Förre MFF-talangen – numera proffs i Litauen

Han lämnade Malmö FF för spel i Celtic – numera spelar Bahrudin Atajić för litauiska Zalgiris. Men han drömmer om att en dag få spela för klubben i sitt hjärta igen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:27, 8 oktober, 2017

3 bilder
  • Bahrudin jublar efter ett mål. Foto: Zalgiris
    Bahrudin jublar efter ett mål. Foto: Zalgiris
  • Foto: Privat
    Foto: Privat
  • Efter förra säsongens tre titlar. Foto: Privat
    Efter förra säsongens tre titlar. Foto: Privat

Bahrudin Atajić lämnade Malmö och MFF som 16-åring för spel i skotska storklubben Celtic. I Skottland fick han uppleva stora framgångar och vann det mesta som gick att vinna. Men därefter har den numera 23-årige Atajić gått under radarn och de två senaste säsongerna har han spelat för litauiska Zalgiris Vilnius.

– Jag skrev på för Zalgiris i januari 2016, med hjälp av min bror. Nu går mitt kontrakt ut i december… Jag har inte varit så nöjd med våra prestationer i Europa även om vi gjort det bra. Vi har inte haft marginalerna på vår sida, säger Bahrudin Atajić och fortsätter:

– Vi har lite kvar på de här säsongen men leder ligan med tio poäng, tror jag. Men vi har vunnit i princip allt.

Hur är livet i Litauen?
– Vilnius är fint faktiskt. Det är en hyfsat stor stad och finns mycket att göra. Jag bor ensam i en lägenhet precis utanför stan. Fotbollen är okej och ganska defensivt lagd. Men många lag lag tar in utlänningar som spetsar till det.

Finns det något intresse för litauisk fotboll?
– Det är den största nackdelen med Litauen. Folket verkar inte vara så intresserade. När vi mötte IFK Göteborg i en träningsmatch var det 6 000 och det var fullsatt. Det mesta vi har haft i ligan är nog runt 2 000. Det är något jag saknar – att spela inför mycket folk.

Hur mycket pengar tjänar man?
– Jag tjänar bra. Lagen i toppen tabellen har hyfsade löner. Sedan är det inte som i Celtic med bonusar och så vidare. Det har vi inte här.

Och Bahrudin Atajić har visat sig vara en riktig vinnare. Under sin fyra år långa sejour i Celtic var han med och vann det mesta. Under sitt år i finska SJK var han med om för första gången vinna ligan i klubbens historia. I fjol vann han litauiska ligan, litauiska cupen och litauiska supercupen.

– Jag är en vinnare. Och jag tror att jag skulle tillföra något i allsvenskan. Facit säger ju allt, kolla bara hur mycket jag har vunnit, svarar Bahrudin Atajić på frågan om han skulle platsa i allsvenskan.

Det låter nästan som att du är sugen på att spela i Sverige igen?
– Jag har ju en agent som sköter det. Eller det är mest min bror. Men jag har varit utomlands ett tag nu och har varit utanför min, vad ska man säga… comfort zone ett tag. Jag tror att en vinnare är attraktiv för många klubbar. Men det vore kul att komma tillbaka och spela i allsvenskan.

Drömmer du om Malmö FF?
– En dag skulle jag vilja spela för MFF igen, och jag tror att det är möjligt. Malmö är alltid attraktivt för mig, jag började i MFF:s fotbollsskola som femåring och har aldrig representerat ett annat svenskt lag. Men jag är professionell fotbollsspelare, och vet att många saker måste klicka för allt ska bli rätt för alla parter. Som proffs vet man aldrig vad som händer i morgon.

FaktaBahrudin Atajić
Ålder: 23, fyller 24 i november.
Familj: Mamma, pappa, bror och två systrar.
Klubb: Zalgiris Vilnius.
Moderklubb: Malmö FF.
Favoritspelare: Ronaldo (brassen).
Drömmer om: Att få spela fotbolls-VM.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Mästarnas arena tar bort namnet – avtal dröjer

Namnavtalet kan dröja hela 2018. Kan komma att heta "Stadion" hela säsongen.

André Kvist

André Kvist

Kl.15:13, 14 december, 2017

JUST NU: Mästarnas arena tar bort namnet – avtal dröjer
Utanför Swedbank Stadion. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Namnet Swedbank stadion försvinner men det nya hamnavtalet är inte i hamn och kan komma att dröja hela 2018. Därmed kommer Malmö FF:s hemmaplan i fortsättningen troligtvis heta ”Stadion”, rapporterar Kvällsposten.

– Vi har en tydlig målsättning och många diskussioner i gång men vi vet att det är en lång process eftersom det är ett stort avtal, säger Niclas Carlnén, vd Malmö FF, till tidningen.

Det tioåriga avtalet med banken Swedbank gällande namnet för arenan går ut vid årsskiftet. Storbanken kommer i fortsättningen vara en av fotbollslaget största sponsorer. Men namnavtalet är inte färdigt trots att arbetas för fullt med det.

Enligt Kvällsposten är det tal om ett avtal värt 10 miljoner kronor om året och laget vill få till stånd ett femårskontrakt.

– Skulle vi få ihop ett avtal till seriestart så är det bra, men det kan också bli så att det tar hela 2018 innan det är någonting på plats.

Enligt tidningen talar det mesta för att arenan då endast kommer att heta ”Stadion” men det har Niclas Carlnén ingen kommentar till.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

JUST NU: MFF-stjärnan klar för MLS – presenterades av klubben

Officiellt: Malmö FF:s Anton Tinnerholm är klar för New York City FC.

André Eriksson

Kl.18:17, 13 december, 2017

JUST NU: MFF-stjärnan klar för MLS – presenterades av klubben

Det har varit en illa dold hemlighet ända sedan SportExpressen avslöjade övergången i måndags.

Nu är det helt klart: Malmö FF-backen Anton Tinnerholm är klar för New York City FC i amerikanska MLS.

Det bekräftar publikfavoriten, för första gången, via sitt twitterkonto:

– Det känns jättebra att vara en del av New York City FC! Jag kan inte vänta tills nästa säsong. Nytt lag. Nya möjligheter. Ny trofé, skriver Anton Tinnerholm.

I New York City FC får Anton Tinnerholm den gamle Arsenal-stjärnan Patrick Vieira som huvudtränare.

Uppdatering: Bara minuter efter stjärnans twitterinlägg bekräftade klubben också övergången och gjorde den därmed helt officiell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Jagade MFF-talangen: ”Beredd att göra det som krävs”

Victor Christiansson, 19, fick inget A-lagskontrakt av Malmö FF. Nu är mittfältsgiganten på provspelsturné – och intresset är massivt.

André Eriksson

Kl.15:50, 12 december, 2017

Jagade MFF-talangen: ”Beredd att göra det som krävs”

 

Victor Christiansson är den reslige, defensive mittfältaren som krigade sig upp genom Malmö FF:s ungdomsled, inte nödvändigtvis på grund av sin råtalang, utan för att han aldrig lämnade någonting åt slumpen.

Olof Persson, assisterande tränare i MFF, beskrev sin adept bra i somras:
– Det är en jättefin person. Väldigt ambitiös, nyfiken, frågar mycket, och har ur det perspektivet jättegoda förutsättningar att bli en bra spelare, sa Olof Persson till Fotbollskanalen då.

– Han gör sällan bort sig. Användbar på olika positioner. Han har huvudet på skaft också. Han har frågat ungdomsavdelningen ”var ska jag spela för att konkurrera?”, ”vilka är mina bästa möjligheter?”, sa Olof Persson.

Men det blev aldrig något A-lagskontrakt med Malmö FF efter säsongen för 19-årige Victor Christiansson.
– Jag kände ändå att det var riktigt nära. Men det är trångt på innermittfältet i Malmö FF. De har det bästa innermittfältet i allsvenskan – det är nästan för bra för allsvenskan, säger Christiansson till 24Malmö.

Det gjorde att han kunde ta beskedet med en viss ro.
– Det kan inte var den bästa miljön för mig, jag hade inte fått speltid i A-laget ändå. Då är det kanske bättre för mig att vara någon annanstans, säger 19-åringen.

Nu har den förre MFF-talangen gett sig ut på provspelsturné i jakt på en ny klubbadress. Och intressenterna är många.

Victor Christiansson har varit på provspel hos superettanklubbarna Degerfors, Landskrona och nu senast Örgryte.
– Örgryte var häftigt med den egna träningsanläggningen. Det verkar vara en bra miljö, säger mittfältaren.

Samtidigt lockar närheten till nyss uppflyttade Landskrona Bois.
– Det kändes bra. Jag gillar Agim (Sopi, huvudtränaren) och är ett stort intresse från klubben, säger Christiansson.

Den lovande innermittfältaren håller alla dörrarna öppnar tills provspelsturnén är slut. Härnäst väntar den sista anhalten – IFK Värnamo, med nye huvudtränaren Roar Hansen vid rodret.
– Jag ska först genomföra det hos Värnamo, sen ska jag känna efter tillsammans med min pappa och se vad som känns bäst.

– Det är viktigt att det här steget blir rätt, både för mig som fotbollsspelare och att det är ett bra steg för mig i livet som människa. Jag är beredd att göra det som krävs, säger Victor Christiansson.

Mittfältsgiganten som aldrig lämnar någonting åt slumpen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förre MFF-målvakten lämnar FC Köpenhamn

Sveriges landslagsmålvakt kommer att lämna FC Köpenhamn.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.14:23, 11 december, 2017

Förre MFF-målvakten lämnar FC Köpenhamn
Arkivfoto

Det svenske landslagsmålvakten och förre MFF-spelaren Robin Olsen kommer att lämna FC Köpenhamn. Klubben har gått kräftgång under säsongen och efter lagets 1–1-match mot Ålborg på söndagen, berättade tränaren Ståle Solbakken för Extrabladet att Olsen och slovenske Benjamin Verbic kommer att lämna.

– Det kommer de. Jag är inte bekymrad över det. Sådan är fotbollsvärlden i dag, det är större omsättning av spelare, säger Solbakken till tidningen.

Olsen anslöt till FC Köpenhamn under sommaren 2016 och har kontrakt till och med 2020, men i somras berättade han för Kvällsposten att det fanns intresse från Bundesliga och Premier League.

– Jag kan inte säga vilka klubbar, men det är klubbar från både Bundesliga och Premier League och det kom konkreta anbud under detta fönster, sa Olsen till Kvällsposten.

Texten uppdateras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”AC” och Lasse Nielsen uttagna – till Hareides landslagsturné

MFF-duon Anders Christiansen och Lasse Nielsen är uttagna till det danska landslagets vinterturné.

André Eriksson

Kl.13:46, 11 december, 2017

”AC” och Lasse Nielsen uttagna – till Hareides landslagsturné
Christiansen och Nielsen.

 

Mittfältaren Anders Christiansen och mittbacken Lasse Nielsen har fina säsonger bakom sig i MFF-tröjan.

LÄS MER: ”AC” och Lasse Nielsen uttagna – till Hareides landslagsturné

Nu har den danska stjärnduon tagits ut till Danmarks landslagsläger som hålls i Abu Dhabi. Där kommer de bland annat att spela en träningsmatch mot Sverige.

Anders Christiansen har tidigare gjort tre officiella A-landskamper för Danmark, medan Lasse Nielsen har en A-landskamp på cv:t.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng