Malmötjejen: ”Jag ska bli bäst i världen” | Nyheter i Malmö – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Veckans idrottsprofil

Malmötjejen: ”Jag ska bli bäst i världen”

Hon har gjort en kometkarriär i kamsportsvärlden och tillhör en av de främsta. Men hon är inte nöjd. Erica Björnestrand är veckans idrottsprofil.

Jesper Hallberg

Kl.16:30, 28 maj, 2017

Erica Björnestrand har en historia – och en bakgrund som inte liknar många andras. I 25-årsåldern beslöt hon sig för att prova på thaiboxning – fem år senare har hon vunnit SM-guld, tagit silver i EM och VM.

– Jag kände att jag behövde en utmaning och hade planer på att testa kickboxning först. Men jag har en tjejkompis som tränade thaiboxning och sa till mig att jag skulle följa med, berättar Erica Björnestrand och fortsätter:

LÄS MER: Hon drömmer om Paralympics: ”Vill spela med killarna”

– Efter första passet var jag helt såld. Sedan dess har jag tränat.

Den generella uppfattningen kanske är att man sparkar och slår på varandra. Är det så?
– Det ser inte riktigt ut så. I början har man inte så mycket kunskaper, det är en ganska speciell miljö att komma till när man inte provat förut, framför allt som ensam tjej.

På vilket sätt är det en speciell miljö?
– Man tror att det ska vara ”machokultur”, väldigt ”rough” och så vidare. Men det är ganska mycket tvärtom. Många kampsportare är väldigt jordnära och ödmjuka. Jag har träffat väldigt mycket fina människor, vi är en som en stor familj.

Ni är inte så hårda som ni framstår som?
– Det är hårt, men eftersom det är hårt finns det mycket gemenskap och värme. Jag tycker att det måste finnas när det är så hårt. Vi kommer varandra väldigt nära.

Det låter som att man måste ha starkt psyke…
– För att vara bland de bästa tror jag man måste vara ganska tuff. Det blir hårt och det blir kämpigt, det är fysiskt väldigt krävande. Och det finns ingen återvändo när du är i ringen. Då är det fullt ös och det är man medveten om. Men det är också det som taggar mig.

Är du aldrig rädd?
– Nej. Jag har faktiskt aldrig tänkt på det. Det finns inte i mina tankar över huvud taget. Inte hitintills i alla fall.

Har du knockat någon?
– Ja, en gång. Det var i en semifinal på EM 2014 mot en finska i första ronden. Jag gick in i matchen lojt och hon träffade mig ganska bra med högern. Men när jag blev träffad tände jag till och det blev fart. När hon hamnade mot repen gick jag in med en armbåge som träffade henne i ansiktet. Sedan fick jag skäll av min tränare i omklädningsrummet…

Varför det?
– Vi satt efteråt och alla sa; wow, du knockade henne i första ronden. Jag visste att jag skulle få skit för det. Sedan kom min tränare in och sa; det där gör du fan aldrig om. Efter det gick han. Och det var för att jag hade gått in lojt och kunde lika väl själv blivit knockad.

Erica Björnestrand har egentligen en bakgrund i ridsportsvärlden. Innan thaiboxningen kom in i Björnestrands liv hade hon egna hästar och har bland annat bott i Holland och arbetat med just hästar.

– Jag är uppvuxen på en gård och började rida som fyraåring. Har sysslat med hästhoppning och mina föräldrar hade lite uppfödning.

Ångrar du aldrig att du inte började med thaiboxning tidigare?
– Ehh, nej. Egentligen inte. Jag har gjort annan innan, men jag tror definitivt att mina år med hästsport har hjälpt mig. Det är tufft som fan, faktiskt. Jag kämpade hårt i många år med det och jag tror att den mentalitet har satt sig och har varit bra för min thaiboxning.

erica-bjornestrand
Erica Björnestrand. Foto: Jesper Hallberg

Numera har Björnestrand lagt ner hästhoppningskarriären och lägger fullt fokus på thaiboxningen, där hon är bland de främsta i världen. För ett par veckor sedan föll hon i VM-finalen i Vitryssland – men det var nära att det inte blev något VM alls.

– Vi hade hittat bra biljetter till Minsk och var glada över det, men samma dag som vi skulle åka ringde vår tränare och sa; gå inte på planet, berättar hon och fortsätter:

– Vi var tvungna att ha visum för att kunna landa i Moskva, och det hade vi inte. Efter lite stress kunde vi boka om biljetterna och åka en dag senare. Men det var en tjej som fastnade i Thailand och missade VM på grund av detta.

Hade ni inte koll på detta?
– Det är en jävligt bra fråga. Men vi lyckades lösa det. Det var ett visst projekt att ta sig till Vitryssland.

30-åringen har flera andra sysslor utöver thaiboxningen, bland annat studerar hon internationella relationer på Malmö högskola på heltid. Med andra ord lever hon inte på sin idrott. Hon berättar mer:

– Jag försöker jobba lite också och vikarierar lite på skola ibland. Det går inte att leva på thaiboxningen, de pengarna finns inte i sporten. Det är tufft, men jag har valt det själv och känner inte att jag offrar någonting. Jag får ju göra något jag älskar.

– Men jag får bidrag från Malmö idrottsakademi och det hjälper mig en hel del. Vi får hjälp av idrottsfysiologer, kan få mental träning, kostrådgivning och bidrag till internationella resor. De är fantastiska.

Hur stort skulle du säga att thaiboxning är i Sverige?
– Den växer hela tiden. Det märker man tydligt, varje år på SM så växer klasserna stort och det är mest där jag märket av hur det växer, med tanke på konkurrensen.

Thaiboxning är ännu inte en sport som finns med i Olympiska spelen. Men det är på gång och 2024 hoppas de kunna finna med som en gren.

– Det är ett tag kvar till dess, vi får se, säger Björnestrand.

Du är 30 år nu. Vad har du för visioner?
– Jag vill bli bäst, 100 procent, nej, jag ska bli bäst. Men man kan tävla upp till man blir 40. Jag har några år till. Men drömmen är att gå en titelmatch om ett bälte, och med tanke på hur bra det gått på VM finns det chanser. Det är inte så långt bort.

Hur nära är du att bli bäst?
– Så jävla nära. Och det kändes verkligen på VM. Jag fick gå en längre väg och mötte jättebra tjejer i kvalet och vann alla matcher.

 

 

 

 

FaktaErica Björnestrand
Ålder: 30.
Längd: 180 centimeter.
Vikt: 63,5 kilo.
Bor: Malmö.
Familj: Bor med min hund Hugo.
Gör: Thaiboxare/studerar/jobbar på skola.
Främsta merit: VM-silver, EM-silver, SM-guld.
Klubb: Öresund muay thai.
Aktuell: Veckans idrottsprofil på 24Malmö.se.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Daniel Andersson: ”Jag är absolut medveten om konsekvenserna”

Malmö FF:s nya huvudtränare mötte pressen.

André Eriksson

Kl.13:38, 14 maj, 2018

Daniel Andersson: ”Jag är absolut medveten om konsekvenserna”
Daniel Andersson och Niclas Carlnén. Foto: Bildbyrån

Efter derbyförlusten mot Trelleborgs FF togs beslutet att sparka MFF-tränaren Magnus Pehrsson.

Den formsvacka som laget har lidit av, med kräftgången i allsvenskan och finalfiaskot mot Djurgården som följd, är vad som ligger bakom beslutet.

På Malmö FF:s pressträff utvecklade klubbchefen Niclas Carlnén varför:

– Ni vet vilken målsättning Malmö FF har. Vi ska ta guldet, vinna cupen och få till ett spel i Europa. Det har vi haft varje år. I fjol lyckades vi med ett guld, Magnus (Pehrsson) gjorde ett bra jobb tillsammans med ledare och spelare och tog det 20:e guldet, vilket precis var vår målsättning.

– Efter det har vi kommit in i en svacka, som förhoppningsvis är tillfällig, men som är väldigt tydlig där resultaten absolut inte har gått på det viset som vi vill.

Klubben sparkar Magnus Pehrsson med omedelbar verkan – och huvudtränaruppdraget får tidigare sportchefen Daniel Andersson.

– Nu går man in och får göra sitt yttersta. Vi har tre matcher på kort tid där vi kortsiktigt ska försöka få resultat. Jag ska skruva på ett par detaljer som kan göra oss bättre och pumpa energi i laget. Det är det kortsiktiga som jag ser framför mig, säger Daniel Andersson.

Vilka detaljer i det spelmässiga som Andersson vill ändra ville han inte berätta.

– Det är ingenting jag vill gå in på nu. Det tar vi internt. Men det finns ett par detaljer i vårt spel som vi kan ändra för att vinna fotbollsmatcher, och det är det vi måste göra nu.

På drygt två år har Malmö FF nu avverkat två guldtränare – först Allan Kuhn och nu Magnus Pehrsson.

På frågan om Daniel Anderssons och Niclas Carlnéns egna ansvar i de misslyckade tränarrekryteringarna svarar Carlnén så här:

– För min del är jag ytterst ansvarig. Klart att vi har en stor del i det. Både jag och Daniel rekryterar spelare och ledare till tränarstaben. Så definitivt har vi en del av ansvaret.

Nu påbörjas en tränarjakt medan Daniel Andersson har ansvaret för A-laget som ”interimtränare”, alltså som en kortsiktig lösning. Om Andersson kan tänka sig att leda laget på permanent basis om resultaten går MFF:s väg ville han inte svara på.

– Just nu tänker jag bara kortsiktigt och på matchen på onsdag (bortamatch mot Hammarby, som blir det första testet för Anderssons MFF reds. anm.).

På frågan om han kan tänka sig att även lämna jobbet som sportchef om resultaten fortsätter svika:

– Jag tänker inte i de banorna utan jag fick frågan om det här och nu kliver jag in. Det som händer sen får vara, säger Daniel Andersson och fortsätter:

– Men jag vet att det vilar ett jättestort ansvar på den posten och vad som händer om man inte levererar. Jag är absolut medveten om konsekvenserna.

Daniel Andersson kommer fortsatt ha hand om sportchefssysslorna, men kommer att ha större stöd från andra inom organisationen med administrativa bitar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FC Rosengård – Linköpings FC

FC Rosengård mästare – vann tredje raka cupguldet

Matchhjälten avgjorde finalen – igen: "Lite magi"

André Eriksson

Kl.20:47, 13 maj, 2018

FC Rosengård mästare – vann tredje raka cupguldet
Foto: Bildbyrån

FC Rosengårds danska mittfältare Sanne Troelsgaard, 29, är som bäst när det gäller.

Fråga bara Linköping – som i två raka cupfinaler har fått se Troelsgaard avgöra och sedan höja cupbucklan mot skyn.

Denna gången gjorde hon det enda målet i finalen som slutade 1–0 till FC Rosengård på Malmö IP.

– Det är lite magi. Det kändes jättebra att vinna, säger Troelsgaard till Fotbollskanalen efter FC Rosengårds nya cupguld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö FF – Trelleborgs FF

Krisen blir allt värre för Malmö FF: Förlorade derbyt mot TFF

Mästarna i ny fiaskomatch: "Det håller jag med fansen om"

André Eriksson

Kl.19:53, 13 maj, 2018

Krisen blir allt värre för Malmö FF: Förlorade derbyt mot TFF
Foto: Bildbyrån

Mästarlaget Malmö FF har fått en mardrömsöppning på tävlingssäsongen.

I torsdags åkte laget på storförlust mot Djurgården i cupfinalen med 0–3 och i allsvenskan hade man bara tagit elva poäng på åtta matcher, inför söndagens Skånederby mot Trelleborgs FF.

Då fick MFF en ny käftsmäll. Efter ett sent segermål i slutminuterna vann Trelleborg derbyt på Vångavallen med 1–0.

Förutom ett par heta målchanser signerade Markus Rosenberg – som hade ett superläge i den första halvleken och ett skott i ribban andra – var matchen en tajt och fysisk derbykamp.

MFF hade stora problem att luckra upp Trelleborgs försvar och har det fortsatt tufft offensivt.

Efter förlusten var den massiva MFF-klacken rejält förbannade över de senaste tidens resultat och skanderade att Malmö FF:s huvudtränare Magnus Pehrsson skulle avgå.

– De (supportrarna) har det jäkligt jobbigt och tycker att vi ska göra det betydligt bättre och det håller jag med om, sa Magnus Pehrsson till C More efter matchen.

Trots resultatet kunde Magnus Pehrsson hitta glädjeämnen i derbyförlusten mot ”lillebror” Trelleborg – som han egentligen inte ville prata om.

– Det är klart att matchen är tuff att analysera nu. Det är en extremt tung förlust, men det vi prövar spelmässigt är ett klart steg framåt ändå. Även om man inte vill stå och hissa det just nu, säger MFF-tränaren.

– Vi skapade klart mer än vår motståndare. Det är vi som för matchen och försöker skapa den. Det är svårt att se att man bara skulle kunna knäppa med fingrarna och sen skulle allt funka perfekt efter senast (finalförlusten).

– Det är ett enormt jobb som görs där ute och bra delar, men det är inte värt ett skit efter det här resultatet.

Malmö FF:s nästa match är på onsdag, borta mot serieledande Hammarby.

FaktaAllsvenskan, omgång 9
Trelleborgs FF–Malmö FF 1–0 (0–0)
Målen: 1–0 (90) Lasse Nielsen.
Varning, TFF: Robin Nilsson.
Varning, MFF: Franz Brorsson.
Publik: 7 043 åskådare (Vångavallen).

Malmö FF: Fredrik Andersson (mv) – Eric Larsson, Lasse Nielsen, Franz Brorsson, Egzon Binaku – Mattias Svanberg, Arnor Traustason (ut 41), Oscar Lewicki, Sören Rieks (ut 88) – Markus Rosenberg (K), Alexander Jeremejeff (ut 69).
Bänken: Carlos Strandberg (in 69), Bonke Innocent (in 41), Isak Ssewankambo, Mathias Nilsson (mv), Samuel Adrian, Felix Konstandeliasz (in 88).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HK MALMÖ FÖRLORADE SM-FINALEN

Dan Beutler: ”Jag höll på att gå in i väggen”

40-årige målvaktsstjärnan var finaldramats stora gigant.

André Eriksson

Kl.20:08, 10 maj, 2018

Dan Beutler: ”Jag höll på att gå in i väggen”
Dan Beutler. Foto: Bildbyrån

Det var en slutkörd Dan Beutler, 40, som mötte pressen efter den tunga finalförlusten mot IFK Kristianstad (23–22 efter förlängning).

– Jag är tom och trött. Det är svårt att prata om det här nu, sa HK Malmös målvaktsstjärna.

LÄS MER: HK Malmö förlorade finalen – efter jätterysare

Den 40-årige fantomen tog sitt Malmö till förlängning med den ena omöjliga räddningen efter den andra.

Totalt fick Dan Beutler 46 skott mot sig. Han tog hälften av dem.

Beundransvärd statistik.

Men det tog också hårt på honom.

– Jag tänkte inte så mycket inför förlängningen. Jag var jäkligt trött. Jag höll på att gå in i väggen om jag ska vara ärlig, säger Dan Beutler.

– Jag kommer inte ens ihåg vad som händer där i slutskedet.

– Men vi förlorar väl med två bollar där till slut.

En boll.– Ja, du ser. Jag var helt färdig. Det är så mycket känslor och så mycket tryck och så mycket som kommer ut samtidigt att man tömmer sig. Och jag är en väldigt emotionellt målvakt.

Dan Beutler var stolt över sitt skånska uppstickarlag.

– Vi gav IFK en match. Det är de två rättvisa lagen som står i finalen och vi bjöd upp till kamp.

Om sin egen insats svarade han så här:

– Jag hade mycket tur med skott. Och mitt försvarsspel är magiskt.

Den förre IFK-målvakten kunde bara lyfta på hatten åt sitt gamla lag.

– Det kändes verkligen som att vi hade ett jäkla bra läge att slå dem i år, suckar Dan Beutler.

Som också erkänner att han lyfte på grund av den elektriska atmosfären i Scandinavium (publiksiffra: 9 668).

– Det är otroligt, alltså, IFK-fansen. Vilken stämning. Det är beundransvärt. Jag älskar de här matcherna. Jag har nog aldrig njutit så här mycket av en match någon gång.

I dagarna blev det officiellt att Dan Beutler blir kvar i HK Malmö även nästa säsong.

– Vi hade ett jäkla homogent lag i år. Vi har moral och det visar vi i dag igen. Sen får vi se vad vi har för lag nästa år.

– Men nu vill jag inte spela handboll på ett tag.

Sa Dan Beutler innan han med släpande steg lunkade tillbaka in i sitt omklädningsrum.

FaktaHandbollsligan, SM-final
IFK Kristianstad–HK Malmö 23–22 e. fl. (20–20, 11–8)
Målen, IFK Kristianstad: Albin Lagergren 6, Olafur Gudmundsson 5, Viktor Hallén 4, Mario Lipovac 2, Helge Freiman 2, Arnar Freyr Arnarsson.
HK Malmö: Adam Lönn 4, Binai Aziz 4, Anton Blickhammar 3, Jim Andersson 2, Mattias Kvick 2, Kassem Awad.
Publik: 9 668 åskådare (Scandinavium, Göteborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Djurgården – Malmö FF

29-åriga förbannelsen fortsätter: Malmö FF förlorade cupfinalen

Matchen tvingades avbrytas – efter MFF-klackens bengalprotester

André Eriksson

Kl.17:11, 10 maj, 2018

2 bilder
  • Lasse Nielsen och Rasmus Bengtsson deppar. Foto: Bildbyrån
    Lasse Nielsen och Rasmus Bengtsson deppar. Foto: Bildbyrån
  • Rasmus Bengtsson deppar. Foto: Bildbyrån
    Rasmus Bengtsson deppar. Foto: Bildbyrån

Malmö FF har inte vunnit Svenska cupen sedan 1989.

På torsdagen hade de mesta mästarna chansen att bryta den 29-åriga cupförbannelsen, när de ställdes mot Djurgården på Tele2 Arena i Stockholm.

Då var det hemmalaget som kopplade greppet om matchen tidigt. Djurgården satte full fart mot ett passivt MFF och skapade flera heta målchanser. Haris Radetinac och Jacob Une Larsson fick varsitt jätteläge från nära håll – men Johan Dahlin parerade båda nickarna.

Målet skulle dock komma. Och det redan i den 17:e matchminuten. Djurgårdskaptenen Jacob Une Larsson slog in 1–0 till Djurgården på hörna.

Efter ledningsmålet var det Malmö FF som tog över taktpinnen, men utan att skapa några målchanser. Närmast var Markus Rosenberg när anfallaren tvingade Andreas Isaksson till en svettig räddning med ett distansskott i 39:e minuten.

Det var MFF:s enda avslut i den första halvleken.

Andra halvlek hann knappt blåsas i gång innan Kerim Mrabti hade störtat in 2–0 till Djurgården efter ett riktigt drömanfall. Då hade matchklockan precis slagit 46.

Malmö FF försökte kraftsamla för att komma tillbaka in i matchen, men Djurgården försvarade sig väl och MFF lyckades bara komma till ett enda avslut till – ett långskott från Egzon Binaku, som gick rakt på Isaksson.

I stället kunde Djurgården fastställa slutresultatet till 3–0 genom Jonathan Ring med tio minuter kvar att spela.

Matchen tvingades avbrytas i slutminuterna på grund av att personer i den ditresta MFF-klacken kastade in bengaliska eldar på planen. Delar av klacken skanderade även om tränaren Magnus Pehrssons avgång.

Malmö FF:s tredje raka finalförlust sedan guldet 1989 var hur som helst ett faktum – och Djurgården är mästare i Svenska cupen 2018.

MFF har varit en besvikelse även i allsvenskan där guldfavoriten bara har tagit elva poäng på åtta matcher, och ligger på en åttonde plats i tabellen.

FaktaSvenska cupen, final
Djurgårdens IF–Malmö FF 3–0 (1–0)
Målen: 1–0 (17) Jacob Une Larsson, 2–0 (47) Kerim Mrabti, 3–0 (81) Jonathan Ring.
Varningar, MFF: Sören Rieks, Arnor Traustason, Mattias Svanberg, Eric Larsson.
Publik: 25 123 åskådare (Tele2 Arena i Stockholm.

Malmö FF: Johan Dahlin (mv) – Eric Larsson (ut 79), Lasse Nielsen, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari (ut 14) – Arnor Traustason, Oscar Lewicki, Fouad Bachirou, Sören Rieks (ut 69) – Markus Rosenberg (K), Carlos Strandberg.
Bänken: Fredrik Andersson (mv), Egzon Binaku (in 14), Alexander Jeremejeff (in 79), Bonke Innocent, Isak Ssewankambo, Franz Brorsson, Mattias Svanberg (in 69).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng