Stor proteststorm mot Ikea efter ändringen

Sedan flera år tillbaka saknas hål i hörnen på de påslakan som Ikea säljer. Efter ett inlägg på Facebook har tiotusentals personer reagerat mot möbeljätten.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.22:05, 20 juli, 2017

2 bilder
  • Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
    Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Hål vid hörnen på påslakan eller inte? Den frågan har engagerat tusentals svenskar den senaste tiden. Allt startade med att en person skrev följande på Ikeas Facebooksida:

Jag vill ha tillbaka hålen i påslakanen!

Låt resten av världen bli introducerade i hur vi bäddar med rena lakan i Sverige!

IKEA är svenskt och ska tillverka lakan med svenska hål! Stå upp för de svenska hålen 💪🇸🇪

Inlägget har fått över 35 000 reaktioner och 2 000 kommentarer där en övervägande majoritet håller med kvinnan. Ikea uppger för Expressen att ändringen genomfördes för tio år sedan och att hålen, som endast finns i de nordiska länderna, orsakade missförstånd i andra länder.

– På andra marknader runtom i världen kom kunder in och ville lämna tillbaka dem för att de var hål i påslakanen, de trodde att de var sönder. Det här finns inte i andra delar av världen, säger Emil Eriksson, presskontakt på Ikea Sverige till tidningen.

Om det blir en ändring i framtiden när det gäller påslakanens hål vill företaget inte säga i dagsläget.

– Det enda jag kan säga är att vi kontinuerligt ser över hur vi kan utveckla vårt sortiment och det gör vi hela tiden uppe i Älmhult, säger Emil Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gigantiska New York-succén har kommit till Malmö: ”Det är perfekt tajming”

Journalisten och fotografen Emma Watson ger sig ut på Malmös gator. "Idén har funnits länge och sen har jag haft tur att ingen annan hunnit före" säger hon till 24Malmö.se.

Filip Beijer

Kl.09:22, 23 februari, 2018

Gigantiska New York-succén har kommit till Malmö: ”Det är perfekt tajming”
Emma Watson ser kontot som en mikrofon för att lyfta Malmöborna. Foto: Filip Beijer.

Med inspiration från det världskända Instagram-kontot ”Humans of New York” har Malmöbon och journalisten Emma Watson skapat kontot ”People of Malmö” (peopleofmalmo).

På profilens sida syns redan ett flertal porträttbilder som följs av personliga berättelser från människor med olika kopplingar till staden.

Emma Watson har ruvat på idén länge.

– Jag startade kontot redan vintern 2015/2016 när jag flyttade till Malmö. Jag hade precis trillat över Humans of New York själv och när jag bestämde mig för att flytta till Malmö tänkte jag att det är en perfekt stad.

Men det visade sig att det inte var lika enkelt som det såg ut.

– Det krävs lite kunskap kring intervjuteknik och foto, så jag hade inte modet att göra det då. Modet att bara kliva fram till främlingar och få de att berätta saker för mig.

Men efter att ha utbildat sig till journalist på Skurups folkhögskola, fått arbetslivserfarenhet och en sidokarriär som bröllopsfotograf kände Emma Watson att hon var redo.

– Jag har jobbat som webbredaktör och fotat bröllop. På bröllop jobbar man väldigt mycket med att få människor bekväma med kamerans närvaro, säger Emma Watson och fortsätter;

– Så nu kända jag, ja! Det är perfekt tajming. Idén har funnits länge och sen har jag haft tur att ingen annan hunnit före.

Kontot öppnades upp för allmänheten i februari och redan nu finns flera personliga och gripande berättelser.

Varför är det viktigt? 

– Jag tycker att det pratas så mycket om Malmö, men inte med Malmö. Det här är en mikrofon för att lyfta Malmöborna. Men det är också en mikrofon ut till människor som inte bor i Malmö. Det visar ett annat perspektiv än det dagstidningarna kanske skriver, eller det som folk på Östermalm säger om Malmö. Det finns så mycket spännande och det känns rätt i tiden, säger Emma Watson.

Såhär kan ett personligt möte se ut: 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En av stans mest kända restauranger stänger – lämnar kryptiskt meddelande

Restaurangens löfte: "Håll utkik, detta kommer att bli stort"

Filip Beijer

Kl.06:59, 23 februari, 2018

En av stans mest kända restauranger stänger – lämnar kryptiskt meddelande
Foto: Pixabay

Den klassiska Malmörestaurangen Carib Kreol tackar för tiden på Claesgatan efter 11,5 år. I mitten av februari stängdes dörrarna för sista gången efter elva och ett halvt år i tjänst på Möllevången.

Men restaurangen säger inte adjö för gott.

Redan den 1 juni öppnar man igen på ännu en hemlig plats. Ägarna har ännu inte gått ut med var, men berättar att det blir ”större, varmare och mer karibiskt”.

På Facebook skriver restaurangen:

”Misströsta inte vänner, Carib Kreol är bara månader ifrån att öppna igen! 1 Juni, öppnar vi dörrarna på ännu hemlig adress.Större, varmare, och mer karibisk kommer vi än en gång att erbjuda karibiska toner, mat och drinkar i världsklass!

Håll utkik! Detta kommer bli stort!”

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åtta burgare på en kväll – här är eventet för hamburgerälskaren

Burgarfrossa! Då öppnar restaurangerna upp för provsmakning av hamburgare.

Filip Beijer

Kl.11:13, 22 februari, 2018

Åtta burgare på en kväll – här är eventet för hamburgerälskaren
Foto: Privat/Diego Monsivais

Succén med evenemanget ”Matnatten” får sig nu en avstickare när arrangörerna bakom konceptet slår sig samman med Malmös största burgarfantast – Pierre Orsander som bland annat driver sajten skitgott.se och burgarsajten alltomburgare.se.

Tillsammans ordnar de ”Burgarnatten” lagom till den internationella burgardagen, den 28 maj.

– Jag kom i kontakt med personerna på TasteTicket (arrangör av Matnatten) förra året och de som arrangerar Matnatten. Vi kände någonstans när vi pratade att vi hade många gemensamma nämnare och det slutade med att pratade om eventuella samarbeten och att anordna en specifik natt tillsammans, säger Pierre Orsander.

Då kom idén om att hylla hamburgaren med en egen natt, i samma anda som Matnatten.

– Vi började spåna på hur en burgarnatt hade kunnat se ut och i början på året bestämde vi oss för att köra på, säger Pierre Orsander.

Burgarnatten fungerar på samma sätt som Matnatten. Besökaren köper en biljett i form av ett klippkort som går att använda för att provsmaka burgare på åtta restauranger den aktuella kvällen.

Vilka ställen kommer ni att besöka?

–  Planen är att vi avslöjar det den första april. I princip alla är helt klara och det kommer vara en blandning mellan burgarställen och restauranger. I praktiken kan du få allt från en grön burgare till en med skinka, säger Pierre Orsander.

För att vara en del av burgarnatten krävs det lilla extra.

– För oss handlar det om att man gärna får servara något som är unikt, något som framhäver en egen tolkning. Det ska vara smakupplevelser.

Det poppar upp nya hamburgerrestauranger i stan hela tiden, kan Malmö få för många burgare? 

– Nej, det tror jag inte. De som verkligen kör all in på burgare har störst chans att överleva och bli populära. Och ett hål i väggen kan vara minst lika bra som en större restaurang. Många gånger finns det fall där en foodtruck levererar bättre grejer än en fullfjädrad restaurang till exempel. Men de som inte håller sig uppdaterade på efterfrågan från kunderna har nog svårare att överleva, spår Pierre Orsander.

400 biljetter till ”Burgarnatten” släpptes under onsdagen och trycket har varit högt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mystisk matfestival lockar massivt intresse

Pastafantast? Då är det läge att jubla!

Filip Beijer

Kl.11:38, 21 februari, 2018

Mystisk matfestival lockar massivt intresse
Foto: Pixabay

Är du svag för pasta? Har du pasta carbonara bland favoriträtterna? Då är det läge att jubla. I maj kommer nämligen en carbonara-festival att äga rum i Köpenhamn.

Ett mycket fåordigt Facebook-evenemang har i skrivande stund  lockat cirka 14 000 intressenter och den enda information som går att utläsa är att evenemanget kommer att ske någon gång i maj plus texten ”Yes. Carbonara is coming to Denmark.”.

24Malmö.se har sökt arrangören under dagen utan framgång.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så undviker du att göra stretchövningen på fel sätt

Emelie Elmes förklarar varför du inte ska stretcha baksida lår med raka ben.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 17 februari, 2018

Baksida lår (hamstrings) är en tvåledsmuskel vilket innebär att den går över två leder. Muskelns funktion är att böja knät, rotera knät och sträcka i höftleden. Många är väldigt stela i hamstrings vilket kan bero på flera olika saker. Sitter du till exempel stilla mycket? Då kan kroppen kompensera genom att göra höftböjarna tighta och helt plötsligt har du ett nytt problem.

Allt hänger ihop och problemområdet i kroppen vandrar ofta vidare till nästa ställe. Har du stora problem med strama hamstrings föreslår jag att du tar hjälp av en sjukgymnast för att ta reda på varför och lösa problemet från grunden. Men det finns också sätt att förebygga problemet på.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

De flesta står med raka ben när de stretchar baksida lår. Men det är fel. Hos i princip alla är det ischiasnerven som säger ifrån först. Du får då ingen stretch i baksida och nerverna som inte tycker om att bli tänjda på säger ifrån.

Så hur ska man göra? Med en lätt böj i knäna hamnar stretchen på rätt ställe. En lätt justering som gör stor skillnad!

Står du i en fixerad position är det en statisk stretch och är du i rörelse är det istället en dynamisk. Personligen föredrar jag dynamisk rörelseträning. Jag visar även en variant av detta i filmen.

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng