Okända män tvingade sig in i lägenhet – drog kniv

En lägenhetsinnehavare i Malmö knivhotades och tvingades öppna dörren för inbrottstjuvarna.

Filip Beijer

Kl.18:00, 8 juni, 2017

Okända män tvingade sig in i lägenhet – drog kniv
Trappen på bilden är inte den som beskrivs i artikeln. Foto: Bildbyrån

Malmöpolisen har tagit emot en anmälan gällande hot och olaga intrång efter att en man boende i de centrala delarna av Malmö utsatts för ett inbrott under fredagen de 2 juni.

Mannen kom hem till sin bostad vid 20-tiden på kvällen och möttes av ett gäng okända män som trängde sig in i hissen. Väl framme på mannens våningsplan ska en av männen tagit fram en kniv och tvingat honom släppa in dem i lägenheten.

– Han anmäler att han har blivit av med dator, mobiltelefon och en mindre summa kontanter, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Männen som trängde sig in i bostaden ska vara okända för lägenhetsinnehavaren och under torsdagen fanns ännu inga misstänkta för brottet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning: Kraftigt ökad risk för IT-attacker

Många av de prylar du har i hemmet kan kapas och användas vid en cyberattack.

Mia Martelleur

Kl.21:03, 22 februari, 2018

Varning: Kraftigt ökad risk för IT-attacker
Montage: Pixabay / Wikimedia Commons

Risken för cyberattacker har ökat kraftigt sedan valet 2014, enligt flera experter som TT har varit i kontakt med. En av de stora anledningarna till hotet är att många av de prylar vi kopplar upp oss mot, som kylskåp, TV-apparater och låssystem, helt eller delvis saknar säkerhetsdesign. De kan därför enkelt kapas av så kallade botnätverk, berättar cybersäkerhetsexpert Gunnar Idesten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– De botnätverk som används är ofantligt mycket större nu, så det har blivit svårare att försvara sig mot angreppen, säger han till TT.

Enligt TT håller flera andra experter med om det Gunnar Idesten säger. Gazmend Huskaj, doktorand i militärteknik på Försvarshögskolan berättar att många svenskar, utan att veta om det, har utrustning i hemmet som har kapats av botnätverk.

– Du kanske har en bredbandsuppkoppling på 100 megabit. Om ditt kylskåp är kapat kommer du inte märka att du har 10 megabit mindre, säger han till TT.

Att det finns fler kapade maskiner gör att det går att välja varifrån trafiken i en attack ska komma från, vilket innebär att attacker mot Sverige kan designas så att bara utrustning inom gränserna används. Det här gör det svårare att avstyra cyberattackerna då det inte hjälper att stänga av trafik från andra länder.

Experterna berättar också för TT att prispressen på attacker nu är så hård att det går att få gratis testattacker genomförda som varuprov.

– En överbelastningsattack är jättebillig. Du kan köpa en attack mot vem som helst för väldigt små medel, säger Olli Lähteenmaa, Nordenchef på Arbor Networks, som utvecklar skydd mot cyberattacker till TT.

Då det är valår förutspås risken för överbelastningsattacker, eller DDOS-attacker, som kan störa och slå ut hemsidor i Sverige vara en ökad säkerhetsrisk. Men risken för nätverksintrång riktade mot politiker och partier ökar också. Liksom risken för påverkanskampanjer där man använder sig av botnätverk för att öka spridning av sin propaganda i sociala medier.

För att kunna stärka skyddet av demokratiska institutioner tror Gazmend Huskaj att det på sikt kan bli nödvändigt med minskad öppenhet. Enligt TT skulle det innebär att till exempel bygga nationella brandväggar som inte släpper in utländska IP-adresser och ta bort känsliga myndighetsservrar från internet.

Enligt Huskaj kan det också på sikt vara så att Sverige helt stänger dörren för inkommande trafik i ett moln kontrollerat av svenska saten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmös stjärnkrogar saknar kollektivavtal: ”Skamligt”

Detta har gjort Hotell- och restaurangfacket upprörda.

André Kvist

Kl.19:33, 22 februari, 2018

2 bilder
 • Restaurang Vollmers. Foto: Jonas Nyhav.
  Restaurang Vollmers. Foto: Jonas Nyhav.
 • Från restaurang SAV. Foto: SAV.
  Från restaurang SAV. Foto: SAV.

I dagarna meddelade Michelin vilka restauranger som bedöms vara landets främst. Med restaurang Frantzén fick landet sin första trestjärniga Michelinrestaurang. Men Frantzén och flera andra restauranger, däribland  två stycken i Malmö saknar kollektivavtal, skriver Hotellrevyn.

– Det är högst anmärkningsvärt. En restaurang som ligger i toppskiktet men som inte vill ta ansvar för sin personal eller för branschen i stort. Om inte ens de främsta restaurangerna kan ta ansvar sänder det ut signalerna att det råder djungelns lag i restaurangbranschen, säger Per Persson, Hotell- och restaurangfacket avtalssekreterare, till tidningen.

En genomgång visar att två av Malmös främsta kulinariska platser även de saknar avtal. Vollmers som har två stjärnor och SAV med en.

– Tankarna snurrar kring varför de här toppkrogarna inte vill teckna avtal. Det kan vara så att de inte vill betala avtalsenliga löner. Jag vet kockar som fått jobb på stjärnkrogar och velat ha avtalsenlig lön men fått höra att vinsten för dem är att de får jobba på en så fin restaurang. Det är skamligt,  säger Per Persson.

24Malmö har sökt både SAV och Vollmers för en kommentar.

FaktaStjärnrestauranger som saknar kollektivavtal


Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Vollmers, Malmö

En stjärna:

Sav, Malmö
Sushi Sho, Stockholm
Volt, Stockholm

Källa: Hotellrevyn

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tre års fängelse för butiksrånare

De två män som rånade en ICA-butik förra året har nu fått sin dom.

Michaela Ekström

Kl.18:19, 22 februari, 2018

Tre års fängelse för butiksrånare
Foto: Creative Commons

Som 24Malmö tidigare har skrivit om utsattas Ica Malmborg i Limhamn för ett rån den 30 oktober förra året. Rånarna hann dock inte särskilt långt innan de kunde gripas av en polispatrull som råkade vara i närheten.

De båda rånarna, 21 och 38 år gamla, gick till butiken tidigt på morgonen och tvingade under vapenhot mot den anställda på plats till sig drygt 300 000 kronor. ”Räkna till hundra”, ska de ha sagt till personalen innan de flydde från platsen. Men vid det laget var polisen redan på väg och gärningsmännen kunde gripas kort därefter. Detta skriver Sydsvenskan.

Under torsdagen dömdes de båda rånarna av Malmö tingsrätt till 3 års fängelse för rån.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmös centrala klädesfabrik: ”Ensamma med det vi gör”

Tre killar hade en vision och en dröm. Nu är den här och om några veckor släpps den första kollektionen.

André Kvist

Kl.18:01, 22 februari, 2018

4 bilder
 • Från vänster Ernesto Prosperi, Adrian Roos och Warsame Jama ligger bakom Manér och klädesfabriken. Foto: André Kvist.
  Från vänster Ernesto Prosperi, Adrian Roos och Warsame Jama ligger bakom Manér och klädesfabriken. Foto: André Kvist.
 • Hyllorna är fyllda av rullar med den klassiska färgen. Foto: André Kvist.
  Hyllorna är fyllda av rullar med den klassiska färgen. Foto: André Kvist.
 • Foto: André Kvist.
  Foto: André Kvist.
 • På loftet kan man ana produktionen även från butiken. Foto: André Kvist.
  På loftet kan man ana produktionen även från butiken. Foto: André Kvist.

Det började som en storslagen vision några år tillbaka. Sedan dess har man sakta tagit stegen framåt för att förverkliga drömmen. I höstas drog produktionen av den första kollektionen Malmöjeans av Manér igång och inom kort lanseras de första paren.

Bakom Manér står tre Malmösöner med olika bakgrunder inom klädesvärlden men där samtliga har ett starkt intresse och mål med sitt arbete.

– För oss är det stort fokus på hållbarhet, miljö och att det är lokalt producerat så att människor får veta varifrån varorna kommer från, säger Ernesto Prosperi.

– Vi är väldigt ensamma med det vi gör. Det finns i princip ingen annan som gör så lokalproducerat som vi gör. Det finns inga andra butiker där du kan få träffa personen som sytt dina kläder, berättar Adrian Roos.

Adrian Roos i färd med att tillverka ett par jeans. Foto: André Kvist.

Adrian Roos i färd med att tillverka ett par jeans. Foto: André Kvist.

På Södra Förstadsgatan, mitt bland affärsinrättningarna, ligger Manér. Konceptbutiken som riktar sig mot män har dock mer än vad blotta ögat ser utifrån. En våning upp ligger studion och produktionen där man just nu tillverkar sina egna Malmöproducerande jeans.

– Det är ingen som förväntar sig en fabrik, man förstår inte att det finns här. Det är lite annorlunda att ha det på en gågata, säger Ernesto.

Det går även att få helt unika handgjorda (custom) Malmöjeans här redan. Mellan symaskinerna berättar killarna hur det går till väga med att mäta, välja material och ge kläderna sin egen personliga finess.

– Du får upplevelsen från början till slut och kan vara med när dina byxor blir till. Det är som att gå och köpa en Rolex, det är inte bara en produkt utan en upplevelse.

Foto: André Kvist.

Olika rullar med denim som man gör custom-jeans av. Foto: André Kvist.

Att använda sig av material som man vet kommer från bra producenter och är närproducerat är viktigt. I andra branscher har detta tankesätt kan redan fått fäste men möjligen är det klädesindustrin som står på tur.

– Man vill ha närodlat och ekologiskt när det gäller maten. Det känns som att det är dit den här industrin också är på väg. Kunderna vill ha transparens och veta var allt produceras och innehåller. Var bomullen kommer ifrån till exempel, det ligger i tiden, säger Adrian.

Är folk medvetna och vill köpa närproducerat även när det gäller kläder?

– Folk är medvetna om sin stil och kvalitén på varorna. Just den tanken vi har är vi lite i framkant. Folk kanske inte riktigt är där än men vi är på väg ditåt, vissa kunder är där redan, säger Ernesto.

– Vi är motsatsen till kedjorna. Massproduktion och slit-och-släng har en stor prislapp i slutändan. Om kläderna är billiga så ställ dig frågan varför de är så billiga, säger Warsame Jama. För oss är det självklart att tänka på vad vi stoppar i oss, vi vill ha närproducerat och ekologiskt. Det är ett naturligt steg att överföra det tänket till kläderna vi har på oss.

Foto André Kvist.

Jeans sys ihop mitt i centrala Malmö. Foto André Kvist.

Den 15 mars lanseras jeanskollektionen som är gjord på japansk denim. Därefter ska sortimentet utökas med bland annat skjortor, jackor och rockar. Allt material kommer då från Sverige och Europa.

De tre herrarna bakom Manér tror att framtiden ser ljus ut, att deras koncept är vad som kommer efterfrågas i framtiden.

– Vi tänker långsiktigt att våran kundkrets vill handla lokalt och välja hållbart. Gärna se vem det är som gör kläderna, säger Ernesto.

Vilken stil är det som passar just nu? 

– Stil är det du känner dig bekväm i, då är du snyggast, det ska kännas bra, säger Warsame Jama med ett leende.

Foto: André Kvist.

Ernesto och Warsame i bakgrunden, blivande jeans hänger på en stol. Foto: André Kvist.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Träd brann vid lekplats

(Uppdaterad 17.35) Räddningstjänst kallades till platsen.

Michaela Ekström

Kl.16:17, 22 februari, 2018

Träd brann vid lekplats
Foto: Bildbyrån

Enligt ett larm som inkom till SOS Alarm klockan 15.46 skulle det vara en brand i ett träd vid en lekplats på Lappvidegatan i Malmö. Räddningstjänst kallades till platsen.

– Det var en brand i mindre omfattning. Det glödde i ett träd. Vi kunde släcka med handbrandsläckare, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten Malmö.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng