Retrospelsfestivalen kommer till Malmö

De gamla TV-spelen är hetare än någonsin. Nu arrangeras festivalen återigen i Malmö.

Oskar Olsson

Oskar Olsson

Kl.20:11, 12 augusti, 2017

Retrospelsfestivalen kommer till Malmö

Den andra september arrangeras för fjärde året i rad Retrospelsfestivalen på Inkomst i Malmö. Festivalen blir en mötesplats för folk som hyser stor kärlek till klassiska TV-spel.

– Det är en marknad som vi arrangerar där köpare och säljare möts och diskuterar TV-spel. Det kommer även vara föreläsning och workshops på plats men det är själva marknaden som står i centrum, berättar Jonas Hrimfei som är med och arrangerar festivalen.

Årets upplaga är den störst hittills då arrangörerna fått tag på en större lokal än den man använt sig av tidigare år. Något som man hoppas ska lyfta hela eventet.

– Vi har både en bättre scen och plats för åhörarna detta året. Dessutom har vi fler spelsessioner i år där man kan prova på olika spel, säger Jonas.

Tidigare festivaler har bjudit på folkfest och även i år hoppas arrangörerna på ett nytt besöksrekord.

– Biljettförsäljningen har tagit rejäl fart men det finns fortfande förköpsbiljetter kvar. Vi har slagit nya publikrekord varje år och vi hoppas givetvis att göra det även i år. Om jag ska uppskatta en siffra så hade runt 1500 besökare varit en härlig siffra att komma upp i, avslutar han.

Mer information om festivalen hittar ni här!

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Magikerduon kommer till Malmö

Med ny show som utgår från osannolika sammanträffanden.

André Kvist

André Kvist

Kl.08:13, 14 december, 2017

EXTRA: Magikerduon kommer till Malmö
Peter Brynolf och Jonas Ljung kommer till Malmö för att lura allt och alla. Foto: Lifeline.

Magikerduon blev rikskända för hela svenska folket med sin medverkan i tv-programmet Talang. Sedan lyckades dem lura legenderna Penn och Teller i ”Fool us” och som att det inte var nog har de i tre säsongen grundlurat svenska kändisar med sin gatumagi.

Nu återvänder Brynolf & Ljung till Malmö efter sin succé med föreställningen ”Hokus Pokus Motherf*ckers”. I den nya föreställningen ”Cirkeln” tar duon gatumagin till scenen.

Tänk osannolika sammanträffanden och sanslös fingerfärdighet. 

Biljetterna finns redan tillgängliga men det dröjer innan föreställningen kommer till Malmö Live. Den 9 december 2018 är datumet att lägga på minnet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skådespel på himlen när meteorerna visar sig

Meteorsvärmen Geminiderna gör sitt årliga besök på himlavalvet.

André Kvist

André Kvist

Kl.20:57, 13 december, 2017

Skådespel på himlen när meteorerna visar sig
Foto: Neals LaSalle/Pexels.

Vid perfekta förhållanden kan man se uppemot 120 stjärnfall i timmen. Störst aktivitet infaller på torsdagen vid 07.30 men redan natten innan finns det chans att bevittna skådespelet utan stjärnkikare eller teleskop.

Geminiderna är den starkaste av de återkommande meteorsvärmarna, enligt TT. Vanligen passerar jorden svärmen mellan den 7 och 17 december. Så även om man missar det under natten finns det alltid en liten chans natten därpå.

Svärmen antas komma från stjärnbilden Tvillingarna, vars namn är Gemini på latin, därav namnet Geminiderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Star Wars: The Last Jedi

Spänningen stiger när den nya Star Wars-trilogin äntligen fortsätter. Men är den så bra som det sägs? Så lyder domen av vår recensent.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:31, 13 december, 2017

Biorecension: Star Wars: The Last Jedi
Rey (Daisy Ridley) har lyckats ta sig till master Lukes (Mark Hamill) hemliga boendeplats, planeten Ahch-To, för att be om hjälp. Foto: Pressbild

Rey (Daisy Ridley) har lyckats ta sig till master Lukes (Mark Hamill) hemliga boendeplats, planeten Ahch-To, för att be om hjälp. The First Order har vuxit sig allt starkare och är nära att ta över hela galaxen med sina styrkor. Supreme Leader Snoke drillar sin lärjunge Kylo Ren (Adam Driver) till att på allvar bli den nya ”Vader”. Han måste dock utplåna både Ray och Luke för att kunna bli fulländad.

Prinsessan Leia, motståndsrörelsen ledare, fortsätter tappert att stå emot attackerna. De är dock hårt pressade och efter att hela flygflottan med bombplan slagits ut har motståndsrörelsen inte mycket kvar att sätta emot. Rey måste återvända med ”The Last Jedi” för att ge hopp till de allierade.

Star Wars: The Last Jedi är både regisserad och skriven av Rian Johnson (Looper). Han litar inte riktigt på sin publik, vilket är synd, och använder istället sina karaktärer till bitvis överberättande. Varje hot, riskfylld manöver, komplicerat vapen eller strategiskt beslut ska förmedlas tydligt och med en kantig dialog för att publiken inte ska känna sig utanför eller förvirrad. Jag tycker det hela blir överarbetat och rent av lite larvigt. Dessutom kryllar dialogen av humoristiska repliker som faller platt.

Däremot är filmen stundtals väldigt spännande och snyggt gjord även om vissa animerade scener inte känns helt genomarbetade – fyrkantig grafik som skär sig. Givetvis matas vi med mycket action och den är både bra och medryckande. Den långa filmen tappar tempo i mittenpartierna men takten stegras igen mot slutet. Faktum är att jag trodde filmen var slut vid tre tillfällen. The Last Jedi är som en berg-och-dalbana. Nya saker händer ständigt och flera klimax uppenbarade sig i dragkampen mellan ont och gott.

Flera gamla bekanta dyker upp även denna gången och starkast lyser Carrie Fischer som Leia. Hon omger sig hela tiden med en värme. Luke Skywalkers entré kan nästan ses som motsatsen. Vi får flera förklaringar till varför han hållit sig undan och gör som han gör. Hamilton gör ett starkt avtryck. Givetvis strösslas det med flera referenser från de tidigare filmerna på ett positivt sätt och fansen kommer att bli nöjda.

The Last Jedi är en klassisk andra-film, en upptakt till de grand finale. Låt oss hoppas att J.J. Abrams klarar av trilogiavslutningen då han återvänder i registolen i den sista (?) filmen.

Bäst: Adam Driver och Daisy Ridley – de är grymma.

Sämst: De små ugglorna och Casinosekvensen.

Betyg:

betyg filmtopp

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

FaktaTitel: Star Wars: The Last Jedi
Regi & Manus: Rian Johnson
Med: Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fischer, Mark Hamill m.fl.
Genre: Action, Sci-fi
Speltid: 2 tim 32 min
Biopremiär: 13/12

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Star Wars på skånska – en viral succé

Succén fortsätter för humorduon. Nu är de tillbaka med en ny dubbning.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.21:03, 11 december, 2017

Humorgruppen ArgaSkånskaMän gjorde för cirka en månad sedan stor succé på nätet när de dubbade Netflixserien Stranger Things till skånska. Nu har humorgruppen bestående av Danny Pedersen och Tim Lindkvist gjort en ny dubbning.

Den här gången är det av filmen Star Wars: The Force Awakens som dubbas till skånska. Klippet har fått cirka 30 000 visningar på två dagar. Den kom upp lagom inför premiären av ”Star wars: The last jedi”.

Gruppen har tiotusentals följare på Youtube och blev i somras nominerade till Guldtuben. Deras mest populära klipp har setts över 800 000 gånger och heter ”Fotbolls-EM 2016 på skånska”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Sjungande äldre herrar tog över Pågatåget

Tågvärden och resenärerna fick en minst sagt oväntad överraskning. "De hade gärna fått åka med mig varje dag", säger Daniel Persson, tågvärd.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.19:28, 11 december, 2017

Tågvärden Daniel Persson fick oväntat besök när tåget rullade in på Malmö Centralstation i fredags. På perrongen stod ett gäng herrar som enligt Daniel såg ut som om ”de hade något på gång”.

– De såg väldigt glada och positiva ut. När de kom in på tåget började de sjunga någon sång och jag blev glad direkt, säger Daniel Persson.

Daniel Persson var snabb med att plocka upp mobiltelefonen och fick med den gamla Owe Thörnqvist  ”Varm korv boogie”, som sjöngs i stämma av männen.

– Det är en låt som alla känner igen. Jag själv var så uppe i filmandet så när jag tittade på klockan såg att det precis var dags för avgång. Jag ville inte sluta filma så jag tog dörren som var närmast, säger Daniel Persson.

På Triangeln gick sedan herrskapet av tåget, efter en stations resande.

– De hade gärna fått åka med mig varje dag. Jag har aldrig varit med om den här typen av händelse tidigare. Jag vet fortfarande inte vilka de var, men det hade varit kul att komma i kontakt med dem i efterhand. De sa att de hade ”blivit utskickade” säger Daniel Persson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng