Veckans idrottsprofil

Malmötjejen: ”Jag ska bli bäst i världen”

Hon har gjort en kometkarriär i kamsportsvärlden och tillhör en av de främsta. Men hon är inte nöjd. Erica Björnestrand är veckans idrottsprofil.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.16:30, 28 maj, 2017

Malmötjejen: ”Jag ska bli bäst i världen”
Erica Björnestrand är veckans idrottsprofil på 24Malmö.se. Foto: Jesper Hallberg

Erica Björnestrand har en historia – och en bakgrund som inte liknar många andras. I 25-årsåldern beslöt hon sig för att prova på thaiboxning – fem år senare har hon vunnit SM-guld, tagit silver i EM och VM.

– Jag kände att jag behövde en utmaning och hade planer på att testa kickboxning först. Men jag har en tjejkompis som tränade thaiboxning och sa till mig att jag skulle följa med, berättar Erica Björnestrand och fortsätter:

– Efter första passet var jag helt såld. Sedan dess har jag tränat.

Den generella uppfattningen kanske är att man sparkar och slår på varandra. Är det så?
– Det ser inte riktigt ut så. I början har man inte så mycket kunskaper, det är en ganska speciell miljö att komma till när man inte provat förut, framför allt som ensam tjej.

På vilket sätt är det en speciell miljö?
– Man tror att det ska vara ”machokultur”, väldigt ”rough” och så vidare. Men det är ganska mycket tvärtom. Många kampsportare är väldigt jordnära och ödmjuka. Jag har träffat väldigt mycket fina människor, vi är en som en stor familj.

Ni är inte så hårda som ni framstår som?
– Det är hårt, men eftersom det är hårt finns det mycket gemenskap och värme. Jag tycker att det måste finnas när det är så hårt. Vi kommer varandra väldigt nära.

Det låter som att man måste ha starkt psyke…
– För att vara bland de bästa tror jag man måste vara ganska tuff. Det blir hårt och det blir kämpigt, det är fysiskt väldigt krävande. Och det finns ingen återvändo när du är i ringen. Då är det fullt ös och det är man medveten om. Men det är också det som taggar mig.

Är du aldrig rädd?
– Nej. Jag har faktiskt aldrig tänkt på det. Det finns inte i mina tankar över huvud taget. Inte hitintills i alla fall.

Har du knockat någon?
– Ja, en gång. Det var i en semifinal på EM 2014 mot en finska i första ronden. Jag gick in i matchen lojt och hon träffade mig ganska bra med högern. Men när jag blev träffad tände jag till och det blev fart. När hon hamnade mot repen gick jag in med en armbåge som träffade henne i ansiktet. Sedan fick jag skäll av min tränare i omklädningsrummet…

Varför det?
– Vi satt efteråt och alla sa; wow, du knockade henne i första ronden. Jag visste att jag skulle få skit för det. Sedan kom min tränare in och sa; det där gör du fan aldrig om. Efter det gick han. Och det var för att jag hade gått in lojt och kunde lika väl själv blivit knockad.

Erica Björnestrand har egentligen en bakgrund i ridsportsvärlden. Innan thaiboxningen kom in i Björnestrands liv hade hon egna hästar och har bland annat bott i Holland och arbetat med just hästar.

– Jag är uppvuxen på en gård och började rida som fyraåring. Har sysslat med hästhoppning och mina föräldrar hade lite uppfödning.

Ångrar du aldrig att du inte började med thaiboxning tidigare?
– Ehh, nej. Egentligen inte. Jag har gjort annan innan, men jag tror definitivt att mina år med hästsport har hjälpt mig. Det är tufft som fan, faktiskt. Jag kämpade hårt i många år med det och jag tror att den mentalitet har satt sig och har varit bra för min thaiboxning.

erica-bjornestrand
Erica Björnestrand. Foto: Jesper Hallberg

Numera har Björnestrand lagt ner hästhoppningskarriären och lägger fullt fokus på thaiboxningen, där hon är bland de främsta i världen. För ett par veckor sedan föll hon i VM-finalen i Vitryssland – men det var nära att det inte blev något VM alls.

– Vi hade hittat bra biljetter till Minsk och var glada över det, men samma dag som vi skulle åka ringde vår tränare och sa; gå inte på planet, berättar hon och fortsätter:

– Vi var tvungna att ha visum för att kunna landa i Moskva, och det hade vi inte. Efter lite stress kunde vi boka om biljetterna och åka en dag senare. Men det var en tjej som fastnade i Thailand och missade VM på grund av detta.

Hade ni inte koll på detta?
– Det är en jävligt bra fråga. Men vi lyckades lösa det. Det var ett visst projekt att ta sig till Vitryssland.

30-åringen har flera andra sysslor utöver thaiboxningen, bland annat studerar hon internationella relationer på Malmö högskola på heltid. Med andra ord lever hon inte på sin idrott. Hon berättar mer:

– Jag försöker jobba lite också och vikarierar lite på skola ibland. Det går inte att leva på thaiboxningen, de pengarna finns inte i sporten. Det är tufft, men jag har valt det själv och känner inte att jag offrar någonting. Jag får ju göra något jag älskar.

– Men jag får bidrag från Malmö idrottsakademi och det hjälper mig en hel del. Vi får hjälp av idrottsfysiologer, kan få mental träning, kostrådgivning och bidrag till internationella resor. De är fantastiska.

Hur stort skulle du säga att thaiboxning är i Sverige?
– Den växer hela tiden. Det märker man tydligt, varje år på SM så växer klasserna stort och det är mest där jag märket av hur det växer, med tanke på konkurrensen.

Thaiboxning är ännu inte en sport som finns med i Olympiska spelen. Men det är på gång och 2024 hoppas de kunna finna med som en gren.

– Det är ett tag kvar till dess, vi får se, säger Björnestrand.

Du är 30 år nu. Vad har du för visioner?
– Jag vill bli bäst, 100 procent, nej, jag ska bli bäst. Men man kan tävla upp till man blir 40. Jag har några år till. Men drömmen är att gå en titelmatch om ett bälte, och med tanke på hur bra det gått på VM finns det chanser. Det är inte så långt bort.

Hur nära är du att bli bäst?
– Så jävla nära. Och det kändes verkligen på VM. Jag fick gå en längre väg och mötte jättebra tjejer i kvalet och vann alla matcher.

 

 

 

 

FaktaErica Björnestrand
Ålder: 30.
Längd: 180 centimeter.
Vikt: 63,5 kilo.
Bor: Malmö.
Familj: Bor med min hund Hugo.
Gör: Thaiboxare/studerar/jobbar på skola.
Främsta merit: VM-silver, EM-silver, SM-guld.
Klubb: Öresund muay thai.
Aktuell: Veckans idrottsprofil på 24Malmö.se.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö Redhawks–Brynäs

MIF-tränaren efter överkörningen: ”Fenomenalt bra”

Seger mot Brynäs – då var MIF-tränaren Peter Andersson väldigt nöjd med sitt lags insats.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.18:01, 23 september, 2017

MIF-tränaren efter överkörningen: ”Fenomenalt bra”
Malmö Redhawks körde över Brynäs. Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

Det var under långa perioder bara ett lag på isen i Malmö arena på lördagseftermiddagen. Malmö Redhawks sköljde över fjolårets SM-finalist Brynäs gång på gång och slutsiffrorna skrevs till 5–1. Tränaren Peter Andersson var nöjd med sitt lag.

– Brynäs var bättre än oss i början och vi såg lite vilsna ut. Vi hade inget bett i grejerna. Det tog ett tag innan vi kom in i det. Sista åtta-tio minuterna kom vi tillbaka och fick göra ett mål, säger Peter Andersson och fortsätter:

– Det var fenomenalt bra i andra perioden. Tänk om vi kunde spela så jämt… Jag tror att vi var väldigt jobbiga att möta. Vi fick utdelning och ryckte ifrån. Jag var missnöjd senast – i dag är jag supernöjd.

Malmö Redhawks, som saknade bröderna Erik och Nils Andersson på grund av skador, skickade ut junioren och debutanten Malte Setkov som fick göra sin första SHL-match. Även han imponerade tyckte Peter Andersson.

– Han gjorde det väldigt bra och spelar ett moget spel, säger Andersson.

Nu väntar en veckas ledighet därefter ett nytt derby mot Rögle BK.

FaktaSHL
IF Malmö Redhawks–Brynäs IF 5–1
(1–1, 3–0, 1–0)
Målen: 12.24 0–1 Kevin Clark, (Aaron Palushaj, Ryan Gunderson), 14.22 1–1 Carl-Johan Lerby, (Fredrik Händemark, Max Görtz), 22.06 2–1 Erik Forssell, (Nichlas Hardt, Frederik Storm), 34.16 3–1 Lars Bryggman, 35.41 4–1 Frederik Storm, (Andy Miele, Stefan Warg), 56.14 5–1 Nichlas Hardt, (Stefan Warg, Erik Forssell).
Skottstatistik: 29–19 (7–8, 17–4, 5–7).
Utvisningar: MIF: 3x2. BIF: 5x2 1x10.
Domare: Pehr Claesson & Patric Bjälkander.
Publik: 5 955, Malmö arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IK Pantern–Timrå IK

Jensen nollade Timrå: ”Jag vill uppåt”

Ny från HockeyEttan – men Robin Jensen har visat att han är en målvakt att räkna med även i HockeyAllsvenskan.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.21:42, 22 september, 2017

Jensen nollade Timrå: ”Jag vill uppåt”
Robin Jensen spikade igen mot Timrå. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

Tajt, jämnt och bra försvarsspel – och fint målvaktsspel. Ungefär så kan man sammanfatta IK Panterns hemmapremiär på Malmö Isstadion. Det skulle dröja fem minuter in i slutakten innan Sebastian Dyk sprätte upp 1–0-målet, vackert framspelad av nyförvärvet Carl Åsell.

– Ett klassmål. Det kändes som att vi hade pratat lite om det – att få in puckar på mål. Dyk fick stå väldigt mycket själv och ha full koll. Det är kul, säger Panterns tränare Håkan Åhlund.

Men förutom ovan nämnda Dyk och Åsell stack även ett annat nyförvärv i form av målvakten Robin Jensen ut. Jensen spikade igen i kassen och stod på nytt för en stark insats.

– Stabilt igen. Det är jättekul och vi gjorde ett mycket bättre försvarsspel i dag, säger Åhlund.

För Robin Jensen var det hans första i HockeyAllsvenskan.

– Det känns bra nu. Alltid kul att få chansen igen – fast vi torskade senast mot AIK. Skönt att vara på det igen och skönt att vinna, säger Jensen och fortsätter:

– Min första nolla i HockeyAllsvenskan. Väldigt roligt.

Hur ser du på matchen?
– Jag tycker att vi gjorde en väldigt bra match och tog tag i det från start. Sedan höll vi i det.

Du släppte lite returer inledningsvis.
– Ja, jag kände också det. Det studsade lite. Men det var bara att gå in i sig själv och fokusera lite mer. Därefter flöt det på.

Jobbar du mycket med det mentala?
– Ja. Mycket mentalt och mycket med blicken. För det mesta är det för egen maskin, men vi har Henning Sohlberg (målvaktstränaren). Vi jobbar dagligen med blicken och det mentala spelet i stort.

Robin Jensen anslöt från HockeyEttan-laget Kallinge/Ronneby i våras, men har höga ambitioner med sin hockeykarriär.

– Det dök upp och jag kände att det var rätt steg att ta. Jag vill uppåt och kunna bli så bra som möjligt. Det här är ett bra steg.

Då blir det SHL nästa säsong?
– (Skratt). Det kan jag inte lova, men… Det får ta den tid det tar. Ambitionen är att komma dit.

 

FaktaHockeyAllsvenskan
IK Pantern–Timrå IK 1–0

(0–0, 0–0, 1–0)
Målen: 45.27 1–0 Sebastian Dyk, (Carl Åsell, Dennis Svensson).
Skottstatistik: 18–16 (9–7, 5–5, 4–4).
Utvisningar: IKP: 2x2. TIK:
Domare: Johan Nordlöf.
Publik: 632, Malmö Isstadion.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prespas målkung jagas av danska Superligaklubbar

Flera klubbar i Danmark uppges vara på jakt efter Prespa Birliks skyttekung.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.17:46, 22 september, 2017

Prespas målkung jagas av danska Superligaklubbar
Mohammad El-Kayed. Foto: Özcan Emin

Flera klubbar i danska högstaligan är enligt uppgifter till Tipsbladet ute efter Prespa Birliks målkung Mohammad El-Kayed. 20-åringen har under säsongen stått för tolv mål och fem assist i division 2. Nu kan det alltså bli spel i Danmark nästa säsong.

– Det stämmer att det varit danska klubbar och tittat på honom. Mohammad har haft en fantastisk säsong och det är naturligt att andra klubbar visar intresse, säger Prespa Birliks ordförande Ercan Kerim.

El-Kayed anslöt till Prespa inför den här säsongen från IFK Malmö. Den sejouren ser alltså ut att bara bli ettårig.

Prespa Birlik ligger på femte plats i division 2, sex poäng efter serieledande Hässleholms IF, ett lag de möter under lördagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är sanningen bakom de mystiska siffrorna

Här är sanningen bakom mystiken på SHL-arenorna.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:55, 22 september, 2017

Här är sanningen bakom de mystiska siffrorna
I Malmö Redhawks mittcirkel står det nummer sju. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

Det har spelats två omgångar av SHL och många funderar över de mystiska siffrorna som finns i mittcirkeln på samtliga arenor. Nu berättar SHL:s vd om varför siffrorna finns där.

– Vi är vana vid många frågor inför säsongstart, men i och med dessa mittcirklar har engagemanget varit extra stort! Inte minst på de sociala plattformarna. Otroligt roligt att se klubbarnas och fansens engagemang i detta. Alla klubbar har verkligen tänkt till och siffrorna symboliserar något eller någon med stor betydelse för varje klubb,  säger SHL:s VD Jörgen Lindgren.

– Det känns som ett väldigt kul initiativ där NordicBet också ger tillbaka delar av den mest centrala punkten i varje arena till klubbarna, spelarna, publiken och supportrarna.

SHL meddelar på sin hemsida att de inom kort kommer att offentliggöra vad de olika siffrorna står för.

FaktaSiffrorna i respektive lags arena är:

Brynäs – 50
DIF – 16
Frölunda – 24
Färjestad – 51
HV71 – 3
Karlskrona – 17
Linköping – 76
Luleå – 40
Malmö – 7
Mora – 10
Rögle – 9
Skellefteå – 50
Växjö – 20
Örebro – 90

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IK Pantern–Timrå IK

TV: Möt Håkan Åhlund och Fredrik Andersson i PanternNews

I det andra avsnittet av PanternNews möter vi på nytt tränaren Håkan Åhlund och dessutom fick vi en pratstund med Timrå IK:s nya tränare Fredrik Andersson. Se mer i TV-klippet.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.13:59, 22 september, 2017

IK Pantern föll i premiären av HockeyAllsvenskan mot AIK med 2–1. Timrå IK nollade i sin tur Vita Hästen på hemmais. Nu har de en drygt 100 mil lång bussresa i benen och ska ta sig in Pantern på Malmö Isstadion under fredagskvällen.

Se mer i TV-klippet ovan.

 

FaktaHockeyAllsvenskan
IK Pantern–Timrå IK

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng