Veckans idrottsprofil

Eldsjälen: ”Handlar om kärlek och harmoni”

Han har lagt ner åtskilliga timmar på föreningslivet och är en av huvudpersonerna bakom fotbollslaget Rosengårds FF. I en intervju med 24Malmö.se berättar han om föreningslivet, att ge människor en andra chans – och kärleken till Rosengård. Fatmir Skrijelj är veckans idrottsprofil.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:01, 4 juni, 2017

2 bilder
  • Fatmir Skrijelj. Foto: Jesper Hallberg
    Fatmir Skrijelj. Foto: Jesper Hallberg
  • Foto: Jesper Hallberg
    Foto: Jesper Hallberg

Året är 2009. Tillsammans med ett tiotal vänner samlas Fatmir Skrijelj varje lördag och spelar inomhusfotboll i en sporthall på Rosengård. Efter något år kom det mer och mer spelare för att vara med.

– Vi betalade 30 kronor per tillfälle eftersom vi inte tillhörde någon förening. Från första början var vi ungefär tio stycken, men jag minns ett tillfälle när det kom 55 personer, berättar Fatmir Skrijelj och fortsätter:

LÄS MER: Malmötjejen: ”Jag ska bli bäst i världen”

– Och då var det väldigt etablerade spelare som började dyka upp också…

Kan du nämna några?
– Vi har haft många stjärnor hos oss. Men Erdal Rakip är ett av våra största fan, Labinot Harbuzi, Dino Mesic, Adnan Gerzic, Ali Burrniku och Noor Zadran för att nämna några. Det är mest killar från förorten.

Fatmir fortsätter:

– Det gäller att inte se mellan fingrarna. Man måste vara hård och bestämd, rak, ärlig och rättvis. Det har fungerat väldigt bra.

Så fortsatte det och efter tag började killarna fråga om de inte skulle dra igång en förening. Efter mycket funderingar startades till slut Rosengårds FF, i dag hemmahörande i division 5.

– Vi ville gärna ha något som förknippades med Rosengård, vi tycker att det är ett starkt namn och varumärke i sig. Tankarna har hela tiden varit att jobba mycket med respekt och beteende, för att försöka visa en mer positiv bild.

Rosengårds FF började 2013 spela i reservslagserien, även kallad division 8. Laget inledde med två raka förluster  – men därefter vann de samtliga matcher och flyttades upp i division 7.

– Vi hade aldrig tränat utomhus, utan vi körde bara inomhusfotboll. Men till slut fick vi en plan på Rosengård, bakom ishockeyrinken.

Året därpå vann Rosengårds FF division 7 som nykomlingar i överlägsen stil. Vid det här laget hade föreningen gjort sig ett namn och lockade till sig allt bättre spelare. I fjol vann laget division 6 och är nu uppe i division 5, där de inlett stabilt och hänger på i toppen av tabellen.

Rosengårds FF
Fatmir Skrijelj. Foto: Jesper Hallberg

Fatmir Skrijelj pratar gärna om vi-känslan, men faktum är att han var en av de drivande bakom att Rosengårds FF finns i dag.

– Jag är väl en av frontfigurerna. Jag hämtar folk, jag avskedar folk och är en av tränarna. Man kan säga att jag styr en hel del, men vi har lite olika roller. Nu sköter jag bollar, västar och träningstider till exempel, säger han ödmjukt.

En eldsjäl?
– Verkligen. Det har tagit väldigt mycket tid, men det är något jag gör med glädje. Fotbollen är min största passion här i livet.

Ja, hur mycket betyder fotboll för dig?
– Jadu. Folk som inte är insatta i föreningslivet vet inte riktigt hur stort det är för en människa. Att komma till träningarna och vara med ungdomarna, dela med sig av kunskaper, få kunskaper och bara vara bland dem är faktiskt en av de bästa känslorna som finns.

Varför?
– Vi är ett mångkulturellt lag och har väldigt roligt på våra träningar. Men vi har väldigt roligt även utanför träningarna och hittar på mycket andra saker. I laget har vi folk från Afrika, Libanon, Irak, Palestina, Turkiet, Bulgarien och hela forna Jugoslavien. Det är så gott och blandat och när man kör en soppa av det hela smakar det väldigt gott.

Klickar de alltid med varandra?
– Det är ju bollen de har som passion, och man bryr sig om fotbollen funkar det. Vi har aldrig haft några interna bråk, men det tror jag beror på att vi hela tiden haft en rak och tydlig linje.

Vilka visioner har Rosengårds FF?
– Vår vision är inte att bli störst, bäst och vackrast. Vi ska ha en förening som är full av liv, som ger ungdomarna aktiviteter, något att göra på ett ett positivt sätt. I mitt tycke är fotbollen den bästa länken. Vi har till exempel ett oldboys-lag som det går väldigt bra för. De ligger tvåa i serien. Men vår vision är att ha en fungerande förening i Rosengård för alla människor i Malmö.

Skrijelj och Rosengårds FF har genom åren valt att ge en del personer en andra chans. Han berättar mer:

– Vi har haft folk vi gett andra chanser som tagit det på ett väldigt positivt sätt. Det kan vara folk som kommit ut från fängelset som ingen riktigt har trott på. Vi hade två killar som jag tycker väldigt mycket om. De var med oss när de kom ut och ville ha en andra chans.

– Det handlar om att hitta aktiviteter, kärlek, harmoni och föreningsliv. En av dessa spelar inte kvar hos oss i dag tyvärr, jag var tvungen att sparka ut honom från föreningen.

Vad hände?
– Det är en väldigt duktig spelare och var en av våra nyckelspelare. Det blev tjafs i en väldigt viktig match – där han fick rött kort. Det togs stryptag på varandra och vi fick en 3–0-förlust på grund av den incidenten, och hade vi vunnit den matchen vi vunnit serien det året. Men då var det viktigt för truppen att markera att även om man är nyckelspelare så ska det inte gå till på det sättet.

Det drabbade hela laget?
– Ja. Men vi är väldigt goda vänner än i dag och om umgås ofta med varandra. Jag ringde till honom och sa; tyvärr, du är inte välkommen mer. Laget kommer före en viss individ.

Hur tog han det?
– Han tog det bra. Det är en tuff kille. Året därpå spelade han i division 2. Han är väldigt skötsam numera och spelar fotboll på en hög nivå. Nu lever han ett liv som man bör leva.

Rosengård uppfattas av många, framför allt utifrån, som ett stökigt område, där kriminalitet och droger härjar. Den bilden vill Skrijelj tona ner – i stället vill han lyfta området.

– Det generella uppfattningen ser ju ut så. Men jag har bott i Rosengård sedan 2001 och har det väldigt gott ställt. Jag hade kunnat välja att bo på vilket ställe jag vill i Malmö, mer eller mindre. Men jag har köpt mig en fyra på Von Lingens väg, säger Skrijelj och fortsätter:

– Jag kan inte bo på något finare ställe om jag ska vara helt ärlig. Det är så mycket barn, glädje, familjärt, kärleksfullt.

Vad är Rosengård för dig?
– Det är mitt liv och något jag är väldigt stolt över. Jag hade aldrig kunnat bo i Västra Hamnen till exempel, det är inte jag. Jag vill gå ut och se familjer sitta ute på en filt, skratta och ha roligt. Går man ett varv ser man ett 20-tal barn på varje gård som leker. Det kan jag tycka saknas i andra områden.

 

 

FaktaFatmir Skrjelj
Ålder: 31.
Längd: 191 centimeter.
Vikt: 102 kilo.
Smeknamn: Fatte.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Rosengård.
Gör: Driver egen transportfirma (Fattes transport).
Aktuell: Eldsjäl i Rosengårds FF och veckans idrottsprofil på 24Malmö.se.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Erdal Rakip på väg till europeisk storklubb

Utländsk tidning hävdar att parterna kommit långt i förhandlingarna. Kan gå gratis.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.09:17, 15 december, 2017

Erdal Rakip på väg till europeisk storklubb
Foto: Bildbyrån

Malmö FF kan vara på väg att förlora Erdal Rakip till den portugisiska storklubben Benfica. Detta enligt uppgifter till den inhemska tidningen A Bola, vilket Fotbollskanalen var först med att rapportera om.

Tidningen hävdar att Rakip kan vara på väg att gå som Bosman, eftersom kontraktet med Malmö FF går ut vid årsskiftet.

Enligt tidningen ska de båda parterna ha kommit långt i förhandlingarna.

Erdal Rakips agent Hasan Cetinkaya har tidigare haft sin spelare Victor Nilsson Lindelöf (Idag Manchester United) i den portugisiska klubben.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

JUST NU: MFF-stjärnan klar för MLS – presenterades av klubben

Officiellt: Malmö FF:s Anton Tinnerholm är klar för New York City FC.

André Eriksson

Kl.18:17, 13 december, 2017

JUST NU: MFF-stjärnan klar för MLS – presenterades av klubben

Det har varit en illa dold hemlighet ända sedan SportExpressen avslöjade övergången i måndags.

Nu är det helt klart: Malmö FF-backen Anton Tinnerholm är klar för New York City FC i amerikanska MLS.

Det bekräftar publikfavoriten, för första gången, via sitt twitterkonto:

– Det känns jättebra att vara en del av New York City FC! Jag kan inte vänta tills nästa säsong. Nytt lag. Nya möjligheter. Ny trofé, skriver Anton Tinnerholm.

I New York City FC får Anton Tinnerholm den gamle Arsenal-stjärnan Patrick Vieira som huvudtränare.

Uppdatering: Bara minuter efter stjärnans twitterinlägg bekräftade klubben också övergången och gjorde den därmed helt officiell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Jagade MFF-talangen: ”Beredd att göra det som krävs”

Victor Christiansson, 19, fick inget A-lagskontrakt av Malmö FF. Nu är mittfältsgiganten på provspelsturné – och intresset är massivt.

André Eriksson

Kl.15:50, 12 december, 2017

Jagade MFF-talangen: ”Beredd att göra det som krävs”

 

Victor Christiansson är den reslige, defensive mittfältaren som krigade sig upp genom Malmö FF:s ungdomsled, inte nödvändigtvis på grund av sin råtalang, utan för att han aldrig lämnade någonting åt slumpen.

Olof Persson, assisterande tränare i MFF, beskrev sin adept bra i somras:
– Det är en jättefin person. Väldigt ambitiös, nyfiken, frågar mycket, och har ur det perspektivet jättegoda förutsättningar att bli en bra spelare, sa Olof Persson till Fotbollskanalen då.

– Han gör sällan bort sig. Användbar på olika positioner. Han har huvudet på skaft också. Han har frågat ungdomsavdelningen ”var ska jag spela för att konkurrera?”, ”vilka är mina bästa möjligheter?”, sa Olof Persson.

Men det blev aldrig något A-lagskontrakt med Malmö FF efter säsongen för 19-årige Victor Christiansson.
– Jag kände ändå att det var riktigt nära. Men det är trångt på innermittfältet i Malmö FF. De har det bästa innermittfältet i allsvenskan – det är nästan för bra för allsvenskan, säger Christiansson till 24Malmö.

Det gjorde att han kunde ta beskedet med en viss ro.
– Det kan inte var den bästa miljön för mig, jag hade inte fått speltid i A-laget ändå. Då är det kanske bättre för mig att vara någon annanstans, säger 19-åringen.

Nu har den förre MFF-talangen gett sig ut på provspelsturné i jakt på en ny klubbadress. Och intressenterna är många.

Victor Christiansson har varit på provspel hos superettanklubbarna Degerfors, Landskrona och nu senast Örgryte.
– Örgryte var häftigt med den egna träningsanläggningen. Det verkar vara en bra miljö, säger mittfältaren.

Samtidigt lockar närheten till nyss uppflyttade Landskrona Bois.
– Det kändes bra. Jag gillar Agim (Sopi, huvudtränaren) och är ett stort intresse från klubben, säger Christiansson.

Den lovande innermittfältaren håller alla dörrarna öppnar tills provspelsturnén är slut. Härnäst väntar den sista anhalten – IFK Värnamo, med nye huvudtränaren Roar Hansen vid rodret.
– Jag ska först genomföra det hos Värnamo, sen ska jag känna efter tillsammans med min pappa och se vad som känns bäst.

– Det är viktigt att det här steget blir rätt, både för mig som fotbollsspelare och att det är ett bra steg för mig i livet som människa. Jag är beredd att göra det som krävs, säger Victor Christiansson.

Mittfältsgiganten som aldrig lämnar någonting åt slumpen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”AC” och Lasse Nielsen uttagna – till Hareides landslagsturné

MFF-duon Anders Christiansen och Lasse Nielsen är uttagna till det danska landslagets vinterturné.

André Eriksson

Kl.13:46, 11 december, 2017

”AC” och Lasse Nielsen uttagna – till Hareides landslagsturné
Christiansen och Nielsen.

 

Mittfältaren Anders Christiansen och mittbacken Lasse Nielsen har fina säsonger bakom sig i MFF-tröjan.

LÄS MER: ”AC” och Lasse Nielsen uttagna – till Hareides landslagsturné

Nu har den danska stjärnduon tagits ut till Danmarks landslagsläger som hålls i Abu Dhabi. Där kommer de bland annat att spela en träningsmatch mot Sverige.

Anders Christiansen har tidigare gjort tre officiella A-landskamper för Danmark, medan Lasse Nielsen har en A-landskamp på cv:t.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Han har stor potential – jag tror att han kan gå hela vägen”

Alan Asaad, 19, lämnar Prespa Birlik för superettan. Nu hyllas han av klubbens ordförande. "Han växer som spelare varje dag", säger Ercan Kerim.

André Eriksson

Kl.15:06, 8 december, 2017

”Han har stor potential – jag tror att han kan gå hela vägen”
Alan Asaad.

Den 19-årige innermittfältaren Alan Asaad – tidigare i IFK Malmö, FC Rosengård och nu senast Prespa Birlik – har provspelat till sig ett kontrakt med Degerfors i superettan.

Övergången blev officiell under fredagen.

– Vi är mycket nöjda över att ha knutit honom till Degerfors IF, säger Degerfors tränare Patrik Werner till klubbens hemsida.

Prespa Birliks ordförande Ercan Kerim är inte förvånad.

– Han har gjort en bra säsong hos oss och visat framfötterna när han har spelat. Det är tråkigt för oss att han lämnar, det är en väldigt bra mittfältare, men samtidigt är det jättekul att vi i Prespa kan leverera ut spelare till högre klubbar, säger Ercan Kerim.

Ercan Kerim har följt Alan Asaad sedan han var väldigt ung – och tycker att talangen har tagit stora kliv den senaste tiden.

– Han utvecklas och växer som spelare varje dag. Han har stor potential att spela i superettan. Jag tror att han kan gå hela vägen med talangen han har, säger han.

Alans 23-årige storebror, Rebin Asaad, spelar i allsvenska Hammarby. Dessutom har en annan storebror, Nazad Asaad, varit ungdomsproffs i Udinese.

Division två-klubben Prespa Birlik storsatsar inför säsongen 2018 och har en ny tränaruppsättning klar med Zlatan Nalic som huvudtränare och Nesat Spahiu som assisterande tränare.

Dessutom har klubben förlängt med bland annat nyckelspelarna Sandro Nalic, Muamet Asanovski och Onur Körhan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng