem och familj. Och vi vet tyvärr också att en del män lämnar familjen när det uppstår den här typen av kris, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet.

Från vänster Torkel Richert och Björn Johnson. Foto: Malmö universitet.

Från vänster Torkel Richert och Björn Johnson. Foto: Malmö universitet.

Männen som deltog visade liknande drag av oro och maktlöshet men inte i lika stor omfattning som hos kvinnorna.

Förhoppningen är nu att resultaten från forskningsprojektet ska öka kunskapen i samhället och minska stigmatiseringen. Man hoppas även att denna något osynliga grupp i samhället får den uppmärksamhet och stöd den behöver.

– Genom att sätta fokus på den här gruppen hoppas vi öka kunskapen hos myndigheter och beslutsfattare om att fler insatser behövs för att underlätta deras livssituation, inte minst vad gäller möjligheter att söka hjälp, säger Torkel Richert och fortsätter:

– Vi hade en öppen fråga om vad som var jobbigast eller svårast. Ett av de fem viktigaste teman var bristen på hjälpinsatser. Dels för barnet men även för föräldrarna.

Idag har anhöriga till narkotikamissbrukare rätt till hjälp men många vet inte om detta och på somliga platser har systemet inte kommit igång till fullo.

De tre forskarna har under julen publicerat sin första artikel. De räknar med att komma med ytterligare fem till tio stycken så småningom. Härnäst ska det enorma materialet hanteras, bearbetas och därefter presenteras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

EXTRA: Explosion i centrala Malmö

Den andra explosionen på två dagar larmades in under torsdagskvällen.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.21:08, 18 januari, 2018

EXTRA: Explosion i centrala Malmö
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Klockan 21.00 tog SOS emot flera larm om en explosion i centrala Malmö.

– Flera samtal kom in om en explosion. Förmodligen har vi en brottsplats runt Rundelsgatan, säger Stephan Söderholm, pressinformatör, regionledningscentralen Syd.

LÄS MER: Starka reaktioner efter attacken mot polishuset

Ingen ska ha kommit till skada i samband med explosionen. Polisen misstänker att det kan handla om en större fyrverkeripjäs som har orsakat skadorna på fastigheten.

Skadorna ska vara exteriöra med skador på entrén till fastigheten, bland annat fönsterrutor som har gått sönder.

– Vi har varit inne i lokalen med räddningstjänsten och konstaterat att det inte blivit några skador inomhus, säger Stephan Söderholm.

Klockan 21.40 meddelade Polisen att man häver avspärrningen och rubricerar händelsen som skadegörelse.

Detta markerar den andra explosionen under två dagar i centrala Malmö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppgifter: Rakip lånas ut till Crystal Palace

Erdal Rakip är på plats i London – på väg att lånas ut till Premier League.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.20:19, 18 januari, 2018

Uppgifter: Rakip lånas ut till Crystal Palace
Erdal Rakip. Foto: Bildbyrån

I morse rapporterade Sportbladet att Erdal Rakip är helt klar för den portugisiska jätten Benfica. Kontraktet löper över 4,5 år.

Men den förre MFF-mittfältaren kommer inte att stanna i Portugal.

Nya uppgifter till Sportbladet placerar Erdal Rakip i Premier League-klubben Crystal Palace. Enligt tidningen ska mittfältstalangen vara på plats i London för att slutföra låneavtalet.

Samtidigt skriver Sportbladet att fler engelska klubbar än Crystal Palace är med i kampen om mittfältstalangen.

Crystal Palace ligger på tolfte plats i ligan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De peppar sina elever via instagram : ”Förstod inte hur stort det kunde bli”

Malmöläraren utsågs till årets lärare i kategorin nytänkande. Instagramkontot Magisternordström har inspirerat fler att använda sociala medier i skolan.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.19:30, 18 januari, 2018

De peppar sina elever via instagram : ”Förstod inte hur stort det kunde bli”
Kristian Persson och Rickard Nordström brinner för att inspirera sina elever. Via instagramkonton når de ut till eleverna även utanför skoltid. Foto: Lisa Horn

För tre år sedan startade läraren Rickard Nordström sitt instagramkonto MagisterNordström.

– Jag gick hem en dag och tänkte hur kan jag få eleverna utanför skolan att bli inspirerade och motiverade. Jag vill att eleverna ska ha en positiv bild av skolan och att det är roligt. Så tänkte jag att alla barn är ju på sociala medier, säger Rickard Nordström.

Idag har kontot över 15 000 följare och vissa filmer har 130 000 visningar.

– Jag förstod inte hur stort det kunde bli. När vi startade fredagsdansen blev det succé.

LÄS MER: TV: Malmöklassens dans välter internet – har spridits till Norrland

Målgrupperna för kontot är både barn och ungdomar, föräldrar och lärare.

– Jag lägger både upp lite ”kunskapsgodis”, om någon känd plats eller person som vi lärt oss om. Men också rollspel för hur föräldrar kan hantera olika situationer, de kallar jag tankeställare.

elev7
Rickard Nordström. Foto: Lisa Horn

En gång i veckan lägger han också upp ett ”pepptalk”, där han försöker få med sig elever och lärare att ha en positiv känsla kring skolan. Ofta med humor, vilket han betonar är viktigt.

Under 2017 utsågs Rickard Nordström till årets lärare i kategorin ”Nytänkande”.

– Det var obeskrivligt att stå där inför alla. Det är ett kvitto på att man gjort något annorlunda.

Kan du se att den redan pressade lärarrollen får en extra arbetsbelastning när lärare ska driva sociala medierkonton också? 

– Nej, inte för mig. Till exempel så arbetar vi med social träning. För att få en klass att bli ett team måste man arbeta med det hela tiden, inte bara när det är problem. Jag måste lägga mindre tid på konflikthantering på grund av den sammanhållningen jag har skapat, säger Rickard Nordström.

Han menar att det inte passar alla att ha ett sociala medierkonto, men att den positiva känslan kring skolan och det nyskapande kan förmedlas på andra sätt.

elev8
Alfred Aanestads och Linnea Älvebring. Foto: Lisa Horn

Följer du MagisterNordström på instagram? 

– Ja såklart. Det är bra för han inspirerar till att vi inte ska må dåligt och att tycka om skolan. Och att alla folk är lika värda, säger Linnea Älvebring, som går i fjärde klass och har Rickard Nordström som lärare.

Hon har följt MagisterNordström sedan slutet av tredje klass. Både hennes och klasskompisen Alfred Aanestads föräldrar följer lärarens instagramkonto.

– Det är bra för föräldrarna ser vad vi gör. De tycker också att han är rolig, säger Alfred Aanestad.

– Min mamma tyckte han verkade sprallig innan hon hade träffat honom. Sen när hon träffade honom på ett föräldramöte förstod hon att han var en vanlig lärare med sociala medier, säger Linnea Älvebring.

Sedan starten har Rickard Nordström sett flera positiva konsekvenser i klassen av instagramkontot.

– Det högre närvaro. Man vill inte missa om det skulle hända något roligt i skolan. Men jag kan också se att eleverna blir mer utåtriktade och vågar stå inför andra människor.

elev-1
Kristian Persson berättar hur dagens lektion kommer se ut för årskurs 6. Foto: Lisa Horn

Någon som inspirerats av MagisterNordström är Kristian Persson, idrottslärare på Ängslättsskolan.

– Jag hade många roliga lärare när jag var liten och det är de som jag minns. Nu vill jag dela med mig det till mina elever, säger Kristian Persson som ligger bakom kontot Idrottmedkristian, som startades i oktober.

elev-10
Kristian Persson. Foto: Lisa Horn

Han berättar att kontot har flera positiva effekter, däribland en stärkt relation till eleverna och att föräldrarna kan följa vad barnen gör under idrottstimmarna.

– Men jag vill framförallt att barnen ska känna sig trygga när de kommer hit och har idrott. Ibland lägger jag upp filmer där jag gör bort mig lite för att visa att det är helt okej att göra fel. Och att vi lärare också är människor, förklarar han.

elev2
Foto: Lisa Horn

Hur ser du på att barn i större uträckning kan exponeras för kropps- och träningshets i och med sociala medier?  

– Jag undviker till vilket pris som helst att delta i kroppshetsen, utan har rörelseglädje i fokus. En frisk kropp behöver inte ha ett sexpack. Idrott är också psykisk hälsa, säger Kristian Persson.

elev3
Foto: Lisa Horn

Genom instagramkontot har idrottsläraren uppmuntrat sina elever att utmana sina föräldrar eller elever på andra skolor.

– Vi har precis haft mycket cheerleading och då har några elever filmat och lagt upp när de gjort så kallade stunts. På så sätt vi idrotta tillsammans trots att vi inte bor i samma stad eller land.

Julia Kristiansson går i sjätte klass och följer sin idrottslärare på instagram.

elev5
Julia Kristiansson. Foto: Lisa Horn

– Det är kul för han lägger upp roliga videor och saker som är bra att veta, säger hon.

– Det är jättekul och bra för vi, och lärare och elever på andra skolor, får lära sig saker. Och får kanske ett gott skratt. Jag är väldigt positiv till detta, säger Keyvan Zinat-Bakhsh som också går i sjätte klass på Ängslättsskolan.

elev4
Keyvan Zinat-Bakhsh. Foto: Lisa Horn

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Undersökning visar: Här är de drygaste bilförarna

Nu är det framröstat vilka bilmärken som har de trevligaste – och otrevligaste bilägarna.

Matilda Larsson

Kl.18:00, 18 januari, 2018

Undersökning visar: Här är de drygaste bilförarna
Foto: Wikimedia Commons.

Alla bilförare har säkerligen upplevt medtrafikanter som har varit mindre respektfulla mot andra i trafiken, oavsett vilken typ av bil de kör.

Men nu visar det sig att det finns en bilägargrupp som är mer dryga än andra.

Det är den brittiska tv-kanalen Dave som nyligen har gjort en undersökning som visade att bilförare som kör BMW är mest otrevliga, som Metro först rapporterade.

Tv-kanalen intervjuade över 2 000 personer för att ta reda på vilket bilmärke och bilmodell som retar upp flest, där 56 procent röstade på BMW som det drygaste märket.

På en osmickrande andraplats kommer förare som kör Range Rover och på tredjeplats kommer Audi TT, enligt undersökningen.

Undersökningen tog också reda på vilka bilförare som man istället ansåg var trevligast, där komiskt nog brittiska MINI hamnade på en förstaplats, som numera ägs av BMW.

På en andraplats av de trevligaste bilförarna var bilförare som kör Ford Fiesta och på tredjeplats Ford Focus.

Bilarna med drygast förare:
1. BMW M3 (56%)
2. Range Rover (48%)
3. Audi TT (43%)
4. Mercedes-Benz C-class (37%)
5. Ford Transit Van (36%)
6. Porsche 911 (31%)
7. VW Golf (20%)
8. Vauxhall Corsa (18%)
9. Nissan Qashqai (15%)
10. Vauxhall Astra (15%)

Bilarna med trevligast förare:
1. MINI (35%)
2. Ford Fiesta (32%)
3. Ford Focus (32%)
4. Toyota Yaris (30%)
5. Fiat 500 (28%)
6. VW Polo (27%)
7. Renault Clio (25%)
8. Nissan Micra (25%)
9. Peugeot 208 (23%)
10. Citroen C3 (23%)

Undersökningen visar också att 61 procent av de tillfrågade anser att deras bil har en personlighet och 53 procent erkände att de har namngett sin bil.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng