10 tips för att styra ihop en lyckad kräftskiva

Har du inte hunnit anordna en kräftskiva än? Här hittar du de bästa tipsen för att få till en oförglömlig kväll för gästerna.

Viktor Jerner

Kl.13:48, 2 september, 2017

10 tips för att styra ihop en lyckad kräftskiva
Foto: Wikimedia Commons

Under augusti och september är det kräftskivetider i Sverige och tidningen Leva & Bo har tagit tillfället i akt. De har nämligen delat med sig av tio ovärderliga tips om hur man anordnar en oförglömlig kräftskiva och styr bort från de vanliga misstagen. Ta en titt nedan.

Ha god framförhållning

En bra kräftskiva tar tid och omsorg att planera och utföra, så gör inte allt i sista sekunden.

Snabb-tina inte kräftorna

För bäst resultat bör kräftorna tinas långsamt, drygt två dygn, i kylskåp. Det är inte att föredra, men det går även att tina i rumstemperatur i tolv timmar, men i mikrovågsugn är helt uteslutet.

Gör ny lag till de frysta kräftorna

Kokning av 2,5 l vatten, 1/2 dl salt, en flaska lättöl, två sockerbitar och en liter sammanpressade dillkronor ger lag till ett kilo kräftor.

Var noga med hygienen

Det finns viss bakterierisk gällande skaldjur, ljummen lag och liknande, så kräftorna bör hanteras med tång för att minimera riskerna.

Se till att gästerna blir mätta

Kräftor är inte särskilt mättande i sig, så se till att det finns bröd, pajer, potatissallad eller liknande till hands. Någon sorts förrätt och efterrätt är också lämpligt.

Duka med omsorg

Se till att duka (helst utomhus om det går) och dekorera ordentligt för att skapa mysig stämning för gästerna.

Hattar är ett måste

Även om det av vissa kan anses löjligt så är det traditionsenligt att se till att gästerna får härligt komiska kräfthattar.

Få bort kräftskalen

Det är inte trevligt att ha resterna från de uppätna kräftorna kvar på bordet, så någon sorts system för att slussa bort allt det överblivna från bordet bör finnas.

Ställ inte fram alla kräftor samtidigt

Gamla kräftor eller kräftor som har stått ute en hel kväll poserar också en viss bakterierisk, så förslagsvis tar man som värd fram några kräftor i taget och stämmer av med gästerna hur mycket som behövs.

Ta tag i städningen direkt

Lukten från resterna dagen efter en kräftskiva är inte nådig, så även om det tar emot är det viktigt att få bort det så snabbt som möjligt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åtta burgare på en kväll – här är eventet för hamburgerälskaren

Burgarfrossa! Då öppnar restaurangerna upp för provsmakning av hamburgare.

Filip Beijer

Kl.11:13, 22 februari, 2018

Åtta burgare på en kväll – här är eventet för hamburgerälskaren
Foto: Privat/Diego Monsivais

Succén med evenemanget ”Matnatten” får sig nu en avstickare när arrangörerna bakom konceptet slår sig samman med Malmös största burgarfantast – Pierre Orsander som bland annat driver sajten skitgott.se och burgarsajten alltomburgare.se.

Tillsammans ordnar de ”Burgarnatten” lagom till den internationella burgardagen, den 28 maj.

– Jag kom i kontakt med personerna på TasteTicket (arrangör av Matnatten) förra året och de som arrangerar Matnatten. Vi kände någonstans när vi pratade att vi hade många gemensamma nämnare och det slutade med att pratade om eventuella samarbeten och att anordna en specifik natt tillsammans, säger Pierre Orsander.

Då kom idén om att hylla hamburgaren med en egen natt, i samma anda som Matnatten.

– Vi började spåna på hur en burgarnatt hade kunnat se ut och i början på året bestämde vi oss för att köra på, säger Pierre Orsander.

Burgarnatten fungerar på samma sätt som Matnatten. Besökaren köper en biljett i form av ett klippkort som går att använda för att provsmaka burgare på åtta restauranger den aktuella kvällen.

Vilka ställen kommer ni att besöka?

–  Planen är att vi avslöjar det den första april. I princip alla är helt klara och det kommer vara en blandning mellan burgarställen och restauranger. I praktiken kan du få allt från en grön burgare till en med skinka, säger Pierre Orsander.

För att vara en del av burgarnatten krävs det lilla extra.

– För oss handlar det om att man gärna får servara något som är unikt, något som framhäver en egen tolkning. Det ska vara smakupplevelser.

Det poppar upp nya hamburgerrestauranger i stan hela tiden, kan Malmö få för många burgare? 

– Nej, det tror jag inte. De som verkligen kör all in på burgare har störst chans att överleva och bli populära. Och ett hål i väggen kan vara minst lika bra som en större restaurang. Många gånger finns det fall där en foodtruck levererar bättre grejer än en fullfjädrad restaurang till exempel. Men de som inte håller sig uppdaterade på efterfrågan från kunderna har nog svårare att överleva, spår Pierre Orsander.

400 biljetter till ”Burgarnatten” släpptes under onsdagen och trycket har varit högt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mystisk matfestival lockar massivt intresse

Pastafantast? Då är det läge att jubla!

Filip Beijer

Kl.11:38, 21 februari, 2018

Mystisk matfestival lockar massivt intresse
Foto: Pixabay

Är du svag för pasta? Har du pasta carbonara bland favoriträtterna? Då är det läge att jubla. I maj kommer nämligen en carbonara-festival att äga rum i Köpenhamn.

Ett mycket fåordigt Facebook-evenemang har i skrivande stund  lockat cirka 14 000 intressenter och den enda information som går att utläsa är att evenemanget kommer att ske någon gång i maj plus texten ”Yes. Carbonara is coming to Denmark.”.

24Malmö.se har sökt arrangören under dagen utan framgång.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så undviker du att göra stretchövningen på fel sätt

Emelie Elmes förklarar varför du inte ska stretcha baksida lår med raka ben.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 17 februari, 2018

Baksida lår (hamstrings) är en tvåledsmuskel vilket innebär att den går över två leder. Muskelns funktion är att böja knät, rotera knät och sträcka i höftleden. Många är väldigt stela i hamstrings vilket kan bero på flera olika saker. Sitter du till exempel stilla mycket? Då kan kroppen kompensera genom att göra höftböjarna tighta och helt plötsligt har du ett nytt problem.

Allt hänger ihop och problemområdet i kroppen vandrar ofta vidare till nästa ställe. Har du stora problem med strama hamstrings föreslår jag att du tar hjälp av en sjukgymnast för att ta reda på varför och lösa problemet från grunden. Men det finns också sätt att förebygga problemet på.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

De flesta står med raka ben när de stretchar baksida lår. Men det är fel. Hos i princip alla är det ischiasnerven som säger ifrån först. Du får då ingen stretch i baksida och nerverna som inte tycker om att bli tänjda på säger ifrån.

Så hur ska man göra? Med en lätt böj i knäna hamnar stretchen på rätt ställe. En lätt justering som gör stor skillnad!

Står du i en fixerad position är det en statisk stretch och är du i rörelse är det istället en dynamisk. Personligen föredrar jag dynamisk rörelseträning. Jag visar även en variant av detta i filmen.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas magiska recept på svenskarnas favoriträtt

Det finns en hel uppsjö av olika recept på tacos. Här är ett som inte kommer göra dig besviken.

Kim Ahlqvist

Kl.11:25, 11 februari, 2018

Mästerkock-Emmas magiska recept på svenskarnas favoriträtt

Tacos – rätten vi (Emma) aldrig tröttnar på. En rätt som går att variera i all oändlighet. Ta tacosen till en annan nivå och satsa på en vegetarisk och härligt krispig variant. Bjud familjen eller gästerna, de kommer inte bli besvikna!

Halloumitacos med mangosalsa, guacamole och picklad lök
– Sött, syrligt, krämigt och krispigt är bara några smaker och texturer du får in i maträtten. En riktig fullträff till både vardags och fest!

Du behöver (4 portioner)
Halloumi
2 pkt halloumi
2,5 dl panko
2 st ägg
1 dl mjöl
Kryddor (ex lökpulver, paprikapulver, torkad koriander, cayennepeppar, svartpeppar, vitlökspulver, lite salt)

Picklad lök
3 st rödlökar
6 dl vatten
3 dl socker
1 dl ättika 12 %

Mangosalsa
1 mango
2 st tomater
1 st chili
1 st kruka koriander
Saften från en halv lime
Olivolja

Guacamole
2 st avokado
1 msk färskost
1 tsk limesaft
1 st vitlöksklyfta
Salt

Gör så här
Skär halloumin i önskad storlek. Vispa upp äggen med hjälp av gaffel i liten skål. Häll upp panko i en andra skål samt mjöl och kryddor i en tredje. Var inte rädd att krydda ordentligt! Tänk dock på att inte krydda med för mycket salt eftersom halloumin är salt i sig. Doppa halloumin i mjölblandningen, sedan i ägg och sist panko. Hit kan du förbereda. Förvara i frys och fritera eller stek precis innan servering.

Picklad lök
Värm upp vatten, socker och ättika i kastrull. Koka upp så att sockret löst sig. Hyvla rödlöken med hjälp av en mandolin eller skär i tunna skivor. Lägg löken i en förslutningsbar burk och häll över sockerlagen. Låt dra minst en timme. Förvara i kyl.

Mangosalsa
Skär mango och tomater i tärningar. Hacka koriander och chili. Blanda allt med lime och olivolja. Låt stå i rumstemperatur till servering.

Guacamole
Mosa avokado och blanda med färskost, limesaft, riven vitlök och salt.

Servera tacosen med gurka, salladsblad, färsk koriander och ev en klick majonäs.

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så gör du plankan på rätt sätt

Emelie Elmes visar hur du utför övningen korrekt och gör den mer effektiv.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:36, 10 februari, 2018

Denna fantastiska, omtalade övning har de flesta testat på någon gång. Varför är den så bra då? Du arbetar med både de inre och yttre magmusklerna, den är bra för din hållning och du behöver inga redskap. Du tränar balans och flexibilitet och aktiverar hela kroppen.

Viktigt! Plankan är en tung övning och inget du ska börja med om du är svag i din inre magmuskulatur.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Rätt teknik:

  1. Lägg dig på golvet, sätt armbågarna och tårna i golvet.
  2. Lyft kroppen så att bara armbågar och tår nuddar golvet.
  3. Se till att axlarna är över armbågarna.
  4. Rotera bäckenet något inåt (motsats till svank).
  5. Spänn bålen.

Vanliga fel:

  1. Hängbron – du tappar svanken.
  2. Rumpan högt upp – axlarna tar den största smällen.
  3. Och nu kommer ett tips som kommer göra stor skillnad. När du står i plankan: pressa upp skulderbladen mot taket. Testa detta och känn skillnaden. Du kommer inte orka stå lika länge!

Gå gärna in på ”Familjefys” och berätta för mig vad ni vill att jag ska skriva om under våren. Lycka till!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng