Veckans idrottsprofil

Eldsjälen: ”Handlar om kärlek och harmoni”

Han har lagt ner åtskilliga timmar på föreningslivet och är en av huvudpersonerna bakom fotbollslaget Rosengårds FF. I en intervju med 24Malmö.se berättar han om föreningslivet, att ge människor en andra chans – och kärleken till Rosengård. Fatmir Skrijelj är veckans idrottsprofil.

Jesper Hallberg

Kl.20:01, 4 juni, 2017

2 bilder
 • Fatmir Skrijelj. Foto: Jesper Hallberg
  Fatmir Skrijelj. Foto: Jesper Hallberg
 • Foto: Jesper Hallberg
  Foto: Jesper Hallberg

Året är 2009. Tillsammans med ett tiotal vänner samlas Fatmir Skrijelj varje lördag och spelar inomhusfotboll i en sporthall på Rosengård. Efter något år kom det mer och mer spelare för att vara med.

– Vi betalade 30 kronor per tillfälle eftersom vi inte tillhörde någon förening. Från första början var vi ungefär tio stycken, men jag minns ett tillfälle när det kom 55 personer, berättar Fatmir Skrijelj och fortsätter:

LÄS MER: Malmötjejen: ”Jag ska bli bäst i världen”

– Och då var det väldigt etablerade spelare som började dyka upp också…

Kan du nämna några?
– Vi har haft många stjärnor hos oss. Men Erdal Rakip är ett av våra största fan, Labinot Harbuzi, Dino Mesic, Adnan Gerzic, Ali Burrniku och Noor Zadran för att nämna några. Det är mest killar från förorten.

Fatmir fortsätter:

– Det gäller att inte se mellan fingrarna. Man måste vara hård och bestämd, rak, ärlig och rättvis. Det har fungerat väldigt bra.

Så fortsatte det och efter tag började killarna fråga om de inte skulle dra igång en förening. Efter mycket funderingar startades till slut Rosengårds FF, i dag hemmahörande i division 5.

– Vi ville gärna ha något som förknippades med Rosengård, vi tycker att det är ett starkt namn och varumärke i sig. Tankarna har hela tiden varit att jobba mycket med respekt och beteende, för att försöka visa en mer positiv bild.

Rosengårds FF började 2013 spela i reservslagserien, även kallad division 8. Laget inledde med två raka förluster  – men därefter vann de samtliga matcher och flyttades upp i division 7.

– Vi hade aldrig tränat utomhus, utan vi körde bara inomhusfotboll. Men till slut fick vi en plan på Rosengård, bakom ishockeyrinken.

Året därpå vann Rosengårds FF division 7 som nykomlingar i överlägsen stil. Vid det här laget hade föreningen gjort sig ett namn och lockade till sig allt bättre spelare. I fjol vann laget division 6 och är nu uppe i division 5, där de inlett stabilt och hänger på i toppen av tabellen.

Rosengårds FF
Fatmir Skrijelj. Foto: Jesper Hallberg

Fatmir Skrijelj pratar gärna om vi-känslan, men faktum är att han var en av de drivande bakom att Rosengårds FF finns i dag.

– Jag är väl en av frontfigurerna. Jag hämtar folk, jag avskedar folk och är en av tränarna. Man kan säga att jag styr en hel del, men vi har lite olika roller. Nu sköter jag bollar, västar och träningstider till exempel, säger han ödmjukt.

En eldsjäl?
– Verkligen. Det har tagit väldigt mycket tid, men det är något jag gör med glädje. Fotbollen är min största passion här i livet.

Ja, hur mycket betyder fotboll för dig?
– Jadu. Folk som inte är insatta i föreningslivet vet inte riktigt hur stort det är för en människa. Att komma till träningarna och vara med ungdomarna, dela med sig av kunskaper, få kunskaper och bara vara bland dem är faktiskt en av de bästa känslorna som finns.

Varför?
– Vi är ett mångkulturellt lag och har väldigt roligt på våra träningar. Men vi har väldigt roligt även utanför träningarna och hittar på mycket andra saker. I laget har vi folk från Afrika, Libanon, Irak, Palestina, Turkiet, Bulgarien och hela forna Jugoslavien. Det är så gott och blandat och när man kör en soppa av det hela smakar det väldigt gott.

Klickar de alltid med varandra?
– Det är ju bollen de har som passion, och man bryr sig om fotbollen funkar det. Vi har aldrig haft några interna bråk, men det tror jag beror på att vi hela tiden haft en rak och tydlig linje.

Vilka visioner har Rosengårds FF?
– Vår vision är inte att bli störst, bäst och vackrast. Vi ska ha en förening som är full av liv, som ger ungdomarna aktiviteter, något att göra på ett ett positivt sätt. I mitt tycke är fotbollen den bästa länken. Vi har till exempel ett oldboys-lag som det går väldigt bra för. De ligger tvåa i serien. Men vår vision är att ha en fungerande förening i Rosengård för alla människor i Malmö.

Skrijelj och Rosengårds FF har genom åren valt att ge en del personer en andra chans. Han berättar mer:

– Vi har haft folk vi gett andra chanser som tagit det på ett väldigt positivt sätt. Det kan vara folk som kommit ut från fängelset som ingen riktigt har trott på. Vi hade två killar som jag tycker väldigt mycket om. De var med oss när de kom ut och ville ha en andra chans.

– Det handlar om att hitta aktiviteter, kärlek, harmoni och föreningsliv. En av dessa spelar inte kvar hos oss i dag tyvärr, jag var tvungen att sparka ut honom från föreningen.

Vad hände?
– Det är en väldigt duktig spelare och var en av våra nyckelspelare. Det blev tjafs i en väldigt viktig match – där han fick rött kort. Det togs stryptag på varandra och vi fick en 3–0-förlust på grund av den incidenten, och hade vi vunnit den matchen vi vunnit serien det året. Men då var det viktigt för truppen att markera att även om man är nyckelspelare så ska det inte gå till på det sättet.

Det drabbade hela laget?
– Ja. Men vi är väldigt goda vänner än i dag och om umgås ofta med varandra. Jag ringde till honom och sa; tyvärr, du är inte välkommen mer. Laget kommer före en viss individ.

Hur tog han det?
– Han tog det bra. Det är en tuff kille. Året därpå spelade han i division 2. Han är väldigt skötsam numera och spelar fotboll på en hög nivå. Nu lever han ett liv som man bör leva.

Rosengård uppfattas av många, framför allt utifrån, som ett stökigt område, där kriminalitet och droger härjar. Den bilden vill Skrijelj tona ner – i stället vill han lyfta området.

– Det generella uppfattningen ser ju ut så. Men jag har bott i Rosengård sedan 2001 och har det väldigt gott ställt. Jag hade kunnat välja att bo på vilket ställe jag vill i Malmö, mer eller mindre. Men jag har köpt mig en fyra på Von Lingens väg, säger Skrijelj och fortsätter:

– Jag kan inte bo på något finare ställe om jag ska vara helt ärlig. Det är så mycket barn, glädje, familjärt, kärleksfullt.

Vad är Rosengård för dig?
– Det är mitt liv och något jag är väldigt stolt över. Jag hade aldrig kunnat bo i Västra Hamnen till exempel, det är inte jag. Jag vill gå ut och se familjer sitta ute på en filt, skratta och ha roligt. Går man ett varv ser man ett 20-tal barn på varje gård som leker. Det kan jag tycka saknas i andra områden.

 

 

FaktaFatmir Skrjelj
Ålder: 31.
Längd: 191 centimeter.
Vikt: 102 kilo.
Smeknamn: Fatte.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Rosengård.
Gör: Driver egen transportfirma (Fattes transport).
Aktuell: Eldsjäl i Rosengårds FF och veckans idrottsprofil på 24Malmö.se.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppgifter: Roma köper loss MFF-talangen – klubbarna överrens

Målvaktstalangen på väg till Serie A?

André Eriksson

Kl.16:38, 23 mars, 2018

Uppgifter: Roma köper loss MFF-talangen – klubbarna överrens
Marko Johansson. Foto: Bildbyrån

Den senaste månaden har Malmö FF:s utlånade målvaktstalang Marko Johansson, 19, omgärdats av italienska rykten om en potentiell övergång till storklubben Roma.

Enligt italienska gianlucadimarzio.com är nu Roma och Malmö FF överens om en övergång för Marko Johansson.

Nyhetssajten skriver att Roma köper loss Marko Johansson för två miljoner euro (cirka 20 miljoner kronor) plus framtida bonusar.

Bollen ligger nu i Marko Johanssons händer, som själv bestämmer om han flyttar eller inte. En övergång sker i så fall i sommar.

Roma ska dock ha konkurrens från tyska Red Bull Leipzig som också är intresserade av målvakten.

Marko Johansson har kontrakt med Malmö FF till 2020 och är just nu utlånad till den allsvenska nykomlingen Trelleborgs FF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmöbacken kallas in till landslaget

Ersätter skadad högerback.

Viktor Andersson

Kl.12:34, 23 mars, 2018

2 bilder
 • Lasse Nielsen. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN.
  Lasse Nielsen. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN.
 • Foto: Bildbyrån.
  Foto: Bildbyrån.

Malmö FF:s mittback Lasse Nielsen kallas in till det danska landslaget, vilket meddelas av det danska fotbollsförbundet.

Nielsen ersätter högerbacken Henrik Dalsgaard som skadade sig i Danmarks landskamp mot Panama i torsdags.

Nielsen har tidigare gjort en landskamp för Danmark och fanns på bänken i VM-kvalmatcherna mot Kazakstan och Armenien.

På tisdag möter VM-laget Danmark Chile i en träningsmatch i Ålborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pontus Jansson ”klar” för cupfinalen – ska stötta MFF till guldet

MFF-profllen åker till Stockholm för att sjunga Malmö FF till cupguldet.

Filip Beijer

Kl.10:42, 22 mars, 2018

Pontus Jansson ”klar” för cupfinalen – ska stötta MFF till guldet
Pontus Jansson kommer självklart att följa cupdramatiken som MFF-support.

På onsdagen stod det klart att cupfinalen mellan Malmö FF och Djurgården kommer att spelas på Tele2 Arena i Stockholm den 10 maj.

Strax efter beskedet fylldes sociala medier med biljettfrågor och resealternativ och många är de MFF:are som redan säkrat platser på flyg och tåg mot huvudstaden.

En av de är den tidigare MFF-spelaren och supportern Pontus Jansson, som var snabb med att boka sin flygresa från Malmö, vilket han visade på Instagram.

Matchbiljetterna är ännu inte släppta och Malmö FF befinner sig just nu i samtal med Djurgården kring kapaciteten.

 

Är du Malmöit, då ses vi där annars är du livrädd! ⭐️⭐️. #KT

A post shared by Pontus Jansson (@pontusjansson.18) on

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allsvenska upptaktsträffen 2018

”En och annan armbåge då och då…”

Rosenberg oförstående – efter "grisutspelet" som orsakade gapskratt.

André Eriksson

Kl.22:41, 21 mars, 2018

”En och annan armbåge då och då…”
Markus Rosenberg. Foto: Bildbyrån

Det var när Malmö FF:s representant Markus Rosenberg och Elfsborgs dito Samuel Holmén var uppe på den allsvenska upptaktsträffens ena scen som programledaren Anders Andersson ställde frågan som orsakade gapskratt i lokalen.

– Hur viktigt är det att ha en riktig ”gris” i laget då?, frågade Anders Andersson, riktad mot Samuel Holmén.

LÄS MER: Experternas dom: Så går det för MFF i allsvenskan

Varpå Holmén skrattade till.

– Markus kanske ska svara på den eller?, fortsatte Anders Andersson.

– Det är nog bättre du frågar honom, sa Samuel Holmén.

Markus Rosenberg kunde inte låta bli att le brett åt frågan.

Anders Andersson igen:

– Är det viktigt? Det var första gången jag hörde Östersundsupportrarna bua…, säger Anders Andersson – och syftar på när Markus Rosenberg byttes in i cupsemifinalen som spelades i helgen.

– Ja, nej, vad ska jag svara på det…, svarar Markus Rosenberg.

Anders Andersson:

– Du har gått in och tagit den här rollen, supportrarna i Malmö älskar dig – motståndarna inte lika mycket?

Markus Rosenberg:

– Det är väl kanske bara för att Malmö har vunnit mycket den senaste tiden i så fall, inte för att jag har varit grisig direkt, säger MFF-kaptenen – och drar sedan fram förra säsongens statistik till sitt försvar:

– En och annan armbåge då och då kanske, men vad hade jag, två gula kort förra året?

Anders Andersson:

– Det är inte så farligt.

Markus Rosenberg:

– Nä, sa lagkaptenen och log nöjt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klart: Där spelas cupfinalen – ”Blir inspirerande”

Nu är det lottat – där spelas cupfinalen mellan Malmö FF och Djurgården.

André Eriksson

Kl.21:29, 21 mars, 2018

Klart: Där spelas cupfinalen – ”Blir inspirerande”
Foto: Bildbyrån

Malmö FF slog Östersund i helgen och är klart för finalen i Svenska cupen 2018.

Där kommer mästarlaget att ställas mot Djurgården den 10 maj.

LÄS MER: Experternas dom: Så går det för MFF i allsvenskan

Nu står det också klart var finalen kommer att spelas. Det lottades efter upptaktsträffen – och Djurgården blev tilldelade hemmaplansfördelen. Matchen kommer alltså spelas på Tele2 Arena i Stockholm.

– Det blir inspirerande. Klart att vi helst hade spelat i Malmö på naturgräs, men det gick ju bra förra hösten så vi kör på det, säger MFF-tränaren Magnus Pehrsson.

Och Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel passade på att skicka en känga till Markus Rosenberg.

– Nu blir Markus glad när han får komma och spela på konstgräs, log han efter lottningen.

Texten uppdateras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng