AVSLÖJAR: Så döljs bomberna – när de smugglas in i landet

Polisen har ren tur om de väl dolda varorna fastnar i tullen. Transporterna beskrivs som livsfarliga och hundratals smällare packas i ordrarna.

Filip Beijer

Kl.20:07, 8 oktober, 2017

AVSLÖJAR: Så döljs bomberna – när de smugglas in i landet
Explosiva varor beställs dolt som klädesleveranser. Foto: Bildbyrån

Polisen konstaterar att minst ett tiotal detonationer i Malmö den senaste tiden kopplas till så kallade bangers – mycket kraftiga smällare med stubin som beställs från utlandet. Pjäserna har blivit allt vanligare i den undre världen.

En typ som oroat polisen heter ”Cobra 8”, och misstänks ha legat bakom ett flertal detonationer och sprängningar i Malmö under sommaren och hösten.

sprangning

Skador på en restaurangdörr efter en detonation – misstänkt orsakad av en Cobra 8. Foto: Filip Beijer

Den senaste incidenten som kopplas till en Cobra 8, skedde under natten mot fredagen på Limhamn då en personbil sprängdes på Hisstornsgatan.

En Cobra 8 innehåller en krutladdning på över 100 gram. Polisen har tidigare beskrivit att laddningen enkelt kan spränga bort kroppsdelar och när den används vid exempelvis bilsprängningar totalförstörs oftast fordonet invändigt.

Den 3 augusti valde polisen att publicera en bild på pjäsen och presstalesmannen Nils Norling uppmanade allmänheten att vara uppmärksamma.

– Jag talar till allmänheten, föräldrar och vårdnadshavare. Det är bra att man vet hur de ser ut. Det här är mycket farliga pjäser med stor sprängkraft, sa Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen till 24Malmö då.

skarmavbild-2017-10-06-kl-14-29-03

Bangern Cobra 8 som kopplas till ett tiotal sprängningar i Malmö. Foto: Polisen

Genom bara några knapptryck hittar vi sajter på internet där pjäserna går att beställa. Enkelt kan beställaren fylla i hur många den vill köpa, ju fler desto billigare. Ofta är sajterna kopplade till Polen eller Tjeckien.

I webbutikerna är smällarna slutsålda många gånger och det är relativt riskfritt att köpa. Tullen gör ett tiotal fynd på postterminalen per år som lämnas över till polisen. Oftast är det sökhundarna som känner lukten av sprängämnet.

Att införa de explosiva varorna till Sverige är inte olagligt i sig. Vid införsel av fyrverkerier, dit bangers räknas, från annat EU-land föreligger nämligen ingen anmälningsplikt till Tullverket.

Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Tullen hittar de explosiva varorna med hjälp av sökhundar – ofta i letandet efter annat. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Den kraftfulla Cobra 8 är dessutom testad av EU:s kontrollorgan och har blivit godkänd att transportera mellan EU-länder. Men den som handlar med varan begår ofta ändå ett brott.

Rolf Weinander är handläggare på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och arbetar med säker hantering av explosiva varor.

– Det är tillåtet att föra in dem, men det är två lagar man ofta bryter. För det första krävs det tillstånd och utbildning för att använda produkten i Sverige. Det gäller både användning och förvaring, säger Rolf Weinander och fortsätter;

– De som säljer och skickar begår ofta ett brott emot transportbestämmelserna genom att bland annat skicka varorna i omärkta paket. Nästan alltid står det att paketen innehåller kläder eller annat oskyldigt.

För att transportera explosiva varor krävs speciell säkerhetsfrakt som inte gäller vid vanliga transporter. Att distributörerna ignorerar detta och erbjuder ”diskret leverans” är alarmerande enligt myndigheten.

– Om de ska transporteras på rätt sätt är det som ”farligt gods”. Farligt gods i klass 1 är dyrt att transportera. Detta är också en fara eftersom det går massor med paket som innehåller explosiva varor, men de som hanterar det vet inte om det. De kan gå via bussar till exempel, det vet ingen riktig, säger Rolf Weinander.

151112 Bilar anländer till Öresundsbron den 12 november 2015 i Malmö. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35137

Transporten och hanteringen av varorna beskrivs som mycket farlig då regler gällande transport av explosiva varor inte följs. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Men förhoppningen finns bland myndigheterna, om att begränsa införseln av bangers – även om man är långt ifrån att komma till bukt med problemet.

Från och med den 1 november läggs explosiva varor till i lagen om ”Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom EU”, som sedan tidigare innefattar bland annat vapen.

– Där har en lagändring gjorts och tullen får då kontrollera varor som kommer från Danmark tillexempel. Det kommer inte stoppa införseln helt, men i alla fall göra det svårare, säger Rolf Weinander och fortsätter;

– Detta är baksidan med fri handel, som i de flesta fallen är bra, men det är här vi ser svårigheter.

Fram till den 1 november fortsätter tullen med att skicka ärenden till polisen i den mån de explosiva varorna upptäcks.

Senast den 18:e och 21:e september gjordes stora beslag i Schenkers posthantering på Kantyxegatan i Malmö. Totalt beslagtogs över 500 bangers av olika sort och kaliber.

Båda beslagen var dolda som annat innehåll. En av dem som en leverans av smycken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre kvinna fräckt bestulen vid sitt hem

Polis har larmats till platsen.

Magnus Jansson

Kl.20:45, 21 mars, 2018

Äldre kvinna fräckt bestulen vid sitt hem
Foto: Bildbyrån

Polis har larmats till Lugna Gatan på onsdagskvällen där en kvinna i 85-årsåldern ska ha blivit bestulen på sin plånbok vid sitt hem.

Det misstänkta åldringsbrottet inträffade vid 20.15-tiden då en okänd gärningsman ska ha trängt sig in bakom kvinnan när hon gick in genom porten. Mannen ska sedan ha tagit kvinnans plånbok från hennes väska innan han lämnat platsen till fots.

Polisen meddelar att man skickat en polispatrull för att förhöra kvinnan. Ärendet rubriceras som stöld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Falska Euro-sedlar i omlopp: ”Vi ser en eskalering”

Flera fall i Malmö den senaste tiden. Dansk polis har funnit spår som leder till Nederländerna.

André Kvist

Kl.17:57, 21 mars, 2018

EXTRA: Falska Euro-sedlar i omlopp: ”Vi ser en eskalering”
Av alla valörer är det 50-sedeln som är vanligast. Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån.

Sedan mitten av januari har fler och fler falska sedlar av valören 50 euro dykt upp på olika platser i Malmö. Främst har sedlarna använts vid snabbmatsrestauranger och bensinstationer, sällan mer än en sedel. Även vid växlingskontoret Forex har dessa falska sedlar upptäckts.

Sammanlagt har det i Malmö upptäckts tolv sådana sedlar under året. I de flesta fall har näringsidkarna inte själva upptäckt förfalskningen, först vid närmare kontroll av Loomis har man lagt märke till att det rör sig om plagiat.

LÄS MER: Flera falska Euro-sedlar upptäckta i Malmö

Även i Köpenhamn har man den senaste tiden fått in allt fler fall av penningförfalskade 50 eurosedlar.

– De senaste tre månaderna har vi fått in 14 stycken i Köpenhamn. Senaste halvåret är det 19 och senaste året är det 29. Vi ser att det är en eskalering den senaste tiden, säger kommisarie Johannes Skree-Lassen vid avdelning för ekonomisk brottslighet, Köpenhamnspolisen.

Frågan är var sedlarna egentligen kommer från. Dansk polis har hittat ett spår som talar för att det kommer från Nederländerna.

I ett brev som danska tullen på Kastrup beslagtog hittades flera sedlar. Brevet var adresserat till en 20-årig dansk man som nu är av intresse för polisen. Avsändaren var någon i Nederländerna.

– Mottagaren är förstås intressant för polisen, med tanke på hans inblandning.

Sedlarna är avancerade, berättar Skree-Lassen. Vid majoritet av fallen i Köpenhamn, och Malmö, har sedlarna passerat en första kontroll i affärer och restaurangers kontrollmaskiner.

– Dessa är mycket, mycket snarlika de riktiga sedlarna! Eftersom butikernas maskiner inte kan upptäcka förfalskningen.

Den europeiska centralbanken European Central Bank, ECB, har huvudansvar för valutan euro. De kontrollerar noga förfalskningar.

I sin senaste rapport framgår att 363 000 förfalskade eurosedlar togs tillbaka från omlopp under andra halvan av 2017. En 9,7 procentig ökning från årets första hälft. Drygt 85 procent var 20- och 50-sedlar, den senare finns det överlägset flest av gällande autentiska sedlar.

Sedlarna tillverkas med en sofistikerad tryckteknik och ett antal säkerhetsfunktioner såsom vattenstämpel och porträttfönster. Den enklaste metoden om du misstänker en falsk sedel är att jämföra med en du vet är riktig, den så kallade ”Feel, look and tilt”-metoden.

ECB skriver att sannolikheten att få falska sedlar är fortfarande väldigt liten. Jämfört med antalet reella sedlar i omlopp.

FaktaHalvårsutvecklingen visas nedan:

Period                Antal förfalskningar

2014/2               507 000

2015/1               454 000

2015/2               445 000

2016/1               331 000

2016/2               353 000

2017/1               331 000

2017/2               363 000

Källa: European Central Bank.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya idrottshallen för dyr – nytt förslag på bordet

På torsdag väntas idrottsnämnden besluta i frågan, sannolikheten är stor att det blir en annan idrottshall och därmed förseningar.

André Kvist

Kl.16:47, 21 mars, 2018

3 bilder
  • Så skulle den ursprungliga sporthallen sett ut. Foto: Chroma Arkitekter
    Så skulle den ursprungliga sporthallen sett ut. Foto: Chroma Arkitekter
  • Foto: Chroma Arkitekter
    Foto: Chroma Arkitekter
  • Foto: Chroma Arkitekter
    Foto: Chroma Arkitekter

Planerna för stadionområdet förändras efter att fritidsförvaltningen har utrett förslaget om en sporthall med 1 500 åskådarplatser.

Det var den 26 januari i fjol som förvaltningen fick i uppdrag att beställa en sporthall. Detta främst med anledning av den nya idrottsgrundskola som planeras byggas på området och det utökade behovet av idrottslokaler.

Men bygget och framförallt driftkostnaden skulle bli för dyrt fastslår nu fritidsförvaltningen. Bygget beräknades kosta kring 80 miljoner kronor, med en årshyra på 5,5 miljoner. Den totala driftkostnaden beräknas uppgå till 15,5 miljoner kronor.

– Vi har tittat på en publik sporthall med 1 500 åskådarplatser men på grund av ekonomiska konsekvenser måste vi framföra till fritidsnämnden att vi inte klarar det ekonomiskt, säger Thomas Sterner, avdelningschef på driftavdelningen, Fritidsförvaltningen.

Därför kommer förvaltningen på torsdag att föreslå nämnden att avsluta det pågående uppdraget med den ursprungliga sporthallen och börja utreda en ny billigare modell.

– Det vi föreslår är att bygga en enklare sporthall, en standardsporthall, med mellan 200 och 400 åskådarplatser.

Denna hallen får då avsevärt färre åskådarplatser än vad som var tanken från början. Man ville att sporthallen med 1 500 platser skulle komplettera Baltiska hallen (3 900 platser) och Heleneholms sporthall (600 platser).

Med 300 platser motsvarar det sporthallarna i Kulladal och Kirseberg. Projektet skulle ursprungligen vara klart på hösten 2020.

Innebär detta ytterligare förseningar med byggandet?

– Det kan bli ett halvårs förskjutningen. Så istället för att vara färdigställt våren 2021 så blir det på hösten samma år. Det vi behöver göra nu är ett nytt projekteringsarbete, rita om skola och sporthall till vissa delar. Vi tar ett nytag och tar bort den publika kapaciteten som fördyrar, säger Thomas Sterner.

Den uppskattade kostnaden för den mindre hallen landar på drygt 55-60 miljoner kronor, samt med mindre driftkostnader än ursprungsprojektet.

Fritidsnämnden sammanträder på torsdag den 22 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Räddningstjänst skulle bryta sig in i bostad – avbröts av boende

Larmet kom vid 15.45-tiden.

Magnus Jansson

Kl.16:26, 21 mars, 2018

Räddningstjänst skulle bryta sig in i bostad – avbröts av boende
Foto: Arkiv

Vid 15.45-tiden ryckte räddningstjänsten ut till en bostad vid Saarisvägen Kirseberg med anledning av en misstänkt brand. Räddningstjänsten var på väg att bryta sig in när de boende kom hem.

– Det var en torrkokning på spisen och brandlarmet hade gått igång. Vi var på väg att bryta oss in men de boende kom hem, säger Mattias Sköld, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Bostaden fick vädras ut innan räddningstjänsten lämnade platsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förseningar i tågtrafiken – obehöriga vid spåret

(Uppdaterad 16.33) Trafikverket meddelade att det var problem under onsdagseftermiddagen.

Magnus Jansson

Kl.16:08, 21 mars, 2018

Förseningar i tågtrafiken – obehöriga vid spåret
Arkivfoto: Christian Örnberg / Bildbyrån

Under onsdagseftermiddagen var det förseningar i tågtrafiken mellan Ystad och Malmö, meddelar Trafikverket.

Orsaken var att obehöriga befann i spårområdet. Tågförseningarna uppstod vid 15.30-tiden på sträckan mellan Svarte och Ystad. Tågen körde med reducerad hastighet vilket påverkade flera stationer. Bland annat Malmö, Oxie, Rydsgård, Svedala, Skurup, Ystad, Gärsnäs, Köpingebro, Lunnarp, Smedstorp, Tomelilla och Simrishamn.

Vid 16-tiden var problemen lösta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng