Veckans idrottsprofil

Eldsjälen: ”Handlar om kärlek och harmoni”

Han har lagt ner åtskilliga timmar på föreningslivet och är en av huvudpersonerna bakom fotbollslaget Rosengårds FF. I en intervju med 24Malmö.se berättar han om föreningslivet, att ge människor en andra chans – och kärleken till Rosengård. Fatmir Skrijelj är veckans idrottsprofil.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:01, 4 juni, 2017

2 bilder
  • Fatmir Skrijelj. Foto: Jesper Hallberg
    Fatmir Skrijelj. Foto: Jesper Hallberg
  • Foto: Jesper Hallberg
    Foto: Jesper Hallberg

Året är 2009. Tillsammans med ett tiotal vänner samlas Fatmir Skrijelj varje lördag och spelar inomhusfotboll i en sporthall på Rosengård. Efter något år kom det mer och mer spelare för att vara med.

– Vi betalade 30 kronor per tillfälle eftersom vi inte tillhörde någon förening. Från första början var vi ungefär tio stycken, men jag minns ett tillfälle när det kom 55 personer, berättar Fatmir Skrijelj och fortsätter:

– Och då var det väldigt etablerade spelare som började dyka upp också…

Kan du nämna några?
– Vi har haft många stjärnor hos oss. Men Erdal Rakip är ett av våra största fan, Labinot Harbuzi, Dino Mesic, Adnan Gerzic, Ali Burrniku och Noor Zadran för att nämna några. Det är mest killar från förorten.

Fatmir fortsätter:

– Det gäller att inte se mellan fingrarna. Man måste vara hård och bestämd, rak, ärlig och rättvis. Det har fungerat väldigt bra.

Så fortsatte det och efter tag började killarna fråga om de inte skulle dra igång en förening. Efter mycket funderingar startades till slut Rosengårds FF, i dag hemmahörande i division 5.

– Vi ville gärna ha något som förknippades med Rosengård, vi tycker att det är ett starkt namn och varumärke i sig. Tankarna har hela tiden varit att jobba mycket med respekt och beteende, för att försöka visa en mer positiv bild.

Rosengårds FF började 2013 spela i reservslagserien, även kallad division 8. Laget inledde med två raka förluster  – men därefter vann de samtliga matcher och flyttades upp i division 7.

– Vi hade aldrig tränat utomhus, utan vi körde bara inomhusfotboll. Men till slut fick vi en plan på Rosengård, bakom ishockeyrinken.

Året därpå vann Rosengårds FF division 7 som nykomlingar i överlägsen stil. Vid det här laget hade föreningen gjort sig ett namn och lockade till sig allt bättre spelare. I fjol vann laget division 6 och är nu uppe i division 5, där de inlett stabilt och hänger på i toppen av tabellen.

Rosengårds FF
Fatmir Skrijelj. Foto: Jesper Hallberg

Fatmir Skrijelj pratar gärna om vi-känslan, men faktum är att han var en av de drivande bakom att Rosengårds FF finns i dag.

– Jag är väl en av frontfigurerna. Jag hämtar folk, jag avskedar folk och är en av tränarna. Man kan säga att jag styr en hel del, men vi har lite olika roller. Nu sköter jag bollar, västar och träningstider till exempel, säger han ödmjukt.

En eldsjäl?
– Verkligen. Det har tagit väldigt mycket tid, men det är något jag gör med glädje. Fotbollen är min största passion här i livet.

Ja, hur mycket betyder fotboll för dig?
– Jadu. Folk som inte är insatta i föreningslivet vet inte riktigt hur stort det är för en människa. Att komma till träningarna och vara med ungdomarna, dela med sig av kunskaper, få kunskaper och bara vara bland dem är faktiskt en av de bästa känslorna som finns.

Varför?
– Vi är ett mångkulturellt lag och har väldigt roligt på våra träningar. Men vi har väldigt roligt även utanför träningarna och hittar på mycket andra saker. I laget har vi folk från Afrika, Libanon, Irak, Palestina, Turkiet, Bulgarien och hela forna Jugoslavien. Det är så gott och blandat och när man kör en soppa av det hela smakar det väldigt gott.

Klickar de alltid med varandra?
– Det är ju bollen de har som passion, och man bryr sig om fotbollen funkar det. Vi har aldrig haft några interna bråk, men det tror jag beror på att vi hela tiden haft en rak och tydlig linje.

Vilka visioner har Rosengårds FF?
– Vår vision är inte att bli störst, bäst och vackrast. Vi ska ha en förening som är full av liv, som ger ungdomarna aktiviteter, något att göra på ett ett positivt sätt. I mitt tycke är fotbollen den bästa länken. Vi har till exempel ett oldboys-lag som det går väldigt bra för. De ligger tvåa i serien. Men vår vision är att ha en fungerande förening i Rosengård för alla människor i Malmö.

Skrijelj och Rosengårds FF har genom åren valt att ge en del personer en andra chans. Han berättar mer:

– Vi har haft folk vi gett andra chanser som tagit det på ett väldigt positivt sätt. Det kan vara folk som kommit ut från fängelset som ingen riktigt har trott på. Vi hade två killar som jag tycker väldigt mycket om. De var med oss när de kom ut och ville ha en andra chans.

– Det handlar om att hitta aktiviteter, kärlek, harmoni och föreningsliv. En av dessa spelar inte kvar hos oss i dag tyvärr, jag var tvungen att sparka ut honom från föreningen.

Vad hände?
– Det är en väldigt duktig spelare och var en av våra nyckelspelare. Det blev tjafs i en väldigt viktig match – där han fick rött kort. Det togs stryptag på varandra och vi fick en 3–0-förlust på grund av den incidenten, och hade vi vunnit den matchen vi vunnit serien det året. Men då var det viktigt för truppen att markera att även om man är nyckelspelare så ska det inte gå till på det sättet.

Det drabbade hela laget?
– Ja. Men vi är väldigt goda vänner än i dag och om umgås ofta med varandra. Jag ringde till honom och sa; tyvärr, du är inte välkommen mer. Laget kommer före en viss individ.

Hur tog han det?
– Han tog det bra. Det är en tuff kille. Året därpå spelade han i division 2. Han är väldigt skötsam numera och spelar fotboll på en hög nivå. Nu lever han ett liv som man bör leva.

Rosengård uppfattas av många, framför allt utifrån, som ett stökigt område, där kriminalitet och droger härjar. Den bilden vill Skrijelj tona ner – i stället vill han lyfta området.

– Det generella uppfattningen ser ju ut så. Men jag har bott i Rosengård sedan 2001 och har det väldigt gott ställt. Jag hade kunnat välja att bo på vilket ställe jag vill i Malmö, mer eller mindre. Men jag har köpt mig en fyra på Von Lingens väg, säger Skrijelj och fortsätter:

– Jag kan inte bo på något finare ställe om jag ska vara helt ärlig. Det är så mycket barn, glädje, familjärt, kärleksfullt.

Vad är Rosengård för dig?
– Det är mitt liv och något jag är väldigt stolt över. Jag hade aldrig kunnat bo i Västra Hamnen till exempel, det är inte jag. Jag vill gå ut och se familjer sitta ute på en filt, skratta och ha roligt. Går man ett varv ser man ett 20-tal barn på varje gård som leker. Det kan jag tycka saknas i andra områden.

 

 

FaktaFatmir Skrjelj
Ålder: 31.
Längd: 191 centimeter.
Vikt: 102 kilo.
Smeknamn: Fatte.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Rosengård.
Gör: Driver egen transportfirma (Fattes transport).
Aktuell: Eldsjäl i Rosengårds FF och veckans idrottsprofil på 24Malmö.se.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här anländer guldhjältarna till Malmö – hyllas av fansen

Se filmklipp från när spelarna ankom till Malmö central.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.14:34, 17 oktober, 2017

Se klippet i spelaren ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmökillen om livet som fotbollsagent

Han har gått den långa vägen – men Denis Celebic har aldrig ångrat någonting. "Jag började verkligen på noll", säger han.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:54, 15 oktober, 2017

Malmökillen om livet som fotbollsagent
Denis Celebic. Foto: Jesper Hallberg

Malmökillen Denis Celebic livnär sig som fotbollsagent. I sitt stall har han bland annat förre MFF-spelaren Nikola Djurdjic, men vägen dit han är i dag har varit långt ifrån spikrak.

– Första tre-fyra åren var jättetuffa. Jag fick äta mycket nudlar. Du måste ha starka kontakter för att kunna ta dig någonstans, berättar han.

Hur tog du dig fram?
– Jag åkte runt mycket i Europa och hälsade på olika klubbar, men jag tog alltid med mig något för att de inte skulle glömma mig.

Vem var din första spelare?
– Elias Lundberg. Hans pappa tog kontakt med mig och jag skickade honom på provspel i Burnley. Men det slutade med att han hamnade i AIK. I dag spelar han på lägre nivå, tror jag. På honom tjänade jag 5 000 kronor – det är inte mycket pengar.

Celebic är född i bosniska Banja Luka men kom till Sverige under kriget 1992. Därefter hamnade familjen på Söderkulla och där har Denis sedan stannat.

– Jag är uppvuxen på Söderkulla och kommer nog alltid att vara i området, säger han.

Har du gått någon utbildning för att bli agent?
– Jag började plugga på Sports Management på Malmö Högskola, men hoppade av efter två år. Det gick inte att balansera längre, och jag fick allt mer att göra.

Hur kommer det sig att du ville bli agent?
– Jag insåg tidigt att jag själva inte kunde bli någon fotbollspelare. Jag var inte tillräckligt bra helt enkelt. Tränaren har jag inte heller kapacitet att vara. På den vägen är det.

Celebic fortsätter:

– Jag började verkligen på noll och tänker på det ibland. Nu är det många som ringer och frågar hur man startar en agentur och vill ha råd. Men jag skulle säga att det inte är värt det. Det är inte alls lika glamouröst som det framstår i media.

– Jag sitter med telefonen 24 timmar om dygnet och dör den får jag abstinens direkt.

Vilken är din största affär?
– Det måste vara när Nikola Djurdjic lämnade Partizan Belgrad för Randers. Det blev deras största affär genom tiderna.

Vad drömmer du om i dag?
– Min dröm har varit att kunna leva på detta, och det har jag kunnat göra de två senaste åren. Allt över det är bara en bonus. Men pengarna är inte allt. Jag vill hjälpa spelarna också – det finns inget bättre än att se dem lyckas.

 

 

 

FaktaDenis Celebic
Ålder: 27.
Familj: Mamma, pappa och bror.
Favoritspelare: "Det är som alla andra i Sverige – Zlatan".
Drömmer om: Min dröm har varit att kunna leva på detta.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prespas trotjänare slutar: ”Har vuxit fram”

Efter sex år – nu slutar Prespa Birliks trotjänare. "Det har varit väldigt lärorika år", säger han.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:06, 14 oktober, 2017

Prespas trotjänare slutar: ”Har vuxit fram”
Özcan Emin. Foto: Jesper Hallberg

Sex år i Prespa Birlik fick räcka. Nu slutar föreningens allt-i-allo Özcan Emin.

– Det är egentligen inget speciellt, det är mer ett beslut som har vuxit fram under hösten, säger han till 24Malmö.se och fortsätter:

– Det är helt enkelt orken och energin som inte finns där. När jag gör något så ska jag göra det till 100 procent. Annars är det bättre att inte göra något alls.

Prespa Birlik har en tuff säsong bakom sig. Har det något påverkan?
– Visst, det har haft lite påverkan. Men det är absolut inte därför jag slutar. Vårt mål var så klart att gå upp, tyvärr blev det inte så i år.

Under de sex åren har Özcan Emin varit med om ömsom vin och ömsom vatten. Men det är ett minne som han kommer ihåg särskilt mycket.

– Främsta minnet är ju när vi gick upp i division 1. Det var historiskt, säger han.

När vi frågar om hans värsta minne kommer svaret blixtsnabbt.

– När vi trillade ner förra säsongen…

Han fortsätter:

– Det har varit väldigt lärorika år och jag har fått många bra verktyg med mig i livet. Det har varit tufft – men det har varit värt det. Jag är säker på att Prespa kommer att fortsätta sin resa.

Slutligen. Kommer du fortsätta följa Prespa Birlik?
– Ja, det är klart. Det kommer jag alltid att göra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är våra lokala skyttekungar

De allra flesta serierna har tagit slut – så många mål har de lokala skyttekungarna gjort.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:01, 12 oktober, 2017

Här är våra lokala skyttekungar
Foto: Claes Thureson

Division 1 Södra
1. Granit Sherifi, FC Rosengård – 4 mål
2. Mohamed Ramadan, FC Rosengård – 4 mål
3. Nichlas Schön, FC Rosengård – 4 mål
Fotnot: Återstår XX omgångar

Division 2 Östra Götaland
1. Mohammad El-Kayed, Prespa Birlik – 14 mål
2. Noor Zadran, IFK Malmö – 14 mål
3. Jesper Rindmo, Prespa Birlik – 13 mål
Fotnot: Återstår en omgång.

Division 3 Södra Götaland
1. Sebastian Rask, Kulladals FF – 18 mål
2. Gabriel Steven, BK Olympic – 12 mål
3. Markus Swane, Kulladals FF – 11 mål

Division 4 Sydvästra
1. Daniel Jovanovic, FBK Balkan – 27 mål
2. Fabian Gustafsson, BK Flagg – 22 mål
3. André Borg, BK Flagg – 21 mål

Division 5 Sydvästra
1. Jesper Bengtsson, IFK Klagshamn – 20 mål
2. Nikola Zivanovic, Lilla Torg FF – 18 mål
3. Tobias Lewicki, Limhamns FF – 17 mål

Division 6 Sydvästra
1. Johan Mårtensson, Bunkeflo FF – 17 mål
2. Osama Khalid, FC Bellevue – 11 mål
3. Josef Saado, Heleneholms SK – 5 mål

Division 6 Södra
1. Jonathan Nwabunwanne Reuben, KSF Srbija Malmö – 28 mål
2. Joel Berggrensson, Lindeborgs FF 1948 – 16 mål
3. Abdihakim Omar, Seveds FK – 13 mål

Division 7 Sydvästra
1. Omid Hushmand, Ariana FC – 18 mål
2. Linus Jildenmyr, Tygelsjö BK – 11 mål
3. Mohammad Zulmai Sediqi, Ariana FC – 9 mål

Damer Division 2 Södra Götaland
1. Dafina Morina, BK Höllviken/BK Olympic – 3 mål
2. Josefin Rask, BK Höllviken/BK Olympic – 3 mål
3. Natyra Gashi, BK Höllviken/Bk Olympic – 3 mål

Damer Division 3 Sydvästra
1. Kicki Lerstorp, Hyllie IK – 10 mål
2. Hager Ramadan, FC Rosengård 1917 – 7 mål
3. Millena Soares de Souza Lindvall, Hyllie IK – 7 mål

Damer Divison 4 Södra
1. Ewelina Vasilescu Kruszczynska, NK Croatia – 23 mål
2. Madeleine Bengtsson, Lindeborgs FF 1948 – 15 mål
3. Dinka Jasarevic, NK Croatia – 9 mål

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmökillar spelade – när Afghanistan tog en poäng

Två malmökillar spelade för Afghanistans fotbollslandslag på tisdagen. "Det är ett enormt stöd", säger Saber Azizi.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.21:00, 11 oktober, 2017

Malmökillar spelade – när Afghanistan tog en poäng
Foto: Afghanistans fotbollsförbund

Malmökillarna Norlla Amiri och Saber Azizi, till vardags i FC Rosengård respektive Landskrona, var kallade till det afghanska landslagets matcher mot bland andra Jordanien. Amiri spelade 90 minuter i mötet medan Azizi hoppade in med drygt tio minuter kvar av matchen.

– Det var jättekul! Men när jag kom in åkte vi på ett mål nästan direkt. Matchen slutade 3–3. Men det var en skön känsla och det är alltid ett enormt stöd när vi spelar, säger Saber Azizi som gjorde sin tävlingsdebut för det afghanska landslaget.

Hur var fotbollen jämfört med Landskrona?
– Fotbollen är två helt skilda saker. Men vi spelar bra fotboll i Landskrona och jag tror att den är bättre.

Amiri låg i sin tur bakom två av de tre målen och utsågs till en av matchens främsta spelare.

– De sa att jag var planens bästa spelare och fick mycket beröm av folket runt omkring, säger han.

Hur gick det för Saber Azizi, tycker du?
– Han kom in ett otacksamt läge. Men det är en fin erfarenhet att göra sin tävlingsdebut.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng