Hockeyprofilen ”Det är jag särskilt stolt över”

Han förfogar över flera NHL-spelare och var en av Sveriges första hockeyagenter. I en intervju med 24Malmö.se berättar Gunnar Svensson om livet som agent, att säga vad man tycker och när han besegrade cancern.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.18:36, 13 augusti, 2017

Hockeyprofilen ”Det är jag särskilt stolt över”

– Välkommen! Kan du flytta bilen lite bara, brevbäraren blir så gnällig annars. Vill du ha en espresso?

Hockeyagenten Gunnar Svensson tar emot hemma i sin villa i Höllviken. Med spelare som Nicklas Bäckström, Henrik Zetterberg och Anton Strålman i sitt stall och en ständig förmåga att säga vad han tycker på sociala medier har gjort honom till en profil. På Twitter hamnar han ofta i heta diskussioner.

– Jag har sett det, men jag vet inte, vad är kontroversiellt egentligen?

För vem minns inte snackisen som blossade upp för ett par månader sedan, när Gunnar frågade en twittrare om vilken bakgrund han hade inom hockeyvärlden. Det minns han väl.

– Det minns jag. Jag tycker det kan vara viktigt, och upplevde det som att han hoppade på mig. Då skrev jag det. Och det tog ju hus i helvete. Då skrev de till mig och frågade vad jag har för bakgrund så fort jag skrev något, oavsett vad man skrev. Men det har lagt sig nu.

Men är det verkligen viktigt att ha en bakgrund för att kunna uttala sig?
– Nja, hur ska jag säga… Det är fantastiskt med alla ståplatser och fans i dag. De förgyller, vi behöver dem. Samtidigt, om du inte till 100 procent är med supportrarna, då är du emot dem. Men nej, du behöver inte ha någon bakgrund för att uttala dig, framför allt inte på Twitter. Det är ett fritt forum.

Han fortsätter:
– Men ibland, det kanske är att begära för mycket… De får ha lite filter ibland om vissa saker man uttalar sig om utan någon som helst hockeybakgrund. Men det är 2017 och verkligheten.

Är det främst Twitter du är aktiv på?
– Ja. Annars blir man för beroende. Och jag har ju drygt 6 000 följare så någon tycker väl att jag skriver något bra. Men man blir väldigt uppdaterad via Twitter. För mig är Twitter att kunna sprida en väldigt bra artikel. Det är lite av en läroanstalt.

Men vem är egentligen Gunnar Svensson – och vad har han själv för bakgrund inom hockeyvärlden? De allra flesta känner till agenten, men faktum är att han har en lång bakgrund som både tränare och klubbchef. Dessutom har han varit skribent på tidningen Hockey.

– Jag är född i Örnsköldsvik och brukar skämta och säga att det är kyrkan eller hockeyn. Jag har hållit på med hockey i hela mitt liv, det är det allt handlar om. Jag blev tränare tidigt och flyttade till Norrköping 1981 där jag blev heltidsanställd, sedan dess har jag jobbat med hockey, säger han, skrattar, lägger in en stor snus och fortsätter:

– Tränare, sportchef och agent. Det har jag inte ångrat ett ögonblick. Nu har jag varit agent sedan 1997, det är 20 år nu.Gunnar Svensson
Gunnar Svensson har massor av bilder uppsatta på sitt kontor hemma i villan i Höllviken. Foto: Jesper Hallberg

Du var en av Sveriges första agenter?
– Ja, då var vi fem-sex stycken. Men det var läge att börja då. Bosmandomen kom 1995 och det gjorde att alla kontraktslösa spelare kunde flytta fritt i Europa. Det gjorde att agenter, som var en ny företeelse, behövdes mer. På den vägen är det.

– Det har alltid handlat om hockey, jag vrålar icing mitt i natten, säger han och skrattar.

Är det någon särskild signering du minns under alla dessa år?
– Backar vi tillbaka till sekelskiftet var det ganska enkelt att signa spelare. Då var vi så få agenter. Men jag minns när jag signade Henrik Zetterberg och Nicklas Bäckström. De har i många aspekter varit ryggraden i min agentkarriär. För fem-sex år sedan skrev vi tioårskontrakt med båda två.

Hur gick det till med Zetterberg?
– Det var kopplingar till hans pappa, Göran. Vi hade mött varandra många gånger. En dag ringde Göran mig och sa: grabben behöver en agent, har du möjlighet? Jag åkte upp till Sundsvall och han skrev på direkt.

Riktigt så enkelt är det inte att skriva ett avtal med en spelare i dagens hockeyvärld. Det finns närmare 50 svenska hockeyagenter och alla är ute efter nästa stjärnskott.

– I dag är det klappjakt på de bästa 16-åringarna. Det har blivit äckligt. Men reglerna är så, och det hålls ganska bra. Vi som har licens får inte kontakta någon spelare innan 1 januari det året de fyller 16, säger Gunnar.

gunnar-svensson
Gunnar Svensson i Djurgården 1985. Foto: Bildbyrån

Skulle du säga att det finns fler bra hockeyspelare nu än för 20 år sedan?
– Ja, det finns det. Jag minns när min son Björn spelade JVM för drygt tio år sedan. Då fanns det två-tre spelare som spelade i SHL. I dag är det uteslutande alla och det beror på att alla spelarna har blivit bättre. Men förr räckte inte juniorerna till.

En annan faktor och många gånger viktig del för de allra flesta är pengar. Hur mycket tjänar man som hockeyagent? Gunnar Svensson försöker reda ut det.

– Man kan säga så här: jag har levt på det sedan 1997. Jag har inga problem, har man, som i mitt fall haft sex-sju NHL-spelare, då lever man bra. Snittlönen i NHL var gångna säsongen 2,6 miljoner dollar.

Tar du någon procent på det, eller hur fungerar det?
– Det fungerar som så här: NHL-agenterna tar i regel tre eller fyra procent av lönesumman. Men jag har inte NHL-agent-licens. Vilket betyder att jag har en samarbetspartner i USA, som har licensen. Han och jag har jobbat ihop i 20 år, det fungerar klockrent. Vi delar på procenten.

Vilka NHL-spelare har du?
– Nicklas Bäckström, Henrik Zetterberg, Frans Nielsen, Anton Strålman, min son Magnus (Pääjärvi Svensson) och en tjeck som heter Radim Simek. Han skrev vi till San José nu i våras. Men en som jag är särskild stolt över är Anton Strålman, han hittade jag i Skövdes division 1-lag när han var 17 år.

Gunnar Svensson
Gunnar Svensson. Foto: Jesper Hallberg

I Malmö Redhawks har Gunnar signat med Nichlas Hardt och Christoffer Forsberg. Men han har spelare som Ted Brithén, Niklas Fogström och bröderna Olimb.

Du har bägge dina söner, Björn och Magnus. Har det alltid varit självklart?
– Ja… Jag har inte haft så stora problem med det, och jag tror inte de har haft det heller. Det har faktiskt flutit på bra. Vi har en bra relation.

På tal om Magnus. Blir det Malmö Redhawks någon gång för honom?
– Har du fått smaken på NHL brukar du vilja vara kvar där så länge det går. Han är bara 26 år nu. Normalt kan han spela i NHL tio år till. Sylvegård brukar ringa och kolla läget. Men jag tror det är osannolikt att det händer något med Malmö de närmaste sju-åtta åren.

gunnar-svensson3
Gunnars söner, Björn och Magnus. Foto: Bildbyrån

Just Patrik Sylvegård är en person som Gunnar Svensson håller väldigt högt. Utan honom hade Malmö Redhawks inte varit där de är i dag, menar han.

– Sylvegård har haft stor betydelse för hockeyn i Malmö. Jag tror att det är två saker: Sylvegård kom in och såg till att det blev stabilitet, inte bara konflikter, säger Gunnar och fortsätter:

– Sedan, med all respekt, utan Percy Nilsson hade vi inte haft varken hockey eller arena. Men när han slutade med det operativa efter drygt 25 år var det bra för Malmö. Det var tid att han slutade, men utan honom hade Malmö kanske spelat i division 1 i dag.

Du var själv klubbchef i Redhawks – men hoppade av. Varför?
– Det blev någon ömsesidig grej kan man säga. Under det året hade vi den beryktade Christer Abrahamsson som tränare. Men i januari blev det väldigt omtalat ifall han fick sparken, eller om han gick hem självmant.

Han fortsätter:
– Det slutade med att jag var någon nyckelfigur mittemellan. Då tog vi ett gemensamt beslut att jag också skulle sluta helt enkelt.

Hur kom det sig då?
– Jag kände att det var en central grej i klubben. Skulle du jobba i Malmö på den tiden var du tvungen att ha 100 procent förtroende från Percy Nilsson. Det hade jag inte och då var det bättre att jag slutade. Men jag och Percy har aldrig haft några problem med det. Vi pratas vid hela tiden.

Är det något Gunnar Svensson har är det anekdoter. Han radar upp flera härliga berättelser, men det är en han minns särskilt väl.

– Jag spelade TV-pucken i Ångermanland 1971, då blev jag uttagen ett år innan. De offentliggjorde truppen i Örnsköldsviks Allehanda på sportsidorna en lördagmorgon. Jag väntade på att farsan skulle komma och äta frukost. När han tog tidningen kom han till sporten, stannade upp lite och bläddrade vidare, berättar han och fortsätter:

– Så jag frågade: har du läst sporten? Då bläddrade han tillbaka och sa: vad fan, blev du uttagen i TV-pucken, det var ju bra. Sedan bläddrade han vidare. Det gick på tre sekunder.

Och det har inte bara varit guld och gröna skogar för Gunnar Svensson genom åren. För knappt fyra år sedan fick han mardrömsbeskedet: du har cancer.

– Jag hade aldrig varit sjuk i hela mitt liv. Men sommaren 2013 åkte jag och min sambo till Mallorca. När vi varit där ett par dagar kände jag att jag hade väldigt ont i käften. Men tänkte att det var någon tand som var inflammerad, så jag uthärdade dagarna…

Gunnar själv trodde att det rörde sig om en visdomstand. Men när han besökte tandläkaren i Sverige skickades han i stället till sjukhuset. Det visade sig att han drabbats av en tumör inne i munnen, något som även kallas för lymfomcancer.

– Det är ju en dynamik i cancer som inte finns. Man får en självömkan. Jag satt här ute på verandan och tyckte synd om mig själv. Men jag reste mig upp och gick ett varv på gräsmattan och tänkte: vad har jag för val?

Han fortsatte motionera och leva som han gjort, och efter ett antal cellgiftsbehandlingar och strålningar drygt sju månader senare blev han friskförklarad.

– Cancer i dag är ju en väsentlig skillnad mot för tio år sedan. Det har verkligen gått framåt. Men det är enda gången i hela mitt liv som jag varit sjuk, och det gick ju över, säger Gunnar Svensson med ett leende.

 

 

 

 

 

 

 

 

FaktaGunnar Svensson
Ålder: 61.
Familj: Sambon Anki, barnen Björn och Magnus.
Gör: Hockeyagent.
Hobby: Motion och trav.
Smultronställe i Malmö: Pildammsparken.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter debatten – SHL ändrar reglerna

Efter den enorma debatten som uppstod i fjol, backar nu SHL, och ändrar reglerna.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.10:01, 10 augusti, 2017

Efter debatten – SHL ändrar reglerna
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Förra säsongens stora snackis var vad som ansågs störande för målvakten eller ej om pucken gick i mål. Bedömningen om vad som störde målvakten eller inte blev omdebatterad.

Beslutsfattaren var under förra säsongens Situationsrummet, som emellanåt fick ta emot en enorm kritik – och många klubbar var missnöjda.

Nu meddelar SHL att de till den kommande säsong.

– Nivån för att en målvakt skall anses vara ”störd” i samband med ett målskott höjs. Dessutom kommer det vara domaren som har det slutliga beslutet, inte situationsrummet som tidigare. Detaljer kring detta fastställs i dagarna och i samband SHL:s klubbturné. Vi har diskuterat detta under våren och dessa förändringar sker i samråd med klubbarna, skriver SHL på sin hemsida.

Vilket betyder att det är domarna på isen som kommer ta det slutgiltiga beskedet huruvida det ska dömas mål eller inte.

Utöver det kommer det lag som bli varnade i samband med ett nedsläpp inte kunna byta ut den tekande spelaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pantern kritiserar förbundet: ”Kommer att överklaga”

IK Pantern fick under onsdagen beskedet att man flyttas ned från Hockeyallsvenskan. Nu går klubben ut med att man omedelbart kommer att överklaga beslutet.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.17:05, 21 juni, 2017

Pantern kritiserar förbundet: ”Kommer att överklaga”

Svenska Ishockeyförbundet gick i ett pressmeddelande ut med informationen att IK Pantern inte får spela kvar i Hockeyallsvenskan. Detta sedan deras ekonomi anses för dålig .

– Pantern har inte inkommit med de handlingar som krävs enligt villkoren för spel i Hockeyallsvenskan, det vill säga en komplett årsredovisning med revisionsberättelse från auktoriserad revisor, som visar att kapitalet är återställt, skrev licensnämnden.

Under eftermiddagen lade klubbens styrelseordförande Mattias Schönhult ut information om läget på klubbens hemsida. Beskedet där är att klubben ska överklaga beslutet.

Delvis på grund av att IK Panterns bokhållare blev pappa i anslutning till att bokföringen skulle lämnas in till revisorn har vi inte hunnit med att lämna årsredovisningen i tid till licensnämnden. Vi har haft löpande kontakt med licensnämnden och informerat om situationen. Det slutliga bokslutet med underskrift av vår auktoriserade revisor skulle, efter ett godkänt uppskov, vara Licensnämnden tillhanda 2017-06-21 08.00. Vi informerade att vi behövde ytterligare någon timme för att få revisorns underskrift och att dom skulle få den underskrivna årsredovisningen innan dagens slut. Vi fick ingen respons på det utan antog att det var i sin ordning eftersom det handlade om några timmar. 

Det lyfts fram att klubben har ett eget kapital på en miljon kronor och visade ett positivt resultat på över 100 000 kronor. Klubben anser därför att man uppfyller kraven för spel i Hockeyallsvenskan till hösten.

Licensnämndens beslut är oerhört tråkigt för alla inblandade i föreningen som kämpar hårt för att utveckla Pantern och Hockeysverige. IK Pantern kommer att, i enlighet med Svenska Ishockeyförbundets regler, omedelbart att överklaga Licensnämndens beslut till SIF´s Appellationsnämnd vilket vi har rätten och möjligheten att göra. Ett juridiskt ombud har utsetts. IK Pantern kommer att fortsätta allt positivt arbete med att förbereda föreningen och laget för ytterligare en framgångsrik säsong i HockeyAllsvenskan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans idrottsprofil

Nils Andersson: ”Då ville jag inte fortsätta med hockeyn”

Till vardags är han en powerplay-back av rang i Malmö Redhawks. Men Nils Andersson är väldigt mycket mer än så. I en lång intervju med 24Malmö.se berättar han om sina passioner i livet – och vad han gör för att koppla bort ishockeyn. "Ena dagen ska jag bli världsmästare i Fifa och nästa dag ska jag bli konsthandlare", säger Andersson.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:00, 11 juni, 2017

3 bilder
  • Nils Andersson med sin nyfunna hobby. Foto: Jesper Hallberg
    Nils Andersson med sin nyfunna hobby. Foto: Jesper Hallberg
  • Nils Andersson i Malmö Redhawks tröja. Foto: Bildbyrån
    Nils Andersson i Malmö Redhawks tröja. Foto: Bildbyrån

När Nils Andersson anslöt till Malmö Redhawks för drygt tre år sedan var det knappast som någon firad storstjärna. Han hade varit med och spelat upp såväl Växjö Lakers som Djurgården i SHL – men aldrig fått det att lossna riktigt. I Malmö har han tagit stora steg och blivit en profil. Men vem är den 25-årige norrlänningen under hockeyutrustningen? Jag bestämde mig för att ta reda på det – och fick mig en stor överraskning.

– Det är en kille från Norrland (Umeå). Jag är en grubblare och funderar mycket – och jag försöker vara mycket mer än en hockeyspelare, säger han med ett leende.

På vilket sätt?
– Jag försöker undvika att definieras som hockeyspelare. Jag vill inte påverkas hur jag mår om jag spelar bra eller dåligt. Nu försöker jag se det som ett arbete, men det är svårt. Det är ju min passion, hobby, inkomst och är omfattande. Då är det lätt att man blir hockeyspelaren Nils Andersson och inte människan Nils Andersson.

Hur skulle du beskriva människan Nils Andersson då?
– Men det är väl så där, en tänkare, en kille som försöker vara omtänksam och tänka på sin inre krets. Kanske lite disträ och kan nog uppfattas som att jag inte har koll på grejerna alla gånger. Ofta är jag väldigt fokuserad, men tappar bort mycket i periferin.

Han fortsätter:

– Men jag är väldigt målmedveten och en tävlingsmänniska. Jag tycker om att sätta upp ett mål och jaga det målet.

Gäller det även när du spelar kort till exempel?
– Definitivt! Och det var även så i skolan, men också hemma. Jag försöker alltid bli bra på sakerna som jag tar mig an. Många gånger är jag ganska dålig på saker som jag försöker mig på, jag har liksom ingen talang. Min talang sitter i att bli bra på saker. Jag är inte rädd för att pröva nya saker.

Att Nils Andersson inte faller in under klassiska kategorin ”hockeyspelare”, märker jag tidigt. Han har många olika intressen, som kanske kan betraktas som udda, men som han trivs med. Det senaste i raden är hans nystartade företag.

– Min flickvän är väldigt konstintresserad och det har aldrig varit en del av mitt liv. Nu har jag startat upp ett företag där jag tillverkar ramar till tavlor – det fanns inte på kartan för ett tag sedan, berättar han och fortsätter:

– Nu tycker jag att det är grymt intressant. Så för tillfället försöker jag få igång Forsens konstverkstad till att bli något. Min tjej är lite åsidosatt nu, det är jag som är lokföraren. Hon är bättre att hålla det på en hobbynivå. Ena dagen ska jag bli världsmästare i Fifa och nästa dag ska jag bli konsthandlare.

Du har många bollar i luften?
– Ja, exakt. Men jag har en boll i luften, men byter boll väldigt ofta. Mina kompisar säger att jag har många olika personligheter.

Lite schizofren?
– Ja, men de undrar om det är Nils 1, eller om det är Nils 3 som är där i dag. Jag kan alltid hitta på något nytt och annorlunda, och tycker det är kul att främja den delen hos mig. Jag gillar att överraska folk.

Nils Andersson
Nils Andersson. Foto: Jesper Hallberg

Vid sidan av sitt nyfunna konstintresse har Nils Andersson ett stort intresse för kampsport, i synnerhet UFC, men också för musik. Han har spelat in ett fåtal låtar som har en tämligen avvikande innebörd.

– Jag har fem, sex låtar som handlar om killar i laget. Oftast är jag dj-ansvarig, och då kan det vara Justin Bieber och sen mixas Nils Anderssons låt in i det, säger Andersson med ett skratt.

Vilka spelare har varit ”drabbade”?
– Rhett Rakhshani fick en låt i samband med det amerikanska valet. Han är halvt mexikan, och då var det lite vilken sida av muren han skulle välja.

Lagkapten Forssell då?
– Njae, han är en av de som drömmer om en låt mest, och ett av mina största fan. Han vill alltid spela upp de där låtarna. Men det funkar ju inte riktigt så, det ska vara på uppstuds (skratt).

Du låter väldigt kreativ?
– Ja, kanske. Men det är min flickvän som fått mig vara kreativ med att måla och teckna. Jag är nog mer nyfiken och tycker om att prova på nya grejer. Men som sagt: jag har ingen talang, skulle jag måla en tavla skulle det bli en streckgubbe.

Något som Andersson gärna talar väldigt varmt om är sitt enorma intresse för UFC. Kampsporten som ligger i gränslandet för många. Men Andersson kan dagligen slå ihjäl timmar med att titta på UFC:

– Det började väl för 1,5 år sedan när Conor McGregor kom in i bilden. Innan dess hade jag mest kollat på ”The Mauler”. Men när de kom in började jag välja en fighter i taget för att lära mig om deras historia, säger han och fortsätter:

– Det som gör det intressant är att många av de andra sporterna är på låtsas, plocke-pinn. Man går in och täcker ett skott och bryter ett ben, det blir inte som på riktigt. Men när man kommer till MMA blir det den enda riktiga sporten, det är på sånt allvar och det är så få matcher som betyder något. Det är på sånt sjukt allvar, man hittar inte den kicken i vardagen på något annat sätt.

Finns det några likheter med hockeyn?
– Framför allt de avgörande matcherna – när det betyder sjukt mycket för människor. Det är väl den enda. Ibland kan jag vara avundsjuk på dem över just det blodiga allvaret.

En annan grej som jag under en tid reflekterat över är att Nils Andersson, trots att han kommer från Umeå, inte pratar norrländska – och där har hans mamma ett finger med i spelet.

– Min mamma är svenskalärare och pratar någon typ av rikssvenska där man inte får säga vissa ord. Men sedan har jag bott i Stockholm ett tag och läste en artikel om att smarta människor anpassar sin dialekt efter var de bor (skratt).

Men du har inte anammat skånskan?
– Nej, det har jag inte gjort. Men jag har faktiskt tänkt på det. Jag gillar dialekter överlag och tycker om att härma dem.

Nils Andersson kommer från en riktig idrottsfamilj. Hans bror Erik spelar sedan ett par år i just Malmö Redhawks, hans syster, Johanna, har vunnit SM-guld med Umeå IK i fotboll. Lägg till hans pappa, Torbjörn, som var med och vann SM-guld med Björklöven 1987. Nils berättar själv att han försökt vara lika bra som sina syskon, men att det aldrig funkat riktigt. Ofta har han blivit betraktad som Eriks lillebror eller Torbjörns son.

– Det förväntades att jag skulle bli lika duktig som dem under juniortiden – men det var jag inte. Jag var inte i toppen av min årskull. Då kände jag mig ganska vingklippt och värdelös som människa för att jag inte vara lika bra, berättar han och fortsätter:

– Jag minns ett möte med en rektor efter att jag brutit ihop när jag inte fick spela med de äldre, och tyckte att jag var helt värdelös. Då ville jag inte fortsätta med hockeyn. Från och med den stunden och framåt har jag försökt jobba med mig själv. Det kanske är viktigare hur jag är som person än hur jag är på hockeyplanen.

Nils Andersson

Nils Andersson skriver en autograf. Foto: Bildbyrån

Efter ett starkt fjolår i Malmö Redhawks höjdes förväntningarna på 25-årige Andersson – som inledde säsongen piggt och fick känna på spel i Tre Kronor. Men den andra halvan var inte lika bra, och det är han väl medveten om.

– Förväntningarna var ju superhöga, och jag motsvarade dem till en början. Därifrån höjdes mina mål ännu högre, men under andra halvan kom jag inte upp. Då sätter grubblaren Nils igång och börjar fundera på vad jag gör för fel. Problemet blir om jag tar in yttre press också. Då kan hockey bli lite för stort.

Vad händer med dig då?
– Det känns lite som att hjärnan brinner. Det blir för mycket tankar och svårt att hitta den energin som man annars hittar. Framför allt blir det energiläckage – och går man ner två procent tillhör du den nedre halvan i ligan. Man måste ha positiv energi i kroppen för att kunna spela bra.

Sedan drygt två år tillbaka återfinns även Nils Andersson storebror, Erik, i Malmö Redhawks. Hans flytt till staden har betytt mycket för lillebror som ser upp till honom.

– Det är nio års skillnad mellan oss och han flyttade från Umeå när jag var tonåring. Sedan har han varit ute och spelat och fått familj. De här åren har varit de första som vi lärt känna varandra på ett djupare stadie. Det har betytt jättemycket för mig att kunna bygga upp en relation med honom, säger han och fortsätter:

– Nu får jag utveckla en relation med hans barn som jag knappt träffade tidigare. Nu åker de på övernattning kvarteret bort till farbror Nils, det är ett stort event och jag tar hand om dem när det kör ihop sig.

Trots en tung andra halva har framgångarna i Redhawks gett eko och Andersson har blivit kallat på NHL-camp vid ett tillfälle – utan att kunna åka. Vilken klubb det rör sig om vill han inte berätta, men enligt uppgifter ska det röra sig om Chicago Blackhawks.

– Det är en stor dröm för många, även för mig. Jag har alltid känt mig långt därifrån och det har varit svårt att relatera till det. Det är väl först nu som jag känner att jag kanske är en, eller två, riktigt bra säsonger ifrån att kunna slå mig in där.

Vad betyder Malmö som stad för dig?
– Det är en stad som jag vill fortsätta lära känna mycket mer. Känns som att Malmö är massor av olika saker och jag vill lära känna den ännu mer, inte bara hockeystaden. Det känns som ännu ett hem för mig och stad som jag kan kalla för hemma.

FaktaNils Andersson
Ålder: 25.
Längd: 187 centimeter.
Vikt: 83 kilo.
Gör: Ishockeyspelare i Malmö Redhawks.
Familj: Mamma, pappa, bror, syster, flickvän och hunden Alice.
Motto: Bättre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge.
Förebild: Alla UFC-fighters.
Smultronställe i Malmö: Trollets secondhandbutik.
Aktuell: Veckans idrottsprofil på 24Malmö.se.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Grattis Sverige

Sverige världsmästare efter rysare mot Kanada

Sverige är världsmästare i ishockey efter en rysarmatch mot Kanada i finalen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.23:47, 21 maj, 2017

Sverige världsmästare efter rysare mot Kanada
Sverige är världsmästare i ishockey. Foto: Bildbyrån

Sverige är världmästare i ishockey efter att ha besegrat Kanada efter straffar. Stor matchhjälte blev målvakten Henrik Lundqvist som räddade samtliga straffar.

Victor Hedman gav Sverige ledningen i den andra perioden, men Kanada kom tillbaka och kvitterade efter att ha fått ett tveksamt powerplay.

Förlängningen förblev sedan mållös och när straffarna väl drog igång satte Nicklas Bäckström och Oliver Ekman Larsson sina straffar medan Lundqvist storspelade i Sveriges mål.

– Det är en helt fantastiskt känsla. Det går inte att beskriva. I bland känns det inte rättvist med straffar men idag kändes det rättvist för vi spelar så jäkla bra, säger förbundskapten Rikard Grönborg till TV4.

Under måndagen väntar firande på Sergels Torg i Stockholm för att hylla de svenska VM-hjältarna.

FaktaSverige–Kanada 2–1 e. str
(0–0, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0)

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SM-SLUTSPEL

Kritik mot stjärnan: ”Han har lite att fundera på”

1-2-ledning med 20 minuter kvar att spela. Malmö Redhawks var nära en ny sensationell vinst i SM-slutspelet – då tappade man allt. HV 71 vände och vann med komfortabla 5-2.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.17:41, 1 april, 2017

Kritik mot stjärnan: ”Han har lite att fundera på”
HV 71:s Lias Andersson jublar efter 2-2-målet mot Malmö Redhawks. Foto: Bildbyrån

Malmö Redhawks var nära en ny överraskande vinst i SM-slutspelet. Ledning med 1-2 borta mot HV 71 inför den tredje perioden, efter heroiskt slit blandat med starka individuella prestationer – då kom raset. Tre mål på fem minuter av hemmalaget och HV kunde till slut ta hem den första SM-semifinalen med 5-2.

– HV 71 är naturligtvis en bra motståndare, men vi tappar tålamod och disciplin. Vi tappar positionerna, framför allt vid deras 3-2-mål som blir ödesdigert för oss. Men jag gillar ändå det jag ser, vi är bra i 40 minuter och behöver rätta till några saker till nästa match, säger Redhawks tränare Peter Andersson i C More.

Och Redhawks var det bättre laget i de inledande perioderna. Finske playmakern Ilari Filppula stod för två fantastiska framspelningar, som Andreas Thuresson och Robin Alvarez kunde sprätta upp i nättaket. Två assist som fick tv-experten Sanny Lindström att benämna Filppula som ”tittfintarnas mästare”.

– Filppula har gjort så ett tag. Det gäller bara att ha klubban i isen. Han ser mig tidigt, innan jag får pucken, och lägger en fin passning och jag skjuter så snabbt som möjligt, sa Alvarez i C More efter målet.

Men i den tredje perioden höjde HV 71 tempot och Malmö Redhawks lyckades inte stå emot, samtidigt som rutinerade Noah Welch åkte på tre tvåminutersutvisningar – vid två av utvisningarna gjorde HV 71 mål precis efter att Malmö blivit fulltaliga.

– Han (Welch) har lite att fundera på vad det gäller det disciplinära. Det blir kostsamt mot ett så skickligt lag som HV 71, sa experten Sanny Lindström.

FaktaSM-slutspel
HV 71 – IF Malmö Redhawks 5-2
(0-1, 1-1, 4-0)
Målen: 15:24 0-1 Andreas Thuresson (Ilari Filppula), 25:43 1-1 Filip Sandberg, 28:09 1-2 Robin Alvarez (Ilari Filppula, Jens Olsson), 42:56 2-2 Lias Andersson (Mattias Tedenby, Filip Sandberg), 46:03 3-2 Chris Aboott (Kevin Stenlund, Dylan Reese), 47:56 4-2 Ted Brithén (Pär Arlbrandt), 56:28 5-2 Oscar Sundh (Kevin Stenlund, Anton Bengtsson).
Skottstatistik: 34-22 (12-9, 8-7, 14-6)
Utvisningar: HV71: 5x2. MIF: 5x2.
Domare: Wolmer Edqvist, Aleksi Rantala.
Publik: 6834, Kinnarps Arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng